Maria Firdz - Lifestyle Blogger: Cuti
Memaparkan catatan dengan label Cuti. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Cuti. Papar semua catatan

Disember 12, 2019

Pengalaman Melalui Highway Tertinggi di Malaysia

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Pengalaman Melalui Highway Tertinggi di Malaysia | Pernah baca kisah highway tertinggi di Malaysia? Kalau sebut gunung tertinggi di Malaysia atau Menara tertinggi di Malaysia, semua orang tahu... Tapi kalau highway tertinggi di Malaysia...

Ok, kat Malaysia ada highway tertinggi... Tapi tak payah la banding dengan luar negara, kalau rekod kita, kira tulah highway paling tinggi di Malaysia...

Highway tertinggi di Malaysia ialah Rawang Bypass... Terletak di Rawang... Highway ni ialah jalan pintas untuk ke Bandaraya KL... Kalau sebelum ni kena lalu highway LATAR, kali ni tak payah...

Teringatkan pasal highway ni... teringin juga nak lalu... kebetulan masa balik ke Johor dari Kedah... kami memang plan nak transit bermalam di KL semalam.

Lepas bincang dengan suami, dia setuju dan MF terus buka maps untuk cari jalan ke Rawang Bypass... Owh.. ada rupanya dalam Google Maps.. senang kerja.

Terus je ikut jalan yang maps tunjuk... Kalau korang melalui Highway Utara-Selatan arah Selatan, exit 117 (Sg.Buaya/Serendah) tengok signboard highway.. lepas tu follow je maps tu.. lalu jalan kecik je memula tu... tapi jangan risau, akhirnya akan tembus juga ke highway tu.

Dan highway tu takde toll.. Hehe


Pengalaman Melalui Highway Tertinggi di Malaysia


Highway rawang bypass

Bila masuk je akan nampak ketinggiannya tu dari jauh.. rasa wow sebab sekeliling tu pokok hutan simpan kerajaan negeri Selangor.. memang cantik..


Rawang Bypass

Panjang highway tu tak panjang mana, tapi seronok la menikmati keindahan sekelilingnya... Hijau je.. nampak pokok kat bawah highway.


Rawang Bypass, Selangor

Memang betul highway tu jalan pintas ke KL.. Biasa kami exit Hospital Sungai Buloh kalau nak ke KL... Tapi sebab kali ni exit Serendah, lalu Rawang Bypass.. Jadi lebih singkat perjalanan... Tak sampai 30 minit dah sampai KL... 

ALHAMDULILLAH, sampai hajat nak lalu kan... Jadilah untuk jenjalan bercuti... 

Gayat? 

Naik kereta kan.. Takde lah rasa sangat pun.. Sebab tak nampak bawah... Kalau nak lebih rasai ketinggian tu kena ride dengan motor la kan.. 

Apa pun seronok lalu Highway tu sebab pokok hijau je sekeliling... 

Owh.. Highway ni memang dibina tinggi sebab nak jaga habitat flora dan fauna di hutan simpan negeri Selangor tu.. Pokok semua tak boleh potong.. Jadi sebab tu kena buat tinggi... Dan pokok yang terpaksa dipotong pun sangat minima masa pembinaan highway ni... 

Anak-anak tak rasa... Tapi kami laki bini lah dapat rasa. Dulu masa dok lalu tu tak siap lagi... Bila dah siap dapat lalu.. Alhamdulillah... 

Simple vacation for our memories 2019.

Disember 06, 2019

Review OYO HOTEL!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Review Hotel OYO! | Hotel OYO, baru kenali pada tahun ni... Masih baru MF kira... MF pun baru mula kembali travel tahun ni, selepas anak MF yang bongsu tu dah semakin kurang tantrum dan boleh dibawa berjalan.

MF ni jenis tak reti nak plan bercuti.. sebab takut tak jadi.. Biasa plan last minit lah... Rasa nak ke mana-mana mesti time tu lah siap dan dalam perjalanan tu baru survey hotel.

Dalam banyak-banyak aplikasi MF cuba, MF paling suka guna ialah aplikasi Booking.com.

Bukan apa, ni antara yang paling mudah dan tepat harganya berbanding yang lain serta takde cas tersembunyi. Berapa harganya, itulah yang kita bayar. Nak guna  pun senang.

Dalam banyak-banyak hotel kat Booking, hotel murah yang biasa masuk senarai ialah Hotel OYO.

Hotel OYO ni, tema warnanya merah dan putih.. Sekarang ni kat mana-mana ada hotel oyo nih.

MF pernah install aplikasi OYO Hotel ni, tapi macam tak mesra pengguna sangat, jadi selesa lagi guna booking.

Sepanjang tahun ni, 4 kali MF menginap di Hotel OYO ni...

Nak cari hotel ni, mudahnya kalau guna Booking lah...

Review OYO HOTEL!

Review OYO HOTEL!

MF boleh katakan OYO Hotel ni, kategori hotel bajet... sebab kalau tengok review tak lebih dari 3 bintang lah...

Tapi dari pengalaman MF sendiri, ada juga yang boleh dikategorikan 5 bintang.

Kenapa pilih OYO HOTEL?

Sebabnya adalah murah!

Berjalan-jalan dengan anak yang ramai kena ambil bilik yang besar. MF pernah cuba ambil bilik standard room... dengan katil saiz Queen, boleh tidur tapi tak selesa.. Anak MF sejenis tidur nak tempat yang lapang. Jadi, hotel OYO ni, sediakan bilik yang luas tapi harga murah.

Lagipun, kalau kita travel nak berjalan-jalan buat apa bazirkan duit ambil hotel mahal... sedangkan kita guna sekejap je kan... Jadi, baik ambil hotel murah tapi ada kemudahan lengkap. Jadi, hotel OYO ni pilihan yang tepat.

4 pengalaman berbeza dengan Hotel OYO

Hotel OYO yang pertama sekali pernah MF tempat dan inap ialah di Setapak, KL... Masa tu plan nak ke KL atas urusan peribadi. Pergi pun hari minggu je... Jadi, cari je hotel murah sebab jangka sampai pun waktu malam... Jadi, bazir je ambil hotel mahal. 

OYO 997 My Home Hotel Setapak in Kuala Lumpur 

Review OYO HOTEL!

Harga RM103 semalam.

Bilik Family Suite... dengan dua katil Queen yang besar... selesa lah untuk anak-anak tidur. Persekitaran yang mudah untuk dapat kan makan malam. Ada restoran makanan Melayu dari Pantai Timur jadi, cukup selesa dengan harga tu. 

Pengalaman kedua di Johor Bahru iaitu di Gelang Patah.

OYO 1172 Hotel Shlyo di Gelang Patah

Review OYO HOTEL!


Harga RM78 semalam.

Bilik Suite Executive.. dengan dua katil Queen... Selesa untuk tidur cuma bilik dan hotel ni kurang memuaskan pengurusannya. TV pun masih takde channel dan bilik berbau rokok... Sedikit kecewa lah dengan hotel ni... 

Pengalama ketiga di Bandar Bukit Mahkota berhampiran dengan Nilai 3.

OYO 1191 Yootel Boutique Hotel in Kajang

Review OYO HOTEL!

Harga RM74 semalam.

Bilik Suite Executive dengan dua katil king... Bilik ni sangat selesa... rasa macam nak tambah semalam lagi... haha... 

Kelengkapan lengkap, channel TV siap dengan Fox Movie, Channel Cartoon (anak layan sampai pagi), ada peti sejuk... bilik pun bersih... dan ada satu sofa dan meja solek... 

Tempat makan pun best... restoran betul-betul sebelah hotel... Murah dan sedap... memang selesa sangat hotel ni.. MF rate sampai 9.5/10 bintang... sebab tak tau apa yang tak best kan... Berbaloi sangat dengan harga tuh. 

Pengalaman keempat, masa perjalanan pula ke Johor, singgah di KL sekejap.. melepaskan lelah... kami bermalam di hotel OYO di Pekeliling, KL. 

 OYO 700 Fine Hotel

Review OYO HOTEL!

Harga RM65 semalam.

Bilik Suite Family dengan 2 katil Queen. Boleh dikatakan selesa juga hotel ni, cuma dari segi kebersihan tandas dia kurang. Air pula kecil... Tapi design bilik ni best... Bilik solek, almari dan tandas terselindung dari bilik. 

Berbaloi dengan harga... Yang ni memang betul last minit tempah... dah sampai depan hotel baru booking... So, lambat masuk dalam sistem.. dan MF tanya kat kaunter kalau tak tempah online, harga bilik tu RM178... HOHOHO.. beza banyak tuh kan.. 

Ok, itu review dari pengalaman MF dengan Hotel OYO... Pada MF, hotel OYO ni selesa untuk berhenti rehat sementara meneruskan travel lagi... Tak perlu belanja yang besar. 

Hotel ni cukup dilengkapi kemudahan asas walaupun ianya hotel bajet... Ada kemudahan lif, parking, tuala, sabun mandi, pemanas air, tv dan wifi... Cuma keluasan tu tak boleh lah disamakan dengan hotel berbintang-bintang dan ternama kan.. 

Insha Allah, next time kalau travel last minit, MF akan cari hotel OYO nih.. Senang dan cukup selesa untuk kami 6 beranak ketika travel.. Insha Allah...



Sumber gambar: Booking.com, Google images

November 29, 2019

9 Tips Melancong Dengan Anak Kecil

9 Tips Melancong Dengan Anak Kecil | Musim cuti sekolah, pasti ramai yang merancang untuk pergi bercuti kan... bagi yang ada anak-anak dan anak kecik, mesti banyak benda nak fikirkan..

Ada beberapa panduan dan tips yang membantu ibu bapa untuk menjadikan percutian itu satu yang menyeronokkan. 

9 Tips Melancong Dengan Anak Kecil

9 Tips Melancong Dengan Anak Kecil

Perkara yang perlu difikirkan:

1. Pilih Destinasi Yang Sesuai

Pilih destinasi yang sesuai dengan usia anak. Sebagai contoh, jika anak masih kecil, jangan pilih lokasi percutian yang berpotensi untuk menyusahkan seperti percutian di dalam hutan. Seeloknya pilihlah lokasi yang tepat, misalnya yang ada kedai serbaneka bagi memudahkan kita mencari barangan keperluan bayi sekiranya diperlukan.


Macam MF ada anak kecil dari usia 8 tahun hingga 2 tahun, jadi memang cerewet sikit nak cari yang sesuai. 


2 Jarak lokasi pilihan

Jangan pilih lokasi percutian yang terlalu jauh kalau ada anak kecik ni, sebab diorang ni mudah rasa bosan dok dalam kereta lelama.

Tapi bagi MF, lokasi percutian kami ialah balik kampung. Jarak antara Kedah dan Johor, makan masa 12 jam perjalanan... Jadi, nak tak nak kena hadap. Cuti sekarang ni, kami akan transit dulu di KL, Selangor atau Negeri Sembilan semalaman, sebelum sambung perjalanan esoknya.

Owhh.. jangan risau, hotel bajet banyak dah sekarang ni... Tak perlu habiskan banyak duit untuk bermalam di hotel sekarang ni. 


3. Kemudahan yang disediakan

Ketika memilih destinasi percutian, pastikan tempat tersebut ada menyediakan kemudahan yang ingin digunakan untuk keselesaan anak seperti cerek elektrik atau ‘jug kettle’, bilik air yang dilengkapi dengan alat pemanas air dan katil bayi (jika perlu).

Memang penting kemudahan ni... Jadi, kalau nak tempah hotel tu, hatta hotel bajet sekalipun, pastikan ada keperluan asas tu.


4. Pengangkutan yang akan digunakan

Kalau anak sorang dua yang dah boleh berjalan, menaiki kenderaan awam sangat menyeronokkan dan kurang penat berbanding drive sendiri.

Tapi kalau anak ramai, memang naik kereta lebih sesuai lah.

5. Pakaian

Pastikan pakaian yang dibawa sesuai untuk dipakai di lokasi percutian. Misalnya, jika anda ingin membawa anak ke kawasan peranginan yang beriklim sejuk, mestilah membawa pakaian yang tebal dan jangan lupa pakaian tebalnya. Kuantiti pakaian yang dibawa juga mestilah mencukupi.

Kalau ada anak kecil, sebaiknya asingkan beg pakaian dia dengan pakaian kita. Anak kecil perlukan pakaian yang lebih dari anak yang dah besar. 


6. Barangan keperluan

Sebelum bercuti, buat senarai semak barangan keperluan yang diperlukan seisi keluarga ketika bercuti. Hal ini bagi mengelakkan ada daripada tertinggal barang-barang yang penting untuk anak.

Ni memang penting, barang anak dulu yang diutamakan berbanding barang sendiri. Dah siap barang anak, baru setup barang peribadi pula.

7. Ubat-ubatan

Jika anak ada penyakit, pastikan tidak lupa membawa ubat-ubatan yang perlu diambilnya. Dan pastikan juga kuantiti ubat tersebut mencukupi sepanjang tempoh percutian tersebut.

Kalau MF, memang satu beg khas untuk letak segala ubat-ubatan saja. Kiranya macam first aid la... semua ada dalam tu. Termasuk ubat untuk diri kita sendiri. Senang, sebagai rawatan awal jika sakit.


8. Makanan dan minuman

Jangan galakkan anak makan makanan atau minuman yang dijual di tepi-tepi jalan. Pastikan makanan dan minuman benar-benar bersih sebelum diberi pada anak. Jika ada peluang dan kesempatan, lebih elok kalau sediakan sendiri makanan untuk anak.

MF memang bawa bekal biasanya bila travel. Bawa dari rumah. Kalau nak beli pun di restoran yang bersih atau makanan yang dibungkus dengan baik.

9. Keselamatan anak


Setiap aktiviti yang ingin  dilakukan mestilah yang sesuai untuk anak kecil. Hal ini penting bagi mengelakkan terjadinya kemalangan. Selain itu, bagi anak-anak yang sudah agak besar, beri dia beg galas untuk dimasukkan barangan kegemarannya. Di dalam beg itu juga letakkan bersama nombor telefon ibu dan ayah supaya dapat dihubungi segera jika dia tersesat.

Tapi MF tak pernah biarkan anak jalan sendiri tanpa pengawasan dari kami. Bahayakan zaman sekarang ni.

Info tambahan: 

  • Bawa bersama mainan kegemaran anak dan buku cerita untuk menghilangkan rasa bosannya di sepanjang perjalanan kelak.
  • Pastikan anda sentiasa membawa bekalan ‘tisu basah’ di dalam beg untuk menjaga kebersihan anak sepanjang masa.
  • Pastikan makanan yang diberikan kepada anak ketika bercuti sentiasa bersih bagi mengelakkan keracunan makanan yang akhirnya akan merosakkan percutian anda seisi keluarga.
  • Jangan membawa terlalu banyak barang kerana semua ini akan menyusahkan anda untuk mengangkatnya.
  • Gunakan masa cuti itu untuk bermesra dan bergembira dengan seisi keluarga. Lupakan semua masalah. Dengan cara ini, walaupun destinasi percutian anda dekat sahaja dengan rumah, ia akan menjadi percutian yang cukup bermakna dan dihargai.

Julai 06, 2019

Cara Tempah Hotel Online Mudah dan Murah

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Cara Tempah Hotel Online Mudah dan Murah | Sejak sebelum raya, sibuk dengan kerja. Suami sibuk, isteri terlebih sibuk. Sibuk hal di rumah, sibuk pula dengan hal di tempat kerja.

Lepas raya, bertambah lagi sibuknya. Dengan program sekolah, program marhaban sana sini... Fuhh.. tak menang tangan. Minggu lepas lagi over busy, selagi tak azan Asar, tak sampai rumah... Penat yaaa.. amat...

Disebabkan itu, suami cadangkan cuti hujung minggu... MF follow je... dapatlah happy kan anak-anak sebab mak pak nya sibuk kan setiap hari.

So, lepas set tarikh terus cari hotel mana dan di mana nak bercuti... Memula macam malas nak pergi jauh... Dalam Johor je la.. MF cadangkan pergi Mersing, suami kata baik pergi Melaka.. sebab sama jauh je lebih kurang...

Jadi, kami decide ke Melaka... Terus set tarikh dan cari hotel dengan bajet yang rendah...

Seperti biasa, MF selesa pakai Apps Booking.com.. cari punya cari... adalah yang selesa untuk 6 beranak... harga hampir RM200 lebih... Macam nak booking, tapi pending dulu...

Lagi dua hari dari tarikh MF tengok lagi.. ada lagi hotel tu... Tapi ntah macam mana, lepas sebelum tidur tu teringatkan Traveloka... MF ada terima kupon diskaun dari email sebab langgan newsletter dari Traveloka... Dan sememangnya MF tak pernah lagi guna Apps Traveloka... Tapi sebab ada kupon tu, MF cuba tengok pula kat traveloka...


Sekali, buka tengok.. harga lebih murah... dengan diskaun 18%, MF dapat harga apartment terus... 2 bilik dengan katil queen, dapur, ada ruang tamu, tv dan lain-lain kemudahan dengan harga yang lebih murah... hanya RM117 je semalam.

Tanpa fikir panjang, terus sahaja tempah... Cuma beza kat traveloka, ada sesetengah kita bayar terus, ada juga yang boleh bayar di hotel nanti. Tapi sebab dah murah, MF terus je bayar... dan resit yang dihantar ke email MF print sebagai bukti bayaran untuk check in nanti.

Fuhh.. berbaloi sangat...

Cara Tempah Hotel Online Mudah dan Murah

Cara Tempah Hotel Online Mudah dan Murah

Itulah, nak tempah hotel online, kena rajin survey sikit la.. dan paling penting kena tau cara guna.

Macam Apps Trivago, membandingkan harga hotel yang kita nak tempah... Kita dah ada hotel yang kita aim nak menginap.. nanti Trivago akan bandingkan harga hotel itu berdasarkan website yang berbeza.

Tapi kalau tak tau lagi nak pergi tidur hotel mana, boleh guna Booking.com, Agoda.com, Traveloka atau yang terbaru Oyo Hotel. Oyo hotel ni macam hotel bajet la .. sebab harganya murah sangat... tak sampai seratus pun... kalau travel seorang dua, sesuai guna Oyo hotel ni..

Lain-lain aplikasi MF tak pernah guna lagi... Mungkin ada yang lebih baik ikut tawaran yang ada... tapi pilihan di tangan anda... Guna yang mana selesa... Yang pasti, nak jimat kena rajin survey dan bandingkan harga... Cuma MF lebih suka bandingkan dengan buka satu-satu website walaupun ada website yang bandingkan hotel dengan mudah... seperti hotelcombined.com atau trivago.

Tapi, best juga guna traveloka, sebab ada banyak diskaun kalau subscribe newsletter dia... bagi yang suka travel memang berbaloi MF rasa guna traveloka...

Next travel... sedang difikirkan nak ke mana pula... sebab suami kata tunggu anak besar sikit baru best travel... so, aktiviti bercuti dan tengok hotel ditangguhkan hingga ke satu masa anak dah besar terutama yang bongsu tu... fuhh,, mencabar travel dengan anak kecik ni tau.. tapi itulah kenangan...

Sekian membebel... 

Februari 24, 2019

Syoknya Travel dengan Scoot Promo!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)



Syoknya Travel dengan Scoot Promo! | Siapa kat sini suka travel atau jenjalan? Sila angkat keyboard...hehe... Dengar sini, wahai travellers sekalian! MF  ada berita baik untuk korang. Nope, bukan pasal giveaway ke ape, ni pasal benda yang kite semua suka: travelling!

Okay, MF baru dengar khabar angin yang Scoot promo bakal menggila terutama sekali dengan matta fair yang bakal berlangsung nanti. Hah, ape lagi? Kite kene start korek duit tabung untuk plan short vacation akan datang ni!

Syoknya Travel dengan Scoot Promo!

Scoot Promo!

Apa Tu Scoot Promo?

Eh, jap, korang tak familiar dengan Scoot? Serius la? Okay, takpa-takpa, biar MF tolong terangkan dekat korang siapa Scoot ni sebenarnya.

So basically, Scoot ni syarikat penerbangan kos rendah yang beroperasi di bawah Singapore Airlines. Boleh dikatakan kiranya Scoot ni anak Singapore Airlines la. Cuba korang bayangkan, Scoot ni dah la murah to begin with, nanti bila matta fair and promo yang pelbagai, confirm bertambah-tambah murah jadinya. Anyways, mesti ada yang tertanya-tanya, apa yang menarik sangat tentang Scoot nih?

Yang Menarik Tentang Scoot Promo

Untuk permulaan, Scoot menawarkan laluan penerbangan yang sangat luas. Sama ada korang nak pergi domestik atau antarabangsa, Scoot memang ada untuk bawa korang ke sana. Katakan korang nak cari flights to Hong Kong, korang tak perlu cari jauh sebab Scoot ada offer route tu.

Scoot Promo!

Cara Dapatkan Tiket Scoot

Dekat mana korang nak cari tiket Scoot? Literally, anywhere! Okay, kalau korang baru first time nak berjinak-jinak dengan travelling, korang boleh pilih antara dua kaedah ni untuk dapatkan tiket korang. Korang boleh pergi ke kaunter tiket dan beli sendiri atau korang boleh beli secara online. Dua-dua cara ada pro dan kontra dia.

Kalau korang ke kaunter tiket, korang tak perlu susah-susah isi semua maklumat korang. Korang  mungkin risau takut-takut korang tersalah isi ke apa, jadi, dengan adanya staf airline untuk buat semua proses pengisian maklumat lebih mudah untuk korang. Lagipun kepada yang beli tiket dekat kaunter ni boleh dikatakan kadang-kadang harga dia lebih mahal daripada beli online.

Kalau borang beli online, dekat situlah kadang-kadang macam-macam promo korang boleh jumpa. Bila beli tiket online ni korang kena banyak buat research sikit untuk bandingkan harga and stuff. Jadi, itu yang menjadikan kaedah beli online ni agak leceh sikit.

Kelebihan Scoot

Syoknya Travel dengan Scoot Promo!

So, sekarang mana yang first-timer tu boleh la book tiket korang guna kaedah yang korang rasa selesa untuk digunakan. Selain daripada harga tiket yang murah dan promosi, apa lagi yang Scoot tawarkan kepada penumpang mereka?

Dengan Scoot airlines, korang boleh menikmati airport lounge mereka di Lapangan Terbang Antarabangsa Changi. Di situ, korang bukan sahaja boleh berehat sementara menunggu penerbangan korang, malah, korang boleh menikmati hiburan yang tersedia, menjamu selera dan bekerja kerana di ruang istirahat yang disediakan, korang akan ada ruang bekerja tanpa gangguan.

Selain daripada itu, Scoot punya in flight facilities juga menjanjikan penerbangan yang selesa. Sebelum penerbangan, korang akan disambut dengan layanan mesra flight attendant mereka. Who doesn’t like a warm welcome, right? 

Tempat duduk yang terdapat juga sangat selesa beserta ruang letak kaki yang luas. Korang tak akan rasa terhimpit apabila menaiki penerbangan Scoot. Jika korang travel dengan anak-anak, then, mereka mempunyai ruang yang luas untuk bermain-main di tempat duduk mereka sendiri tanpa menganggu penumpang-penumpang lain. Mari kita cakap pasal makanan pula. Menu yang disediakan boleh dikatakan pelbagai. Begitu juga dengan minuman, korang boleh pilih jenis minuman yang korang nak.

Walaupun Scoot merupakan sebuah syarikat penerbangan kos rendah, tapi bagi MF, perkhidmatan yang mereka sediakan boleh dikatakan setanding juga dengan syarikat penerbangan kelas atasan. Perjalanan korang pasti selesa dan bermakna apabila korang fly nanti. Korang ada cerita menarik tentang Scoot atau percutian korang yang korang nak kongsikan bersama? Jangan segan dan comment ya!

MF pun memang teruja bila cerita pasal scoot ni... Memang serius teruja... hmm... next cuti sekolah tengah tengok kalender dah... nak travel mana dengan scoot promo ni... siapa tak nak kan... 

Februari 05, 2019

Short Vacation to Pantai Lido, Danga Bay Johor Bahru

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Short Vacation to Pantai Lido, Danga Bay Johor Bahru | Cuti seminggu tahun baru cina tak tau nak ke mana... Sebab kami tak balik kampung, suami cadangkan satu tempat untuk bercuti... Cuma dalam. Johor sahaja.

Cari punya cari, akhirnya kami ke Johor Bahru sahaja.

Niat nak bawa anak tengok laut dan pantai. Asalnya nak Puteri Harbour di Kota Iskandar... Tapi sebab last minit punya plan.. Mana sempat nak cari hotel murah.

Jadi, kami ke Danga Bay sahaja.

Short Vacation to Pantai Lido, Danga Bay Johor Bahru

Pagi Sabtu terus bersiap. . Sementara tu MF booking hotel. Sebelum ni pernah menginap di Tune Hotel, jadi kali ni nak rasa hotel bajet pula.

Kami pilih hotel biasa je hampir dengan Tune Hotel tu.

Jam 2 petang check in hotel.. Lepak sampai Asar. Lepas Asar baru gerak ke pantai. Alhamdulillah, Allah permudahkan.. Hari cerah dan cuaca yang cantik. Kena pula dengan air laut tengah surut. Boleh turun ke pantai.


Pantai Lido di Danga Bay juga satu tempat memori zaman MF dan suami masa kami belum kahwin dulu la. Tapi tempat ni dah banyak berubah.

Pantai dah jauh dari jalan besar.. Tempat tu sedang dibangunkan dengan projek mega.


Dah tak serupa dulu... Tapi boleh la.  Sebab masih ada sikit pantai untuk keluarga beriadah..

Lepas main pasir di pantai. . Tengok orang cari kepah dan siput di pantai... Singgah minum petang di restoran berhampiran. Hampir maghrib baru balik hotel.


Esok pagi baru gerak balik rumah.. Simple je cuti kali ni.. Janji anak-anak dapat tengok dunia luar..

Suami kerja sendiri. Macam ni lah.. Mana nak dapat cuti lama macam orang lain... Apa pun.. Syukur alhamdulillah dengan nikmat dari Dia.

Habis cuti di JB kita tengok je la orang cuti sana sini di FB dan Insta.. Hehe... Tumpang happy je.. 

Disember 31, 2018

Travelog Cuti 2018 Part 2 – Perjalanan Bermula, Banyak Persinggahan

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Travelog Cuti 2018 Part 2 – Perjalanan Bermula, Banyak Persinggahan | Biasanya kami travel malam... tapi kali ni, pepagi lagi kami dah bersiap...

Berangan nak bergerak awal.. Tapi... main dengan ragam anak-anak jam 11 pagi jugalah baru gerak dari rumah.

Memandangkan dah nak tengah hari... kami rancang makan tengah hari di Restoran Kari Kambing 40 hari.

kari kambing 40 hari

Sebab utama pilih restoran ni, sebab dah sejalan je nak menuju ke utara kan... jadi.. terus aje...
Seperti sebelum ni... MF dah pernah review di entry ini:


Kali ni pun kami beli bungkus juga... sebab ramai orang.

Cuma komen MF, rasanya dah semacam dulu... dan daging kambing sedikit liat... Mungkin banyak faktor la kan rasa tak sama kan...

Apa pun... selesai isi perut... singgah solat di RnR berdekatan sebelum meneruskan perjalanan seterusnya.

Singgah Bermalam di Bentong, Pahang

Perjalanan diteruskan... Lepas singgah solat Jamak dan Qasar di RnR, kami teruskan perjalanan.
Perjalanan hampir waktu maghrib...

Layan jalan jem di Kuala Lumpur...
Seperti biasa.. kami exit tol Serdang, lalu Sg. Besi dan masuk ke MRR2 untuk tembus ke Highway Karak.

Alhamdulillah... menggamit memori...

Kenangan 5 tahun di Kuala Lumpur dulu... selalu sangat layan Highway Karak... Tapi lepas pindah dah tak lalu...

Banyak perubahan dah jalan tu...
Dah ada KFC la... stesen minyak pun bertambah... macam kehairanan dah memasing... haha...

Sambil suami layan corner, MF misi mencari hotel...

Memula nak inap di hotel biasa kami inap di Bentong... Tapi, MF saja cadangkan hotel lain.. ubah selera kan..

Akhirnya, kami pilih Hotel Tras Mutiara di Bentong, Pahang.

hotel bajet

Selamat sampai jam 7 malam... selesai check in, kami rehatkan diri di hotel...

Next entry MF akan review hotel ni ye..

Stay tune... 

Yang terlepas kisah Travelog 2018 kami... Boleh baca di sini:




September 03, 2018

Riadah di Taman Bukit Layang-layang, Pasir Gudang sempena Cuti Merdeka

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Riadah di Taman Bukit Layang-layang, Pasir Gudang sempena Cuti Merdeka | Cuti 3 hari ramai yang jenjalan dan bercuti kan...

Kami pula tak merancang ke mana pun cuti ni... Biasalah... Ada kekangannya... Tapi dek rasa kesian anak terkurung aje dalam rumah... Terpikir nak juga lah bawa anak berjalan bebas... Kata merdeka kan...

Jadi, bawa lah anak-anak ke Taman Permainan di Pasir Gudang...

Ada satu Taman yang sesuai untuk riadah di sana... Tak pernah pergi tapi tahu...

Lepas hantar mak mentua di Plentong, kami terus ke jalan-jalan cari makan di restoran berdekatan Taman Dahlia...

Singgah makan tengah hari di Restoran Pak Eh.. Boleh tahan sedap.. Cuma pedas.. MF tak mampu nak habiskan... Habiskan nasi anak-anak, nasi MF bungkus bawa balik.

Kemudian singgah di warung ABC kelapa dekat Petronas Taman Dahlia.. Berdekatan Proton Servis. Lepas beli ABC dan rojak buah... Singgah di Petronas situ solat Zuhur sebelum meneruskan agenda.

Lepas solat terus aje ke Taman Bukit Layang-layang...


Kami sampai tengah hari, tak ramai orang...

Cuaca redup.. Cari port atas bukit sikit.. Parking kereta bawah pokok... Santai dan layan anak main layang-layang Kat situ...

Buka bonet belakang, santai je sambil nikmati ABC kelapa dan rojak.

Dah redup sikit layan anak main gelongsor kat Taman Permainan dekat situ...



Seronok layan sebab tak ramai orang dan tamannya luas... Sesuai la bawa anak riadah...

Dalam 30 minit main, terus kami gerak balik sebab mendung dan guruh tanda nak hujan...

Jadilah riadah ringkas... Elok balik hujan turun dengan lebatnya... Alhamdulillah... Lepas dah hajat bawa anak jenjalan...

Simple vacation for my family...

How about you all.. Mesti lagi best la kan...

Februari 19, 2018

Travel Bajet Part 1 : Layan Kapal Terbang Berlepas di KLIA 2

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Travel Bajet Part 1 : Layan Kapal Terbang Berlepas di KLIA 2 | Cuti Raya Cina, kira cuti akhir sebelum MF naik sekolah selepas 3 bulan cuti bersalin. Kali ni kami travel bajet lagi dengan Viva660 enjin turbo... 6 beranak naik Viva, boleh aje.. Ingat tak muat... Muat aje... Sebab kami semua saiz S ke L je..


Tujuan asal ke Selangor ialah melawat mak mentua dan kakak ipar di Banting. Lebih separuh hari habiskan masa di Banting, mula plan nak ke mana...

Teringat kekecewaan nak bawa anak-anak tengok kapal terbang dari dekat di Senai sebab tak de kapal terbang yang berlepas. Kami terus ke KLIA2 untuk lihat kapal terbang berlepas dari dekat.

Dari Jenjarom ke KLIA2 tak jauh mana... Berpandukan Maps kami bergerak ke sana dari rumah kakak.

Sampai sana dah petang. Mencari Port menarik untuk parking dan layan kapal terbang. Ternampak parking untuk menunggu di luar pintu masuk KLIA2. Kami tak masuk parking dalam sebab kalau nak jalan terus untuk lihat real KLIA2 tu tak mampu dah sebab petang, anak-anak dah penat.. Si kakak dah tidur pula masa tu.

Travel Bajet Part 1 : Layan Kapal Terbang Berlepas di KLIA 2

Jadi, terus je parking kat Waiting Parking... Buka sunroof dan nikmati kapal terbang berlepas...


Travel Bajet Part 1 : Layan Kapal Terbang Berlepas di KLIA 2

Travel Bajet Part 1 : Layan Kapal Terbang Berlepas di KLIA 2

Seronok tengok kapal terbang yang rendah... Si kakak pula tidur... Kejut pun tak bangun dah.. Penat sangat la tu...


Lepas puas tengok, selfie dua tiga das... Terus gerak ke destinasi yang seterusnya itu ke tempat kenangan lama sewaktu menetap di KL iaitu Gombak.

Sebelum sampai sana, kami ke Sg. Besi untuk beli menu di Top Steak House. MF pernah reviews di entry ni... Ada komen kata mahal dan tak sedap... Jadi, kali ni kami kembali untuk rasa.. Sama ke tak macam dulu.

Lepas beli makanan terus ke Gombak, cari hotel bajet... Bermalam semalam di sana sebelum ke destinasi seterusnya esok harinya.


P/s: Memang betul, menu di Top Steak House dah tak serupa dulu...

Januari 28, 2018

5 Pilihan Hotel Baru di Melaka

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

5 Pilihan Hotel Baru di Melaka | Hari ni, MF nak kongsikan pasal cuti-cuti Malaysia. Maklumlah, Cuti Tahun Baru Cina dah dekat ni, jadi kena la survey bab-bab cuti ni... Bila sebut bab cuti, perkara pertama mesti fikir kat mana nak pergi kan. Kalau MF akan cari satu tempat yang menarik tapi banyak tempat boleh singgah dan pergi, tapi mesti sesuai untuk anak-anak dan juga orang dewasa.

Dalam banyak-banyak negeri kat Malaysia ni, salah satu negeri yang akan jadi pilihan MF bila nak pergi bercuti ialah negeri Melaka. Sebab apa Melaka? Sebabnya, Melaka ni negerinya kecil tapi banyak sangat tempat yang best dan menyeronokkan boleh kita jelajah.

Setakat ni, dah banyak kali MF singgah Melaka bila balik dari kampung atau balik dari KL. Sebab banyak lagi tempat yang menarik MF tak pernah pergi di Melaka.

Apa Yang Menarik di Melaka?

Ini MF nak kongsikan tempat-tempat best yang menjadi tarikan utama bila orang pergi Melaka. Memang orang tak lepaskan peluang untuk berkunjung ke Melaka. Senang kata, kalau dah pergi Melaka, tak lengkap tak pergi ke tempat-tempat ini.

1. Melaka River Cruise 

5 Pilihan Hotel Baru di Melaka

Kalau nak berjalan-jalan sekitar bandar Melaka dengan cepat tanpa penat lelah nak cari  parking, naik aje Melaka River Cruise. Sepanjang perjalanan selama 45 minit, kita akan dapat bahagian terbaik dari bandar bersejarah ini seperti kampung tradisional Melayu Kampung Morten dan mural yang indah di sepanjang Jonker Walk.

2. Menara Taming Sari

Menara Taming Sari di Banda Hilir adalah menara gyro, yang menawarkan pemandangan 360 darjah ke bandar yang menarik. Perjalanan naik ke atas dan berpusing tu hanya selama tujuh minit, tetapi kita akan mendapat gambaran hampir semua bandar yang ditawarkan; tempat tumpuan pelancong utama seperti Bukit Memorial St. Paul dan Memorial Kemerdekaan dan tapak membeli-belah moden seperti Dataran Pahlawan dan Mahkota Parade. Seronok betul dapat tengok permandangan dari atas menara ni. Takdelah gayat mana, sebab tak tinggi mana pun... Walaupun sekejap je tapi seronok.

3. Taman Botani Melaka


5 Pilihan Hotel Baru di Melaka
Rumah untuk lebih daripada 300 spesies flora dan fauna, menikmati pemandangan pagi yang indah, tempat jogging yang sihat atau menunggang basikal melalui laluannya, dan apabila siap riadah, jangan ketinggalan untuk buat lawatan ke Village Book yang terletak betul-betul di tengah taman itu.


4. Chinatown

Mengharapkan sesuatu yang luar biasa dan unik pada setiap masa. Tempat yang meriah ini mempunyai seni bina mata yang menarik dan pencahayaan yang cemerlang. Pusat Chinatown terletak di Jonker Street, di mana anda tidak ingin ketinggalan di pasar malam hujung minggu yang sibuk. Tempat makan boleh didapati dengan banyak dan pastinya tempat terbaik untuk berkumpul di Melaka.


5. Istana Kesultanan Melaka 


5 Pilihan Hotel Baru di Melaka
Ini sebenarnya adalah replika istana asal yang juga dikenali dengan nama Istana. Terdapat lebih daripada satu ribu tiga ratus pameran berserta lukisan, gambar, cetakan dan artifak.

Cukup MF kongsikan 5 tempat yang menarik menjadi tumpuan pelancong bila datang ke Melaka. Ada lagi tempat menarik di Melaka yang boleh kita lawat. Boleh rujuk SINI, untuk dapatkan lebih info tentang tempat-tempat serta tempat makan menarik di Melaka.


5 Pilihan Hotel Baru di Melaka

5 Pilihan Hotel Baru di Melaka

Tak seronok la jenjalan saja tapi tak menginap di Melaka. Lagipun sehari jalan mesti penat punya, baru pergi dua tiga tempat mesti dah letih tambah dengan anak-anak lagi. Jadi, sehari saja tak cukup nak jenjalan. Kena ambil dua tiga hari paling kurang kan.. Jadi, kena cari hotel yang best untuk menginap melepaskan lelah sebelum sambung perjalanan seterusnya.
Ada 5 pilihan hotel baru yang menarik di Melaka.


1. Majestic Hotel Melaka

5 Pilihan Hotel Baru di Melaka

Sebelum ini sebuah kediaman peribadi seorang peniaga China, rumah agam 1920 kini merupakan sebahagian daripada hotel mewah (bersama-sama dengan menara penginapan 20 tingkat), dengan beberapa lekapan asalnya yang masih dikekalkan, seperti jubin Straits China di lobi penerimaan dan kaca berwarna berwarna di pintu masuk rumah itu.

2. Casa del Rio Melaka


5 Pilihan Hotel Baru di Melaka
Casa del Rio, Sepanyol untuk rumah di tepi sungai adalah harta yang elegan yang terletak bersebelahan dengan Sungai Melaka yang indah. Sebuah rumah yang sesungguhnya, dan ia merangkumi banyak kebudayaan yang dilihat oleh Melaka sejak abad ke-14 (Portugis, Arab dan Cina) melalui struktur yang diilhamkan oleh Mediterranean.

3. Philea Resort & Spa

5 Pilihan Hotel Baru di Melaka

Resort log pertama Malaysia, Philea Resort and Spa, menawarkan percutian seperti tidak lain, hanya lima minit dari jalan keluar Ayer Keroh. Menawarkan ketenangan di dalam kawasan hijau yang subur, Kemudahan di resort ini termasuklah kolam renang luaran  yang besar dengan air terjun buatan manusia, bilik karaoke, bilik kanak-kanak, kedai makanan dan minuman enam.

4. Hatten Hotel Melaka

5 Pilihan Hotel Baru di Melaka

Hatten Hotel Malacca adalah pilihan yang ideal jika korang mencari tempat tinggal di lokasi yang boleh diakses. Lebih 700 bilik dan suite, Hatten adalah salah sebuah hotel terbesar di bandar Warisan Dunia UNESCO, dan juga tempat utama - ia terletak betul-betul di atas harta kakaknya, Hatten Shoppes.

5.The Settlement Hotel


5 Pilihan Hotel Baru di Melaka

The Settlement Hotel adalah tempat yang sangat mengejutkan - sebuah tempat bertaraf lima bintang yang terletak di Jalan Ujong Pasir di Melaka, yang terletak di dalam sebuah rumah pasca-perang 1960-an. Dihidupkan semula menggunakan kayu tua, batu semula jadi dan seramik yang diselamatkan, ia adalah gabungan seni bina neo-klasik dan koleksi unik perabot Peranakan yang diilhamkan.

Menarikkan hotel-hotel ni semua... Ada keunikan dan sejarah yang tersendiri. Betul, di Melaka ni, hotelnya memang unik... Bukan seni bina luaran sahaja, tapi lanskap, hiasan dalaman semuanya menarik. Itulah kelainan hotel di Melaka.

3 Cara Untuk Ke Melaka

1. Dengan Kapal Terbang

Walaupun Melaka kecil tapi ada Lapangan Terbang Antarabangsa Melaka yang terletak 9 km dari bandar. Pada masa ini lapangan terbang itu ada tiga syarikat penerbangan utama: Wings Air, Sky Aviation dan Firefly. Ia mempunyai sambungan yang terhad, dengan syarikat-syarikat penerbangan ini terutamanya menjalankan laluan ke Pekanbaru (Indonesia), Tanjong Pinang dan Medan (melalui Subang Aiport).

2. Dengan Bas 

Mengembara dengan bas adalah cara pengangkutan yang disukai oleh kebanyakan orang kerana terdapat banyak syarikat bas yang membuat beberapa perjalanan pada waktu yang berlainan ke pelbagai destinasi di Malaysia setiap hari. Dari TBS (Terminal Bersepadu Selatan) di Kuala Lumpur, boleh memilih dari beberapa operator untuk menaiki bas ke Melaka. MF pernah ke Melaka dengan bas, seronok juga dan banyak pilihan bas sama ada dari utara ke atau dari selatan.

3. Kereta Persendirian

Bagi yang bekeluarga, lebih selesa naik kereta sendiri kan. Memang mudah nak ke Melaka... Naik Highway PLUS, sama ada dari utara atau selatan, terus Exit Ayer Keroh... MF biasa exit situ sebab paling pantas nak jumpa tempat menarik yang utama iaitu Zoo Melaka. Tepi jalan je... Hotel pun banyak area situ. Jika dari Johor, boleh je lalu Muar, tembus juga ke Melaka. Ikut jalan lama. Pun boleh juga..

Ok, itu kisah pasal Melaka sahaja... Dah berjela gitu sembang. Sebenarnya kat Malasia ni banyak tempat yang kita tak perasan dan tak pernah nampak bahawa setiap tempat tu menarik. Setiap negeri ada tempat tersembunyi yang menarik. Contohnya di Perlis ada Gua Kelam. Di Kedah, ada Lembah Bujang dan Hutan Lipur Sedim. Manakala di Perak pula ada Hutan Royal Belum. Itu di kawasan Utara sahaja. Tapi sebenarnya yang MF sebut ni, MF sendiri tak sampai lagi... Masuk dalam wishlist untuk sampai ke sana nanti. Kat Kedah negeri tempat lahir MF sendiri pun tak habis pusing lagi tu... Tapi memang banyak tempat menarik yang kita tak pernah di lihat ada di Malaysia ni.

Banyak senarainya kalau korang sendiri nak tengok boleh tengok kat 41 senarai tempat-tempat menarik yang tak pernah dilihat di Malaysia. Tengoklah situ, memang banyak sangat kalau MF nak senaraikan dan ceritakan. Sampai esok belum tentu habis.. hehe...

Ok, itu kisah jenjalan sekitar Melaka, hotel baru di Melaka dan tempat menarik di Melaka. Kenapa Melaka? Sebab banyak tempat best di Melaka yang kita boleh jejak. Jangan pandang Melaka ni kecil takde apa ye... Banyak sangat tempat best. Tak sah juga ke Melaka jika tak buat 5 aktiviti ini...

  1. Memilih Buah-Buahan di Ladang Buah Tropika Melaka
  2. Menikmati pencuci mulut di Klebang Coconut Shake
  3. Pergi ke bawah air di Oceanarium Shore
  4. Nikmati pemandangan Melaka dari Menara Sky Melaka.
  5. Tonton Melaka Live!

Haihh... cukuplah bercerita bab Melaka nih, rasa nak terbang terus ke sana je.. sebab banyak sangat aktiviti menarik, tempat best, dan tempat tidur yang menyenyakkan di Melaka ni... Jadi, jom masukkan Melaka sebagai senarai percutian keluarga sempena Tahun Baru Cina atau cuti sekolah nanti ya. Jangan lepaskan peluang!.

Oktober 29, 2017

Hotel Bajet di Bandaraya Melaka

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Hotel Bajet di Bandaraya Melaka | Percutian keluarga kecil MF semuanya tak pernah dirancang. Rasa bosan dirumah atau lama tak keluar bercuti... Kemas beg, masuk kereta terus jalan...

Macam tu juga percutian singkat kami anak beranak baru-baru ni... Cuti sekolah sempena Cuti Umum Deepavali baru-baru ni pun tak dirancang. Dah lepas Asar, suami ajak keluar jenjalan... Sebelum tu ada juga hint kata bosan dok kat rumah. Kononnya tak nak la keluar jenjalan sebab duit gaji awal tu tak nak diusik dulu... Tapi apa guna duit ada, tapi keluarga tak happy...

Jadi, lepas suami ajak MF terus siap dan terus ambil sepersalinan baju masuk dalam beg. Elok dalam perjalanan MF tanya suami... Nak ke mana kita? Sebab kalau nak buat solat Qasar dan Jamak kena ada hala tujuan, kalau tak tidak sah solat tu... Akhirnya, keputusan dicapai kami ke Melaka.

Gerak dari rumah dah jam 6 petang dah... Singgah di Kluang cari makan, kemudian solat dan terus masuk ke Lebuhraya PLUS menuju ke Melaka.

Dalam perjalanan, konon nak tidur dalam kereta aje... Haha... verangan.. kereta viva nak tidur 5 beranak... Akhirnya kena juga cari hotel bajet buat luruskan pinggang.

Hotel Bajet di Bandaraya Melaka

Sambil suami drive, MF mencari hotel di Bandaraya Melaka. Cari yang betul-betul bajet bawah RM100 je untuk semalam.


Terus saja ke Bandaraya Melaka dan banyak hotel bajet dalam maps. Antara yang dipilih nak ke Hotel Sentral... Tapi dalam perjalanan ke Hotel tu ternampak Hotel M ditepi jalan. Tertarik dengan hotel tu sebab huruf M... hehe...


Hotel Bajet di Bandaraya Melaka

Suami terus singgah sebab parking hotel tu banyak kosong, masuk tanya... RM100 semalam.. terus aje Check In... waktu tu jam dah 10.30 malam dah... Kejutkan anak-anak masuk ke hotel... Malas juga rasa nak survey hotel lain.. Lagipun under bajet juga tu kan...

Nama pun hotel bajet kan... Jadi, padan dengan saiz bilik dan harga... Apa pun yang penting selesa untuk luruskan pinggang...

Hotel Bajet di Bandaraya Melaka


Kemudahan:

Bilik dengan katil saiz Queen, muat aje untuk kami 5 beranak. Bilik hotel lengkap dengan lif, air-cond, parking, table coffee, cermin besar, dan tandas dan bilik mandi yang besar dan bersih...dan tak lupa WiFi Free yang laju...  rasanya sangat berbaloi dengan harga tu...

Sebelah dengan hotel tu adalah RTM, depannya ada Madrasah... sebelahnya ada stesen minyak.... Dan area tu ada gerai jual nasi lemak. Pepagi lagi suami keluar untuk beli sarapan pagi...

Jadi, selesa juga walaupun harga bajet... Kalau nak lebih selesa mungkin banyak hotel lain juga... Tapi alang dah jumpa yang senang dan selesa... Lagipun ditepi jalan... dan tak terlalu sesak... Hotel M adalah hotel bajet yang boleh MF recommen untuk anda untuk percutian tak dirancang macam MF sekeluarga ni. Kalau rancang cuti, mungkin hotel lain lebih bagus lah...

Oktober 22, 2017

[REVIEW] Kari Kambing 40 Hari di Restoran Kari Kambing 40 Hari

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


[REVIEW] Kari Kambing 40 Hari di Restoran Kari Kambing 40 Hari | Bagi yang biasa lalu Lebuhraya Utara Selatan, pasti akan ternampak satu restoran gah di sudut tepi highway ... Restoran Kari Kambing 40 Hari. MF pun begitu, dok lalu lalang banyak kali dah, tapi singgahnya tidak... Setiap kali lalu mesti nampak penuh aje restoran tu...

Berkali plan dengan suami nak pergi, tapi tak kesampaian... Akhirnya, cuti baru ni bertekad pergi juga... Dah alang-alang ada rezeki dan kesempatan masa kan... Mencari info tentang restoran ni di Google... Dengan bantuan Google Maps, kami bergerak ke sana...

Sumber: Page Kari Kambing 40 Hari

Lebih kurang jam 11 pagi dari rumah, sampai di Restoran tersebut jam 12.30 tengah hari... Waktu makan, pastinya penuh restoran tu... Memang padat... Jauh parking... Tengok keadaan tu, kami tak keluar kereta, suami aje keluar pergi beli bungkus...



Lebih kurang 20 minit camtu, 2 bungkus nasi sampai... Suami beli Nasi Beriani Kari Kambing 2 bungkus dengan harga RM11 setiap satu dan satu lagi Nasi Beriani Kari Ayam untuk anak-anak.

Dengan perut yang lapar dan rasa teruja nak merasa bercampur baur... Buka aje bekas makanan, tercium aroma kari kambing menusuk hidung, bau aroma nasi buatkan perut meronta-ronta minta segera diisi.

Kari Kambing 40 Hari di Restoran Kari Kambing 40 Hari

Suapan pertama, buatkan selera membuak-buak... Serius... memang sedap... Tak mampu nak ungkap kesedapan tu dengan kata-kata... Rata-rata MF pernah merasa Nasi Beriani Kari Kambing, tak pernah lagi rasa sesedap ini... Memang sedap... Anak-anak pun bukan main berselera makan... Tak pernah tengok anak-anak berselera makan macam ni... Lain macam sedapnya...

Dengan rasa sesedap ni, rasa harga RM11 itu terlalu murah... Patutlah restoran ni sentiasa dipenuhi orang ramai... Sebab memang ternyata sedap sangat...

Nasi tu memang cukup rasa, makan banyak tak terasa muak... bahkan tak berminyak seperti nasi beriani yang biasa kita makan di kedai mamak.... Kari Kambing, memang sedap... cukup rempah dan rasa... rempah yang lain dari yang lain, ditambah dengan kelembutan daging serta takde bau hamis kambing, memang buatkan selera membuak-buak... Rasa tak puas makan...

Kalau makan kat sana, dihidangkan dalam dulang. Satu dulang untuk empat orang makan biasanya... Boleh pilih nak lauk apa sebab di restoran tu guna konsep Layan Diri... Satu dulang dengan siap air sirap 1 jug. Harga RM48... Tapi MF rasa berbaloi dengan harga tu sebab rasa yang takde kat tempat lain. Kena sangat dengan selera kami...

Tak sia-sia pergi... Alhamdulillah... dapat juga merasa... Jadi, yang lalu kat Lebuhraya Plus tu, jangan lupa singgah dan tak rugi singgah tau...

Tak susah jalannya, jika dari Highway PLUS:

Lokasi : 215 Kg Hj Ghafar , Bt 5 1/2, Jln Yong Peng, Batu Pahat, Johor
Dari Selatan ➡️ keluar tol Ayer Hitam➡️ kiri ke pekan Ayer hitam ➡ ️ kanan ke Jalan Yong Peng
Dari Utara ➡️ keluar tol Yong Peng utara ➡️pekan Yong Peng➡️ kanan ke Jalan Ayer Hitam Johor

Nak mudah, taip aje Kari Kambing 40 Hari di Google Maps... Keluar lah directionnya... Ok, MF kongsikan terus mapsnya ya... korang klik aje...


Restoran Kari Kambing 40 hari beroperasi setiap hari ..
Masa : 7.30 pagi - 3.30 petang
Facebook: Restoran Kari Kambing 40 Hari

Jadi, jangan lambat... Kalau lambat melepas nak merasa.

September 04, 2016

Tips Cari Cameron Highlands Hotel dan Makanan Wajib Cuba di Sana

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Tips Cari Cameron Highlands Hotel dan Makanan Wajib Cuba di Sana | Cameron Highland salah satu destinasi percutian yang popular di Malaysia. Cameron Highland juga antara destinasi berbulan madu serta aktiviti kekeluargaan yang menjadi satu kemestian untuk dilawati sebab banyak tempat-tempat menarik kat sana. Udara yang sejuk dingin dan persekitaran yang dipenuhi dengan pokok-pokok hijau serta kedudukannya yang tinggi dari aras laut telah menjadi faktor utama yang menyebabkan ia merupakan salah sebuah tempat yang popular di negeri Pahang darul makmur. Nak bercuti ke sana, perlukan persediaan serta info lengkap… JIka tidak rugi pergi bercuti jauh-jauh tapi tak terisi dengan perkara yang menarik dan bermanfaat di sana. Di sini, nak saya kongsikan artikel menarik pasal Cameron Highland.

Tips Cari Cameron Highlands Hotel dan Makanan Wajib Cuba di Sana


3 Makanan Berkhasiat  Wajib Dicuba di Tanah Tinggi Cameron 

Udara tanah tinggi yang sejuk pasti membuatkan kita cepat rasa lapar dan sentiasa nak makan. Memang la tak bagus, tapi who can resist the sweet smell of grilled corn or the savory smell divine tomyam? Bila korang dah sampai ke sini, tolak tepi sekejap impian diet tu dan nikmati percutian dengan sebaiknya. Kalau bercuti fikir nak diet, tak best la ye dak. Banyak tempat makan best yang korang kena cuba!

1. Steamboat ialah salah satu menu wajib yang patut korang cuba. Banyak gerai atau restoran yang menyediakan steamboat kat sini terutamanya kat area Tanah Rata. Boleh dinikmati sama ada pada waktu makan tengahari atau makan malam, steamboat merupakan hidangan yang sempurna untuk dimakan lebih-lebih pada suhu persekitaran yang rendah. Boleh dikatakan, hampir kesemua tempat penginapan di Cameron Highland ada menghidangkan steamboat.

2. Mungkin disebabkan terdapat banyak tumbuhan hijau kat sini, salad merupakan salah satu lagi pilihan makanan yang boleh didapati di mana-mana saja di sini. Bagi korang yang tetap memilih untuk berdiet walaupun tengah bercuti, ini merupakan pilihan makanan yang paling tepat. Selain sayur-sayuran, korang juga boleh tambah pelbagai jenis buah-buahan segar yang juga mudah didapati di sini.

3. Jagung manis bakar ialah salah satu lagi makanan wajib di sini. Aromanya yang harum seolah-olah memanggil kita dari jauh! Cewaah. Kalau korang pegi ke pasar malam di sini, korang akan jumpa banyak gerai yang jual jagung bakar ni. Pilih je mana yang korang nak.

3 Jenis Penginapan di Tanah Tinggi Cameron 

Selain makanan, tempat penginapan merupakan salah satu lagi perkara penting untuk dirancang apabila ingin bercuti. Seperti biasa, bergantung kepada bajet dan keperluan untuk bermalam, di sini, MF kongsikan beberapa pilihan yang korang boleh pilih berdasarkan ciri, bajet dan keperluan bercuti:

1. The convenient homestay Cameron Highland sesuai jika korang datang ke sini dalam satu kumpulan yang besar atau satu keluarga. Kemudahan yang dilengkapi dengan keperluan asas yang cukup seperti dapur, bilik air, ruang tamu yang dilengkapi dengan TV dan bilik tidur. Bergantung kepada saiz rumah, harga sebuah homestay untuk satu malam dalam lingkungan bajet dari RM150-RM300.

2. Selain itu, tempat yang sesuai yang korang boleh pilih untuk menginap ialah apartment Cameron Highland  yang juga sesuai untuk korang yang nak gunakan kemudahan asas dalam sebuah rumah seperti dapur untuk memasak. Biasanya, saiz apartment lebih kecil jika dibandingkan dengan homestay. Jadi untuk korang yang mempunyai keluarga yang bersaiz kecil,  penginapan jenis apartment adalah lebih sesuai.  Harga sebuah apartment untuk disewa bagi satu malam biasanya bermula daripada RM200-RM600. Walaupun agak mahal, dengan menginap di tempat macam ni, kita dah boleh jimat kos untuk makanan sebab boleh masak sendiri.

3. Banyak hotel di Cameron Highland yang korang pilih, bergantung kepada bajet korang. Perkara yang best bila menginap di hotel dengan kemudahan yang lengkap ialah kita dapat menikmati percutian dengan semaksima mungkin. Tak perlu nak masak dan kemas katil sendiri! Hehe.


cari hotel di cameron highland, makan best di cameron highland, makanan murah di cameron highland, hotel best di cameron highland, hotel bajet di cameron highland


Dah baca kan tips dan info makan-makan kat Cameron Highland, jadi pasti ada yang teruja juga… Kat mana boleh dapatkan tempat menginap dengan harga yang menarik dengan mudah. Jangan risau, Kat Traveloka.com, korang boleh lihat for varities of Cameron Highlands hotel at the best rate tambahan lagi sekarang ade promosi Traveloka Big Sale. Mana tahu ada hotel yang destinasi yang korang nak ada dalam senarai.

Sebenarnya, boleh je nak jalan-jalan walaupun bajet ciput, cuma kena pandai plan. Cuba korang usha this one site. Untuk pengetahuan korang, Traveloka selalu tawarkan rate harga yang paling rendah jika nak dibandingkan dengan flight and hotel searching site yang lain. Bukan untuk lokasi dalam negara je, site ni juga cover pelbagai lokasi menarik kat luar negara. Selain tu, korang juga boleh check out promotions yang sedang ditawarkan. Contohnya, sekarang Traveloka tengah promo special fare with Emirates untuk perjalanan ke London, Dubai, Paris, Rome, Athens dan lain-lain lagi. Selain tu, untuk dapatkan special rate for hotels, korang boleh book waktu ada weekend promo bermula pada hari Jumaat. They offer discount up 73%!! Menarik kan? Apa korang tunggu lagi, go visit https://www.traveloka.com/en-my/. Nikmati percutian anda tanpa berbelanja besar!!! Jom Cuti!!!

Ogos 05, 2016

[JJCM] BIHUN SUP PUAKA DI MERBOK KEDAH!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Review tertangguh... JJCM ni waktu balik kampung masa cuti sekolah sebelum puasa hari tu... Nak review sebelum puasa tak sempat... Dok belek gambar-gambar yang dah transfer ke netbook, terjumpa gambar ni... Alang-alang ada idea, meh la MF nak review sikit pasal JJCM kali ni..

Masa cuti hari tu, selepas balik dari membeli ikan bilis di Tanjung Dawai, lepas solat Jumaat, melilau cari tempat makan... Ntah macam mana boleh ternampak banner di tepi jalan, Bihun Sup Puaka. MF pernah ternampak ada orang share pasal Bihun Sup ni kat Facebook.. Apa lagi.. terus sahaja buka Google cari tempatnya... Rupanya tak jauh pun... jalan yang kami lalu tu juga.. cuma kena belok sikit je... Alhamdulillah.. berpandukan Google Maps, akhirnya sampai ke gerai Bihun Sup Puaka.

Sampai sahaja, kami ambil tempat duduk. rupanya hanya gerai biasa di tepi jalan... bukanlah restoran hebat pun.. Tapi kelainan nama tu buatkan nama bihun sup ni naik.

Orang tak ramai, ada la tiga orang semeja dok makan masa tu. Terus kami order... MF dan suami mestilah order Bihun Sup Puaka, manakala adik MF tak makan daging dan gerai ni takde jual sup ayam, hanya sup daging, jadi dia order Air Jagung Puaka. Kakak MF pula order Set Nasi bersama Sup Puaka... MF, suami dan kakak order Laici Kang Puaka. Semua Puaka cakap ko... hehe...


Bihun Sup Puaka - RM6.00




Tak lama ordernya, dalam 5 minit sampai la..
Fuhhh... baunya menyengat.. memang bau sup yang pekat dan likat melekat...

Terus dihirup la kan... Fuhhh.. memang puaka pun... supnya pekat, likat dan terlebih puaka tu sebab pedaaaassssss.... perghhh... berasap telinga... Dah sup pedas, diletak sos cili lagi... memang bertambah la puaka sup ni... Isi bihun ni banyak, siap ada tulang, isi, limpa, paru yang dipotong halus sebagai rencah tambahan dalam sup ini... Tak larat nak habiskan beraayaq mata makan... Tapi memang sedap la.. piooor punya kata orang utara...

Air Jagung Puaka - RM4.00

Pakat rasa la kan... Air Jagung Puaka memang berpuaka sebab gelas besar pastu pekat dan memang rasa jagungnya.. Laici Kang Puaka pun sedap dan banyak isinya... puaas makan..

Disebabkan kami ni jenis tak makan banyak, yang lebih tu kami bungkus bawa balik... Sampai rumah, baki kami makan tu boleh satu periuk lagi... Bayangkan lah banyak ke sikit dua mangkuk sup tu boleh sama dengan satu periuk... Mau pecah perut nak habiskan... dah la puaka betul...

Memang terasalah puaka tu. Patutlah dinamakan puaka sebab pedas, pekat dan likat.. cukup rempah ratusnya... Memang tak rugi mencuba... dan paling penting berpatut harganya.... Puas hati lah kata orang...

Bagi yang nak mencuba... kalau jenjalan area Sungai Petani, Merbok atau dari Tanjung Dawai, boleh singgah...



Facebook: Bihun Sup Puaka

Jun 19, 2016

Cuti Persekolahan Sempena Hai Raya Aidil Fitri 2016

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Pejam celik-pejam celik dah separuh ramadhan dah kita puasa.. Cepat betul masa berlalu... Tahun ni cuti raya lain sikit... kena tengah-tengah... jadi, kena plan cuti bagi yang nak balik kampung jauh tu... Bukan apa... memang akan sesak jalan raya bila tak terancang perjalanan... MF selamat tahun ni, insha Allah giliran raya di Johor sahaja, dan memang menetap di Johor.. Jadi dok diam-diam kat rumah... hehe...

Berikut ialah jadual cuti persekolahan sempena Hari Raya Aidil Fitri dan juga cuti Deepavali...


Cuti tu bermula dalam bulan Puasa lagi, tapi raya ke-4 dan ke-5 dah kena masuk kerja dan persekolahan pun bermula... 

Jangkaan jalan akan sesak hari Sabtu dan Ahad... Jadi, rancang perjalanan, elakkan kesesakan dan paling utama elakkan kemalangan. 



P/S; sembang-sembang dengan rakan sekerja, dia cadang raya nak pakai baju pengantin sebab raya ni tak ke mana-mana kan.. hehe.. jadi sesuai la jadi pengantin kan... hhehe... first time dengar idea bernas ni... hehe

November 21, 2015