Breaking News

Memaparkan catatan dengan label Travel. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Travel. Papar semua catatan

Disember 06, 2019

Disember 06, 2019

Review OYO HOTEL!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Review Hotel OYO! | Hotel OYO, baru kenali pada tahun ni... Masih baru MF kira... MF pun baru mula kembali travel tahun ni, selepas anak MF yang bongsu tu dah semakin kurang tantrum dan boleh dibawa berjalan.

MF ni jenis tak reti nak plan bercuti.. sebab takut tak jadi.. Biasa plan last minit lah... Rasa nak ke mana-mana mesti time tu lah siap dan dalam perjalanan tu baru survey hotel.

Dalam banyak-banyak aplikasi MF cuba, MF paling suka guna ialah aplikasi Booking.com.

Bukan apa, ni antara yang paling mudah dan tepat harganya berbanding yang lain serta takde cas tersembunyi. Berapa harganya, itulah yang kita bayar. Nak guna  pun senang.

Dalam banyak-banyak hotel kat Booking, hotel murah yang biasa masuk senarai ialah Hotel OYO.

Hotel OYO ni, tema warnanya merah dan putih.. Sekarang ni kat mana-mana ada hotel oyo nih.

MF pernah install aplikasi OYO Hotel ni, tapi macam tak mesra pengguna sangat, jadi selesa lagi guna booking.

Sepanjang tahun ni, 4 kali MF menginap di Hotel OYO ni...

Nak cari hotel ni, mudahnya kalau guna Booking lah...

Review OYO HOTEL!

Review OYO HOTEL!

MF boleh katakan OYO Hotel ni, kategori hotel bajet... sebab kalau tengok review tak lebih dari 3 bintang lah...

Tapi dari pengalaman MF sendiri, ada juga yang boleh dikategorikan 5 bintang.

Kenapa pilih OYO HOTEL?

Sebabnya adalah murah!

Berjalan-jalan dengan anak yang ramai kena ambil bilik yang besar. MF pernah cuba ambil bilik standard room... dengan katil saiz Queen, boleh tidur tapi tak selesa.. Anak MF sejenis tidur nak tempat yang lapang. Jadi, hotel OYO ni, sediakan bilik yang luas tapi harga murah.

Lagipun, kalau kita travel nak berjalan-jalan buat apa bazirkan duit ambil hotel mahal... sedangkan kita guna sekejap je kan... Jadi, baik ambil hotel murah tapi ada kemudahan lengkap. Jadi, hotel OYO ni pilihan yang tepat.

4 pengalaman berbeza dengan Hotel OYO

Hotel OYO yang pertama sekali pernah MF tempat dan inap ialah di Setapak, KL... Masa tu plan nak ke KL atas urusan peribadi. Pergi pun hari minggu je... Jadi, cari je hotel murah sebab jangka sampai pun waktu malam... Jadi, bazir je ambil hotel mahal. 

OYO 997 My Home Hotel Setapak in Kuala Lumpur 

Review OYO HOTEL!

Harga RM103 semalam.

Bilik Family Suite... dengan dua katil Queen yang besar... selesa lah untuk anak-anak tidur. Persekitaran yang mudah untuk dapat kan makan malam. Ada restoran makanan Melayu dari Pantai Timur jadi, cukup selesa dengan harga tu. 

Pengalaman kedua di Johor Bahru iaitu di Gelang Patah.

OYO 1172 Hotel Shlyo di Gelang Patah

Review OYO HOTEL!


Harga RM78 semalam.

Bilik Suite Executive.. dengan dua katil Queen... Selesa untuk tidur cuma bilik dan hotel ni kurang memuaskan pengurusannya. TV pun masih takde channel dan bilik berbau rokok... Sedikit kecewa lah dengan hotel ni... 

Pengalama ketiga di Bandar Bukit Mahkota berhampiran dengan Nilai 3.

OYO 1191 Yootel Boutique Hotel in Kajang

Review OYO HOTEL!

Harga RM74 semalam.

Bilik Suite Executive dengan dua katil king... Bilik ni sangat selesa... rasa macam nak tambah semalam lagi... haha... 

Kelengkapan lengkap, channel TV siap dengan Fox Movie, Channel Cartoon (anak layan sampai pagi), ada peti sejuk... bilik pun bersih... dan ada satu sofa dan meja solek... 

Tempat makan pun best... restoran betul-betul sebelah hotel... Murah dan sedap... memang selesa sangat hotel ni.. MF rate sampai 9.5/10 bintang... sebab tak tau apa yang tak best kan... Berbaloi sangat dengan harga tuh. 

Pengalaman keempat, masa perjalanan pula ke Johor, singgah di KL sekejap.. melepaskan lelah... kami bermalam di hotel OYO di Pekeliling, KL. 

 OYO 700 Fine Hotel

Review OYO HOTEL!

Harga RM65 semalam.

Bilik Suite Family dengan 2 katil Queen. Boleh dikatakan selesa juga hotel ni, cuma dari segi kebersihan tandas dia kurang. Air pula kecil... Tapi design bilik ni best... Bilik solek, almari dan tandas terselindung dari bilik. 

Berbaloi dengan harga... Yang ni memang betul last minit tempah... dah sampai depan hotel baru booking... So, lambat masuk dalam sistem.. dan MF tanya kat kaunter kalau tak tempah online, harga bilik tu RM178... HOHOHO.. beza banyak tuh kan.. 

Ok, itu review dari pengalaman MF dengan Hotel OYO... Pada MF, hotel OYO ni selesa untuk berhenti rehat sementara meneruskan travel lagi... Tak perlu belanja yang besar. 

Hotel ni cukup dilengkapi kemudahan asas walaupun ianya hotel bajet... Ada kemudahan lif, parking, tuala, sabun mandi, pemanas air, tv dan wifi... Cuma keluasan tu tak boleh lah disamakan dengan hotel berbintang-bintang dan ternama kan.. 

Insha Allah, next time kalau travel last minit, MF akan cari hotel OYO nih.. Senang dan cukup selesa untuk kami 6 beranak ketika travel.. Insha Allah...



Sumber gambar: Booking.com, Google images

November 22, 2019

November 22, 2019

Hukum Wanita Pergi Melancong Tanpa Mahram

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Hukum Wanita Pergi Melancong Tanpa Mahram | Bermusafir dan berhijrah sesuatu yang digalakkan dalam Islam. Kerana banyak kebaikannya antaranya dapat mendekatkan diri kita kepada Allah melalui pengalaman dan merasai kebesaran Allah melalui penciptaan alam semesta.

Bermusafir atau melancong hukumnya harus. Tapi dengan zaman moden sekarang apa lelaki buat, wanita nak buat sama. Jadi, ramai wanita juga suka melancong zaman sekarang.

Bagi lelaki tiada masalah untuk melancong kerana lelaki ni secara fizikalnya kuat dan dari sudut lain sukar menjadi fitnah. Tetapi wanita ni lain. Allah jadikan wanita ni lembut, sopan dan auratnya pun banyak sebab wanita ni cantic dan mudah jadi fitnah.

Jadi, apa hukum wanita bermusafir atau melancong? Tambah-tambah melancong tanpa mahram atau tanpa teman pula.

Hukum Wanita Pergi  Melancong Tanpa Mahram

Hukum Wanita Musafir Tanpa Mahram

Haram

Hadith sahih telah melarangnya, seperti yang disabda oleh Nabi Muhammad SAW, Maksudnya:

"Jangan seorang wanita bermusafir melainkan bersama dengan mahram. Dan jangan bersendirian seorang lelaki dengan seorang wanita melainkan bersama wanita itu mahramnya.” Tiba-tiba seorang lelaki bertanya: “Wahai Rasulullah, sesungguhnya aku akan keluar untuk berperang, dan isteri-ku pula hendak pergi menunaikan haji.” Lalu Rasulullah S.A.W. menjawab: “Pergilah kamu bersama isteri-mu (menunaikan haji).” (Muttafaqun alaihi).

Dalam sepotong hadith riwayat Bukhari dan Muslim yang lain, nabi Muhammad SAW dilaporkan bersabda, maksudnya:

Tidak halal bagi perempuan yang beriman dengan Allah dan hari akhirat untuk keluar tiga hari ke atas melainkan bersama-samanya bapanya atau saudara kandung lelakinya atau suaminya atau anak lelakinya atau mana-mana mahramnya. (di dalam riwayat lain, ada dinyatakan satu hari satu malam, dan dua hari dua malam)

Kedua-dua hadith di atas ialah sebahagian daripada beberapa hadith yang melarang wanita daripada keluar berjalan tanpa mahram.

Ulamak menyatakan pengharaman itu adalah mutlaq tanpa penentuan berjalan jauh atau pendek, sekejap atau panjang, berseorangan atau secara berkumpulan dengan wanita tanpa mahram yang lain. Dalam kebanyakan kitab-kitab fiqh muktabar lama, jumhur ulamak menyatakan hukum HARAM.

Huh! Macam ketat sangat kan dalil ni. Dan ini jadi dilemma orang perempuan sebab kadang wanita ni travel dengan sebab belajar jauh dan seumpamanya.

Tapi, jangan kalut rebut… ada lagi penjelasan lain.

Harus

Ada juga pandangan yang menyatakan sekiranya terjamin keselamatan dan fitnah kepada si perempuan sepanjang perjalanannya, maka ianya dibenarkan. Itupun sekiranya perjalanan itu merupakan perjalanan yang perlu sahaja, bukan perjalanan tanpa tujuan.

Majlis Fatwa Al-Azhar Mesir berpegang kepada pendapat ini. Menurut mereka, sebahagian ulamak mazhab Maliki dan yang Shafi’e membolehkan perempuan untuk bermusafir tanpa mahram sekiranya ada keperluan dan jalan yang akan ditempuhinya serta tempat yang akan didatanginya terjamin keselamatannya.

Ini berdasarkan kepada sepotong hadith sahih Bukhari yang diriwayatkan oleh ‘Adiy bin Hatim:

Jika kamu panjang umur, nescaya kamu akan melihat wanita berjalan beresndirian dari Hirah (sebuah kawasan di Iraq) hingga melakukan tawaf di Ka’bah (Makkah). Dia tidak takut sesuatu pun melainkan Allah (dalam perjalanan itu)
Walaupun hadith ini lebih merujuk kepada hadith ramalan akhir zaman, akan tetapi sebahagian ulamak mengeluarkan hukum yang menyatakan kebenaran kepada wanita untuk bermusafir tanpa mahram.

Syarat musafir tanpa mahram

Syaratnya ialah, ada keperluan yang hampir sama hukumnya seperti haji, atau sekurang-kurangnya keperluan mendesak untuk berjalan tanpa mahram, dan terjamin keselamatan semasa di dalam perjalanan dan di destinasi permusafirannya.

Contohnya musafir kerana belajar. Biasanya institut pengajian tinggi sama ada di peringkat sekolah atau universiti letaknya jauh dari rumah. Kadang-kadang memerlukan pelajar wanita keluar bermusafir tanpa mahram untuk pergi ke kelas, tempat pengajian, kursus-kursus dan seumpamanya. 

Sekiranya pelajar wanita itu menaiki pengangkutan awam, maka ianya dibenarkan sebab kita tau syarikat pengangkutan awam tu mempunyai jaminan keselamatan kepada penumpangnya.

Kalau perlu menaiki kenderaan atau berjalan kaki, dibenarkan juga dengan syarat memang diketahui umum bahawa perjalanan ke destinasinya itu adalah selamat daripada kekacauan dan fitnah, dan pelajar wanita itu juga bersungguh-sungguh mematuhi undang-undang keselamatan ketika dalam perjalanan, dan memaklumkan perjalanan mereka kepada mahram mereka.

Perkara ni samalah Fatwa Negeri Johor.

Jawatankuasa Fatwa Negeri Johor bertarikh 11 Jun 2001 memutuskan keharusan seorang wanita berziarah tanpa ditemani mahram.

Keputusan jawatankuasa itu menggariskan keharusan wanita bermusafir untuk berziarah selepas dipastikan terjamin keselamatannya, sudah mendapat keizinan suami atau mahram (jika ada), bersama dalam keadaan menghimpunkan ramai penumpang seperti kapal terbang, kereta api atau bas.
Perjalanan wanita itu juga hendaklah tidak menimbulkan fitnah, keraguan serta lain-lain syarat lagi.

Oleh itu, fatwa yang dikeluarkan Jawatankuasa Fatwa Negeri Johor itu adalah contoh hukum bagi wanita bermusafir tanpa mahram diharuskan selari dengan kehendak dan keperluan serta pemakaian adat umat Islam pada masa kini.

Ok, jelas hukum diatas. Tapi persoalannya, jika melancong atau travel sahaja tanpa keperluan mendesak, boleh ke pergi sendiri? Saja-saja melancong je… Boleh ke pergi tanpa teman.

OK, ini jawapannya:

Hukum Wanita Pergi  Melancong Tanpa Mahram

Hukum Wanita Pergi  Melancong Tanpa Mahram

Sekiranya tiada keperluan, maka wanita perlu mengelakkan diri daripada berjalan tanpa mahram supaya tidak terjebak dengan larangan di atas.

Pandangan Majlis Fatwa al-Azhar ini turut disokong oleh Dr Yusuf al-Qaradawi dan ditulis di dalam Ensiklopedia Feqh Islam.

Syarat wanita yang ingin keluar melancong

Sebahagian mereka meletakkan syarat, iaitu perlu wanita tadi bergerak keluar bersama-sama dengan kumpulan wanita yang lain yang mana secara adatnya akan terjamin daripada kekacauan dan fitnah.


Kesimpulan

Jelas dengan hukum di atas. Hukumnya harus wanita bermusafir dengan tujuan tertentu dengan syarat terjamin keselamatan dan jauh dari fitnah.

Namun, untuk melancong, Wajib ada teman dan mesti bergerak dengan kaum wanita lain. Maknanya tak boleh lah pergi sorang-sorang tanpa teman. Mesti berteman.

Hukum ni jelas dalam Islam. Bukan apa, kadang wanita sekarang terlalu berani sampai kan segalanya nak buat sendiri. Takut juga pengaruh drama.. Bergaduh dengan laki, bawa diri seorang diri ke luar negara. Mana tahu kan…

Sedangkan hidup kita ni penuh hukum yang perlu kita patuhi sebagai seorang hamba…

Hukum ini adalah sebagai memberikan perlindungan dan penghormatan kepada wanita, dan bukannya satu diskriminasi gender atau meletakkan wanita di taraf yang rendah. 

Kesan fitnah ke atas wanita adalah berbeza dengan kesan fitnah ke atas lelaki, justeru banyak undang-undang perlindungan dikenakan ke atas wanita berbanding lelaki.



Apa pun pesan MF kepada wanita yang suka travel, jaga adab, akhlak dan paling utama jaga AURAT kerana itu antara point utama untuk jadikan travel kita dikira ibadah oleh Allah... 


Sekian, semoga bermanfaat.

November 21, 2019

November 21, 2019

10 lokasi popular tarikan pelancongan mesra Muslim di Malaysia

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


10 lokasi popular tarikan pelancongan mesra Muslim di Malaysia

10 lokasi popular tarikan pelancongan mesra Muslim di Malaysia

1. Muzium Kesenian Islam Kuala Lumpur

2. Nasrul Quran, Putrajaya

3. Taman Tamadun Islam, Terengganu

4. Masjid Negara, Kuala Lumpur

5. Masjid Sultan Salahuddin Abd Aziz Shah, Shah Alam

6. Masjid Zahir, Alor Setar

7. Masjid Selat Melaka, Melaka

8. Masjid Kristal, Kuala Terengganu

9. Moroccan Pavilion, Putrajaya

10. Batu Bersurat Terengganu

November 15, 2019

November 15, 2019

Best Western Food To Try in Kuala Lumpur

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Best Western Food To Try in Kuala Lumpur | Kuala Lumpur syurga makanan. Itu 3 patah kata yang MF boleh gambarkan dengan Kuala Lumpur.

Kenapa?

Dengan pengalaman 5 tahun di Kuala Lumpur, cukup bermakna untuk katakan memang seronok dok di KL sebab tak gaduh nak makan apa. Ko sebut je, Choiiih depan mata. Hah! gitu.

Kat Kuala Lumpur, korang boleh makan pelbagai jenis makan yang korang suka, masakan mamak ada, masakan cina ada, masakan melayu ada dan tak terkecuali masakan barat a.k.a Western Food.

Best Western Food To Try in Kuala Lumpur

Best Western Food To Try in Kuala Lumpur

Western Food kat Kuala Lumpur banyak sangat weyhh... serius banyak. Tak terpilih banyaknya.  Tapi sebelum tu kena pastikan Halal tu ada ye... So, Antaranya yang boleh MF kongsikan:


1. Kenny Rogers Roasters

Antara yang terpopular lah ni restoran ni.. sebut je orang dah tau. MF dulu masa dok KL, kalau rasa bosan makan nasi, ni antara restoran MF akan pilih. 

Menu yang disediakan juga semua menu sihat punya. Sesuai sangat untuk yang memang tenagh diet tu. 

Antara menu terbaik :
Best Western Food To Try in Kuala Lumpur



2. Nando's

Nando's antara restoran yang banyak cawangan kat KL ni... Memang banyak pilihan menu western yang sedap-sedap. Promo terbaru ialah Ayam Peri-peri... Hang pa nak rasa camne, kena la cuba.


Best Western Food To Try in Kuala Lumpur

Best Western Food To Try in Kuala Lumpur


3. Gloria Jean's Coffees

Kalau dah peminat kopi kan, mana boleh kalau tak minum kopi sehari. Jadi, restoran ni terbaik lah bagi yang rasa nak menikmati kopi. 

Tapi bukan jual kopi je, minuman sejuk pun ada jangan risau. 

Antara menu menarik:

Best Western Food To Try in Kuala Lumpur

Best Western Food To Try in Kuala Lumpur

Itulah 3 antara yang MF suka dan terbaik Western Food in Kuala Lumpur dan yang penting HALAL!

MF tak mampu nak masukkan semua restoran yang ada, banyak.

Eh, satu lagi... zaman sekarang ni korang tak payah susahkan diri... Tak payah berjalan kaki nak cari menu nih.. apatah lagi nak ke restoran ni.. tak yah susah Google maps cari restoran ni kat KL, NO NO, tak payah.... Korang order je... Rasa nak makan western food ni, Alahhh...Order online je lah.... Senang sangat!

Tak payah susah-susah...

Opss.. One more thing, walaupun restoran ni ada kat seluruh Malaysia, tapi tak semua sediakan Western Food Delivery ni tau... Dan yang terbaiknya, ada diskaun kaw kaw ... lagi-lagi kalau korang order western food guna servis by Foodpanda ni.

MF dulu pun dok KL, tak yah penat nak keluar rumah... rasa malas masak je, apa lagi online lah order makan, 10-15 minit, ting tong sampai depan rumah. Kan senang. Tak yah penat pun.. 


Memang untung jadi orang KL... senang gilerr nak makan... Sebab delivery servis ni bersepah... MF sekarang, mampu tengok je la.. sebab luar kawasan, takde panda pun nak masuk kawasan kami... haha... Rasa malas masak telan air lior je la... haha.. 

November 12, 2019

November 12, 2019

Pizza Volcano dari Pizza Hut

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Pizza Volcano dari Pizza Hut | Bila selalu makan nasi, kadangkala datang rasa bosan nak ubah selera.

Sama lah dengan kami... Bila dah selalu makan nasi, hujung minggu mesti rasa nak lain dari nasi.

Dan kebetulan betul bila hujung minggu lepas, periuk nasi kami rosak pula. Tetiba je tak boleh nak hidup. Sayang betul dengan periuk nasi jenama Tefal tu. Apa pun redha lah.

Jadi, sebab malas nak masak nasi atas dapur dan tambah juga dengan bosan makan nasi kedai, akhirnya suami ajak ke Pizza Hut.

MF pun mencari lah kot ada yang baru di Pizza Hut. Kat Johor ni agak susah nak nampak Domino melainkan di bandar. Jadi, Pizza Hut ni pekan kecil pun ada. Dan kami pun memang lebih suka Pizza Hut dia sebab pilihan menunya lebih sikit kan..  Tapi atas orang la juga.. Ada orang suka Domino.

Lepas siap-siap... Gerak terus ke Pizza Hut.

Alhamdulillah.. Tak ramai orang.. Dan banyak tempat kosong. Lepas ambil tempat duduk.. Terus order set baru.  Pizza Hut Volcano.


Pizza Volcano dari Pizza Hut 

Pizza Hut Volcano ni antara Pizza Terbaru di Pizza Hut. Kenapa dipanggil Volcano sebab warnanya hitam macam gunung berapi. Lepas tu limpahan cheese tu macam lelehan lava dari gunung berapi tu.. Lepas tu tengah tu ada sos dan isi ayam.

Pizza Volcano dari Pizza Hut


Lepas beberapa minit, order sampai...

Reviews jujur ni.. Dalam gambar nampak menarik, sekali tak menarik mana realitinya.

Rasa
Boleh la... Cuma sebab kepingan pizza tu nipis, jadi agak liat dan keras. Cheese kat tepi tu sahaja. Kat toping tengah takde cheese sangat. So, dari segi rasa tu biasa saja 

Pizza Volcano dari Pizza Hut

Kami order set untuk 2 orang. Siap dengan air Berry, sup cendawan dan drumate ayam blackpapper dan 2 cup aiskrim perisa coklat dan vanila.

Rasa air Berry memang sedap.. Kurang manis dan sedap lah sejuk-sejuk kan.
Pizza Volcano dari Pizza Hut

Ayam drumate tu pun sedap dengan sos blackpappernya tu.

Boleh kata, set tu walaupun pizza tu nipis tapi mengenyangkan sebab cheese tepi agaknya banyak dan dengan isi ayam sebagai toping.

Sup cendawan menambah kan lagi kekenyangan perut.

Boleh dikatakan, untuk Pizza Volcano ni... MF boleh bagi 3.8/5.0... Tapi untuk set dia memang Best lah..

Pizza terbaru yang buat MF pernah try dan sedap ialah yang Pizza Crab .. Menang sedap dan banyak cheese. Sayangnya dah tak pula dia ulang lagi menu tu.

Apa pun, kalau nak merasa sendiri.. Boleh la cuba.. Rasa not bad cuma pizza tu je.. Tak lembut.. Sebab nipiskan pizzanya...

Itu pendapat MF la.. Lain orang lain citarasa Ye dak..

Sekian... 

Oktober 30, 2019

Oktober 30, 2019

Jalan-jalan ke Penghujung Benua Asia!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Jalan-jalan ke Penghujung Benua Asia! | Cuti Hari Deepavali, rata-rata keluar berjalan dengan kengkawan.

Awal cuti tak plan nak ke mana. Takde mood betul nak jenjalan pun... Tapi dok rumah rasa bosan pula.

Setelah berbincang dan tutup buka apps booking.com kat phone, dan suami pun tanya jiran tempat best kat Johor, dicadangkan ke Tanjung Piai...

Terus MF setuju... Tak plan juga nak book mana-mana hotel... cuma niat nak bawa anak jenjalan keluar dari rumah je. Dan juga menunaikan hajat anak-anak nak tengok laut dan pantai.

Tapi standby juga sepasang baju untuk tidur mana-mana hotel bajet last minit.

Lepas siap-siap, lepas solat Zohor, kami gerak ke Tanjung Piai berpandukan Offline Google Maps pada MP5 Car Player.

Seronok plak, sebab Maps tu bawa jalan kampung yang sungguh menghijau... rasa tenang dan best je... Perjalanan 2 jam lebih tak terasa langsung. Anak-anak pun behave dan tak meragam dalam kereta.

Elok sampai dalam jam 3 petang ke Taman Negara Tanjung Piai.

Agak ramai orang sebab hari Ahad, serata orang datang bercuti...

Terus parking percuma di tempat yang disediakan dan ke kaunter untuk beli tiket.

Harga Tiket Ke Taman Negara Tanjung Piai

RM5.00 untuk dewasa Warganegara
RM3.00 untuk kanak-kanak berusia 7 tahun ke atas
dan percuma untuk kanak-kanak bawah 6 tahun.

Tiket yang sangat murah...

Lepas beli tiket, terus masuk ke laluan yang disediakan. Ada penunjuk arah.


Memula tu masuk untuk tengok video tayangan dan galeri tentang hutan bakau.

Kemudian, terus je kami jalan untuk ke destinasi, iaitu Penghujung Benua Asia.

Jalan-jalan ke Penghujung Benua Asia, cuti ke Tanjung Piai Johor, harga tiket ke taman negara tanjung piai,

Jalan-jalan ke Penghujung Benua Asia! 

Di setiap pelantar pejalan kaki tu, ada ditulis berapa KM kita akan berjalan. Lebih kurang 1.2KM berjalan kaki untuk sampai ke hujung. Fuhhh... marathon... boleh tahan...

Disebabkan dah alang-alang sampai kan, teruskan je berjalan. Laluan pejalan kaki yang dibuat dari kayu bakau cukup lah untuk jalan selisih kiri dan kanan. Tapi, yang mencabarnya kena dukung anak... Hahaha...

Jalan-jalan ke Penghujung Benua Asia, cuti ke Tanjung Piai Johor, harga tiket ke taman negara tanjung piai,

MF dukung Muasyira dan suami dukung si bongsu Mu'allim. Muasyira tu dah tak larat kadang MF suruh juga dia jalan. Kalau time orang ramai, MF dukung semula... 💪💪💪

Selepas berpeluh jalan, akhirnya sampai juga ke mercu tanda Penghujung Benua Asia.

Memang sabarlah sikit kalau nak bergambar, ramai orang kan... Ikut turn lah siapa sampai dulu.

Lepas ambil 3 4 keping gambar family... Kami terus je gerak untuk ke tepi jeti pula. Bagi peluang orang lain pula merasa bergambar.

Tapi kan.. Elok sampai pertengahan jalan menuju ke jeti, boleh pula si anak nak terkucil... Adehh...

Terus dengan pantas, gerak patah balik... Bayangkan jalan laju sambil dukung anak yang lebih dari 10kg tuh... Fuhh.. Nak tercabut paru-paru...😅😅😅

Dah selepas ke tandas, tak jadi dah nak ke jeti... terus je ke depan, bergambar di depan pula. Orang pula makin ramai dah... sebab petang makin redup kan..
Jalan-jalan ke Penghujung Benua Asia, cuti ke Tanjung Piai Johor, harga tiket ke taman negara tanjung piai,

Alhamdulillah, lepas hajat nak jenjalan walaupun singkat je masanya. Cukuplah kan...

Lepas tu kami semua patah balik, tak larat nak balik terus ke rumah, kami check in hotel bajet di Gelang Patah. Namanya pun hotel bajet, boleh lah setakat nak membetulkan pinggang.

Keesokkannya, terus je balik dan singgah ke Mydin beli barang dan balik semula ke sarang... haha... 3 hari tak hilang lagi sakit badan penangan marathon sambil dukung anak ke penghujung benua Asia. haha... 😂😂😂

Gitu jelah percutian singkat kami sekeluarga kali ni.

Insha Allah, hujung tahun cuti lama sikit dan rancang perjalanan dan ke tempat yang best-best lagi... Insha Allah, moga ada rezeki. 😊😊😊

Anak bongsu dah besar, baru ada mood nak jenjalan sikit... Masa anak kecil malas betul nak keluar berjalan. Sebab nak layan karenah anak tu perlukan kesabaran yang tinggi...

Skian...

Julai 06, 2019

Julai 06, 2019

Cara Tempah Hotel Online Mudah dan Murah

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Cara Tempah Hotel Online Mudah dan Murah | Sejak sebelum raya, sibuk dengan kerja. Suami sibuk, isteri terlebih sibuk. Sibuk hal di rumah, sibuk pula dengan hal di tempat kerja.

Lepas raya, bertambah lagi sibuknya. Dengan program sekolah, program marhaban sana sini... Fuhh.. tak menang tangan. Minggu lepas lagi over busy, selagi tak azan Asar, tak sampai rumah... Penat yaaa.. amat...

Disebabkan itu, suami cadangkan cuti hujung minggu... MF follow je... dapatlah happy kan anak-anak sebab mak pak nya sibuk kan setiap hari.

So, lepas set tarikh terus cari hotel mana dan di mana nak bercuti... Memula macam malas nak pergi jauh... Dalam Johor je la.. MF cadangkan pergi Mersing, suami kata baik pergi Melaka.. sebab sama jauh je lebih kurang...

Jadi, kami decide ke Melaka... Terus set tarikh dan cari hotel dengan bajet yang rendah...

Seperti biasa, MF selesa pakai Apps Booking.com.. cari punya cari... adalah yang selesa untuk 6 beranak... harga hampir RM200 lebih... Macam nak booking, tapi pending dulu...

Lagi dua hari dari tarikh MF tengok lagi.. ada lagi hotel tu... Tapi ntah macam mana, lepas sebelum tidur tu teringatkan Traveloka... MF ada terima kupon diskaun dari email sebab langgan newsletter dari Traveloka... Dan sememangnya MF tak pernah lagi guna Apps Traveloka... Tapi sebab ada kupon tu, MF cuba tengok pula kat traveloka...


Sekali, buka tengok.. harga lebih murah... dengan diskaun 18%, MF dapat harga apartment terus... 2 bilik dengan katil queen, dapur, ada ruang tamu, tv dan lain-lain kemudahan dengan harga yang lebih murah... hanya RM117 je semalam.

Tanpa fikir panjang, terus sahaja tempah... Cuma beza kat traveloka, ada sesetengah kita bayar terus, ada juga yang boleh bayar di hotel nanti. Tapi sebab dah murah, MF terus je bayar... dan resit yang dihantar ke email MF print sebagai bukti bayaran untuk check in nanti.

Fuhh.. berbaloi sangat...

Cara Tempah Hotel Online Mudah dan Murah

Cara Tempah Hotel Online Mudah dan Murah

Itulah, nak tempah hotel online, kena rajin survey sikit la.. dan paling penting kena tau cara guna.

Macam Apps Trivago, membandingkan harga hotel yang kita nak tempah... Kita dah ada hotel yang kita aim nak menginap.. nanti Trivago akan bandingkan harga hotel itu berdasarkan website yang berbeza.

Tapi kalau tak tau lagi nak pergi tidur hotel mana, boleh guna Booking.com, Agoda.com, Traveloka atau yang terbaru Oyo Hotel. Oyo hotel ni macam hotel bajet la .. sebab harganya murah sangat... tak sampai seratus pun... kalau travel seorang dua, sesuai guna Oyo hotel ni..

Lain-lain aplikasi MF tak pernah guna lagi... Mungkin ada yang lebih baik ikut tawaran yang ada... tapi pilihan di tangan anda... Guna yang mana selesa... Yang pasti, nak jimat kena rajin survey dan bandingkan harga... Cuma MF lebih suka bandingkan dengan buka satu-satu website walaupun ada website yang bandingkan hotel dengan mudah... seperti hotelcombined.com atau trivago.

Tapi, best juga guna traveloka, sebab ada banyak diskaun kalau subscribe newsletter dia... bagi yang suka travel memang berbaloi MF rasa guna traveloka...

Next travel... sedang difikirkan nak ke mana pula... sebab suami kata tunggu anak besar sikit baru best travel... so, aktiviti bercuti dan tengok hotel ditangguhkan hingga ke satu masa anak dah besar terutama yang bongsu tu... fuhh,, mencabar travel dengan anak kecik ni tau.. tapi itulah kenangan...

Sekian membebel... 

Februari 24, 2019

Februari 24, 2019

Syoknya Travel dengan Scoot Promo!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)



Syoknya Travel dengan Scoot Promo! | Siapa kat sini suka travel atau jenjalan? Sila angkat keyboard...hehe... Dengar sini, wahai travellers sekalian! MF  ada berita baik untuk korang. Nope, bukan pasal giveaway ke ape, ni pasal benda yang kite semua suka: travelling!

Okay, MF baru dengar khabar angin yang Scoot promo bakal menggila terutama sekali dengan matta fair yang bakal berlangsung nanti. Hah, ape lagi? Kite kene start korek duit tabung untuk plan short vacation akan datang ni!

Syoknya Travel dengan Scoot Promo!

Scoot Promo!

Apa Tu Scoot Promo?

Eh, jap, korang tak familiar dengan Scoot? Serius la? Okay, takpa-takpa, biar MF tolong terangkan dekat korang siapa Scoot ni sebenarnya.

So basically, Scoot ni syarikat penerbangan kos rendah yang beroperasi di bawah Singapore Airlines. Boleh dikatakan kiranya Scoot ni anak Singapore Airlines la. Cuba korang bayangkan, Scoot ni dah la murah to begin with, nanti bila matta fair and promo yang pelbagai, confirm bertambah-tambah murah jadinya. Anyways, mesti ada yang tertanya-tanya, apa yang menarik sangat tentang Scoot nih?

Yang Menarik Tentang Scoot Promo

Untuk permulaan, Scoot menawarkan laluan penerbangan yang sangat luas. Sama ada korang nak pergi domestik atau antarabangsa, Scoot memang ada untuk bawa korang ke sana. Katakan korang nak cari flights to Hong Kong, korang tak perlu cari jauh sebab Scoot ada offer route tu.

Scoot Promo!

Cara Dapatkan Tiket Scoot

Dekat mana korang nak cari tiket Scoot? Literally, anywhere! Okay, kalau korang baru first time nak berjinak-jinak dengan travelling, korang boleh pilih antara dua kaedah ni untuk dapatkan tiket korang. Korang boleh pergi ke kaunter tiket dan beli sendiri atau korang boleh beli secara online. Dua-dua cara ada pro dan kontra dia.

Kalau korang ke kaunter tiket, korang tak perlu susah-susah isi semua maklumat korang. Korang  mungkin risau takut-takut korang tersalah isi ke apa, jadi, dengan adanya staf airline untuk buat semua proses pengisian maklumat lebih mudah untuk korang. Lagipun kepada yang beli tiket dekat kaunter ni boleh dikatakan kadang-kadang harga dia lebih mahal daripada beli online.

Kalau borang beli online, dekat situlah kadang-kadang macam-macam promo korang boleh jumpa. Bila beli tiket online ni korang kena banyak buat research sikit untuk bandingkan harga and stuff. Jadi, itu yang menjadikan kaedah beli online ni agak leceh sikit.

Kelebihan Scoot

Syoknya Travel dengan Scoot Promo!

So, sekarang mana yang first-timer tu boleh la book tiket korang guna kaedah yang korang rasa selesa untuk digunakan. Selain daripada harga tiket yang murah dan promosi, apa lagi yang Scoot tawarkan kepada penumpang mereka?

Dengan Scoot airlines, korang boleh menikmati airport lounge mereka di Lapangan Terbang Antarabangsa Changi. Di situ, korang bukan sahaja boleh berehat sementara menunggu penerbangan korang, malah, korang boleh menikmati hiburan yang tersedia, menjamu selera dan bekerja kerana di ruang istirahat yang disediakan, korang akan ada ruang bekerja tanpa gangguan.

Selain daripada itu, Scoot punya in flight facilities juga menjanjikan penerbangan yang selesa. Sebelum penerbangan, korang akan disambut dengan layanan mesra flight attendant mereka. Who doesn’t like a warm welcome, right? 

Tempat duduk yang terdapat juga sangat selesa beserta ruang letak kaki yang luas. Korang tak akan rasa terhimpit apabila menaiki penerbangan Scoot. Jika korang travel dengan anak-anak, then, mereka mempunyai ruang yang luas untuk bermain-main di tempat duduk mereka sendiri tanpa menganggu penumpang-penumpang lain. Mari kita cakap pasal makanan pula. Menu yang disediakan boleh dikatakan pelbagai. Begitu juga dengan minuman, korang boleh pilih jenis minuman yang korang nak.

Walaupun Scoot merupakan sebuah syarikat penerbangan kos rendah, tapi bagi MF, perkhidmatan yang mereka sediakan boleh dikatakan setanding juga dengan syarikat penerbangan kelas atasan. Perjalanan korang pasti selesa dan bermakna apabila korang fly nanti. Korang ada cerita menarik tentang Scoot atau percutian korang yang korang nak kongsikan bersama? Jangan segan dan comment ya!

MF pun memang teruja bila cerita pasal scoot ni... Memang serius teruja... hmm... next cuti sekolah tengah tengok kalender dah... nak travel mana dengan scoot promo ni... siapa tak nak kan... 

Februari 04, 2019

Februari 04, 2019

Nikmati Cendol Sedap dan Murah di Johor Bahru

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Nikmati Cendol Sedap dan Murah di Johor Bahru | Lama tak jenjalan cari makan. Sejak anak empat ni pergerakan memang terbatas sikit la... Bukan senang nak kepung anak bagi diam.

Tapi si kecik tu dah setahun... Dah mula jenjalan juga tambah-tambah time cuti panjang ni.

Simple vacation kami hanya pergi Johor Bahru je.

Lepas main pasir di pantai Lido, esoknya kami Jalan-jalan Cari makan di JB.

Suami teringat satu tempat makan cendol murah dan sedap yang pernah dia makan dengan jiran kami dulu.

Cari-cari di Google.. Jumpa lah tempatnya.

Nikmati Cendol Sedap dan Murah di Johor Bahru

Tak jauh dari Danga Bay... Terus je kami ke sana. Gerai Sofie Cendol di Taman Suria, Johor Bahru.

Tak susah... Cari je kat Google Maps... Jumpa lah...

Gerai buka jam 11 pagi... Kira kami sampai tu baru je buka.

Tengok tak ramai orang.. Terus je ajak anak-anak turun...

Suami terus order 2 cendol jagung dan 2 cendol aiskrim spesial untuk 2 anak dara tu..

Cendol sedap JB

Cendol sedap JB

Kejap je ordernya....

Fuhh.. Nampak menarik.. Terus je ngap.... Eh.. Bismillah dulu...

Mmmm.. Memang sedap... Rasa cendol buatan sendiri... Paling penting kurang manis.

Semangkuk cendol tu dah cukup buatkan rasa mengah..

Cendol aiskrim memang tak habislah. . Bungkus je bawa balik... Memang banyak... Tapi memang sedap.

Kalau korang peminat cendol durian atau cendol pulut pun ada di jual di sini..

Cendol sedap JB
Sumber : Google images

Harga tak mahal pun.. Ikut jenis dan rasa... Paling mahal pun RM5 je..

Bagi yang terasa nak makan cendol area JB. . Boleh cuba di Sofie Cendol, Taman Suria Johor Bahru. 

Disember 31, 2018

Disember 31, 2018

Travelog Cuti 2018 Part 2 – Perjalanan Bermula, Banyak Persinggahan

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Travelog Cuti 2018 Part 2 – Perjalanan Bermula, Banyak Persinggahan | Biasanya kami travel malam... tapi kali ni, pepagi lagi kami dah bersiap...

Berangan nak bergerak awal.. Tapi... main dengan ragam anak-anak jam 11 pagi jugalah baru gerak dari rumah.

Memandangkan dah nak tengah hari... kami rancang makan tengah hari di Restoran Kari Kambing 40 hari.

kari kambing 40 hari

Sebab utama pilih restoran ni, sebab dah sejalan je nak menuju ke utara kan... jadi.. terus aje...
Seperti sebelum ni... MF dah pernah review di entry ini:


Kali ni pun kami beli bungkus juga... sebab ramai orang.

Cuma komen MF, rasanya dah semacam dulu... dan daging kambing sedikit liat... Mungkin banyak faktor la kan rasa tak sama kan...

Apa pun... selesai isi perut... singgah solat di RnR berdekatan sebelum meneruskan perjalanan seterusnya.

Singgah Bermalam di Bentong, Pahang

Perjalanan diteruskan... Lepas singgah solat Jamak dan Qasar di RnR, kami teruskan perjalanan.
Perjalanan hampir waktu maghrib...

Layan jalan jem di Kuala Lumpur...
Seperti biasa.. kami exit tol Serdang, lalu Sg. Besi dan masuk ke MRR2 untuk tembus ke Highway Karak.

Alhamdulillah... menggamit memori...

Kenangan 5 tahun di Kuala Lumpur dulu... selalu sangat layan Highway Karak... Tapi lepas pindah dah tak lalu...

Banyak perubahan dah jalan tu...
Dah ada KFC la... stesen minyak pun bertambah... macam kehairanan dah memasing... haha...

Sambil suami layan corner, MF misi mencari hotel...

Memula nak inap di hotel biasa kami inap di Bentong... Tapi, MF saja cadangkan hotel lain.. ubah selera kan..

Akhirnya, kami pilih Hotel Tras Mutiara di Bentong, Pahang.

hotel bajet

Selamat sampai jam 7 malam... selesai check in, kami rehatkan diri di hotel...

Next entry MF akan review hotel ni ye..

Stay tune... 

Yang terlepas kisah Travelog 2018 kami... Boleh baca di sini:




Disember 29, 2018

Disember 29, 2018

Travelog Cuti 2018 Part 1 – Persediaan Baju Sedondon dan Family Car

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Travelog Cuti 2018 Part 1 – Persediaan Baju Sedondon dan Family Car | Setelah setahun menunggu anak membesar, akhirnya kami suami isteri bertekad nak jenjalan lebih sikit cuti sekolah hujung tahun ni.

Asalnya tiada perancangan lain, melainkan nak balik kampung di Baling, Kedah aje.

Namun, setelah difikirkan... MF suarakan impian nak jenjalan ke Kelantan... Sebab MF tak pernah sampai lagi ke Negeri Cik Siti Wan Kembang itu.

Harapan MF disambut baik oleh suami.

Diakhir-akhir nak cuti banyak pula baju orang tempah... sekali lagi, kami cadang nak buat baju sedondon... Tapi tak lama pun... akibat sibuk urusan seharian, perancangan tu tergendala.

Tapi, sehari dua lagi nak bercuti, kami teruskan perancangan buat baju sedondon.

Buka laci, cari aje baju dengan saiz yang semua ada... akhirnya gabungan merah dan aqua blue menjadi pilihan baju sedondon kami.

Dari pagi hingga ke malam, gigih en.suami siapkan baju ni...

Baju MF diubah jadi baju t-shirt potongan kembang ke bawah...

Baju anak-anak perempuan kami tambah dengan lengan panjang dan labuhkan.

baju family day

Siap akhirnya bab baju sedondon.

Travelog Cuti 2018 Part 1 – Persediaan Baju Sedondon dan Family Car

Kemudian, persediaan family car..

Asalnya nak naik viva je untuk jelajah ke Kelantan...

Tapi setelah difikirkan.. akhirnya naiklah MPV juga... Exora je pun...

Selepas ditelek dan difikirkan cara untuk anak-anak selesa... Akhirnya, kami ambil keputusan untuk kosongkan bahagian tengah. Seat tengah dicabut... tinggal seat belakang je..

Dihamparkan toto dua lapis dan diletakkan bantal kiri kanan...

Alhamdulillah.. siap dah Baju dan kereta...

Next step... tunggu part seterusnya...

Stay tune... to be continued



P/s: baru datang mood nak up kisah cuti... insha Allah.. ada banyak part cuti kali ni.. simpan sini sebagai kenangan terindah

November 10, 2018

November 10, 2018

Sedap Juga Makan Nasi Dengan Sambal Garing Che' Nor

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Sedap Juga Makan Nasi Dengan Sambal Garing Che' Nor | Bagi yang suka makan pedas... Tak selera makan nasi tak de pedas-pedas.

Paling tidak, sedikit cili pun jadilah... Buat tambah rasa.

Sambal kering satu penambah rasa dan selera tika malas masak.

Dulu pernah buat...

Sambal ikan bilis kering campur kacang dan tempe... Sedap makan dengan nasi panas-panas.

Tapi dah lama tak buat sebab tak beli ikan bilis. Maklumlah... Ikan bilis bukan harga bilis lagi sekarang.. Harga bapak jerung... 😁😁😁


Ada sekali tu, encik suami ke kedai runcit dan nampak ada jual sambal garing Che' nor.

Sambal ni lama dah keluar kat pasaran. Tapi kami tak pernah try pun.

Jadi, sebab masa tu kami dalam travel... Bawa bekal nasi goreng... Jadi beli lah sambal ni buat penambah rasa.

Sambal Garing Che Nor

Mmmmm...
Pertama kali rasa.. Memang pedas giler... Haha..

Sambal Garing Che Nor

Sebab dia guna cili kering kot..
Tapi Sedap sebab ikan bilisnya memang garing dan rangup.

Sambal Garing Che Nor

Sedap makan dengan nasi...
Fuhh.. Berselera...

Tapi itulah..
Kaki makan pedas..

Sebekas gini.   Tahan sehari je la. 
Nampaknya kena belajar buat la sambal garing kering macam ni untuk stok travel.

Memang jadi penambah selera.

Siapa tak cuba lagi.. Boleh cuba..
Tapi.  Pastikan korang memang kaki makan pedas .. Sebab memang pedas. .

Februari 19, 2018

Februari 19, 2018

Travel Bajet Part 1 : Layan Kapal Terbang Berlepas di KLIA 2

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Travel Bajet Part 1 : Layan Kapal Terbang Berlepas di KLIA 2 | Cuti Raya Cina, kira cuti akhir sebelum MF naik sekolah selepas 3 bulan cuti bersalin. Kali ni kami travel bajet lagi dengan Viva660 enjin turbo... 6 beranak naik Viva, boleh aje.. Ingat tak muat... Muat aje... Sebab kami semua saiz S ke L je..


Tujuan asal ke Selangor ialah melawat mak mentua dan kakak ipar di Banting. Lebih separuh hari habiskan masa di Banting, mula plan nak ke mana...

Teringat kekecewaan nak bawa anak-anak tengok kapal terbang dari dekat di Senai sebab tak de kapal terbang yang berlepas. Kami terus ke KLIA2 untuk lihat kapal terbang berlepas dari dekat.

Dari Jenjarom ke KLIA2 tak jauh mana... Berpandukan Maps kami bergerak ke sana dari rumah kakak.

Sampai sana dah petang. Mencari Port menarik untuk parking dan layan kapal terbang. Ternampak parking untuk menunggu di luar pintu masuk KLIA2. Kami tak masuk parking dalam sebab kalau nak jalan terus untuk lihat real KLIA2 tu tak mampu dah sebab petang, anak-anak dah penat.. Si kakak dah tidur pula masa tu.

Travel Bajet Part 1 : Layan Kapal Terbang Berlepas di KLIA 2

Jadi, terus je parking kat Waiting Parking... Buka sunroof dan nikmati kapal terbang berlepas...


Travel Bajet Part 1 : Layan Kapal Terbang Berlepas di KLIA 2

Travel Bajet Part 1 : Layan Kapal Terbang Berlepas di KLIA 2

Seronok tengok kapal terbang yang rendah... Si kakak pula tidur... Kejut pun tak bangun dah.. Penat sangat la tu...


Lepas puas tengok, selfie dua tiga das... Terus gerak ke destinasi yang seterusnya itu ke tempat kenangan lama sewaktu menetap di KL iaitu Gombak.

Sebelum sampai sana, kami ke Sg. Besi untuk beli menu di Top Steak House. MF pernah reviews di entry ni... Ada komen kata mahal dan tak sedap... Jadi, kali ni kami kembali untuk rasa.. Sama ke tak macam dulu.

Lepas beli makanan terus ke Gombak, cari hotel bajet... Bermalam semalam di sana sebelum ke destinasi seterusnya esok harinya.


P/s: Memang betul, menu di Top Steak House dah tak serupa dulu...

Februari 17, 2018

Februari 17, 2018

[Review] Pak Li Kopitiam Seksyen 6, Shah Alam

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


[Review] Pak Li Kopitiam Seksyen 6, Shah Alam | Misi JJCM kali ni tak de dalam plan pun untuk cuti kali ni... Tujuan asal nak ke lain, tapi kelain pula jadinya... Itulah kita hanya merancang tapi Allah lebih bijak merancang dari kita.

Bila masuk kawasan Shah Alam, memang banyak tempat makan yang Best. Tapi waktu MF pergi ni kami dari Seksyen 8, kemudian berhenti solat di Petronas Seksyen 7, jadi Seksyen 6 tu memang dekat sangat. Selepas Google tempat makan Best di Shah Alam.. Apa lagi.. Terus kami ke sana.

Sampai sana hampir jam 4 petang dah.. Baru nak makan tengah hari tau... Biasalah berjalan dulu kan.. Dah lapar baru cari makan..

Tak ramai orang waktu tu.. Lepas set up anak duduk baru ambil order.

[Review] Pak Li Kopitiam Seksyen 6, Shah Alam


[Review] Pak Li Kopitiam Seksyen 6, Shah Alam

Cara Order Menu

Senang kat Pak Li Kopitiam ni, Buku Menu dan borang pesanan siap dengan pencil disediakan di atas meja. Cuma pilih menu yang kita makan dengan menulis kod yang ada...

makan sedap di shah alam
Banyak menunya kan

makan sedap di shah alam
Borang order makanan

Siap dah tulis, tekan aje button yang disediakan untuk panggil pelayan ambil pesanan yang ditulis. Tak sampai 5 minit.. Kejap je dah sampai..

Pesanan Yang Pantas

Sambil menunggu pesanan berbual dengan suami.. Tak habis berbual sampai, makanan dah sampai... Very excellent service.. Pantas! 5 minit je dah sampai...

Review Menu

Menu pertama yang diterima menu MF pilih, Golden Fried Rice... Hmm... Nampak sedapkan. Memang sedap pun.. Nasi goreng yang tak berminyak tapi nampak berkilat keemasan.. Patutlah nama Golden Fried Rice. Sama betul pesanan kita dengan yang kita lihat dalam gambar.

makan sedap di shah alam
Golden Fried Rice : RM8.50

Nasi ni, tak pedas.. Kalau nak pedas boleh  tambah kicap yang dipotong cili padi... Rasanya memang cukup rasa, nice-nice kata orang... Ada sayur carrot dan kacang panjang penyeri hidangan... Tambah dengan isi udang yang banyak... memang sedap.

makan sedap di shah alam
Lobak Susu Suam : RM 6.20
Lemon Tea Ais : RM 4.30
Sirap laici Ais : RM 4.20

Kemudian, barulah sampai air yang kami order... MF order air Lobak susu, suami air Teh O Lemon Ais, dan si kakak pula Sirap Laici Ais... Hmm.. memang sedap airnya pun.. lobak susu tu memang betul rasa lobak merah pekat... sampai melekat kat tekak pekatnya... Sirap laici kakak, besar-besar buah laici... air sirapnya menarik dan just nice, tak manis sangat... Anak MF yang kedua tak minum manis, tapi dia suka minum air sirap tu.. Tak pernah-pernah minum, tetiba minum pula.. maknanya tak manis sangat la tu air sirap tu..

makan sedap di shah alam
Mee udang : RM7.90

Menu ketiga yang sampai, mee udang... ini order kakak... satu mangkuk besar, dua orang la ni makan... kakak dan Ara, kongsi berdua... Udangnya banyak.. siap dengan telur rebus sebiji.. kuah dia pun sedap... ada udang biasa siap dikopek kulit... senang nak makan..

makan sedapdi shah alam
Hokkien Kueh Teow Goreng : RM 7.90

Menu keempat, menu suami order, Kueh Teow Goreng... Kosong je, sebab dia tulis tak nak sayur... jadinya, kueh teow tu tanpa sayur, hanya ada telur, ayam dan isi udang... Memang sedap kata suami. Suami MF ni cerewet tau, tapi kalau sedap memang bersungguh dia puji...

Kelebihan Restoran Pak Li Kopitiam 

ALhamdulillah.. semuanya licin kami makan... Tapi yang bestnya, harganya Allahu... murah ok... dengan menu sebegitu, tak sampai RM50 pun... dah la sedap, murah pula... servis pun cepat... memang terbaik Pak Li Kopitiam ni.. patut lah highly recommended oleh trip advisor... 

Sesiapa yang ke Shah Alam, tetiba lapar dan tak tau nak makan kat mana, memang syorkan sangat ke Kopitiam ni... Banyak menunya, western dan side order seperti roti bakar dan menu yang ringan-ringan juga ada... Berkenan juga dengan Nasi Lemak dia, tapi dah kekenyangan .. Insha Allah, jika JJCM lagi, boleh try menu lain pula...

Tempat dia pun bersih, luas... selesa untuk family yang ramai anak macam MF ni... Kerusi baby disediakan... senang nak makan... Alhamdulillah... 

Februari 05, 2018

Februari 05, 2018

Menyesal Beli Ayam Epik Marrybrown

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Menyesal Beli Ayam Epik Marrybrown | Sabtu lepas, buat pertama kalinya keluar berenam ... Baby masih kecil tapi dah lepas 2 bulan. Mula macam berat hati juga nak jenjalan sebab kecik lagi, tapi si kakak-kakaknya dan suami dah bosan juga sebab asyik terperuk dalam rumah sejak MF bersalin... Mau tak bosan kan...  2 bulan tu... Jadinya, dah lepas 2 bulan dah... Keluarlah dari kepompong... Haha...


Tekak pakat teringin nak makan Big Apple 🍩 sebab lama tak makan... Mencarilah cawangan Big Apple di Johor ni... Mulanya ingatkan masih ada cawangan di Taman Universiti Skudai... Sekali dah takde rupanya. Cawangan yang kira dekat jugalah, iaitu di Giant Plentong.

Dari Skudai, terus ke Giant Plentong menerusi Highway Pasir Gudang. Sekejap je dah sampai. Sebab jalan tak banyak sangat kereta.

Elok sampai... Jam dah 12 tengah hari 🕛  periuk dah berbunyi minta diisi. Tempat lain takde dah kalau nak makan kat Giant ni.. melainkan di Marrybrown je. Ntah kenapa, selesa makan di situ.

Jadi, seperti biasa menu kami anak beranak... Suami semestinya Mee Kari Marrybrown 🍜, dan MF pula mestilah menu terhangat yang hanya ada di Marrybrown iaitu Tower Burger🍔.... Dan untuk anak-anak Nasi Lemak Marrybrown🍛...

Tower burger Marrybrown

Mee kari Marrybrown

Masa datang menu tu kat meja... Ternampak kelainan pada ayamnya. Eh.. lupa ni resepi ayam yang tengok dok promo kat tv tu kan.. Ayam Epik Marrybrown 🍗... Nampak menarik.

Nasi lemak Marrybrown

Menyesal Beli Ayam Epik Marrybrown

Terus lah mencuba ayam dulu... Perghhh... Menyesal beli... Menyesal beli satu je..  sedap weyhhh... Lain sungguh rasanya berbanding ayam goreng lain.

Memang lain benar rasa rempah ayam ni... Pedas tak pedas sangat, yang penting rempah tu sampai ke isi-isi dan ke tulang-tulang tu hah!

Memang sedap baq hang... Rugi betul beli satu je..  jadinya sebelum balik, suami order lagi 2 ketul bungkus bawa balik... Anak-anak pun bukan main suka makan ayam epik Marrybrown 🍗 ni.. sebab memang sedap... Pedas, masin dan semua cukup rasalah... Yang penting memang tak berminyak ayam goreng epik ni... Memang terbaik!

Lepas dah kenyang perut makan Marrybrown barulah singgah kat Big Apple beli donut pula.. 

Haish.. dok cerita pasal ayam epik ni rasa nak pergi lagi Marrybrown beli ayam epik. Nasib baik rumah jauh je .  Kalau dekat memang tak jemu ku membeli jawabnya..

Tak pasti ayam ni sampai bila ada kat Marrybrown tu, tapi harapnya masih ada sebab tak puas pula makan yang hari tu berebut dengan anak-anak je lebih... 😁

Januari 28, 2018

Januari 28, 2018

5 Pilihan Hotel Baru di Melaka

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

5 Pilihan Hotel Baru di Melaka | Hari ni, MF nak kongsikan pasal cuti-cuti Malaysia. Maklumlah, Cuti Tahun Baru Cina dah dekat ni, jadi kena la survey bab-bab cuti ni... Bila sebut bab cuti, perkara pertama mesti fikir kat mana nak pergi kan. Kalau MF akan cari satu tempat yang menarik tapi banyak tempat boleh singgah dan pergi, tapi mesti sesuai untuk anak-anak dan juga orang dewasa.

Dalam banyak-banyak negeri kat Malaysia ni, salah satu negeri yang akan jadi pilihan MF bila nak pergi bercuti ialah negeri Melaka. Sebab apa Melaka? Sebabnya, Melaka ni negerinya kecil tapi banyak sangat tempat yang best dan menyeronokkan boleh kita jelajah.

Setakat ni, dah banyak kali MF singgah Melaka bila balik dari kampung atau balik dari KL. Sebab banyak lagi tempat yang menarik MF tak pernah pergi di Melaka.

Apa Yang Menarik di Melaka?

Ini MF nak kongsikan tempat-tempat best yang menjadi tarikan utama bila orang pergi Melaka. Memang orang tak lepaskan peluang untuk berkunjung ke Melaka. Senang kata, kalau dah pergi Melaka, tak lengkap tak pergi ke tempat-tempat ini.

1. Melaka River Cruise 

5 Pilihan Hotel Baru di Melaka

Kalau nak berjalan-jalan sekitar bandar Melaka dengan cepat tanpa penat lelah nak cari  parking, naik aje Melaka River Cruise. Sepanjang perjalanan selama 45 minit, kita akan dapat bahagian terbaik dari bandar bersejarah ini seperti kampung tradisional Melayu Kampung Morten dan mural yang indah di sepanjang Jonker Walk.

2. Menara Taming Sari

Menara Taming Sari di Banda Hilir adalah menara gyro, yang menawarkan pemandangan 360 darjah ke bandar yang menarik. Perjalanan naik ke atas dan berpusing tu hanya selama tujuh minit, tetapi kita akan mendapat gambaran hampir semua bandar yang ditawarkan; tempat tumpuan pelancong utama seperti Bukit Memorial St. Paul dan Memorial Kemerdekaan dan tapak membeli-belah moden seperti Dataran Pahlawan dan Mahkota Parade. Seronok betul dapat tengok permandangan dari atas menara ni. Takdelah gayat mana, sebab tak tinggi mana pun... Walaupun sekejap je tapi seronok.

3. Taman Botani Melaka


5 Pilihan Hotel Baru di Melaka
Rumah untuk lebih daripada 300 spesies flora dan fauna, menikmati pemandangan pagi yang indah, tempat jogging yang sihat atau menunggang basikal melalui laluannya, dan apabila siap riadah, jangan ketinggalan untuk buat lawatan ke Village Book yang terletak betul-betul di tengah taman itu.


4. Chinatown

Mengharapkan sesuatu yang luar biasa dan unik pada setiap masa. Tempat yang meriah ini mempunyai seni bina mata yang menarik dan pencahayaan yang cemerlang. Pusat Chinatown terletak di Jonker Street, di mana anda tidak ingin ketinggalan di pasar malam hujung minggu yang sibuk. Tempat makan boleh didapati dengan banyak dan pastinya tempat terbaik untuk berkumpul di Melaka.


5. Istana Kesultanan Melaka 


5 Pilihan Hotel Baru di Melaka
Ini sebenarnya adalah replika istana asal yang juga dikenali dengan nama Istana. Terdapat lebih daripada satu ribu tiga ratus pameran berserta lukisan, gambar, cetakan dan artifak.

Cukup MF kongsikan 5 tempat yang menarik menjadi tumpuan pelancong bila datang ke Melaka. Ada lagi tempat menarik di Melaka yang boleh kita lawat. Boleh rujuk SINI, untuk dapatkan lebih info tentang tempat-tempat serta tempat makan menarik di Melaka.


5 Pilihan Hotel Baru di Melaka

5 Pilihan Hotel Baru di Melaka

Tak seronok la jenjalan saja tapi tak menginap di Melaka. Lagipun sehari jalan mesti penat punya, baru pergi dua tiga tempat mesti dah letih tambah dengan anak-anak lagi. Jadi, sehari saja tak cukup nak jenjalan. Kena ambil dua tiga hari paling kurang kan.. Jadi, kena cari hotel yang best untuk menginap melepaskan lelah sebelum sambung perjalanan seterusnya.
Ada 5 pilihan hotel baru yang menarik di Melaka.


1. Majestic Hotel Melaka

5 Pilihan Hotel Baru di Melaka

Sebelum ini sebuah kediaman peribadi seorang peniaga China, rumah agam 1920 kini merupakan sebahagian daripada hotel mewah (bersama-sama dengan menara penginapan 20 tingkat), dengan beberapa lekapan asalnya yang masih dikekalkan, seperti jubin Straits China di lobi penerimaan dan kaca berwarna berwarna di pintu masuk rumah itu.

2. Casa del Rio Melaka


5 Pilihan Hotel Baru di Melaka
Casa del Rio, Sepanyol untuk rumah di tepi sungai adalah harta yang elegan yang terletak bersebelahan dengan Sungai Melaka yang indah. Sebuah rumah yang sesungguhnya, dan ia merangkumi banyak kebudayaan yang dilihat oleh Melaka sejak abad ke-14 (Portugis, Arab dan Cina) melalui struktur yang diilhamkan oleh Mediterranean.

3. Philea Resort & Spa

5 Pilihan Hotel Baru di Melaka

Resort log pertama Malaysia, Philea Resort and Spa, menawarkan percutian seperti tidak lain, hanya lima minit dari jalan keluar Ayer Keroh. Menawarkan ketenangan di dalam kawasan hijau yang subur, Kemudahan di resort ini termasuklah kolam renang luaran  yang besar dengan air terjun buatan manusia, bilik karaoke, bilik kanak-kanak, kedai makanan dan minuman enam.

4. Hatten Hotel Melaka

5 Pilihan Hotel Baru di Melaka

Hatten Hotel Malacca adalah pilihan yang ideal jika korang mencari tempat tinggal di lokasi yang boleh diakses. Lebih 700 bilik dan suite, Hatten adalah salah sebuah hotel terbesar di bandar Warisan Dunia UNESCO, dan juga tempat utama - ia terletak betul-betul di atas harta kakaknya, Hatten Shoppes.

5.The Settlement Hotel


5 Pilihan Hotel Baru di Melaka

The Settlement Hotel adalah tempat yang sangat mengejutkan - sebuah tempat bertaraf lima bintang yang terletak di Jalan Ujong Pasir di Melaka, yang terletak di dalam sebuah rumah pasca-perang 1960-an. Dihidupkan semula menggunakan kayu tua, batu semula jadi dan seramik yang diselamatkan, ia adalah gabungan seni bina neo-klasik dan koleksi unik perabot Peranakan yang diilhamkan.

Menarikkan hotel-hotel ni semua... Ada keunikan dan sejarah yang tersendiri. Betul, di Melaka ni, hotelnya memang unik... Bukan seni bina luaran sahaja, tapi lanskap, hiasan dalaman semuanya menarik. Itulah kelainan hotel di Melaka.

3 Cara Untuk Ke Melaka

1. Dengan Kapal Terbang

Walaupun Melaka kecil tapi ada Lapangan Terbang Antarabangsa Melaka yang terletak 9 km dari bandar. Pada masa ini lapangan terbang itu ada tiga syarikat penerbangan utama: Wings Air, Sky Aviation dan Firefly. Ia mempunyai sambungan yang terhad, dengan syarikat-syarikat penerbangan ini terutamanya menjalankan laluan ke Pekanbaru (Indonesia), Tanjong Pinang dan Medan (melalui Subang Aiport).

2. Dengan Bas 

Mengembara dengan bas adalah cara pengangkutan yang disukai oleh kebanyakan orang kerana terdapat banyak syarikat bas yang membuat beberapa perjalanan pada waktu yang berlainan ke pelbagai destinasi di Malaysia setiap hari. Dari TBS (Terminal Bersepadu Selatan) di Kuala Lumpur, boleh memilih dari beberapa operator untuk menaiki bas ke Melaka. MF pernah ke Melaka dengan bas, seronok juga dan banyak pilihan bas sama ada dari utara ke atau dari selatan.

3. Kereta Persendirian

Bagi yang bekeluarga, lebih selesa naik kereta sendiri kan. Memang mudah nak ke Melaka... Naik Highway PLUS, sama ada dari utara atau selatan, terus Exit Ayer Keroh... MF biasa exit situ sebab paling pantas nak jumpa tempat menarik yang utama iaitu Zoo Melaka. Tepi jalan je... Hotel pun banyak area situ. Jika dari Johor, boleh je lalu Muar, tembus juga ke Melaka. Ikut jalan lama. Pun boleh juga..

Ok, itu kisah pasal Melaka sahaja... Dah berjela gitu sembang. Sebenarnya kat Malasia ni banyak tempat yang kita tak perasan dan tak pernah nampak bahawa setiap tempat tu menarik. Setiap negeri ada tempat tersembunyi yang menarik. Contohnya di Perlis ada Gua Kelam. Di Kedah, ada Lembah Bujang dan Hutan Lipur Sedim. Manakala di Perak pula ada Hutan Royal Belum. Itu di kawasan Utara sahaja. Tapi sebenarnya yang MF sebut ni, MF sendiri tak sampai lagi... Masuk dalam wishlist untuk sampai ke sana nanti. Kat Kedah negeri tempat lahir MF sendiri pun tak habis pusing lagi tu... Tapi memang banyak tempat menarik yang kita tak pernah di lihat ada di Malaysia ni.

Banyak senarainya kalau korang sendiri nak tengok boleh tengok kat 41 senarai tempat-tempat menarik yang tak pernah dilihat di Malaysia. Tengoklah situ, memang banyak sangat kalau MF nak senaraikan dan ceritakan. Sampai esok belum tentu habis.. hehe...

Ok, itu kisah jenjalan sekitar Melaka, hotel baru di Melaka dan tempat menarik di Melaka. Kenapa Melaka? Sebab banyak tempat best di Melaka yang kita boleh jejak. Jangan pandang Melaka ni kecil takde apa ye... Banyak sangat tempat best. Tak sah juga ke Melaka jika tak buat 5 aktiviti ini...

  1. Memilih Buah-Buahan di Ladang Buah Tropika Melaka
  2. Menikmati pencuci mulut di Klebang Coconut Shake
  3. Pergi ke bawah air di Oceanarium Shore
  4. Nikmati pemandangan Melaka dari Menara Sky Melaka.
  5. Tonton Melaka Live!

Haihh... cukuplah bercerita bab Melaka nih, rasa nak terbang terus ke sana je.. sebab banyak sangat aktiviti menarik, tempat best, dan tempat tidur yang menyenyakkan di Melaka ni... Jadi, jom masukkan Melaka sebagai senarai percutian keluarga sempena Tahun Baru Cina atau cuti sekolah nanti ya. Jangan lepaskan peluang!.