Pengalaman Melalui Highway Tertinggi di Malaysia

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Pengalaman Melalui Highway Tertinggi di Malaysia | Pernah baca kisah highway tertinggi di Malaysia? Kalau sebut gunung tertinggi di Malaysia atau Menara tertinggi di Malaysia, semua orang tahu... Tapi kalau highway tertinggi di Malaysia...

Ok, kat Malaysia ada highway tertinggi... Tapi tak payah la banding dengan luar negara, kalau rekod kita, kira tulah highway paling tinggi di Malaysia...

Highway tertinggi di Malaysia ialah Rawang Bypass... Terletak di Rawang... Highway ni ialah jalan pintas untuk ke Bandaraya KL... Kalau sebelum ni kena lalu highway LATAR, kali ni tak payah...

Teringatkan pasal highway ni... teringin juga nak lalu... kebetulan masa balik ke Johor dari Kedah... kami memang plan nak transit bermalam di KL semalam.

Lepas bincang dengan suami, dia setuju dan MF terus buka maps untuk cari jalan ke Rawang Bypass... Owh.. ada rupanya dalam Google Maps.. senang kerja.

Terus je ikut jalan yang maps tunjuk... Kalau korang melalui Highway Utara-Selatan arah Selatan, exit 117 (Sg.Buaya/Serendah) tengok signboard highway.. lepas tu follow je maps tu.. lalu jalan kecik je memula tu... tapi jangan risau, akhirnya akan tembus juga ke highway tu.

Dan highway tu takde toll.. Hehe


Pengalaman Melalui Highway Tertinggi di Malaysia


Highway rawang bypass

Bila masuk je akan nampak ketinggiannya tu dari jauh.. rasa wow sebab sekeliling tu pokok hutan simpan kerajaan negeri Selangor.. memang cantik..


Rawang Bypass

Panjang highway tu tak panjang mana, tapi seronok la menikmati keindahan sekelilingnya... Hijau je.. nampak pokok kat bawah highway.


Rawang Bypass, Selangor

Memang betul highway tu jalan pintas ke KL.. Biasa kami exit Hospital Sungai Buloh kalau nak ke KL... Tapi sebab kali ni exit Serendah, lalu Rawang Bypass.. Jadi lebih singkat perjalanan... Tak sampai 30 minit dah sampai KL... 

ALHAMDULILLAH, sampai hajat nak lalu kan... Jadilah untuk jenjalan bercuti... 

Gayat? 

Naik kereta kan.. Takde lah rasa sangat pun.. Sebab tak nampak bawah... Kalau nak lebih rasai ketinggian tu kena ride dengan motor la kan.. 

Apa pun seronok lalu Highway tu sebab pokok hijau je sekeliling... 

Owh.. Highway ni memang dibina tinggi sebab nak jaga habitat flora dan fauna di hutan simpan negeri Selangor tu.. Pokok semua tak boleh potong.. Jadi sebab tu kena buat tinggi... Dan pokok yang terpaksa dipotong pun sangat minima masa pembinaan highway ni... 

Anak-anak tak rasa... Tapi kami laki bini lah dapat rasa. Dulu masa dok lalu tu tak siap lagi... Bila dah siap dapat lalu.. Alhamdulillah... 

Simple vacation for our memories 2019.

Catat Ulasan

2 Ulasan

  1. akak tak pernah lalu lagi situ, entah bila nk jalan-jalan lalu situ, cakap jugak ngn suami teringin nak lalu time awal pagi, ada kabus tak sebab situ kan banyak pokok-pokok tinggi yang cantik

    BalasPadam
  2. Maq belum pernah lalu lagi laluan ini, tapi nampak macam seronok je

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^