div id='header-inner'>

Review OYO HOTEL!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Review Hotel OYO! | Hotel OYO, baru kenali pada tahun ni... Masih baru MF kira... MF pun baru mula kembali travel tahun ni, selepas anak MF yang bongsu tu dah semakin kurang tantrum dan boleh dibawa berjalan.

MF ni jenis tak reti nak plan bercuti.. sebab takut tak jadi.. Biasa plan last minit lah... Rasa nak ke mana-mana mesti time tu lah siap dan dalam perjalanan tu baru survey hotel.

Dalam banyak-banyak aplikasi MF cuba, MF paling suka guna ialah aplikasi Booking.com.

Bukan apa, ni antara yang paling mudah dan tepat harganya berbanding yang lain serta takde cas tersembunyi. Berapa harganya, itulah yang kita bayar. Nak guna  pun senang.

Dalam banyak-banyak hotel kat Booking, hotel murah yang biasa masuk senarai ialah Hotel OYO.

Hotel OYO ni, tema warnanya merah dan putih.. Sekarang ni kat mana-mana ada hotel oyo nih.

MF pernah install aplikasi OYO Hotel ni, tapi macam tak mesra pengguna sangat, jadi selesa lagi guna booking.

Sepanjang tahun ni, 4 kali MF menginap di Hotel OYO ni...

Nak cari hotel ni, mudahnya kalau guna Booking lah...

Review OYO HOTEL!

Review OYO HOTEL!

MF boleh katakan OYO Hotel ni, kategori hotel bajet... sebab kalau tengok review tak lebih dari 3 bintang lah...

Tapi dari pengalaman MF sendiri, ada juga yang boleh dikategorikan 5 bintang.

Kenapa pilih OYO HOTEL?

Sebabnya adalah murah!

Berjalan-jalan dengan anak yang ramai kena ambil bilik yang besar. MF pernah cuba ambil bilik standard room... dengan katil saiz Queen, boleh tidur tapi tak selesa.. Anak MF sejenis tidur nak tempat yang lapang. Jadi, hotel OYO ni, sediakan bilik yang luas tapi harga murah.

Lagipun, kalau kita travel nak berjalan-jalan buat apa bazirkan duit ambil hotel mahal... sedangkan kita guna sekejap je kan... Jadi, baik ambil hotel murah tapi ada kemudahan lengkap. Jadi, hotel OYO ni pilihan yang tepat.

4 pengalaman berbeza dengan Hotel OYO

Hotel OYO yang pertama sekali pernah MF tempat dan inap ialah di Setapak, KL... Masa tu plan nak ke KL atas urusan peribadi. Pergi pun hari minggu je... Jadi, cari je hotel murah sebab jangka sampai pun waktu malam... Jadi, bazir je ambil hotel mahal. 

OYO 997 My Home Hotel Setapak in Kuala Lumpur 

Review OYO HOTEL!

Harga RM103 semalam.

Bilik Family Suite... dengan dua katil Queen yang besar... selesa lah untuk anak-anak tidur. Persekitaran yang mudah untuk dapat kan makan malam. Ada restoran makanan Melayu dari Pantai Timur jadi, cukup selesa dengan harga tu. 

Pengalaman kedua di Johor Bahru iaitu di Gelang Patah.

OYO 1172 Hotel Shlyo di Gelang Patah

Review OYO HOTEL!


Harga RM78 semalam.

Bilik Suite Executive.. dengan dua katil Queen... Selesa untuk tidur cuma bilik dan hotel ni kurang memuaskan pengurusannya. TV pun masih takde channel dan bilik berbau rokok... Sedikit kecewa lah dengan hotel ni... 

Pengalama ketiga di Bandar Bukit Mahkota berhampiran dengan Nilai 3.

OYO 1191 Yootel Boutique Hotel in Kajang

Review OYO HOTEL!

Harga RM74 semalam.

Bilik Suite Executive dengan dua katil king... Bilik ni sangat selesa... rasa macam nak tambah semalam lagi... haha... 

Kelengkapan lengkap, channel TV siap dengan Fox Movie, Channel Cartoon (anak layan sampai pagi), ada peti sejuk... bilik pun bersih... dan ada satu sofa dan meja solek... 

Tempat makan pun best... restoran betul-betul sebelah hotel... Murah dan sedap... memang selesa sangat hotel ni.. MF rate sampai 9.5/10 bintang... sebab tak tau apa yang tak best kan... Berbaloi sangat dengan harga tuh. 

Pengalaman keempat, masa perjalanan pula ke Johor, singgah di KL sekejap.. melepaskan lelah... kami bermalam di hotel OYO di Pekeliling, KL. 

 OYO 700 Fine Hotel

Review OYO HOTEL!

Harga RM65 semalam.

Bilik Suite Family dengan 2 katil Queen. Boleh dikatakan selesa juga hotel ni, cuma dari segi kebersihan tandas dia kurang. Air pula kecil... Tapi design bilik ni best... Bilik solek, almari dan tandas terselindung dari bilik. 

Berbaloi dengan harga... Yang ni memang betul last minit tempah... dah sampai depan hotel baru booking... So, lambat masuk dalam sistem.. dan MF tanya kat kaunter kalau tak tempah online, harga bilik tu RM178... HOHOHO.. beza banyak tuh kan.. 

Ok, itu review dari pengalaman MF dengan Hotel OYO... Pada MF, hotel OYO ni selesa untuk berhenti rehat sementara meneruskan travel lagi... Tak perlu belanja yang besar. 

Hotel ni cukup dilengkapi kemudahan asas walaupun ianya hotel bajet... Ada kemudahan lif, parking, tuala, sabun mandi, pemanas air, tv dan wifi... Cuma keluasan tu tak boleh lah disamakan dengan hotel berbintang-bintang dan ternama kan.. 

Insha Allah, next time kalau travel last minit, MF akan cari hotel OYO nih.. Senang dan cukup selesa untuk kami 6 beranak ketika travel.. Insha Allah...



Sumber gambar: Booking.com, Google images

Catat Komen

0 Ulasan