11/2013 - Maria Firdz - Lifestyle Blogger

November 30, 2013

Kita Bukan Siapa-siapa...

Kita bukan siapa2...
Tanpa Dia kita tiada di dunia...
Tanpa kasih sayangNya...
Kita tiada nilai dan makna...

Maka...
Syukuri apa yg ada...
Usah berbangga dengan apa yg ada...
Cukuplah Dia Pemelihara kita...
Cukuplah Dia yg kita letak di hati...
Jadikan Dia Kekasih yg utama dan hakiki...

Sumber pic:fb

Published with Blogger-droid v2.0.10

Aktiviti Faiqah di dalam Kereta

Hobi faiqah...
Nak sepah-sepah...
Termasuk dalam kereta...

Tapi tak pe la kan...
Itulah kejenye...
Sepahkan kereta dengan lego dan puzzle...

Itu hobi dia selain makan kerepek dan minum susu...
Kalau tak dia akan makan kerepek sambil layan video atau tv...

Tak kisah la dia nak buat apa...
Janji dia dok diam...
Seat belakang dah macam pondok2 dah...
Tak pe lah kakak... Asalkan umi dan abi boleh dating... Hehe...

Published with Blogger-droid v2.0.10

November 29, 2013

Mengapa minuman 3-in-1 bahaya???

Mengapa minuman 3-in-1 bahaya???

Sumber: Facebook
Sejak tahu kesan pengambilan minuman 3-in-1 ini... daku terus beralih arah ke minum kopi kelapa dara aje.. campuran susu kambing dan madu untuk kesihatan.. Namun, tak lah selalu... 

Tapi apa-apa pun sebenarnya, kesan akan datang bila kita amik secara berlebihan dan kerap.. jika sekali sekala untuk hilangkan rasa teringin atau nak ubah selera sekali sekala, tidak mengapa... 

Jadi, apa-apa pun bersederhanalah... itu yang terbaik... terutama dari segi pemakanan... 7 Kelebihan Menjadi 'Vegetarian'

7 Kelebihan Menjadi 'Vegetarian'

Sumber: google images

Tidak ada salahnya jika anda mula menukar corak pola hidangan yang lebih baik. Jika sebelum ini anda kerap mengambil makanan berprotein dan tidak boleh meninggalkan ayam atau ikan, senarai kelebihan menjadi seorang 'vegetarian' di bawah mungkin menarik minat anda.

1. Umur lebih panjang
Menurut kajian dari Universiti Loma Linda, Amerika Syarikat, pemakan sayur hidup 15 tahun lebih lama berbanding individu yang mengambil makanan berunsurkan daging. Berdasarkan laporan China Health Project pula, masyarakat China yang kurang makan lemak haiwan berdepan risiko yang rendah menghidap kanser, penyakit jantung atau penyakit lain.

2. Kesihatan jantung terpelihara
Pola makanan yang salah di mana penyebab kepada kadar kolesterol darah yang tinggi, kurang bergerak dan stres menjadi punca kepada penyakit jantung menjadi penyakit nombor satu di dunia. Di Amerika Syarikat, satu dari sembilan wanita yang berusia 40 tahun ke atas menderita penyakit jantung malah kebanyakan lelaki pemakan daging berpeluang 50% meninggal dunia akibat penyakit jantung. Risiko ini menurun 15% jika berhenti makan daging dan mengamalkan makan sayur.

3. Jauh dari ancaman kanser
Terdapat hasil kajian dari Harvard Nurses Health Study mengatakan daging mempunyai kaitan dengan kanser payudara. Malah, The National Cancer Institute juga mengatakan wanita yang mengambil daging setiap hari berisiko empat kali ganda terkena kanser payudara. Kajian di Jerman pula mengatakan bahawa sistem kekebalan wanita 'vegetarian' lebih efektif membunuh sel kanser. Sayur-sayuran melindungi anda dari kanser prostat, kanser usus besar dan kulit.

4. Tubuh menjadi lebih langsing
Secara umumnya, pemakan sayur mempunyai tubuh yanglebih langsing berbanding individu pemakan daging. Hal ini kerana, sayur-sayuran seperti taugeh, kacang merah, bayam merah dan kacang panjang mengandungi lemak dan kalori lebih rendah. Maka, tidak hairanlah pemakan sayur jarang mengalami masalah berat badan yang menjadi punca kepada sakit kencing manis.

5. Menghapuskan toksin beracun dalam badan
Pencemaran hasil dari pengambilan makanan berproses seperti pengawet, pewarna dan pemanis tambahan boleh menimbulkan penyakit. Jika anda mahu melakukan detoksifikasi, langkah pertama adalah mengurangkan makan daging dan diganti dengan buah-buahan dan sayur-sayuran atau jus buah serta sayur. Bahan-bahan ini mengandungi zat fitokimia yang membantu menghilangkan racun secara semulajadi.

6. Terlindunga dari sebarang pencemaran
Hampir 95% pencemaran banyak datang dari daging, produk haiwan yang lain dan ikan. Ikan mengandungi zat pemicu kanser hasil dari semburan pestisid yang larut dalam air seperti DDT dan PCB, logam berat seperti merkuri dan kadmium. Bagi daging dan produk haiwan lain pula biasanya mengandungi steroid dan hormon tiruan. Meskipun anda sudah basuh ikan dan daging anda dengan bersih, ia tetap ada!

7. Lebih jimat dan jadi contoh anak-anak
Makanan berproduk haiwan umumnya lebih mahal jika dibandingkan dengan sayur-sayuran. Oleh demikian, pemilihan sayur-sayuran dan buah-buahan untuk menggantikan daging, ayam atau ikan memberi lebih penjimatan dalam kehidupan anda. Sayuran dan buahan tempatan sudah memadai kerana pastinya yang import lebih mahal. Menggantikan sayuran dalam hidangan tidak mengurangkan zat gizi yang diperlukan tubuh. Cara mudah menyeimbangkan hidangan dalam seharian adalah memerhati warna makanan anda iaitu memastikan hidangan anda berwarna-warni.


Jom kita tanam sayur dan makan sayur je.. hihi... tapi boleh ke??? Malaysia dah la banyak makanan... hihi.. tapi best pe kan sesekali makan sayur je.. 
 Solat Bersolek, Telekung Pula Berwarna

Solat Bersolek, Telekung Pula Berwarna


Apakah hukumnya bersolat dalam keadaan bersolek? Bagaimana pula solat dengan mengenakan telekung pelbagai warna dan berkerawang yang boleh mengganggu tumpuan orang lain.

JAWAPAN

Alat solek yang dibuat daripada bahan halal adalah harus digunakan manakala alat-alat solek yang dibuat daripada bahan-bahan tidak halal atau tidak suci maka hukumnya adalah najis dan tidak boleh dibawa di dalam solat.

Memakai alat solek dalam solat setakat yang dibenarkan oleh syarak adalah harus. Pemakai alat solekan hendaklah membasuh muka terlebih dahulu kerana ditakuti alat-alat solek itu tadi akan menghalang air daripada terkena kulit muka atau pewarna rambut yang menghalang air sampai kepada rambut ataupun pengilat kuku yang menghalang air sampai ke kuku.

Apa saja yang menghalang air sampai kepada anggota wuduk akan mengakibatkan wuduk tidak sah. Apabila wuduk tidak sah maka solat pun tidak sah. Kepada wanita ataupun mungkin lelaki yang ingin menggunakan alat solek hendaklah memastikan bahawa alat solek yang digunakan dibuat daripada bahan-bahan  suci atau tidak najis.

Ini kerana produk-produk kecantikan pada hari ini ada yang menggunakan bahan-bahan najis dalam penghasilannya. Jadi bahan-bahan itu tidak boleh dibawa ke dalam solat. Misalnya ia diperbuat daripada bahan-bahan haiwan ataupun apa saja yang tidak halal.

Wanita yang hendak menggunakan alat solek hendaklah membersihkan terlebih dahulu muka mereka daripada alat solek. Jika solekan penuh di muka, dikhuatiri air wuduk tidak sampai ke muka.

Sebahagian wanita suka kepada solekan melampau. Ini terlalu menarik perhatian orang lelaki dan solekan yang melampau ini adalah diharamkan dalam Islam.

Pastikan bahan halal dan suci
Kalau hendak bersolat maka sebenarnya tidak perlu bersolek, yang diperlukan adalah wuduk yang sempurna, pakaian yang sesuai dan sah dari segi syarak dan hati yang khusyuk bukannya solekan.

Sepatutnya sebelum menggunakan sesuatu produk itu kita hendaklah teliti terlebih dahulu bahan-bahannya, adakah ia diperbuat daripada bahan-bahan halal atau sebaliknya.

Perkara ini perlu diberikan perhatian sewajarnya kerana ia adalah penting sama ada kita boleh menggunakannya atau tidak. Kalau ia diperbuat daripada bahan-bahan suci dan halal tidak mengapa tetapi jika bahan-bahan najis yang haram apalagi bahan-bahan kimia yang boleh membawa kemudaratan maka ia adalah najis dan ia tidak boleh dibawa ke dalam solat.

Menggunakan bahan-bahan yang boleh membawa kemudaratan adalah diharamkan kerana Islam melarang umatnya mencampakkan mereka ke dalam lembah kemudaratan.

Mengenai soalan telekung pula, sebenarnya tidak menjadi kesalahan dalam menggunakan telekung berwarna-warni dan penuh kerawang. Di antara syarat sah solat adalah menutup aurat dan Islam tidak pula menetapkan warna tertentu dalam penggunaan pakaian solat dan Islam juga tidak menetapkan jenis atau bentuk pakaian tertentu untuk digunakan dalam solat.

Haram jika mahu menunjuk-nunjuk
Penggunaan telekung adalah sebahagian daripada adat resam berpakaian kepada sebilangan besar masyarakat kita di tanah Melayu ini. Samalah juga dengan penggunaan kain pelikat oleh lelaki dalam solat.

Pada asalnya telekung adalah berwarna putih dan tidak begitu banyak bunga hiasan atau kerawang tetapi hari ini terdapat banyak fesyen dan corak kerawang berwarna-warni.

Hukum asalnya adalah harus menggunakan telekung tidak kira apa jua warnanya tetapi apabila dikira ia akan mengganggu tumpuan orang lain dengan keunikan corak dan kerawang yang banyak serta warna yang amat menarik perhatian orang lain maka saya rasa ada yang perlu ditegur di sini.

Apakah tujuan si pemakai telekung tersebut? Kalau ia hanya pakaian solat semata-mata tanpa ada niat lain maka harus tetapi boleh menjadi haram jika disertai oleh niat lain iaitu riak dan menunjuk-nunjuk maka hukumnya adalah haram kerana pemakainya sudah tidak ikhlas dan riak adalah sifat mazmumah yang perlu dihindari.

Kalau pemakainya ikhlas dan tidak ada tujuan lain dalam hatinya tetapi boleh mengganggu orang lain maka sebaik-baiknya hendaklah dia memakai pakaian lain yang sesuai.

Dalam solat berjemaah kita hendaklah memakai pakaian yang sesuai dan berhati-hati dalam memilih pakaian walaupun tiada niat lain tetapi kita telah menarik perhatian orang lain maka dalam Islam itu sudah dianggap berhias yang boleh meresahkan orang lain.

Kepada wanita yang memakai telekung yang boleh dianggap terlalu menarik dan boleh mengganggu tumpuan orang lain maka seeloknya hanya memakai telekung tersebut di rumah sahaja supaya tidak menimbulkan fitnah. Kadang-kadang si pemakai tiada niat dan tidak ada tujuan tidak baik tetapi pandangan dan fikiran orang lain yang suka menimbulkan kontroversi ataupun fitnah maka inilah peluang mereka menabur fitnah dan sangkaan-sangkaan buruk kepada si pemakai itu.

Yang bab bersolek tu biasanya pada pengantin la kan.. amik air sembahyang pastu baru bersolek... tak solat pun tak upacara batal air sembahyang.. sebenarnya, dalam Islam tak de pun istilah batal air sembhyang...buat apa nak batalkan wuduk kan... sebab berada dalam keadaan wuduk lebih berpahala... Dan bab telekung tu pun satu hal juga... sebaiknya telekung warna putih aje lah...sebab lebih mengingatkan kita kepada pencipta dan putih ni maksudnya bersih dan suci... solat menyucikan kita dari dosa dan kembali kepada fitrah yang suci sebagai hamba Allah... namun, dah jadi trend sekarang, telekung berwarna dan bercorak... memang akan mengganggu sebenarnya jika solat berjemaah di masjid atau surau kan... dan telekung bukan syarat wajib untuk solat... Asalkan tutup aurat sempurna, pakaian yg kita pakai tidak jarang dan tidak ketat, boleh sudah solat tanpa telekung...sebab aku pernah jumpa satu situasi, tak nak solat sebab tak bawa telekung... hmm... itulah budaya di Malaysia.. mesti ada telekung baru nak solat... huhu... Islam itu mudah...kita yang menyusahkannya... 
Pabila Mata Sepet!

Pabila Mata Sepet!


Mata dah sepet sebelah dah... dah jadi mata cina sebelah... huhu.. sangat tak selesa sebenarnya... hhu.. itulah penangan ketumbit... huu... sapa pernah kena ketumbit mata tahu la macam mana tak selesa tu... huhu... tak bestnye...

Sebelum kenal punca... ketumbit ni ada dua jenis.. iaitu jenis Stye atau Chalazion. Ketumbit bukan penyakit mata, tapi penyakit kelenjar pada mata... Kulit manusia punya kelenjar berdekatan kelopak mata yang menentukan bulu mata sentiasa kalis air. Untuk memastikan bulu mata kalis air, kelenjar pada bulu mata akan mengeluarkan minyak. Kadangkala sekitar tempat yang biasanya mengeluarkan minyak itu tersumbat mengakibatkan ia membengkak.

Untuk mengenalpasti sama ada ketumbit itu jenis Stye atau Chalazion, gunakan jari yang bersih untuk memeriksa pada kelopak mata. Jika terasa seperti ketulan atau benjolan, itu Chalazion, tetapi jika tiada rasa ketulan dan hanya sakit di kelopak mata, ia adalah Stye.  Dari segi rupa bentuk Stye, biasanya nanah akan tertonjol keluar di sekitar bulu mata, manakala Chalazion pula nampak seperti ketulan pada kelopak dan bengkak pada bahagian dalam mata. 

Apa punca ketumbit ni?
Punca Chalazion biasanya disebabkan oleh kelenjar yang tersumbat manakala bagi Stye pula, kadangkala bulu mata dan juga bulu roma di kelopak mata punya folikel yang dijangkiti kuman sehingga ia bengkak. Stye hanya berlaku pada kelopak mata (kulit) yang punya kelenjar minyak seperti kulit biasa yang punya kelenjar peluh serta liang roma. 

Macam kes aku ni, jenis Stye sebab sakit dan berair je... tapi takde plak benjolan.. huhu... 

Selain kelenjar tersumbat dan jangkitan kuman, masalah Blepharitis atau gejala kelemumur pada bulu mata juga boleh menyebabkan ketumbit. Masalah ini biasanya dialami warga tua dan perlu dirawat dengan menyapu pangkal bulu mata dengan ubat atau minyak bayi untuk merawat akarnya kerana akar ketumbit boleh merebak. 

Info Ketumbit 

* Bukan penyakit mata tetapi penyakit kulit 
* Antara gejala ketumbit bisul di bahagian atas atau bawah kelopak mata ialah bengkak sekeliling kelopak mata, sakit, kelopak mata merah, mata pedih, berair, rasa tak selesa dan sensitif pada cahaya 
* Kosmetik untuk mata yang diuji secara optalmologi dan dermatologi tidak menyebabkan ketumbit.

Rujukan dan Artikel penuh: Berita Harian

Setakat ni memang sapu atibiotik natural remedy iaitu minyak kelapa dara... Nampak makin kurang,... harap-harap esok baik la.. tak selesa + malu nak keluar rumah dengan mata sepet gini... Kalau kat kampung dulu, kena ketumbit sapu aje celak serbuk dari makkah tu.. kejap aje baiknye.. tapi sekrang mana nak cari kan... jadi gunakan aje bahan semula jadi yang ada... huhu.... malunya mata sepet... huhu

Tazkirah Jumaat: Kain Tenunan Untukmu

Renungan Jumaat...
Hari ni Jumaat...
Kiamat pun mungkin berlaku hari Jumaat...

Jika org yg ingatkan mati..
Mesti berdebar ingatkan dan nantikan Jumaat..
Tapi tak semua begitu kan...

Masih ramai lalai dan leka...
Kononnya masih hidup lama...
Sedangkan kain kapan sudah tersedia...
Setiap detik jam berlalu...
Maknanya semakin hampir kita dengan alam barzakh...

Setiap kali kita sambut hari lahir...
Maknanya kita sedang sambut hari pengakhiran kita juga...
Hari kita akan ditamatkan sebuah kehidupan...

Mati itu pasti!!!
Ayuhlah muhasabah diri...
Letakkan dunia di tapak kakimu...
Dan junjunglah akhirat sebagai matlamat hidupmu...

Sumber pic:fb

Published with Blogger-droid v2.0.10

November 28, 2013

Hey! Ngadap Keyboard Lagi???!!!

Petang2 ngadap keyboard lagi??

Dah...dah..dah..
Jom keluar beriadah...
Cukup..cukup sudah ngadap blog dan keyboard tu... Hihi..

Baru bersiaran via mobile...
Seharian cuti2 Malaysia hari ni...
Dah beberapa hari juga tak blogwalking dan balas komen...

Maaf sesangat ea...
Ada masa aku jengah kembali...
Terima kasih buat yg sudi bertandang dan tinggalkan komen dan jejak...

Insha Allah... Ada masa aku jengah kembali...
Jangan serik datang ke sini...
Happy berblogging & blogwalking...

Sumber pic: fb

Published with Blogger-droid v2.0.10

Teknik Meleraikan Pergaduhan Anak-Anak

Bagi yang ada anak lebih dari sorg tak dapat lari dari bergaduh kan...

Si kakak di buli abang... Si adik dibuli kakak...
Berebut mainan...memukul... Biasa kan...

Mungkin teknik di atas berkesan...
Elakkan memarah atau menyebelahi salah seorang...
Takut nanti dia terasa pilih kasih... Sebab kesannya akan sampai dewasa juga...

Pedoman untuk diriku sendiri yg akan beranak pinak lagi nih...

Yang penting... Elakkan memarahi...atau menyebelahi salah seorg... Jika bergaduh...sorg kena rotan..dua2 kena rotan.. Biar adil dan saksama...

Sumber pic: fb

Published with Blogger-droid v2.0.10

November 27, 2013

Hukum Mencemuh Makanan


Jelas sekali hadis di atas...
Jika tak suka kepada sesuatu makanan, janganlah mencemuh, mencaci makanan tersebut...

Digalakkan kita untuk memuji makanan..
Setiap makanan yang hadir di hdapan kita, itulah rezeki..
Jika suka makanlah..
Jika tidak suka.. biarkan saja.. usah mencemuh atau menolaknya dengan kasar...

Larangan Mencela Makanan
Imam al-Ghazali Rahimahullah berkata dalam kitabnya Ihya’ Ulumiddin bahawa seharusnya seorang muslim itu redha dengan rezeki dan makanan yang ada. Apabila sesuatu makanan yang dihidangkan itu tidak disukai, tidak sedap atau tidak menyelerakan, maka janganlah makanan itu dicela, cukuplah sekadar diam ataupun tidak memakannya.

Dalam hal ini, Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam merupakan contoh terbaik yang patut diteladani. Abu Hurairah Radhiallahu ‘anhu meriwayatkan:
Maksudnya:
“Nabi Shallallahu ‘alaihi wasallam tidak sekali-kali mencela makanan. Jika Baginda menyukainya Baginda memakannya, dan jika Baginda tidak menyukainya Baginda akan meninggalkannya (tidak memakannya)”
(Hadits riwayat al-Bukhari)

Dalam satu riwayat lain yang diriwayatkan oleh Muslim, Abu Hurairah Radhiallahu ‘anhu berkata:

Maksudnya:
“Aku tidak pernah sekali-kali melihat Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam mencela makanan. Sesungguhnya apabila Baginda menyukainya, Baginda memakannya dan apabila Baginda tidak menyukainya Baginda diam.”
(Hadits riwayat Muslim)

Berdasarkan hadits di atas, para ulama mengambil kesimpulan bahawa makruh mencela makanan yang halal dimakan. Adapun makanan yang haram pula maka bolehlah dicela dan melarang orang lain memakannya.

Imam an-Nawawi Rahimahullah berpendapat bahawa antara adab makan yang penting untuk dijaga ialah tidak mencela sesuatu makanan yang dirasakan tidak sedap atau tidak menepati cita rasa; umpamanya mengatakannya masin, masam, kurang garam, cair, tidak cukup masak dan sebagainya.

Sebahagian ulama mengharuskan mencela makanan jika ianya bertujuan untuk mengkritik cara masakannya, bukannya bertujuan untuk mencela makanan tersebut. Bagaimanapun, menurut Imam Ibnu Hajar al-‘Asqalaani Rahimahullah, larangan mencela makanan tersebut adalah umum kerana mencela masakan seseorang boleh melukakan hati orang yang memasaknya. Akan tetapi jika ianya bertujuan untuk kebaikan masa hadapan, iaitu supaya masakan tersebut dapat diperbaiki maka tidaklah menjadi kesalahan menurut sebahagian ulama.

Jika dihidangkan sesuatu makanan sedangkan makanan tersebut tidak disukai ataupun tidak pandai memakannya, maka diperbolehkan menolak dengan mengatakan: “Saya tidak menyukai
makanan ini” atau “Saya tidak biasa atau tidak pandai memakannya” atau dengan apa jua ungkapan yang seumpamanya.

Nabi Shallallahu ‘alaihi wasallam pernah dihidangkan dengan daging dhab bakar lalu Baginda tidak mahu memakannya. Khalid bin al-Walid Radhiallahu ‘anhu lalu bertanya kepada Baginda: 

Maksudnya:
“Adakah dhab itu haram wahai Rasulullah!?” Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam pun menjawab:
Maksudnya: “Tidak, akan tetapi binatang itu tidak ada di bumi (lingkungan) kaumku, sehingga aku tidak menyukainya.”
(Hadits riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Dalam sebuah riwayat yang lain pula diceritakan bahawa Baginda menjawab:
Maksudnya:
“Makanlah kamu, sesungguhnya ianya adalah halal. Akan tetapi ianya bukanlah daripada makananku (yang biasa aku makan).”
(Hadits riwayat Muslim)

Memuji Makanan Yang Telah Dimakan Disebalik larangan daripada mencela makanan, Islam
menganjurkan pula memuji makanan yang telah dimakan. Bukan sahaja dianjurkan memuji makanan, bahkan Islam turut menganjurkan untuk menyebut-nyebut apa sahaja nikmat yang
dikurniakan oleh Allah Subhanahu wa Ta’ala sebagai tanda syukur.

Firman Allah Subhanahu wa Ta‘ala:
Tafsirnya:
“Adapun nikmat Tuhanmu, maka hendaklah engkau sebut-sebut (dan zahirkan) sebagai bersyukur kepadaNya.”
(Surah adh-Dhuha: 11)

Imam an-Nawawi Rahimahullah menyebutkan dalam kitab alAzkar bahawa memuji makanan yang telah dimakan adalah sesuatu yang dianjurkan oleh Islam dan merupakan suatu sunnah
Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam. Ini sebagaimana hadits yang diriwayatkan oleh Jabir Radhiallahu ‘anhu, beliau berkata:

Maksudnya:
“Sesungguhnya Nabi Shallallahu ‘alaihi wasallam pernah meminta lauk daripada keluarganya, lalu mereka menjawab: Kami tidak mempunyai apa-apa selain cuka. Maka Bagindapun memintanya dan memakan (makanannya) dengannya (cuka), lalu Bagindapun bersabda: Sebaik-baik lauk ialah cuka, sebaik-baik lauk ialah cuka.”
(Hadits riwayat Muslim)

Makanan adalah nikmat kurniaan Allah Subhanahu wa Ta‘ala yang patut dihargai dan disyukuri dan jangan sekali-kali ianya dicela. Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam merupakan manusia contoh dan ikutan terbaik yang patut diteladani. Apabila makanan yang dihidangkan kepada Baginda itu disukainya, Baginda akan memakannya dan malah akan memuji makanan tersebut walaupun yang dihidangkan itu hanyalah cuka. Manakala jika makanan itu tidak disukainya ataupun Baginda tidak pandai memakannya, Baginda akan diam dan meninggalkannya ataupun menolaknya dengan penuh kesopanan.

WW ~ Istiqamah ~

Biarkan gambar berbicara...

Moga kite terus dapat istiqamah dalam perkara2 kebaikan... Insha Allah...

Istiqamahlah walaupun sedikit kebaikan yg kita buat...

Sumber pic: fb & google images

Published with Blogger-droid v2.0.10

November 26, 2013

Welcome to The Club Kak Farah!!!

Tadi.. tengah bersantai-santai tengah hari teringat kat +Farah Waheda Wahid yang khabarnya akan dioperation hari ni... Beliau tak boleh bersalin normal atas sebab-sebab tertentu... Nak tahu lanjut kena la baca entry-entry dia kat blog www.bubblynotes.com... 

Bila teringat tu, terus kirimkan hadiah..iaitu berupa doa aje lah dari kejauhan..sebab beliau bersalin anak sulung... 

Lepas tu, on fb kejap.. beliau dah pun selamat bersalin... wah.. seronoknya tak terkira.. aku plak yang excited.. siapa tak excited melahirkan anak.. sakit tapi, bila lihat baby hilang serta merta sakit tu..tak kira la bersalin normal atau c-ser... 

Tahniah buat kak +Farah Waheda Wahid atas kelahiran bayi lelaki sulungnya... Selamat datang ke kelab ibu-ibu dan selamat berpantang dan menyusu... dah berubah dah status dah... 

Aku feeling excited.. tak sbar juga nak bersalin dan melahirkan second baby ni.. eksited tetap excited... tambah baby yang mmg aktif menghiburkan... tapi sabarrr... due aku bulan Januari tahun depan.. so, kena relax... bagi baby nikmati alam rahim sepuasnya dulu... sampai masa dia akan keluar juga melihat dunia... insha Allah... 

Seronok sungguh.. dah seorang rakan blogger yg selamat melahirkan... menunggu berita dari rakan-rakan lain pula... Alhamdulillah... nikmat yg terluah dengan kata-kata... 

Tahniah Kak farah... welcome to the club n happy breastfeeding... :)

Bila Aku Lemah...

Bila aku lemah...
Hanya Kau penguatnya Ya Allah...

Kuatkanlah hati...
Tabahkan diriku...
Sabarkan jiwaku...
Teguhkan iman...
Permudahkan urusanku...
Hanya padaMu aku merayu

Bila lemah inilah zikir menguat semangatku...
Tiada lain...hanya Allah tempatku mengadu...

Sumber pic:fb

Published with Blogger-droid v2.0.10
PUISI SANGKA-SANGKA

PUISI SANGKA-SANGKA

Manusia hari ini suka sangka-sangka

Ada sangka baik

Ada sangka buruk

Orang beribadah disangka riak

Orang rileks disangka malas

Orang berpakaian baru disangka menunjuk

Orang berpakaian buruk disangka hina

Orang makan banyak disangka pelahap

Orang makan sikit disangka "diet"

Orang berperangai baik disangka buruk

Orang berperangai buruk disangka baik

Orang yang senyum disangka mengejek

Orang yang masam disangka merajuk

Orang berbincang disangka mengumpat

Orang yang diam disangka menyendiri

Orang yang menawan disangka menggoda

Orang yang ceria disangka mengada

Orang yang bertanya disangka menyibuk

Mana tahu yang senyum itu kerana bersedekah

Mana tahu yang masam itu kerana mengenang dosa

Mana tahu yang berbincang itu memberi pendapat

Mana tahu yang diam itu kerana beribadah

Mana tahu yang menawan itu bersih wataknya

Mana tahu yang ceria itu cerdas mindanya

Mana tahu yang bertanya itu perihatin orangnya

Justeru itu….

Sesuatu perkara yang kita lihat

Jangan suka sangka-sangka

Sikap sangka-sangka akan memusnahkan jiwa

Kerap sangka-sangka mengundang celaka

Jangan terlalu bersangka-sangka

Jauhi sikap sangka-sangka
Selamat beramal......

Sumber: whatsapps

November 25, 2013

Bahasa F

Pernah belajar bahasa ni...
Aku pernah dengar orang cakap je..
Belajar tak pernah...

Suamiku pandai la bahasa ni...
Kalau dia cakap dengan kakak dia.. Aku ternganga...

Ingat budak sekarang je ke de bahasa sendiri..
Zaman dulu lagi canggih...
De bahasa yg org langsung xleh nak faham...
Nak belajar???
Carilah akak2 atau abang2 yg pernah jadi remaja era tahun 90an...

Sumber pic:fb

Published with Blogger-droid v2.0.10

Ephyra Serlahkan Kejelitaan Sebenar Anda

Ephyra Serlahkan Kejelitaan Sebenar Anda
Kulit Lebih Gebu Dan Flawless Dalam 14 Hari

Sana sini orang ramai heboh perkatakan kehebatan Ephyra. Ramai blogger yang sudah mencuba Ephyra dan rasa sangat berpuas hati dengan hasil bagus produk ini. Ephyra semakin dikenali dan diyakini oleh ribuan pengguna.

Tetapi apakah itu Ephyra? Ada yang bertanya, krim ke? Pil ke? Ephyra adalah produk minuman supplemen tambahan yang sangat sedap untuk  kecantikan dan kesihatan tubuh badan yang bermula dari dalam. Ephyra didatangkan dalam bentuk serbuk sachet yang dihasilkan daripada gabungan mantap rumusan terunggul alam semulajadi di seluruh dunia, kolagen terhidrolisis ikan laut dalam, L-Glutathione, Astaxanthin, Acai Berri, Acerolla Ceri, Marigold Flower Extract, Acacia Gum, Superberi dan Serbuk Tomato yang merawat, memperbaharui dan seterusnya menyerlahkan lagi keserian dan kesihatan dalaman dan luaran.

Dengan ribuan testimoni yang meyakinkan, telah menambat hati ramai pengguna Ephyra. Mengapa Ephyra sangat berkesan? Sudah tentu kerana formula hebatnya yang mengandungi 9 bahan alam semulajadi berkualiti tinggi bergred super AAA. Ephyra bukan hanya produk kolagen semata-mata, tetapi Ephyra adalah formulasi rumusan minuman antioksida yang terbaik untuk kecantikan dan kesihatan anda. Sesuai untuk semua peringkat umur, untuk lelaki  juga wanita semestinya. Ephyra disahkan selamat dan berkesan serta mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia beserta disahkan Halal oleh JAKIM.

Testimoni boleh dicipta, pengalaman boleh direka, gambar boleh diubah dan pelbagai lagi. Tetapi testimoni dari pengguna setia Ephyra memang tidak boleh disangkal lagi. Kalau anda google "testimoni ephyra" atau "review ephyra", anda akan lihat banyak review hebat perkongsian dari ribuan pengguna Ephyra.

Jika anda ada masalah kulit kusam, kedutan, jerawat, jeragat, sakit sendi, tumit merekah, kulit kering, rambut gugur dan sebagainya, jangan ketinggalan untuk dapatkan penyelesaian anda dengan Ephyra. Jom lihat apakah kelebihannya...
 1. Membantu menjadikan kulit kita lebih anjal, halus dan cerah berseri.
 2. Merangsang penghasilan kolagen yang diperlukan oleh tubuh badan kita.
 3. Membantu memulihkan wajah yang bermasalah seperti jerawat dan jeragat. 
 4. Membantu memulihkan masalah kulit ekzema (kegatalan dan kemerahan).
 5. Mengurangkan kedutan dan garis-garis halus di wajah.
 6. Menghindari kita daripada penyakit barah, tekanan darah tinggi, diabetes dan masalah kulit kerana ianya mengandungi supplemen anti oksidan Astaxanthin.
 7. Menguatkan rambut dan melambatkan uban.
 8. Menjadikan rambut lebih sihat, lembut dan bersinar.
 9. Melancarkan sistem pencernaan dalam  badan, menurunkan berat badan dan mengawal nafsu makan.
 10. Mengurangkan kadar kolesterol dan menjauhkan kita daripada risiko mendapat sakit jantung.
 11. Membantu seimbangkan tekanan darah.
 12. Meningkatkan tenaga dan daya ingatan.
 13. Meningkatkan sistem ketahanan badan.
 14. Melindungi retina dan mencegah penyakit mata akibat kerosakan termasuk faktor usia.
 15. Melegakan kesakitan sendi dan arthritis.
 16. Melegakan kesakitan pedih ulu hati dan gastrik.
Untuk maklumat yang lebih lanjut, sila klik Flyer, Website dan Fanpage.

Bagi memudahkan anda semua, jom kita klik link di bawah, antara testimoni Ephyra yang dipilih dari kalangan blogger.
 1. Masalah kulit muka dan jerawat - klik SINI, SINI, SINI, SINI, SINI, SINI, SINI, SINI dan SINI
 2. Masalah period / haid - klik SINI dan SINI
 3. Masalah tumit / tapak kaki - klik SINI dan SINI
 4. Testimoni kuku dan rambut - klik SINI, SINI dan SINI
 5. Testimoni lelaki - klik SINI
 6. Testimoni menyusukan anak - klik SINI
 7. Pelbagai masalah lain - klik SINI
Kulit yang sempurna. Wajah yang jelita. Keyakinan tiada tandingan. Hasil yang nyata. Semuanya lengkap dalam satu produk kecantikan dan kesihatan. Ephyra terbukti berkesan. 


Jom dapatkannya sekarang...

Official Websitewww.oceanlife2u.com
Instagram : ephyra2u
Telefon : 03 4141 7889
SMS : 019 3999 238
Emel : info@oceanlife2u.com


Giveaway ini dianjurkan oleh mialiana.com dan ditaja sepenuhnya oleh OceanLife2u.com dengan hadiah berupa wang tunai dan produk Ephyra bernilai RM 2,387.00. Sila klik SINI untuk join Giveaway ini.

Bukakan Aku Perkara yang Baik-baik Sahaja

Setiap hari...
Bangun pagi...
Mohon doa kepada Ilahi...
Agar diri kita...
Dibukakan hati...
Untuk perkara yang baik-baik sahaja...
Agar kita beroleh pahala...

Insha Allah...
Sepanjang hari...
Kita akan dapat yang baik-baik dan berfaedah sahaja...
Yang tak baik...
Lagha...
Jahat...
Bawa dosa...
Dijauhkan...

Insha Allah...
Moga Allah Berikan dan tunjukkan yang baik2 sahaja...

Sumber pic:whatsapps...

Published with Blogger-droid v2.0.10

November 24, 2013

Mommycha 1st Giveaway

Wah.. banyak plak entry hari ni.. harap-harap entry last la ni..
Ok, tertarik dengan satu GA yang dianjurkan oleh seorang blogger ni.. tengok ramai gak geng ibu2 yg join.. aku pun nak tumpang sekaki... 

GA pasal moment ibu dan anak... 
GA yang simple je..sebab follow blog dan tempek gambar moment ibu dan anak...
puas juga nak cari gambar menarik dan best bagi aku la... sebab lebih seribu gambar aku dan Faiqah... 

akhirnya selepas dibelek-belek.. 
aku tampalkan satu gambar yang ada moment best... hehe...
gambar candid.. jurukamera en.somi la...location: medan selera tesco selayang...

Tajuk gambar ni...
Cabaran bertudung bawal selepas ada anak
sebabkan cabaran ni, ramai ibu2 diluar sana lebih selesa pakai shawl ataupun tudung awning a.k.a tudung segera... sebabnya.. tengok ajelah aku dikerjakan Faiqah tu... habislah tduungku.. huuhuh... 

Itu jelah kisah disebalik gambar ni... sengih aje bila tengok gambar ni semula... hihi

Kau Buat ku Menangis Hero!!!

Di hari minggu yang indah... dapat berita sedih.. 
Hero dah takde... huhu..
Terkenangkan si Bengkok yang pernah pergi dari hidupku sekeluarga dulu..

Siapa yang tak kenal Hero 
Hero pernah masuk Majalah 3 kerana kisah hidupnya yang menyentuh naluri semua insan manusia yg ada hati dan perasaan terhadap binatang...
siapa tak kenal Hero yang kudung kedua tangannya hanya kerana mengambil seketul ikan untuk mengalas perutnya...

Hero diselamatkan oleh seorang insan berhati mulia...En.Hairey a.k.a PH (Papa Hero) dan beliau kini pejuang kucing-kucing jalanan...

Sumber: Fan Page Kakimotong

Bila tahu Hero dah tiada hari ni.. terus terang menitik air mataku... 
Memang hatiku lembut... kucingku mati pun seminggu tak lalu makan... lembuku mati pun bergenang air mata.. ini kan pula kucing seistimewa Hero kan... 

Terkenangkan kucing-kucing ku yang pernah ku bela..
walaupun ku alergik kucing.. tapi cinta dan sayangku pada kucing tetap ada... 

Hero makhluk Allah yg sungguh istimewa... moga Allah peliharanya di akhirat sana... 

Sob...sob...sob.... sedih... :'(

Pencarian Liker ke-1000 & Teka Kata

Seperti yang sedia maklum.. aku dan suami buat bisnes kan.. 
dan hujung tahun ni kami targetkan liker ke-1000 sebelum sampai penghujung tahun ni..
Kesemua liker di Page kami adalah rakan kami, insha Allah ada sesuatu menanti yg menarik untuk tahun depan...

Siapa liker ke-1000 tu... saya pun tak pasti...


Siapa yang sudi, like la page Homemadestickers... mungkin anda liker ke-1000 kami cari.. 
Homemadestickers iaitu pembuat design sticker buatan tangan pertama di Malaysia.. 
Suamiku buat guna tangan sepenuhnya... tanpa bantuan mesin... 

Sebuat syarikat berdaftar dengan SMM atas nama HMSD Enterprise..
dan atas inisiatif ni juga.. kami mencari peneka kata untuk perkataan bagi sticker yang dah dipotong ni..

Peneka yang dapat bagi jawapan yang tepat akan dapat satu URL sticker percuma untuk kereta...dan juga name sticker/sticker nama...

Ok.. cuba teka.. apa perkataan yang nak buat ni.. nak klu ke??? cuba jawab dulu.. sebab senang sangat kot.. tapi kalau tak dapat jawab, akan dilanjutkan dan akan diberikan klu..


Senangkan.. sebab nampak jelas... 
Jika lebih dari satu pemenang kita kena la cabut undi, siapa yg bertuah... 

Harap de la yang sudi join dan beri sokongan..
Bisnes ni jarang-jarang orang melayu khususnya orang Islam nak buat... dan bisnes sticker ni dipelopori kaum bukan Islam.. 

Untuk pengetahuan, HMSD bukan sahaja buat biz sticker ea.. ni antara bisnes yg kami buat:

Jika berminat boleh PM kami di page di Page Facebook... 
Terima kasih atas sokongan kalian...
jasa anda amat dihargai.. 

Timing Berubah: Aku Yang Parah!!!

Alhamdulillah.. selesai tidokan Faiqah.. fuh!!.. mencabar nak tidokan anak yang dah besar di siang hari.. Kena paksa dan berlakon, baru dia tido.. Kecik-kecik senang je.. menyusu je dah tido.. dah makin besar, makin mencabar lah.. 
Kecik-kecik dulu mudah je nak tido.. 
Waktu tido Faiqah memang disetting dari kecik sampailah ke besar ni.. aku masih menekankan waktu tido.. tujuannya supaya badan kita tak penat...boleh buat kerja dengan senang dan mudah... Waktu tido dia dari bayi, iaitu 1 hingga 2 jam selangnya.. dia bangun menyusu, salin lampin dan tido semula.. dah besar sikit lebih kurang dalam 8 bulan ke atas tu, waktu tido dia dah berubah... selang 4 jam... dia bangun jam 8 pagi, jam 12 tengah hari mesti tidokan dia semula, kemudian, lepas dua jam dia tido bangun semula dan aku pastikan petang dia tak tido dan lepas maghrib tido semula, dan malam bangun kejap2 untuk menyusu... gitu lah rutin tido dia hingga usia dia setahun lebih.. 

Lepas setahun ke dua tahun, dah jadi 6 jam jaraknya... jika dia bangun jam 7 pagi, dalam jam 1 petang sebelum zohor, pasti aku tidorkan tak pun dia sendiri mengantuk dan akan tido... dan lepas maghrib dia tido semula sampai ke pagi.. dah besar ni jarang-jarang dah bangun minta susu jika perut dia kenyang sebelum tido.. cuma minta air masak je sebab haus.. 

Tapi sejak cuti sekolah ni, timing tido dia lari habis.. hadoii la.. penat bila timing dia lari... bangun tido lambat, maka dia susah nak tido siang... jadinya waktu maghrib dia mengamuk nak tido, dan bila tido maghrib dia kan bangun dekat tengah malam.. kita plak tak boleh tido... huhu... lepas aku perasan waktu tido dia dah berubah, aku kena buat sesuatu.. 

Apa aku buat???, pagi aku akan pastikan dia bangun sebelum jam 8 pagi... buat la camne pun, janji dia bangun... kemudian siang bagi dia tido dua jam sebelum asar.. mesti tidokan dia... cara mudah aku tidokan dia, bagi susu sebotol, ajak golek-golek atas tilam lepas tu suruh dia baring dan isap ibu jari.. urut belakang..dan zikir.. Alhamdulillah.. berkesan cara ni.. tak yah susah-susah nak bagi dia tido... syaratnya kita kena la baring sekali.. nasib tak baik kita la lena dulu... hehe... 

Bila dia dah tido 2 jam siang hari, malam dia akn tido sekitar jam 10-11 malam.. jadinya tak de lah penat sangat melayan dia main, sebab dia dah cover tido siang tadi.. Alhamdulillah.. memang kena pastikan timing dia tak berubah lagi.. Kalau timing tido dia berubah, aku la parah dan aku ni cepat aje nak naik darah.. jadi, kena la bijak plan sesuatu, supaya Faiqah senang, aku pun senang... supaya aku tak parah lagi.. :)

Kenapa perlu panaskan enjin kereta sebelum bergerak???

Sumber: google images
Selalu aku perhatikan... start enjin kereta dan terus jalan... tapi en.somi aku pula pesan, jika nak bagi enjin tahan lama... sebaiknya, start enjin dan biarkan seminit dua, baru jalan.. Jangan start dan terus jalan... 
Kedua-dua kaedah ni, ada pro dan kontra nya... melalui pembacaan ada yang kata memanaskan enjin kereta sebelum bergerak hanyalah mitos sahaja... sebabnya:
1. Sistem Penghantaran Bahan Api
2. Sistem pencucuhan
3. Minyak pelincir kurang bermutu
4. Pencemaran alam sekitar

Baca info lanjut boleh BACA DISINI

Tapi dari pengalaman aku sendiri pula yang guna kereta keluaran Malaysia, iaitu Perodua dan Proton, memanaskan enjin selama kurang 5 minit, salah satu tips penjagaan enjin kereta yang berkesan. Kereta Perodua Viva 660 dah hampir berusia 10 tahun tu, dah menjelajah satu semenanjung Malaysia... dan kereta tu juga meredah highway Utara-Selatan dah berpuluh kali... Alhamdulillah... enjinnya masih macam baru.. takde nak bunyi pelik-pelik.. Alhamdulillah... 

Bila aku kongsi info dengan suami, dia terangkan serba sedikit pasal kereta.. walaupun suamiku bukan pomen, tapi dia adalah peminat kereta dan berkawan dengan ramai tukang baiki kereta... dia kata, 
1. memang tak perlu panaskan enjin kereta tu, jika kereta buatan luar negara yang mahal-mahal... 
2. Sistem pencucuh enjin kereta Malaysia ni, tak sama dengan buatan luar negara... Ferrari tak sama dgn kancil...
3. Panaskan enjin, setakat dua tiga minit tak kan cemarkan alam pun sebab bukan kita tekan pedal minyak pun... sebab minyak yg digunakan utk hidupkan enjin tu sikit sangat... 

Baca juga artikel ni.. Kebaikan memanaskan enjin sebelum bergerak...
AMALAN hidupkan enjin kereta dan terus jalan adalah tidak baik. Sebaik-baiknya setelah enjin dihidupkan, biarkan dua atau tiga minit sebelum memulakan perjalanan. Ini penting bagi memastikan enjin dalam keadaan panas. 

Ketika proses pemanasan, minyak pelincir akan dialirkan ke semua bahagian enjin. Jika enjin terus dibebani sebelum dipanaskan, ini bermakna enjin terpaksa bekerja ketika minyak belum sampai ke setiap bahagian yang perlu dilinciri. 

Dengan itu, setiap bahagian yang bergeseran akan mengalami kehausan akibat geselan yang berat sehingga enjin akan lebih cepat rosak. 

Enjin dikira sudah cukup panas apabila jarum suhu air pendingin naik sedikit. Proses pemanasan juga berlaku untuk sistem transmisi serta bahagian lain yang bergerak. Apabila sudah mula memandu, jangan terus memecut. Bergeraklah perlahan untuk beberapa ketika sebelum memecut. 

Selain itu, enjin kereta juga tidak boleh dibebani secara kasar. Janganlah biarkan enjin bekerja pada sesuatu gear rendah dengan terlalu lama, contohnya gear tiga ketika mendaki bukit. 

Amalan �tarik� gear rendah yang lama untuk kuasa pecutan juga cara yang tidak sihat untuk kesihatan kereta. Jika dibiarkan dalam keadaan itu terlalu lama, selain daya enjinnya berkurangan, enjin juga akan terlalu panas. Enjin yang selalu berada dalam keadaan terlalu panas akan cepat rosak. 

Enjin juga akan bekerja melebihi had maksimum putaran gandar dalam keadaan melahu atau pada waktu pemindahan gear ke posisi yang lebih rendah (contohnya, dari gear tiga ke gear dua) dilakukan pada waktu kenderaan masih bergerak dengan kelajuan tinggi atau ketika kenderaan sedang meluncur di atas jalan yang curam). Jadi, berjaga-jagalah. 

Untuk menjaga agar kenderaan dapat digunakan dalam tempoh yang panjang juga, pemandu disarankan jangan selalu melakukan pemecutan, pembrekan dan pembelokan dengan tiba-tiba, kecuali dalam keadaan terdesak. 

Selain itu, elakkan juga terlalu kerap menggunakan brek di atas jalan yang curam atau pada kelajuan tinggi untuk mengelakkan masalah sekatan wap. Elakkan juga memijak injak cekam apabila tidak diperlukan dan janganlah memindahkan gear secara kasar, tidak kira gear manual atau automatik. (Sumber)

Jadi sebaiknya, panaskan dulu enjin dua atau tiga minit sebelum bergerak.. terutama waktu pagi... untuk kesihatan enjin kereta anda... jangan start je terus gerak... nanti kereta pun boleh jadi enjin lori... 

Berilah Susu Ibu sehingga Berumur Dua Tahun

EBM
Stok EBM yg pernah memenuhi ruang peti sejuk daku... 

susu ibu
Kenangan penyusuan Faiqah... Rindu nak alami macam ni lagi... 

Allah SWT telah menjadikan susu ibu sebagai susu yang terbaik sebagai makanan utama bayi. Banyak bukti saintifik membuktikan kelebihannya berbandingan dengan susu formula, sama ada yang berasakan susu lembu atau soya. 

Susu ibu menepati fitrah bayi yang masih belum matang untuk menghadamkan pemakanan mereka. Dalam Islam juga, susu ibu adalah pilihan terbaik. Dalam Al-Quran, kita telah diberikan arahan seperti berikut:

“Para ibu hendaklah menyusukan anak-anaknya selama dua tahun penuh, iaitu bagi yang ingin menyempurnakan penyusuan” (Surah Al-Bakarah : ayat 233)

Begitu juga dalam ayat lain, Allah SWT telah memberitahu:
“Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya; ibunya telah mengandungnya dengan menanggung kelemahan demi kelemahan (dari awal mengandung hingga akhir menyusunya), dan tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa dua tahun; (dengan yang demikian) bersyukurlah kepadaKu dan kepada kedua ibubapamu; dan (ingatlah), kepada Akulah jua tempat kembali (untuk menerima balasan).” (Surah Luqman: ayat 14)

Memang tidak dapat dinafikan bahawa susu ibu adalah susu yang lengkap nutrisi untuk kebaikan bayi, tidak dapat ditandingi oleh susu formula sama ada susu berasaskan susu lembu atau soya. 

Menurut Akademi Pediatrik Amerika, susu ibu merupakan sumber makanan yang terbaik bagi bayi berumur satu tahun ke bawah, diikuti dengan susu formula berasaskan susu lembu dan diikuti oleh susu soya.

Academi Pediatrik Amerika juga manasihatkan agar bayi diberikan susu ibu secara ekslusif sekurang-kurangnya sehingga berumur enam bulan, dan diberikan susu ibu bersama dengan makanan pejal yang lembut secara berperingkat-peringkat sehingga berumur setahun. 

Adalah lebih baik jika bayi dapat disusukan sehingga berumur 2 tahun. Sayangnya ramai ibubapa yang masih memilih susu formula kerana pelbagai alasan. 

Kajian di Amerika pada tahun 2008, mendapati seramai dua pertiga dari bayi di Amerika diberikan susu ibu sehingga berumur enam bulan, kemudian seramai tiga perempat dari mereka menukarkan kepada susu formula setelah mencapai umur enam bulan. 

Sementara satu perlima dari bayi di Amerika diberikan susu formula yang berasakan soya.

Oleh kerana susu formula tidak dapat menyamaikan kebaikan nutrisi yang dibekalkan oleh susu ibu, hampir semua pengeluar susu formula berlumba-lumba menghasilkan susu formula yang dikatakan lebih bermanfaat untuk menandingi susu ibu. 

Sebagai contoh pengeluar susu formula menambahkan lemak asid (fatty acids) docosahexaenoic acid (DHA) dan arachidonic acid (AA) untuk menyamai kandungan nutrisi susu ibu bagi meningkatkan perkembangan minda bayi. 

Tetapi kebanyakan pengkaji mendapati bahawa penambahan DHA dan AA dalam susu formula tidak memberikan kesan yang baik untuk perkembangan minda berbanding dengan susu ibu. (iklan auta lebih)

Dr. Ahmad Qawasmi telah menggabungkan 12 kajian yang diperolehi dari Yale University, Connecticut Amerika Syarikat dan Al-Quds University di Jerusalem, Palestine untuk membandingkan bayi yang disusukan dengan susu formula tanpa penambahan asid lemak dengan bayi yang disusukan dengan susu formula dengan penambahan asid lemak. Kajian ini melibat seramai 1800 bayi dan dilakukan sepanjang tahun 1998-2005.

Dalam kajian ini bayi-bayi ini mula disusukan dengan susu formula semenjak umur satu bulan dan penilaian dilakukan apabila mereka mencapai umur setahun untuk menguji perkembangan bahasa, minda dan kemahiran motor.

Mereka mendapati susu formula berasaskan soya dan susu lembu ditambahkan dengan DHA dan AA, tidak dapat menandingi kebaikan susu ibu. Dalam kajian itu menunjukkan tiada perbezaan antara perkembangan minda seperti bahasa dan kebolehan berfikir. 

Ini tidak bermakna bahawa asid lemak yang dibekalkan tidak mempunyai faedah, tetapi faedah yang diperolehi tidak menyamai bayi yang diberikan susu ibu. Lemak asid yang ditambah mungkin memberikan kebaikan kepada perkembangan penglihatan (mata) dan daya tahan melawan penyakit.

Susu ibu lebih baik dari susu formula ini kerana:

1. Susu ibu mempunyai kesan yang sangat baik pada perkembangan mental jika diukur mengikut ‘Index Perkembangan Mental’ pada umur enam dan dua belas bulan.

2. Susu ibu mempunyai skor yang tinggi pada ujian kemahiran pergerakan (psychomotor) pada umur enam bulan berbanding dengan susu formula.

3.Bayi yang disusukan ibu mempunyai skor penguasaan bahasa yang lebih tinggi pada umur tiga dan enam bulan.

Oleh itu susu ibu haruslah dianggap sebagai susu yang terbaik, walaupun pengeluar susu formula berusaha untuk menandinginya dengan menambah pelbagai nutrisi yang lain.

Rujukan:

1. Jelliffe, Derrick B., and E. F. Patrice Jelliffe. Human Milk in the Modern World. Oxford and New York: Oxford University Press, 1978.

2. Precht, D and J.Molkentin C18:1, C18:2, and C8:3 trans and cis fatty acid isomers including conjugated cis delta 9, trans delta 11 linoleic acid (CLA) as well as total fat composition of German human milk lipids, Nahrung 1999 43(4) 233-244


Alhamdulillah... sempurna sudah penyusuan aku kepada Faiqah selama dua tahun... Insha Allah tahun depan akan disambung pula dengan adik Faiqah. Rasa sudah sempurna hak dan aku sendiri rasa puas... Alhamdulillah, walaupun banyak rintangan dan dugaan semasa menyusu, aku tempuh dengan sabar dan tabah. Sebenarnya, faktor pertama nak berjaya, niat dan azam yang tinggi.. tekad dan kesungguhan... sabar dan tabah... target aku memang aku letak 2 tahun genap aku nak susukan Faiqah...usaha juga sampai cukup 2 tahun... memang target 6 bulan tu xde dalam kamus penyusuanku... Jadi, walaupun diduga macam mana aku usaha nak capai target 2 tahun.. 

Bagi yang nak dapatkan tips2 penyusuan... memang aku ada coretkan catatannya di dalam blog ni.. boleh gunakan ruangan search dalam blog ni... 

Buat ibu-ibu sekalian... susuilah dan kuatkan semangat..jangan pikir susu sikit dan sebagainya... jika kita dah letakkan tekad dan azam, datanglah dugaan macam mana pun kita akan usaha... 
usaha...doa..tawakallah.. insha ALlah... Allah akan permudahkan... :)

Review Follower 1111

Memang menunggu dan menanti... siapakah follower bertuah 1111???
Alhamdulillah.. hari Jumaat lepas dah dapat siapa dia... 

Dah Ramai follower daku kan... banyaknye rakan, yg nak kena follow dan blogwalking juga kan.. tu pun tak berkesempatan nak jengah semua.. 


OK.. Aku nak perkenalkan... follower bertuah aku yang ke-1111..

http://ummiberbicara.blogspot.com/

Iaitu seorang blogger baru aku rasa, merupakan seorang ibu kepada dua orang cahayamata... 
Blog yang ringkas dan menceritakan kisah hidupnya sebagai ibu...

Akaun Google Plus Kak +Fizah Mohd 

Blogger ni mengguna nama +Fizah Mohd  
jadi aku selesa gelarkan dia dengan Kak Fizah...sebab lebih berusia dariku..

Memang nampak ciri keibuan sebabnya dari tema warna blog dia.. warna coklat gitu.. 
coklat melambangkan ciri keibuan dan kelembutan..

Terima kasih kepada Kak Fizah kerana sudi follow blog kami yang tak seberapa ni... 
Moga dapat manfaat dan ilmu dari coretan-coretan kami di sini... 

Salam perkenalan buat Kak Fizah... 

Buat rakan-rakan blogger yang lain, jom support kak Fizah... klik aje banner blog dia di atas ea... 

Weekend Motivation: Positive thinking

Positive thinking...
In a other word "bersangka baik"

Bersangka baiklah dengan Allah...sesama manusia dan sesama makhluk...

Bangun subuh...ambil wuduk...
Dan doa ketika wuduk...
Supaya Allah bersihkan hati...bersihkan minda..
Dari segala perkara yang merosakkan...
Dari segala tipu daya syaitan...
Dari segala prasangka dan was-was...

Insha Allah...
Jika selalu amalkan begitu...
Bersih hati kita...
Lapang dada kita...
Tenang jiwa kita...
Murah rezeki kita...

Selamat berhujung minggu...
Jom...bersihkan hati...bersihkan minda..
Positive thinking dan bersangka baik...

Sumber pic:fb

Published with Blogger-droid v2.0.10

November 23, 2013

Johor Sah Cuti Hari Minggu Jumaat dan Sabtu

Alhamdulillah..suka nya aku dapat berita ni...
Johor dah ikut jejak negeri Kedah, Kelantan juga dalam cuti umum...

Sultan Johor dah pun umumkan... Cuti tersebut berkuatkuasa 1 Januari 2014...

Seronoknya.... Jumaat dan sabtu cuti...
Kengkawan aku pun pasti akan alami perubahan la...termasuk hari persekolahan...

Dulu aku kat Kedah...memang seronok Jumaat cuti... Rasa tak nak kuar rumah hari Jumaat... Dok umah je... Sebab menghormati hari Jumaat... Byk buat perkara2 berfaedah je di rumah... Tapi bila dok kat KL... macam xde beza je hari Jumaat dgn hari2 lain...

Doa2 moga satu hari nanti seluruh negeri di Malaysia cuti Jumaat Sabtu sbg hari minggu...

Best kan... :-)

Sumber pic:myscreenpicfromfb

Published with Blogger-droid v2.0.10

Motivasi Pagi: Don't Give Up!!!

Jangan mengalah...
Jika jatuh bangun semula...
Dengan azam..
Dengan tekad...
Dengan kekuatan...

Jangan mengalah...
Biar apa org kata...
Jangan mengalah...

Don't Give Up...
Usaha sampai berjaya...
Itulah tanda kejayaan...

Sumber pic:fb

Published with Blogger-droid v2.0.10

November 22, 2013

Badan kita diciptaka unik dan berbeza

Saja aku nak mencoret pasal ni, sebab aku lihat terlalu banyak lambakan produk kecantikan dan kesihatan di pasaran. Terlalu banyak dan hingga ada yang obses sangat dengan sesuatu produk.

Sumber: google images
Aku juga pengamal supplement, cuma supplement aku memang organik dan tiada campuran bahan-bahan atau mengalami proses yang banyak.. Supplement berbentuk cecair adalah nampak natural berbanding yang telah diproses jadi kapsul atau tablet.

Sebenarnya, dalam bab jual produk ni aku sendiri tak berani nak share produk tertentu dengan orang, sebab apa badan kita ni Allah ciptakan sangat unik dan berbeza-beza penerimaan dan sistem dalamannya... Tak semua supplement boleh diterima oleh semua badan manusia. Sangat mustahil.... jangan kata suplement, makanan natural yang kita makan tu pun berbeza-beza penerimaannya kan.. contohnya, ada sayur yang orang ni makan berangin, ada orang boleh je makan, ada orang akan alergik kalau makan seafood, ada orang ok je makan.. dari situ kita dapat nilai, sistem tubuh badan setiap orang tak sama penerimaannya...

Bagi aku, makanan terbaik ialah, makanan yang semulajadi kita masak dan amalan pemakanan seimbang... amalan makan secara sederhana itu yang terbaik... tak semua badan perlukan supplement... supplement yang aku amik pun hanya natural dan tak teratur.. jika supplement yg perlu dimakan secara teratur tu dan beri kesan yang cepat, biasanya dia telah diproses dan dicampur dengan bahan tertentu... pengeluar memanglah akan kata 100% organik, tapi sejauh mana kebolehpercayaan tu??? 

Maaf lah jika entry ni, buat ada penjual produk terasa, aku tak mention produk apa ea.. ni pendapat aku secara umum, sebab aku tengok amalan orang Malaysia yang terlalu obses dengan produk kesihatan, tanpa amalan gaya hidup sihat dan makanan seimbang... 

Pernah ea, orang yang sakit kerana suplement... buat pengedar produk, selalulah syorkan pengguna yg amalkan supplement supaya tetapkan amalan pemakanan seimbang dan gaya hidup sihat, dan jika amik supplemet, pastikan amik lebih 3 liter air sehari supaya badan dan buah pinggang dapat proses suplement kita makan dengan baik... 

Jadi, aku berhati-hati dengan suplement berbentuk tablet atau kapsul yang diproses... segala vitamin atau zat-zat makanan aku akan dapatkan secara natural sahaja... buah-buahan dan sayur-sayuran yang Allah jadikan tu memang diciptakan untuk manusia... ada khasiat dan zat yg tersendiri... makanlah secara sederhana... dan amalkan makanan yg seimbang... dan amalkan doa secara istiqamah, insha Allah Allah perlihara kesihatan kita... kita tak tahu sistem tubuh kita macam mana, jangan rosakkannya hanya kerana terlalu obses dengan sesuatu produk kesihatan atau kecantikan... 

Maaf jika ada terasa, aku tak mention kat sapa-sapa.. cuma ingatan utk diri aku sendiri juga yg amik suplement ni... ingatkan diri aku, bahawa.. "BADAN KITA SANGAT UNIK ALLAH CIPTAKAN"
100 Panduan Siap Sedia Bersalin

100 Panduan Siap Sedia Bersalin

Sumber: google images

Sebaik anda disahkan mengandung, persiapkan diri untuk bergelar ibu dan ayah yang terbaik. Kami menyediakan panduan dari A-Z untuk bakal papa dan mama.

Apabila disahkan positif mengandung, tentu bermacam perkara bermain di fikiran anda. Persoalan bagaimana selepas ini, apa langkah seterusnya dan sebagainya lagi berlegar-legar di kepala.

Bersiap Hadapi Tiga Trimester Kehamilan

Persediaan untuk bergelar ibu seharusnya bermula sejak awal dan sebaiknya bermula sebelum hamil lagi. Bakal ibu perlu mengambil tahu maklumat tentang kehamilan.

Menurut Pakar Obstetrik& Ginekologi Pusat Perubatan Barakah, Dr Khairiah, wanita yang merancang untuk hamil perlu memastikan kesihatan mereka berada pada tahap optimum dan mengamalkan cara hidup sihat.

Jika ada sebarang penyakit yang dihidapi seperti darah tinggi, buah pinggang dan sebagainya, mereka perlu berbincang dengan doktor dan pastikan kesihatan pada tahap optimum kerana berisiko mendapat keguguran atau kecacatan bayi.

Beliau membahagikan perubahan yang patut dijangka oleh bakal ibu kepada tiga trimester. Setiap trimester mengambil tempoh tiga bulan. Jumlah masa tiga trimester adalah 9 bulan.

1. Perubahan paling biasa berlaku adalah rasa loya, muntah, selera makan berubah, keletihan berlebihan, sakit di payu dara dan kekerapan membuang air kecil.
2. Untuk mengurangkan rasa loya makan dengan kerap dalam kuantiti yang sedikit dan elakkan makanan berminyak atau berempah.
3. Jika ibu mengalami alahan teruk sehingga tidak boleh makan langsung, jangan paksa untuk makan sebaliknya cari apa yang boleh diterima oleh tekak dan pastikan berjumpa doktor untuk rawatan.
4. Banyakkan berehat untuk mengurangkan rasa keletihan yang dialami.
5. Jangan lupa makan asid folik, sebaiknya mula makan sekiranya merancang untuk mengandung.
6. Persiapkan mental untuk menghadapi perubahan yang berlaku.
7. Jangan terlalu risaukan keadaan janin dalam rahim jika ibu terlalu teruk mengalami alahan. Janin tetap sihat dan membesar kerana dia mengambil khasiat yang diperlukan daripada badan ibu.
8. Cari coli yang lebih selesa dipakai kerana ketika ini payu dara mengalami perubahan saiz dan akan menjadi lebih sensitif.
9. Jika anda masih lagi menyusukan anak terdahulu dan keadaan kesihatan baik serta tidak mengalami loya dan alahan teruk maka ibu boleh terus menyusukan bayi tetapi jika keadaan ibu teruk, dinasihatkan berhenti menyusukan bayi. Berbincanglah dengan doktor anda tentang hal ini.
10. Anda digalakkan membuat pemeriksaan antnenatal pertama pada trimester ini untuk memastikan keadaan kandungan normal dan mengetahui tarikh jangkaan bersalin yang betul terutama jika anda lupa tarikh haid atau haid anda tidak menentu.

Trimester 2
11. Hadapi trimester kedua dengan gembira kerana waktu ini keadaan ibu sudah semakin stabil dan bebas daripada alahan serta saiz badan masih belum membesar dengan ketara lagi.
12. Rasa sakit pada payu dara juga semakin berkurangan kerana hormon sudah stabil.
13. Ibu digalakkan melakukan senaman sebab ia boleh membantu mengekalkan kesihatan sepanjang hamil dan memberikan stamina semasa bersalin. Contoh senaman terbaik adalah berenang, berjalan dan yoga (mengekalkan fleksibiliti otot).
14. Ibu berkemungkinan besar akan selalu rasa sakit pinggang/belakang badan sebab ada kaitan dengan postur badan. Oleh itu pastikan ibu duduk dengan tulang belakang sentiasa tegak agar dapat mengurangkan sakit belakang. Ibu perlu tahu tentang postur-postur yang betul untuk mengelakkan sakit belakang.
15. Ibu juga akan mudah mengalami sembelit. Pastikan banyak minum air, makan buah-buahan dan sayur-sayuran.
16. Pilih baju yang longgar dan selesa dipakai sepanjang hari. Ketika ini rahim ibu mula keluar sebab perut semakin besar jadi tidak selesa apabila memakai pakaian yang ketat.
17. Emosi ibu semakin stabil. Bagi ibu yang beragama Islam, banyakkan solat, berzikir dan membaca Al-Quran.
18. Ibu digalakkan makan buah kurma, kekacang seperti badam dan susu untuk pembentukan otak bayi yang sihat.
19. Jika anda ibu yang ada penyakit seperti darah tinggi, buah pinggang, pastikan tahap kesihatan di tahap optimum ketika hamil sebab ada risiko kelahiran pramatang atau pembesaran bayi terganggu.
20. Komplikasi ketika kehamilan seperti penyakit diabetis, darah tinggi boleh berlaku selepas tempoh 20 minggu kehamilan.
21. Penyakit anemia iaitu kekurangan zat besi boleh berlaku pada mana-mana trimester. Jika paras hemoglobin rendah, ibu dinasihatkan makan suplemen zat besi dan jika teruk, ibu akan perlu tranfusi darah.
22. Kekurangan kalsium boleh menyebabkan masalah seperti kekejangan otot, gigi reput, berlubang dan osteoporosis kerana bayi mengambil semua kalsium yang diperlukan dari badan ibu. Jika ibu tidak boleh minum susu, ambil suplemen kalsium kerana keperluan kalsium ibu hamil adalah sebanyak 1200mg setiap hari.

Trimester 3
23. Saiz badan ibu semakin membesar.
24. Ibu akan berasa lebih panas, tidur tidak selesa, kerap buang air kecil, kejang otot, sakit pinggul kerana otot mula meregang untuk proses bersalin.
25. Persiapkan diri dengan infomasi berkenaan proses pelahiran anak seperti latihan teknik pernafasan dan pilihan cara untuk mengurangkan kesakitan ketika bersalin.
26. Kekalkan stamina untuk proses kelahiran dan pastikan ibu mendapat rehat secukupnya.
27. Ada bakal ibu mengalami penurunan selera makan dan ada yang sebaliknya. Jika tidak berselera lakukan seperti ketika trimester pertama iaitu makan dalam kuantiti yang sedikit tetapi kerap. Tetapi jika terlalu berselera, ambil makanan yang tinggi serat kerana ia mengurangkan risiko terkena diabetis di akhir kehamilan.
28. Sesetengah bakal ibu akan mengalami kekejangan kaki, bengkak kaki dan kebas tangan disebabkan water retention. Kebas tangan adalah disebabkan oleh carpaltunnel syndrome iaitu berlaku tekanan kepada saraf yang pergi ke tangan disebabkan oleh water retention. Kebas ini boleh dikurangkan dengan kerap melakukan senaman tangan.
29. Vericose vein juga banyak berlaku kepada ibu hamil. Ubat daripada doktor boleh diberi sekiranya keadaan ibu terlalu teruk. Ibu digalakkan memakai stoking elastik dan meletakkan kaki ke atas paras lebih tinggi dari badan semasa baring atau duduk.

Bersalin Di Mana?
30. Swasta atau kerajaan. Sebaik sahaja anda disahkan hamil, perkara yang mesti difikirkan ialah bersalin di mana. Apa juga keputusan yang dipilih mestilah berdasarkan bajet anda.
31. Jika anda mempunyai tahap kesihatan yang baik semasa hamil, hospital kerajaan atau swasta tidak menjadi isu utama. Sekiranya anda memang ada peruntukkan kewangan tanpa had untuk melahirkan anak, tidak salah memilih hospital lima bintang untuk keselesaan maksimum.
32. Jenis pusat perubatan – Andai anda mementingkan ciri-ciri Islamik, anda boleh membuat tinjauan hospital yang bercirikan demikian supaya aurat sentiasa terpelihara sebagai wanita Muslimah.
33. Tanyalah sama ada hospital berkenaan menawarkan doktor dan jururawat yang terdiri daripada wanita. Namun tidak semua hospital berciri sedemikian berdekatan dengan kawasan kediaman anda.
34. Dari segi lokasi hospital, pilihlah hospital berhampiran dengan kediaman untuk mengelak daripada kesesakan jalan raya supaya dapat sampai segera ke hospital di saat pelahiran sudah tiba. Anda pasti tidak mahu bersalin dalam kereta.
35. Jika berlaku kesesakan ketika itu, mintalah bantuan polis atau orang ramai bagi membantu melancarkan perjalanan anda ke hospital.
36. Pakej bersalin- Dapatkan maklumat terperinci daripada brosur pakej bersalin di hospital supaya anda tahu tentang kos tersembunyi dalam pakej bersalin.
37. Dapatkan maklumat berkenaan kos jika bersalin pada waktu malam dan waktu siang atau cuti umum. Begitu juga jika berlaku komplikasi semasa bersalin, ia akan dikenakan bayaran tambahan.
38. Biasanya pakej bersalin di kebanyakan hospital menawarkan untuk kelahiran normal tanpa komplikasi dan begitu juga pembedahan caesarean. Semua ini perlu ditanya untuk mengelak bajet anda ‘ lari’ .
39. dipilih mempunyai kelengkapan yang mencukupi untuk bayi yang mungkin berisiko dan ibu yang mempunyai masalah kesihatan. Jangan memilih pusat perubatan yang kecil dan tiada kemudahan untuk kecemasan.
40. Ada hospital swasta menyediakan ‘lawatan’ selepas ibu pulang daripada bersalin untuk melihat perkembangan bayi dan ibu.
41. Hospital mestilah mudah mendapat rawatan doktor dan bilik pembedahan serta merta.
42. Hospital mesti mempunyai beg darah mencukupi bagi sebarang kecemasan.
43. Ada hospital membenarkan suami menemani isteri bersalin.
44. Ada hospital mempunyai wad bersalin yang dilengkapi oleh teknologi CCTV bagi mengelak berlaku kes kehilangan bayi.

Persiapan Spiritual
45. Perlakuan, perbuatan dan amalan yang dilakukan oleh bakal ibu dan ayah mempengaruhi pembentukan anak yang dikandung.
46. Bagi yang beragama Islam, lakukan persediaan rapi untuk menjadi ibu bapa yang hebat kepada anak yang berperibadi mulia kelak.
47. Sentiasa memelihara akhlak sepanjang hamil misalnya banyakkan bersabar, bersikap baik dengan jiran, menghormati ahli keluarga dan teman-teman. Tingkah laku yang baik mempengaruhi sikap anak yang bakal lahir.
48. Banyak mengingati Allah dengan memohon ampun dan taubat supaya Allah akan mengampunkan segala dosa yang telah dilakukan selama ini dan seterusnya membersihkan hati dari perasaan yang tidak baik.
49. Cuba perbanyakkan amal ibadat seperti sembahyang sunat, puasa sunat terutama Isnin dan Khamis serta melakukan kebajikan.
50. Amalkan doa bagi memohon kepada Allah agar mengurniakan zuriat yang sihat, sempurna dan soleh perlu sering bermain di bibir bakal ibu dan ayah.
51. Elakkan melakukan posisi atau aksi yang boleh memudaratkan pasangan semasa berasmara.
52. Faham perubahan fisiologi tubuh badan isteri kerana suami seharusnya melayan dan menggembirakan hati isteri yang sedang hamil.
53. Gembira dan sentiasa tenang menghadapi perubahan diri yang kadang kala tidak selesa. Emosi yang tenang dan bahagia merupakan rangsangan kepada pembinaan otak seterusnya kelahiran bayi yang sihat, terangsang, pintar dan cerdas.
54. Hadirkan diri dalam majlis ilmu dan keagamaan bagi meningkatkan dan menguatkan pengetahuan keagamaan sebagai bakal papa mama agar menjadi contoh tauladan kepada zuriat yang akan dilahirkan.
55. Istighfar iaitu memohon keampunan kepada Ilahi satu amalan mulia yang mesti dilakukan oleh suami isteri terutama setiap kali selepas solat fardu.
56. Jaga pemakanan yang masuk ke tubuh bakal ibu dan juga bapa. Makan makanan yang halal dan berkhasiat kerana ia akan menjadi darah daging zuriat kalian.
57. Banyakkan berselawat ke atas junjungan kita Nabi Muhammad s.a.w.
58. Layanan suami yang prihatin terhadap isteri yang sedang hamil dapat menggembirakan hati isteri seterusnya mempengaruh perkembangan sihat janin yang dikandung.
59. Memastikan isteri dalam keadaan sihat secara fizikal dan mental menjadi tanggungjawab suami kerana ia penting untuk melahirkan zuriat yang sihat fizikal dan mentalnya.
60. Niatkan dalam hati agar dihindarkan daripada segala kejahatan dan Allah mengurniakan zuriat yang sihat dan sempurna kepada anda.
61. Orang-orang yang sabar adalah orang yang sentiasa reda dengan segala dugaan yang datang kepadanya terutama ketika sedang hamil.
62. Perasaan gembira dan bahagia atas kurniaan bakal zuriat mesti ditunjukan dengan banyak melakukan sujud syukur pada Ilahi.
63. Banyakkan membaca Al-Quran, berzikir dan berdoa memohon keselamatan keselamatan sepanjang mengandung dan mudah bersalin.
64. Tutur kata suami dan isteri perlu dijaga. Sentiasa mengeluarkan kata-kata yang positif dan baik sebagai salah satu cara merangsang perkembangan emosi anak yang dikandung.
65. Jauhi diri daripada majlis-majlis yang berunsur maksiat dan mungkar semasa isteri hamil amat baik dilakukan. Oleh itu, suami isteri hendaklah menjauhi tempat-tempat maksiat seperti pesta-pesta hiburan, kelab malam, konsert-konsert yang bertentangan dengan Islam dan sebagainya.
66. Yakinlah dengan nikmat yang Allah berikan kepada wanita yang hamil dan melahirkan anak.

Doa-doa yang elok diamalkan semasa mengandung ialah :
67. Doa memohon rahmat (Al-Quran Surah Ali ‘Imran, 3 : 8-9)
68. Doa memohon zuriat yang baik (Al-Quran Surah Ali ‘Imran, 3 : 38 )
69. Doa agar anak mengerjakan solat (Al-Quran Surah Ibrahim, 14 : 40-41)
70. Surah Al-Fatihah (Untuk terang hati dan kuat ingatan)
71. Surah Maryam (Untuk memudahkan ibu bersalin)
72. Surah Yusuf (Untuk memperoleh anak yang cantik rupa dan cantik akhlak)
73. Surah Luqman (Untuk memperoleh anak yang cerdik akal dan cerdik jiwa)
74. Surah Yaasin (Untuk ketenangan hati dan anak tidak terpengaruh dengan godaan syaitan yang mengajak kepada maksiat)
75. Surat Toha (Semoga bayi lembut hati)
76. Surah Al-Nahl (Untuk melahir anak yang berdisplin)
77. Surah Hujurat (Untuk memperbanyakkan susu ibu dan anak bersifat berhati-hati)
78. Surah Al-Taubah (Untuk membersih jiwa dan terpelihara daripada maksiat)

A-Z kelengkapan untuk ibu dan bayi
79. Adakah kad pengenalan diri anda disimpan di dalam beg yang senang dicapai? MyKad anda penting kerana akan digunakan sewaktu mendaftar masuk ke wad bersalin.
80. Biasanya pada minggu-minggu terakhir kad pemeriksaan kesihatan ibu mesti dibawa bersama. Anda boleh bersalin bila-bila masa! Sama seperti MyKad, simpan ia di tempat yang senang dicapai.
81. Cuba bawa bantal kecil yang mungkin dapat dijadikan bantal tambahan ketika bertarung dengan kesakitan kontraksi. Anda boleh meletakkan bantal berkenaan di bahagian belakang badan.
82. Dalam tempoh anda mengalami kontraksi, bawalah tuala untuk mengelap muka yang mungkin kebasahan akibat peluh selain boleh digunakan untuk menyegarkan diri agar terus bertenaga menghadapi proses pelahiran.
83. Elakkan berasa tertekan sepanjang tempoh awal pelahiran. Anda boleh mendengar ayat-ayat suci Al-Quran menerusi peralatan yang tidak menggunakan wayar elektrik. Contohnya, iPod dan MP4.
84. Fasa tempoh awal pelahiran pastinya membuatkan rasa mual dan ingin muntah biar pun anda kini dalam proses pelahiran. Bagi mengatasinya, anda boleh menghisap gula-gula berangin untuk kekal selesa.
85. Gaya pakaian bersesuaian untuk dipakai ketika hari anda dan bayi dibenarkan pulang ke rumah perlu dibawa. Sebaik-baiknya, pakaian yang anda biasa pakai ketika usia kandungan enam bulan dahulu.
86. Sediakan coli menyusu dua atau tiga helai di dalam beg yang bakal di bawa ke hospital. Ini penting kerana coli ini mampu memberi sokongan kepada payu dara yang mungkin bengkak selepas bersalin.
87. Selain itu, sediakan juga pad payu dara kerana ia penting bagi mengatasi masalah susu meleleh dan mengelakkan kesan lelehan di baju yang anda pakai.
88. Jangan lupa menggunakan bantal khas ketika menyusukan bayi. Ia dapat mengurangkan risiko sakit bahu dan belakang sepanjang proses menyusukan bayi. Malah ia bermanfaat untuk anda yang mungkin melahirkan bayi secara caesarean.
89. Kekalkan keselesaan kaki semasa bersentuhan dengan permukaan lantai yang sejuk. Jadi pakailah stoking yang dapat membantu mengatasi masalah kaki mengalami kesejukan.
90. Utamakan keselesaan dengan membeli tuala wanita khusus untuk wanita bersalin, jenis overnight atau yang boleh memberi perlindungan maksimum memandangkan pada hari-hari awal selepas kelahiran, darah yang keluar adalah banyak.
91. Bagi memudahkan anda mengendalikan diri, pastikan menggunakan seluar dalam pakai buang. Ia amat praktikal terutamanya kepada anda yang mungkin bersalin secara caesarean.
92. Query-Berapa banyak pasang baju berlengan panjang untuk bayi pakai ketika hendak pulang ke rumah nanti? Pemilihan baju berlengan panjang penting kerana ia dapat memastikan bayi yang baru lahir itu kekal panas.
93. Rupa bayi pastinya comel bila bertopi. Hakikatnya majoriti haba panas tubuh bayi hilang melalui kepalanya. Oleh itu untuk memastikan suhu badan bayi kekal selesa, anda perlu memakaikannya topi.
94. Stoking atau sarung kaki amat penting. Jangan lupa untuk membawanya untuk dipakai bayi. Ia dapat memerangkap haba pada bahagian tersebut.
95. Tentu sekali kuku bayi baru lahir agak panjang dan boleh meninggalkan kesan calar apabila kukunya bersentuhan dengan muka atau bahagian tubuh lain. Oleh itu pakaikan sarung tangan untuk melindungi bahagian tertentu daripada tercalar.
96. Untuk memastikan tubuh bayi sentiasa panas, sediakan kain selimut daripada fabrik lembut supaya bayi dapat tidur dengan lena.
97. Zuriat anda pastinya mengujakan anda, jika mempunyai bajet lebih tidak salah anda menyediakan kamera atau kamera video untuk merakam detik-detik manis pelahiran si manja anda.
98. Rupa bayi pastinya comel bila bertopi. Hakikatnya majoriti haba panas tubuh bayi hilang melalui kepalanya.
99. Stoking atau sarung kaki amat penting. Jangan lupa untuk membawanya untuk dipakai bayi. Ia dapat memerangkap haba pada bahagian tersebut.
100. Tentu sekali kuku bayi baru lahir agak panjang dan boleh meninggalkan kesan calar apabila kukunya bersentuhan dengan muka atau bahagian tubuh lain. Oleh itu pakaikan sarung tangan untuk melindungi bahagian tertentu daripada tercalar.
Sumber: Majalah PaMa

Aku sendiri tak siap 100 pun lagi.. relax aje.. hadoii la.. sama je ank pertama dulu pun 36 minggu baru terkedek-kedek siap segala buh dalam beg dan dalam kereta.. hehe... tu pun ada gak yang lupa tau.. kelakar je rasa.. ni yang ni pun sama.. barang ada dah, tapi tak siap sedia pun lagi.. barang baby pun de lagi tak beli... hehe... relax je kan... hehe