div id='header-inner'>

Tunjukkan catatan dari Mac, 2013Papar semua
Jom Repair Badan Sendiri

Sambil rehat2 atau bersantai2... kita boleh la cuba2 repair badan kita sendiri. Rujuk grafik. Picit dan gosoklah bahagian2 berkenaan di tapak tangan kita. InsyaAllah bermanfaat untuk kesihatan. Lagi baik kalau sedang memicit…

Perangkap Nyamuk Buatan sendiri

KESIHATAN ADALAH SEGALANYA! - JOM BELAJAR MEMBUAT PERANGKAP NYAMUK YANG MUDAH DAN MENENTANG NYAMUK ADEAS DAN DENGGI. Apa yang kita perlukan ialah: 200 ml air 50 gram gula perang, 1 gram yis ( yis ibu roti, boleh di…

Tak Kenal Maka Tak Benci

Bila ditanya, siapa musuh utama kita, pasti yang jawab syaitan kan...  Bila ditanya, dalam banyak, siapa yang paling dibenci??? Pasti jawab, SYAITAN dan IBLIS kan... Tapi sejauh mana kita kenal dengan syaitan, bila kita kena…

KISAH BERKAT DISEBALIK MEMBACA BISMILLAH

Ada seorang perempuan tua yang taat beragama, tetapi suaminya seorang yang fasik dan tidak mahu mengerjakan kewajipan agama dan tidak mahu berbuat kebaikan. Perempuan itu sentiasa membaca Bismillah setiap kali hendak bercakap d…

Laksa dan sirap limau

Baru nk update... Siang tadi dapat juga masak laksa.. Setelah sekian lama tak masak... Akhirnya jadi gak laksa hari ni... Pepagu en.somi g pasar beli bahan2 nak masak laksa... Sesampai je bahan2 ke rumah... Aku terus memasak l…

4 Tahap Mendidik Anak Mengikut Sunnah Rasulullah SAW

PERTAMA: Umur 1-7 tahun. Pada masa ini, Rasulullah SAW menyuruh kita untuk memanjakan, mengasihi dan menyayangi anak dengan kasih sayang yang tidak berbatas. Biarkan anak-anak bermandikan kasih sayang pada tahap ini. …

SIMPTOM AWAL GANGGUAN JIN

Info yang aku amik dari wall FB... Jika ada tanda2 di bwah ni, pergi jumpe doktor, jika berlarutan, cepat jumpe perubatan Islam... Tapi sebaiknya mohonlah pencegahan dengan mengamalkan ayat suci al-Quran. 1) Sakit kepala selep…

Kenangan Sebelum Menjadi Drifter di KL

Seronok baca kisah adik2 blogger yg baru dapat lesen kereta... teringat pengalaman aku sebelum skrg jadi pemandu kereta viva sport... Aku memula amik lesen masa tengah study di UTM tahun kedua. Masa tu ramai kawan2 aku amik …

Tips Pilih Hospital Bersalin

Anda sedang hamil? Tentu persoalan di mana hendak bersalin bermain-main di fikiran. Memilih antara bersalin di hospital swasta atau kerajaan menjadi dilema pasangan bakal papa dan mama. Mana satu pilihan terbaik? Dapatkan …

6 SEBAB BERUNTUNGNYA PEREMPUAN MEMPUNYAI RAHIM

1.) Dia bekerja dengan Allah..jadi 'kilang 'manusia.Tiap-tiap bulan dia diberi cuti bergaji penuh.. 7 sehingga 15 hari sebulan dia tak wajib sembahyang tetapi Allah anggap diwaktu itu sembahyang terbaik darinya. …

Zakat Pendapatan melalui Potongan Gaji Secara Online

Alhamdulillah... saja nak share... klau ada yang belum buat boleh buat... Bayar zakat pendapatan secara online melalui potongan gaji.. Dah lama nak buat, tapi tak terbuat. Alih2 en.somi bgtau boleh je secara online... Pergi …

3 Perkara Yang Perlu Disegerakan

Pernah jumpe dengan org yang kelam kabut tak??? Semuanya nak cepat.. letihkan kalau bekerja dengan majikan macam ni dan buat kerja dengan org macam ni... semua nak cepat dan kelam kabut. Biasa yang aku terjumpe ialah org yang ke…

99 Petua Tawan Hati Suami :)

Semua petua yg tertera di bawah ini adalah dari pakar motivasi popular Dr Haji Mohd Fadzilah Kamsah..beliau menggariskan 99 petua menawan hati suami yg boleh dipraktikkan isteri dan bakal isteri. Petua tersebut ialah :  …

❤Doa Untuk Mendapatkan Anak❤

Setiap yang berkahwin, pasti inginkan anak... Ada yang Allah permudahkan dan ada yang Allah uji dengan sedikit kesabaran utk peroleh zuriat... Ni aku nak kongsikan info Doa untuk peroleh Anak... Bagi geng TTC,, jom amalkan bersa…

Lunch Time: 3 Resepi Ringkas

Lunch Time... Hari masak simple.. menggunakan nikmat cuti menunjukkan skill memasak... Alhamdulillah.. mmg mudah kerja memasak sebab bila tgh hari Faiqah tidur, aku memasak dengan aman dan tenangnya... best3...  Hari ni, ma…

10 Surah dapat Menghalang daripada 10 ujian Besar Allah.

1- Surah Al-Fatihah dapat memadam kemurkaan Allah SWT. 2- Surah Yasin dapat menghilangkan rasa dahaga atau kehausan pada hari Kiamat. 3- Surah Dukhan dapat membantu kita ketika menghadapi ujian Allah SWT pada hari kiamat. 4…

20 Fakta Alam Semulajadi Bukti Kebesaran Allah

Kita biasa mendengar 7 keajaiban dunia seperti piramid, taman tergantung babylon dan sebagainya. Kali ini akuislam.com ini ingin mengutarakan keajaiban dunia dari alam semulajadi. Kesemua bahan ini saya perolehi dari laman web l…

Make up cara Islam

Renungkan dan jom amalkan bersama.... Insha Allah jika amal selalu SK-II pun kalah tau... Pahala dapat... Cantik pun dapat...

Apa masalah dengan blog ni???

Ntah kenapa sejak 2 menjak ni belog aku suram sungguh... Padahal ada je entry terbaru aku update...statistik pun agak menurun cuma tak banyak sebab melalui google masih ranking yg baik... Rasa pelik membuatkn aku menggodek belo…

Pantang larang dalam hubungan suami isteri

Sedangkan lidah lagi tergigit... Apa pula suami isteri... Suka dgr lagu p.ramlee... Penuh maksud yg mendlm dlm keharmonian rmhtgga... Ni perkongsian dr ustaz kazim elias... Ustaz yg paling ku minat...selalu aku dn suami dgr c…

TIPS MENGAJAR ANAK SUPAYA IKHLAS

Ikhlas juga bermakna kita bersikap jujur dan tidak berpura-pura. Telus dengan diri sendiri dan orang lain serta mengakui kelemahan diri sendiri. Bayangkan jika diri tidak ikhlas. Ia hanya membuatkan anda pincang. Bagaimana mung…

Muatkan lagi catatan Tiada hasil carian ditemui