div id='header-inner'>

20 Fakta Alam Semulajadi Bukti Kebesaran Allah

Kita biasa mendengar 7 keajaiban dunia seperti piramid, taman tergantung babylon dan sebagainya. Kali ini akuislam.com ini ingin mengutarakan keajaiban dunia dari alam semulajadi. Kesemua bahan ini saya perolehi dari laman web listverse. Semoga dengan artikel ini, kita akan muhasabah diri dengan keagungan Allah SWT yang menciptakan kejadian yang indah dan mempersonakan. Allahuakbar!

1. Air Terjun Angel (Angel Falls)
Venezuela, 5°58′03″N 62°32′08″W

Pada ketinggian 979m, Angel Falls adalah air terjun tertinggi di dunia. Dijumpai di Canaima National Park di Venezuela, yang telah sahkan sebagai tapak warisan Dunia UNESCO sejak tahun 1994. Air terjun yang jatuh di tepi Gunung Auyantepui dan menjunam ke dalam Sungai Korep hampir satu kilometer di bawah.

Air terjun yang menakjubkan ini dinamakan sempena Jimmie Angel, yang merupakan juruterbangAmerika Syarikat yang pertama untuk terbang melewati air terjun ini. Air terjun ini  merupakan salah satu tarikan pelancong paling popular di Venezuela, walaupun untuk sampai ke sana ia adalah amat sukar, kerana pengunjung akan perlu terbang ke kem Canaima sebelum trekking melalui hutan dan berbot ke hulu sungai. 

Perjalanan ke air terjun ini hanyaboleh dibuat semasa musim hujan apabila terdapat air yang cukup untuk dilalui oleh bot ke hulu sungai

2. Black Forest
Jerman 48°N 8°E


Black Forest didapati di barat-daya Jerman. Ia dinamakan Black Forest oleh tentera Rom, kerana pertumbuhan pokok yang tebal, yang menghalang matahari hampir sepenuhnya. Hutan ini terdiri dari pokok yang terutamanya firs dan pain, yang diperlukan untuk industri kayu, dan menyebabkan pembalakan besar-besaran pada tahun 1999, menghapuskan beratus ekar hutan dan mengurangkan saiz hutan ini.

Hutan ini juga merupakan rumah kepada badensis Lumbricus, yang merupakan spesies cacing tanah  gergasi. Di sepanjang hutan Black Forest juga terdapat banyak rumah dan bandar kecil serta kampung-kampung.  Disini juga asalnya resepi kek black forest datang.

3. Bu Tinah Islands
Emiriah Arab Bersatu (UAE), 24°37′N, 53°05′E

Bu Tinah adalah di perairan Abu Dhabi dan dilindungi sebagai rizab. Ia merupakan satu kelompok kecil pulau-pulau, antara terumbu karang yang luas dan hamparan rumpai laut. Ia diiktiraf sebagai rizab biosfera marin UNESCO, dan dihadkan kepada pelawat.

Kepulauan ini menyokong sekurang-kurangnya 16 spesies batu karang dan mempunyai kepentingan yang tinggi untuk penyelidikan perubahan iklim. Sebagai contoh, karang umumnya hidup subur di dalam air dengan suhu antara 23 ° C dan 28 ° C, tetapi dalam kes disini, karang berkembang subur dalam air yang  mencecah sehingga hingga 35 ° C. Pulau-pulau ini juga rumah kepada pelbagai hidupan marin liar,termasuk penyu dan dugong

4. Cliffs of Moher
Ireland, 52°56′10″N 9°28′15″W

Cliffs of Moher yang terletak di County Clare, Ireland. Mereka terdiri dari ketinggian 120 meter kepada 214 meter, dan  tegak menjunam ke dalam Lautan Atlantik. Lebih satu juta pelancong melawat cenuram untuk melihat pemandangan yang luar biasa yang mereka berikan.

Tebing-tebing ini merupakan rumah kepada pelbagai jenis haiwan, termasuk 30 000 burung. Selain hidupan liar dan pelancong, anda mungkin telah melihat tebing-tebing sebelum ini, kerana mereka telah dipaparkan dalam beberapa filem, termasuk  Harry Potter.

5. Laut Mati
Israel, Jordan, Palestine, 31°20′N 35°30E

Laut Mati merupakan takungan air kira-kira 67km panjang dan 18km luas. Ia adalah sebuah tasik masin yang hyper dan 8.6 kali lebih masin daripada lautan, dengan ketepuan garam 33.7%. Laut Mati dan persisiran pantai sekitarnya juga merupakan tempat yang berketinggian paling rendah di permukaan bumi, pada 423 meter di bawah paras laut, dan juga tasik hyper masin terdalam  di bumi, dengan kedalaman 377m.

Laut Mati yang mendapat namanya kerana tidak ada kehidupan marin atau haiwan boleh berkembang atau hidup dalam keadaan ekstrem. Lumpur dari bahagian bawah Laut Mati penuh dengan mineral dan nutrien, yang digunakan biasanya dalam spa dan pusat peranginan, serta dalam  rawatan untuk penyakit ekzema dan psoriasis.

Walau bagaimanapun, sebab utama mengapa pelancong berduyun-duyun ke Laut Mati adalah kerana ketumpatan air (2.24kg / L) yang tinggi, yang membolehkan seseorang untuk terapung di permukaannya.

6. El Yunque
Puerto Rico, 18°19′00″N 65°47′00″W


Hutan Negara El Yunque  terletak  di sebelah Utara Timur Puerto Rico, dan satu-satunya hutan hujan tropika di Amerika Syarikat . Hutan hujan ini terletak dilereng Pergunungan Sierra de Luquillo dan meliputi kawasan seluas  113.3km2. Hutan yang mempunyai pelbagai flora dan fauna, termasuk 23 spesis tumbuhan yang endemik kepada kawasan ini.

Oleh kerana lokasi hutan betul-betul di bawah tropika kanser, ia tidak mempunyai musim am hutan hujan tropika seperti mempunyai hujan sepanjang tahun, yang biasanya berjumlah lebih daripada 6m atau 240 inci hujan setiap tahun.

7. Galapagos
Ecuador, 00°30′S 91°04′W

Kepulauan Galapagos adalah satu siri pulau-pulau kecil gunung berapi di Lautan Pasifik. Lokasi ini adalah kira-kira 972km dari barat Ecuador, dan membentuk  Taman Negara dan  rizab laut Ecuador. Terdapat 18 pulau-pulau utama dalam pembentukan geologi yang agak baru ini, dan mereka terkenal dengan pelbagai hidupan liar mereka dan mempunyai kaitan kepada teori evolusi Charles Darwin, kerana beliau juga telah melawat Pulau-pulau disini dan   sebahagian besar penyelidikannya adalah disini.

Pada tahun 1957, 97.5% daripada Galapagos telah diisytiharkan sebagai Taman Negara dan pada tahun 1986, 70 000 km2 lautan sekitar Kepulauan ini  telah diisytiharkan sebagai rizab laut. Menjelang tahun 2001, kedua-dua taman negara dan rizab laut telah diisytiharkan sebagai tapak warisan dunia oleh UNESCO.

8. Grand Canyon
USA, 36°03′19″N 112°07′19″W


Grand Canyon terletak di Arizona, Amerika Syarikat. Adalah dipercayai bahawa Sungai Colorado pertama sekali membentuk laluan melalui kawasan ini, 17 juta tahun yang lalu. Dan sejak itu ia telah menghakis dari masa ke semasa. Canyon 446km panjang ,  29km lebar dan kira-kira sedalam 1.8km.

 Setelah sekian lama mengalami hakisan, hampir 2 bilion tahun sejarah Bumi didedahkan dalam lapisan batu. Bukti pertama aktiviti manusia dalam gaung sehingga 3000 tahun yang lalu. orang asli Pueblo Amerika  telah mendiami Grand Canyon selama berabad-abad, dan masih ada yang tinggal di sana.

Grand Canyon adalah juga salah satu tarikan pelancong yang terkenal di dunia, dan menarik kira-kira 5 juta orang setiap tahun.  

9. The Great Barrier Reef
Australia, Papua New Guinea, 18°34′4″S 148°33′19″E


 Great Barrier Reef merupakan satu lagi keajaiban dunia. Ia adalah sistem terumbu karang terbesar di dunia dan meliputi 344 400 km2, dengan hampir 3000 terumbu dan 900 pulau. Terumbu tapak warisan dunia yang dilindungi dan salah satu lokasi yang paling berkembang subur dan terdapat pelbagai ekologi di dunia. 

Great Barrier Reef yang juga struktur terbesar yang dibina oleh organisma hidup di dunia, dan boleh dilihat dari angkasa lepas. Ini terumbu yang besar dan juga rumah kepada lebih daripada 30 spesies ikan paus, dolfin dan ikan lumba-lumba, 6 spesis penyu laut dan meliputi lebih dari 1500 spesis ikan.

10. Jeita Grotto
Lebanon, 33°56’35″N 35°38’36″E
.
Grotto Jeita adalah sistem dua gua yang  besar, yang saling bersambungan sehingga lebih 9km. Mengejutkan, gua ini hanya terletak hanya 18km dari ibu kota Lubnan,Beirut. Kedua-dua sistem gua ini membentuk gua yang lebih rendah, yang hanya boleh diakses dengan bot melalui sistem sungai bawah tanah, yang juga berfungsi untuk menyediakan lebih daripada satu juta orang dengan air minuman,dan yang gua atas yang membentuk ruang-ruang yang besar dan mengandungi Stalagtit di dunia terbesar.

Pelbagai bukti telah dijumpai yang mencadangkan bahawa gua ini digunakan sebagai tempat perlindungan oleh manusia selama beribu-ribu tahun, lama sebelum penemuan semula  pada tahun 1836. Bukti yang ditemui dalam gua menunjukkan bahawa kehadiran manusia,  seperti periuk, kepala lembing dan tulang, dari zaman Palaeolitik Lewat, dan Neolitik 

11. Gunung Kilimanjaro
Tanzania, 3°4′33″S 37°21′12″E

Gunung Kilimanjaro merupakan gunung tertinggi di Afrika, dan terletak di Kilimanjaro National park, di Tanzania. Ia adalah, sebenarnya, gunung berapi dengan tiga kon yang berbeza dipanggil Kibo, Mawenzi dan Shira - Kibo yang terbesar daripada tiga dan juga mempunyai puncak gunung tertinggi. 

Walaupun gunung berapi yang besar terletak berhampiran dengan khatulistiwa, tropika dan hutan sub-tropika, savannah dan padang rumput yang mengelilinginya, dan menerima sehingga 2000mm hujan setiap tahun, ia masih diselubungi dengan salji sepanjang tahun, kerana sangat besar dan tinggi sehingga 5895m dari aras laut.

 Selepas menjalankan ujian ke atas sampel salji dari kemuncak gunung itu, ia telah ditentukan bahawa itu adalah salji asal lebih 11,000 tahun yang lalu.Kemerosotan ketara dalam jumlah salji dipuncak Kilimanjaro telah disaksikan sejak tahun 1912, kini ia membawa beban yang 80% lebih ringan daripada sebelumnya, dan dijangka akan bebas salji menjelang 2030. Kedua-dua kon gunung berapi yang kecil telah pupus, tetapi Kibo, yang terbesar, hanya dorman dan boleh meletus lagi di masa depan.

12. Kepulauan Maldives
Maldives, 3 15 N, 73 00 E

Maldives, atau Republik Maldives, adalah satu siri 26 kepulauan semulajadi (pulau-pulau karang yang mengelilingi lagun sepenuhnya atau sebahagian) yang terletak di Lautan Hindi, kira-kira 400 km barat daya India.  Setiap Atol terdiri daripada pulau-pulau kecil dan terumbu karang, dan kepulauan 26 Maldives membentuk kira-kira1130 pulau-pulau kecil, yang hanya kira-kira 200 pulau yang didiami. 

Maldives  terkenal dengan pelbagai pelbagai batu karang yang berwarna-warni, dan rumah kepada lebih 300 spesies ikan tropika. Tujuh spesies baru ikan telah ditemui di Maldives baru-baru ini. Malangnya, pada tahun 1998, peningkatan   suhu air yang dibawa oleh El Nino, membunuh dua pertiga daripada keseluruhan populasi karang.

13. Masurian Lake District
Poland, 53°46′N 21°45′E

Tasik Masurian (The Masurian Lake District)  terletak utara-timur Poland. Ia mempunyai lebih 2000 tasik,tersebar di seluruh kawasan seluas 52 000 km2. Kebanyakan tasik saling berhubung oleh sungai-sungai yang membentuk sistem yang besar, laluan air yang banyak.

Seluruh kawasan telah dibentuk oleh Zaman Ais Pleistosen dan kini destinasi pelancongan yang sangat popular, yang menawarkan peluang menaiki bot yang hebat, memancing,berbasikal, hiking dan berkanu, sempurna untuk pencinta alam semula jadi .Keseluruhan kawasan mempunyai 11 kawasan simpanan alam semulajadi dengan pelbagai hidupan liar. Kawasan ini mempunyai iklim musim panas dan musim sejuk, dimana semasa tasik membeku.

14. The Matterhorn
Italy, Switzerland, 45°58′35″N 7°39′30″E

Matterhorn adalah gunung di Alp Pennine, di sempadan antara Itali dan Switzerland. Gunung ini merupakan salah satu puncak tertinggi di Alps, dan ia mempunyai empat sisi yang sangat curam, menunjuk ke arah kompas, membentuk sebuah piramid pada kemuncak gunung itu. 

Gunung menara raksasa meliputi kampung Zermatt di sebelah Switzerland, dan Breuil Cervinia di sebelah Itali. Matterhorn telah diilhamkan oleh ketakutan  pendaki selama bertahun-tahun, dan merupakan salah satu gunung terakhir alpine yang dijajah.

 Ia mula-mula naik pada Julai 1865, oleh tujuh pendaki yang mendaki dari sebelah Swiss, bagaimanapun dua pendaki telah terjatuh yang membawa kepada kematian mereka. Hanya tiga hari kemudian, gunung itu dipanjat lagi, oleh Jean-Antoine Carrel dan Jean Baptiste Bich, yang menjadi orang pertama sampai ke puncak dari sebelah Itali.

15.Milford Sound
New Zealand, 44°40′30″S 167°55′46″E

Milford Sound fjord / fiord (bahagian masuk sempit yang panjang dengan sisi curam) yang terdapat di sebelah selatan-barat Pulau Selatan New Zealand. Ia juga rizab laut, tapak warisan dunia dan salah satu destinasi pelancongan yang paling popular di New Zealand. 

Milford Sound meliputi 15 km ke pedalaman dari Point Dale dan benar-benar dikelilingi oleh batu  tinggi curam dan tebing-tebing. Banyak cenuram dan puncak sekitar fiord telah dinamakan mengikut penampilan mereka,misalnya, Gajah (Elephant) mencapai 1517m ketinggian dan menyerupai  kepala gajah.

 Milford Sound juga kawasan yang didiami manusia paling basah di New Zealand, menyebabkan hutan yang subur menyelimuti cenuram. Perairan di bawah dipenuhi dengan dolfin, penguin dan anjing laut dengan paus sekali-sekala memunculkan kepalanya. Terdapat dua air terjun tetap yang menakjubkan yang sentiasa mengalir ke bawah cenuram, tetapi apabila hujan berlaku, beratus-ratus air terjun sementara terbentuk.

16. Gunung Berapi Lumpur
Azerbaijan, 40°06′20″N 49°23′20″E

Gunung berapi lumpur pada asasnya terbentuk apabila deposit lumpur bawah tanah yang dipaksa ke permukaan, membuang gas dan campuran cecair berlumpur. Daripada700 lumpur gunung berapi yang dikenali di seluruh dunia, lebih 400 boleh didapati di Azerbaijan, di sepanjang pesisiran pantai negara-negara Kaspia. 

Semua lumpur gunung berapi berasal oleh tasik lumpur gergasi bawah tanah. 86% daripada semua gas yang dikeluarkan oleh lubang-lubang metana, yang menyebabkan kacau bilau pada tahun 2001, apabila salah satu daripada lubang-lubang mula memuntahkan api sehingga ke 15m ke udara. 

Adalah dianggarkan bahawa setiap gunung berapi lumpur perlu mempunyai sekurang-kurangnya satu letusan besar setiap 20 tahun. Menjadi tarikan kepada berduyun-duyun pelancong yang ingin membuat mandian lumpur yang dipercayai memberi khasiat

17. Sandarbans
Bangladesh, India, 11°00′N 122°40′E

Sundarbans membentuk bakau masin yang terbesar di dunia, dan nama yang diterjemahkan adalah bermaksud ”hutan indah” atau “hutan yang indah.” Bakau ini terbentuk oleh tiga sungai berbelit, bernama Padma, Brahmaputra dan Meghna.

Sundarbans meliputi kira-kira 10,000 km2, secara kolektif, dengan hutan air tawar & masin bakau bertoleransi sehingga ke pantai. Bakau ini adalah rumah kepada buaya, rusa, ular, beratus-ratus jenis burung dan beberapa spesies haiwan terancam seperti harimau Bengal dan Ganges,  ikan lumba-lumba, pelbagai jenis penyu dan juga badak Javan terancam dengan kritikal 

18. Uluru
Australia, 25°20′42″S 131°02′10″E

Uluru adalah nama yang diberikan kepada pembentukan batu batu pasir besar, di selatan  Australia tengah. Uluru merupakan tapak suci untuk Orang Asli Australia, dan seni  batu kuno  yang boleh didapati di pelbagai gua yang ditemui di timbunan batu pasir.

Uluru berdiri 348 meter di atas tanah, dan mempunyai ukur lilit sebesar 9.4 km, tetapi bahagian yang lebih besar berada di bawah tanah. Adalah dipercayai bahawa Uluru adalah sisa kecil banjaran gunung yang besar yang berdiri di kawasan itu. Ia juga mempunyai beberapa sungai, mata air dan lubang air, menjadi tarikan pelancong yang popular dan mengambil masa kira-kira satu jam untuk mendaki.

19. Vesuvius
Italy, 40°49′N 14°26′E

Gunung Vesuvius adalah gunung berapi yang terkenal di Itali, kira-kira 9km dari dari Naples. Ia adalah gunung yang besar yang mempunyai hanya satu kon, yang dikelilingi oleh rim kaldera yang runtuh ke gunung asal yang lebih besar, dipanggil Monta Somma. Gunung Vesuvius telah meletus kira-kira 30 kali dalam 2000 tahun yang terakhir, dengan letusan yang paling kuat berlaku di  79AD, yang merupakan letusan yang terkenal menelan Pompeii, sebuah bandar berhampiran Naples, yang mengebumikan dibawahnya 4-6m abu dan pumis. 

Selepas penemuan semula dan penggalian bandar pada tahun 1794, ia telah menjadi tarikan pelancong yang sangat popular dan dianggap sebagai tapak warisan dunia. Letusan Vesuvius ‘terakhir adalah pada tahun 1944, tetapi tiada satu pun letusan yang kuat seperti pada tahun 79AD, yang dianggap sebagai pemusnah. Hari ini, kawasan di sekitar gunung diwartakan sebagai Taman Negara dan berjuta-juta pelancong yang datang ke gunung ini setiap tahun untuk melihat ke dalam kawah.

20. Yushan
Taiwan, 23°28′12″N 120°57′26.16″E

Yushan, atau Gunung Jade, adalah titik tertinggi banjaran gunung Yushan dan juga gunung yang tertinggi di Asia Tenggara. Kemuncak gunung berdiri 3952 meter di atas paras laut dan berterusan kira-kira 4000m di bawah paras laut, terus ke dasar laut. 

Pada musim sejuk, gunung ini adalah yang diliputi oleh fros, dan kelihatan seperti jed yang belum dipotong licin, oleh itu gunung ini mendapat namanya. Semasa musim panas, konifer yang subur meliputi permukaan gunung. Oleh kerana kawasan tersebut mempunyai pelbagai iklim yang tinggi, terdapat kira-kira 140 spesies burung, 28 spesis mamalia, 17 spesies reptilia, dan lebih daripada 186 jenis rama-rama yang tinggaldi atas gunung dan  sekitar Taman Negara Yushan.

 (iaitu) orang-orang yang mengingat Allah sambil berdiri atau duduk atau dalam keadaan berbaring dan mereka memikirkan tentang penciptaan langit dan bumi (lalu berkata): Ya Tuhan kami, tiadalah Engkau menciptakan ini dengan sia-sia. Maha Suci Engkau, maka peliharalah  kami  daripada  seksa neraka. [Q. S. Ali Imran : 191]

Sumber Gambar: Google Images
Sumber:  Artikel

Catat Komen

6 Ulasan

 1. subhanallah.. betapa unik alam ciptaan Allah SWT untuk kita memikirkan kebesaran-Nya dan menambah keimanan kita..

  BalasPadam
 2. cantiknya.. bila la nak dapat pergi ke tempat2 macam tu

  BalasPadam
 3. @hana hadi tu la kan.. bumi Allah ni luas.. best kalau dapat pergi tmpt2 nih..

  BalasPadam
 4. @dela kan.. semua cantik2 dan tersembunyi kebesaran Allah..

  BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)