Monday, 22 October 2018

Sebab Parking Je Pun

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Sebab Parking Je Pun | Parking kereta pun jadi masalah di Malaysia.


Isu parking kenderaan terutama kereta sering menimbulkan pergaduhan.

Ada kereta suka parking di belakang kereta orang sehingga orang yang hendak keluar terpaksa menunggu lama di dalam kereta.

Ada kereta yang suka ambil parking terlebih sehinggakan kereta lain tidak boleh parking.

Ada kereta yang menunggu lama untuk parking tup-tup ada kereta lain tiba-tiba menjelma entah dari mana ambil parking.

Ada kereta yang dah tau orang menunggu lama untuk parking, dia buat lambat-lambat masukkan barang dan berjalan hantar troli pun relax-relax aje seolah-olah kereta yang menunggu itu tidak wujud.

Begitu juga dengan motorsikal, boleh menyelit-yelit parking di antara kereta. Dan yang paling "kesian" apabila motorsikal parking di kawasan parking kereta sedangkan parking motorsikal sudah tersedia.

Namun ada juga insan-insan yang baik.

Apabila dia hendak keluar dari parking, dia bagi insyarat kepada pemandu yang lain menandakan itu kereta dia dan jika mahu silakan.

Ada juga yang yang memberi isyarat dia tak nak keluar lagi apabila dia tengok pemandu lain sedang "aim" parking dia.

Ada juga yang sengaja membukakan "lock" kereta memberi isyarat bahawa dia nak keluar apabila dia tertengok pemandu-pemandu lain berpusu-pusu mencari tempat parking.

Inilah isu parking yang boleh mengundang amarah jika di salah lakukan. Sebagai seorang yang di beri oleh tuhan akal fikiran yang waras, kita perlu menggambil cakna isu hati orang lain.

Jangan pandang remeh isu yang kecil kerana isu yang kecil ini boleh membawa kepada pergaduhan.

Parkinglah dengan berhemah.

Parking di kawasan yang di sediakan. Letakkan kenderaan kita di kawasan yang sepatutnya.

Jangan kita parking di tempat OKU jika kita bukan OKU.

Jangan kita parking di tempat keluarga jika kita hanya datang berdua dan semua yang ada di dalam kenderaan kita itu dewasa.

Jangan parking di kawasan ruang perempuan jika anda lelaki.

Jangan parking di belakang kereta orang sehingga orang sukar untuk keluar.

Jika hendak keluar parking, andai ketika itu kita lihat ada pemandu yang sedang mencari tempat parking, bagilah mereka isyarat menandakan kita hendak keluar.

Ingatlah Allah sentiasa menolong hamba Nya selama hamba Nya itu suka menolong saudaranya”. (HR. Muslim)

Kepada pemandu yang melihat kebaikan kawan kita memberi kita ruang untuk parking jangan lupa ucapkan terima kasih atau bagi isyarat hon sebagai ucapan terima kasih.

Senangkan? Untuk menjadikan negara kita negara yang maju selari dengan negara-negara maju yang lain, kita perlu "majukan" akhlak kita dahulu.

Kemajuan negara selari dengan budi pekerti yang baik, itulah yang TERBAIK.

Peringatan mesra ini adalah dari Page Jalan-jalan Cari Ilmu.

Jangan sebab Parking Je kita bergaduh dan bermasam muka...

Jaga akhlak dan jangan pentingkan diri sendiri...

Parking biar masuk petak parking... Parking di tempat disediakan.

Kalau pergi masjid... Jangan menyusahkan orang lain sebab Parking di tempat tak sepatutnya. Elok nak dapat pahala... Nanti jadi dosa...

Sama-sama kita beringat...

Bagi isteri... Ingatkan suami yang memandu... Didik diri...

Ingat... Perkara yang baik satu sedekah.. Mungkin kita nampak remeh... Tapi pahalanya mungkin membantu memasukkan kita ke syurga Allah... 😊

Ok.. Happy working semua... 😊

6 comments:

  1. Rakam parking ni biasa dah dekat Malaysia ni...
    mcm² kes

    ReplyDelete
  2. Pengguna tempat parking ada pelbagai jenis manusia yg kita tak dapat nak agak kewarasan minda mereka. Apa yg penting ,kita kena lebihkan sabar bila berada ditempat parking. Isu yg menarik dikongsikan disini. Saya suka :)

    ReplyDelete
  3. setuju sangat2 dik... kadang benda yg simple kalau kita jns pentingkan diri sndiri... blh bt org sakit ati...
    akak paling geram klu yg jenis motor paking kt tmpt paking kete, punya banyak tmpt paking moto... dia nk jgk paking tmpt kete...
    pastu yg jns dh msk kete nk kuar tp berejam2 ddk dlm kete, sedankgn dh nampak ada org tunggu nk bg signal nk msk...
    mmg mcm2 kerenah...

    ReplyDelete
  4. Kadang rasa gelihati dengan sikap pemandu Malaysia. Tapi apakan daya, nak ubah sikap tu berat jika hati taknak

    ReplyDelete

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^