23 September 2017

Tips Elak Kucing Panjat dan Tidur Atas Kereta di Waktu Malam

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Tips Elak Kucing Panjat dan Tidur Atas Kereta di Waktu Malam | Pernah jadi viral pasal petua kucing jalanan yang panjat kereta lepas tu tidur pula atas kereta.

MF pun alami perkara yang sama. Yang lebih parah, kucing tu siap tinggal sisa najis lagi... Lagilah rasa geram... Macam nak tangkap dan sunatkan aje kucing tu..

Memula tu tak tau nak buat apa... Tak larat juga nak halau setiap malam...

Tapi satu hari suami perhatikan... Kenapa kucing tu tidur kat atas kereta jiran sebelah rumah...

Mungkin sebab jiran tu buka lampu luar rumah dia kot... Jadi, suami MF cuba pasangkan lampu... Buka satu je.. Kat belah kereta yang biasa dia panjat...

Apa jadi??? Esoknya ada kesan Kat kereta lagi satu... Sebab yang sebelah tu gelap... Sebelah lagi terang. Kucing tu tak tidur kat sebelah yang cerah tu..

Owhh... Faham dah... Patut la jiran tu buka lampu luar rumah dia.. Supaya kucing tak naik atas Kereta dia rupanya. Sejak tu, suami pasang lampu luar rumah waktu malam sampai ke pagi. Tapi nak pasang semua jenuh pula nak bayar bil...


Tips Elak Kucing Panjat dan Tidur Atas Kereta di Waktu Malam

Jadi, langkah kedua suami letak penyapu lidi atas bumbung kereta yang lagi satu. Alhamdulillah berkesan.. Dah tak de masalah kucing tidur atas kereta lagi waktu malam...

Tapi kucing tu tetap sengaja cari pasal... Dia boleh pula dendam dengan memancut di pintu pagar dan rim kereta kami setiap hari... Geram pula dengan kucing ni... Tapi nak tangkap tak dapat.. Siapa ada petua nak settle masalah kucing suka memancut ni boleh kongsi kan kat MF... Sebab geram kan.. Sebab najis tu... Walaupun najis mutawasittah je... Tapi tetap najis... Mana tau sambil lalu terkena Kat sekuar atau kain kita kan... Tu yang geram tu...

Selesai masalah kucing panjat dan tidur atas kereta... Masalah lain pula berkaitan dengan kucing ni yang timbul.

Tips Elak Kucing Panjat dan Tidur Atas Kereta di Waktu Malam 


Jadi yang ada masalah kucing panjat kereta tu.. Boleh la cuba ye...
1. Pasang lampu di waktu malam.. Kalau kat garaj, kena pasang la lampu.
2. Letak penyapu lidi, kalau boleh penyapu tu yang kita pernah halau dia guna penyapu tu...

Semoga berjaya... 

4 ulasan:

  1. ohhh gitu bolehlah try nanti, habis calar bumbung kereta kita dikerjakan... kucing luar, kucing kita elok jer duduk dlm rumah dlm sangkar...

    BalasPadam
  2. ada orang cakap kalau taknak kucing naik atas kereta, letak sign "cat not allowed"

    BalasPadam
  3. stress betul kalau ada kucing kencing kat kereta.. bau sgt kuat

    BalasPadam
  4. Kucing mmg takut penyapu lidi

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^