Tak Perlu Cemburu Income Blogger Lain

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Tak Perlu Cemburu Income Blogger Lain | Bermula tahun 2016 nampak gaya dan rentak blogger di Malaysia dah berubah... Mungkin sebab desakan ekonomi... Menjadikan blogger bukan lagi medan untuk bersosial dan berkongsi ilmu semata-mata tapi juga medan untuk cari rezeki sampingan.. 

Sumber: Google Images


Gaya ini beri kesan juga... Iaitu budaya kunjung-mengunjung (blogwalking) antara blogger semakin berkurangan... Mungkin sebab faktor masa dan sebagainya... 

Tapi MF masih juga kekal momentum blog sebagai medan perkongsian ilmu dan jana pendapatan sampingan melalui blog itu bukan satu yang utama MF kejar... 


Apa pun sebabkan perubahan ini Mf belajar juga banyak benda dan ilmu buat pendapatan pasif melalui blog... 

Banyak cabang sebenarnya untuk jana pendapatan melalui blog sama ada jadi blog sepenuh masa atau separuh masa... 

Antara cabangnya ialah melalui:
1. Blog post review
2. Sewa tapak iklan di blog
3. Pasang iklan dari pengiklan seperti:
- Nuffnang
- Innity
- Google Adsence
4. Affiliate program seperti klikjer, Lazada, Zalora, Involve Asia, Dan banyak lagi... 
5. Join group atau pasang widget tertentu disamping jana income dalam unit USD. 

Ini sikit je yang MF sebut ni... Tapi sebenarnya banyak lagi... 

Namun, dalam persaingan ini pasti ada yang beriri hati juga... Ada yang kata itu dan ini... Sedangkan tak semua blogger jana income dengan kelima-lima cabang rezeki di atas... 

Ada blogger, dia ada bakat bercerita... Jadi dia mampu buat blog post review tapi tidak pasang iklan dari pengiklan terkenal... Itu rezeki dia... 

Ada orang jana income dari program affiliate semata-mata... Ada juga yang hanya sewa tapak iklan sahaja... 

Apa pun cabangnya tak perlu kita rasa cemburu... Tapi kita ni kadang takde rasa cemburu, tapi bila ada kata AdSense adalah income terbaik seorang blogger... Pasti blogger yang tak merasa income AdSense sentap juga kan sedikit sebanyak... Sedangkan Kita percaya rezeki Allah itu Maha Luas... 
Kita usaha ikut cara kita asalkan Allah redha ... 

Apa pun caranya kita dapat rezeki itu, pastikan halal sahaja... Tiada unsur syubhah dan ragu-ragu... 

Bersaing secara sihat... Tak perlu caras dan cantas Rezeki orang lain ... Ingatlah rezeki Allah itu luas... Carilah rezeki yang halal lagi baik.. semak selidik dahulu sesuatu sumber rezeki..jangan terpengaruh dengan orang lain dan ikut tanpa usul periksa... 

MF dulu berblog dah 2 tahun tapi tahun ketiga baru berani join Nuffnang selepas semak selidik hukum dan info sebanyaknya... Lepas tu baru faham dan belajar konsep iklan macam nuffnang dan cabang rezeki yang lain... 

Jangan taksub nak buat duit dengan blog tanpa fikir halal haram dah... Hati-hati ya blogger... Moga Allah berkati dan lapangkan rezeki kita selalu... 

Dan jangan lupa.. nikmat rezeki utama bagi seorang blogger ialah idea!! Tanpa idea menulis blog... Takde makna kita aplikasikan semua jenis cabang rezeki di atas.. kerana kekuatan rezeki Allah seorang blogger ialah bermula dengan blognya juga... 

Semoga maju jaya buat semua blogger terutama sahabat blogger yang mengenali Maria Firdz... 😊


P/s: Insha Allah...next entry MF Akan kongsikan sumber lain buat income USD selain Adsence... Blogger luar negara banyak guna iklan ini...kita kat Malaysia dok nampak AdSense aje lah yang bagus sedangkan...banyak peluang lain jana income USD selain AdSense... Jadi, bagi blogger trafik rendah.. jangan risau ye... Nanti MF kongsikan... 

Post a Comment

7 Comments

  1. setuju
    Peringatan bersama
    Terima kasih MF

    ReplyDelete
  2. Perkongsian yang bagus.. Rezeki masing-masing..

    ReplyDelete
  3. Tq atas perkongsian MF...betul rezeki masing-masing tak sama 😘😘

    ReplyDelete
  4. rezeki masing2.. ikut pada usaha jgk kan

    ReplyDelete
  5. Akak nak tgu next sharing...yelah sana sini.sebut adsense

    ReplyDelete
  6. cepat kongsikan MF. Kita ada letak nuffnang je tp skrg mcm problem je. iklan pun tak keluar. dah kongsikan nanti bgtau okey

    ReplyDelete

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^