Entah kenapa nak share pasal ni entah... Owh... Sebab terpandang satu gambar yang jadi viral... "ibu pangku anak ketika memandu"...

MF suka nak kongsikan... Sebenarnya MF pernah alaminya masa anak kedua... Masa anak pertama... Pernah juga anak menangis ketika memandu.... Memang dah teresak-esak... Meraung melalak dalam car seat... Jadinya... Terpaksa bagi lampu kecemasan dan berhenti kat tepi... Yang ni tak pernah pangku masa anak pertama ni...

Itulah cabaran kalau anak minum susu ibu ye... Walaupun dari rumah tak jauh mana... Tapi sebab tersangkut dengan jammed setiap hari... Buatkan anak-anak rimas... Bila anak dah besar sikit... Suami MF la yang ambil anak time balik kerja... Sebab tak nak lagi jadi kes macam tu...

Masa si adik pula... Memang pernah la pangku adik ketika memandu... Masa tu dah dipakaikan seat belt baby... Sebab dia dah boleh duduk... Jadi, tak guna lagi baby car seat... Belikan baby seat belt... Pasang je teruskan tempat duduk kereta...

Sama kes macam kakak... Terperangkap dalam jammed... Adik bosan... Mulanya dia menangis... MF biarkan je... Tapi entah macam mana... Tetiba...dia tolak tali keselamatan... Dia loloskan diri... Dan panjat dan terus duduk di riba MF yang tengah memandu.... Fuhh... Terpaksa la memandu sekejap dengan keadaan di pangkuan MF tu...

Tapi...sampai je kat trafik light... MF angkat dan terus letak semula dia di tempat duduk dia... Tapi tangan sebelah pegang dia dan sebelah lagi pegang stereng... Mujurnya masa tu... Dah nak sampai ke rumah...

Tapi mencabar dan memang agak hilang fokus... MF biar je dia menangis... Tapi tangan tetap gilir-gilir pegang dia dan tukar gear...sebab MF bawa kereta manual...

Atas sebab tu lah... Time balik suami MF la amik anak-anak naik motor je... Bukan kata selamat naik motor... Tapi sekurang-kurang cepat sampai kat rumah dan anak tak meragam bila naik motor... Tu pun penuh dengan ciri keselamatan la bila naik motor pun kan... Semuanya, Sebab takut sejarah berulang.. Maklumlah jalan KL ni tak tentu masa jam nya kan... . Dan jika terpaksa MF yang amik... MF dan sediakan pelbagai jenis makanan untuk tenangkan dia... Dan atas sebab itu juga... Kami berhabis duit pasang DVD Player dalam kereta... Dan memang tersedia DVD, CD satu pendrive yang penuh dengan video kartun je... Semuanya untuk tenangkan anak ketika memandu...

Alhamdulillah... Semua tu kenangan... Bahaya memang bahaya... Tapi tiada ibu sengaja nak membahayakan anak sendiri... Jadi, MF faham sangat tentang kes ibu yang dikritik sebab pangku anak ketika memandu... Cuma janganlah selalu... Carilah jalan penyelesaian untuk tenangkan anak ketika memandu... Jangan pangku terlalu lama atau dalam jarak perjalanan yang jauh... Carilah tempat selamat untuk berhenti dan tenangkan anak.... Biar lambat sampai...asalkan nyawa terpelihara...


13 Ulasan

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

  1. mmg selalu pangku anak semasa memandu, nak wat camne anak menangis takmo duduk lam car seat lagi haru bila anak cuba kuar dari car seat.....

    BalasPadam
  2. kadang2 kita sendiri tak tau apa yang sebaliknya berlaku.. bahaya memang bahaya jugak. anak saya pun kekadang even saya ada kat sebelah tetap nak bertenggek dengan bapak dia masa drive. DVD kartun pun time tu dah tak layan.. dalam kereta memang ada dvd player.. kalau travel jejauh takde la bosan sangat budak. takde la nak bertenggek atas riba.. lenguh jugak nak pangku.

    BalasPadam
  3. kak ipar tira pun pernah buat macam tu. time tu tira ada je duduk sebelah tapi anak buah menjerit2 xnak duduk dengan tira. melalak macam kena pukul. last2 mama dia ambik, riba dia sambil drive.

    BalasPadam
  4. Masa damia masih baby dulu memang selalu duk atas riba sebab nak menyusu. Bila dah besar ni barulah dia nak duk dengan kakak dia kat belakang

    BalasPadam
  5. bahaya memang bahaya tapi tulah terpaksa..dalam masa yang sama, doa semoga semuanya baik² je

    BalasPadam
  6. syukurla rumah ayu dkt dgn pengasuh, tu pun kekadang masuk je kereta da siap pakai seatbelt dlm carseat, anak buat isyarat hisap bibir sbb nak menyusu..

    BalasPadam
  7. penah ank menangis ms jem keta xcident kt dpn.pnya la lama.anak jemu,melalak smpai xtau nk wt apa.last2 bg dabel signal n msuk laluan kecemasan pstu pecut laju.smpai tol byr je trus paking tepi nyusu.

    2nd time ms kt trafic light.lama sgt tggu.jem.so nk smpai turn pon ada la 3 kali lmpu tukar hijau.anak dh mlalak.last2 pngku trus diam.nasib la umah dgn trafic light tu 5 min ja.klau x jenuh

    BalasPadam
  8. Hanya yang ada anak je yang paham anak kalau dah mengamuk dalam kereta memang nak di peluk je..kalau memandu tak kan nak biar..kan??lagi kita tak boleh fokus masa memandu

    BalasPadam
  9. masih memangku awfiyah sekarang ni apabila memandu,memandangkan rumah babysitter tak jauh sangat dan hanya beberapa jarak dari rumah,tak risau sangat..tapi kalau jauh dan melibatkan penggunaan jalan raya besar,rasanya kena cari alternatif lain sbb awfiyah tak suka duduk dalam baby car seat...

    BalasPadam
  10. Moga para ibu lain juga dapat kaedah penyelesaian masalah nie...

    BalasPadam
  11. say no la nk pangku anak time drive.. ada lah jugak drive balik dr rumah pengasuh memg dekat selang 4-5 buah rumah je.. kalau nk jalan jauh sikit, lantak laa dia melalak ke hapa.. memg masuk dlm carseat je..wajib..

    BalasPadam
  12. cabaran juga gitu.. kalo jalan jem dia tahu kereta tak gerak.. bosan la jadinya..
    huurm.. dulu mak ayah cakap.. kalo CT melalak je diorang letak dalam kereta..
    kalo x gerak pun akak senyap hihi..

    BalasPadam

Catat Ulasan

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

Terbaru Lebih lama