Sebagai ibu bekerjaya, masa dengan anak-anak cukup terhad... walaupun cikgu, tapi masa yang ada tak seperti cikgu zaman Cikgu Shaari... Cikgu sekarang rasanya 24jam kerja ... bukan lagi separuh hari... Namun, itu bukan alasan untuk aku tak ajar anak sendiri... Jangan pula jadi macam "Kera dihutan disusukan, anak dirumah mati kelaparan."... Jadi, sebagai workingmom, kena bijak lah macam mana nak latih dan ajar anak sendiri dengan masa yang amat terhad itu kan... sebab memandangkan anak-anak tak pergi taska... 

Jadi, salah satu kaedahnya kami guna kaedah pembelajaran melalui video... Untuk si kakak dan si adik... Sebabnya, anak-anak kami tak suka sangat tengok televisyen. 

Aku menggunakan video-video di youtube, download simpan dalam pendrive dan juga external harddisk untuk di pasang dalam kereta dan juga di televisyen. 

Memang melabur la sikit, pasang DVD player dalam kereta tu... untuk anak-anak insha Allah ada je rezekinya... dan alhamdulillah, anak-anak pun dok diam ketika memandu... Kami tak dedahkan dengan tablet ataupun telefon... biar dia tonton dengan jarak jauh... selamat untuk mata juga... 

Antara video pilihan ialah video lagu ABC dan juga video lagu-lagu dari Didi and Friends... Menarik lagu-lagu dari Didi ni...


Ada beberapa siri lagu-lagu kanak-kanak yang menarik untuk kanak-kanak... antaranya;
Bapaku Pulang, Katak Lompat, ABC, Bintang-bintang, 12 Bulan, Rasa Sayang Eh... Memang best.. aku sendiri pun syok tengok video-video pembelajaran ni... 

Aku guna video ni, sebab ada pengukuhan dan pengulangan... lagu dia pun menarik


Selain tu lagu ABC versi bahasa Inggeris yang best juga di download... Sebenarnya, untuk peringkat permulaan kena cari video pengenalan sebutan dan bentuk huruf sahaja... tak perlu lagi ditekankan A untuk apa, B untuk apa... dan video ABC tu memang seronok dan berkesan untuk pembelajaran si kakak... Seminggu aku pasang video tu setiap pagi... dalam 3 kali sehari... dan akhirnya kakak dan boleh sebut ABC sampai Z,,, sekarang ni dalam proses pengenalan huruf pula... dan untuk kiraan 123 dan One Two Three, kakak boleh sebut sejak usia dia 2 tahun 8 bulan... 

Sebenarnya, tiada penekanan dan penegasan dalam pembelajaran kakak... si kakak belajar secara santai... sebab umur dia pun baru 3 tahun kan... jadi, aku tak gesakan dia untuk baca cepat... biar dia belajar ikut usianya... tiada paksaan... sebab nanti bila bersekolah dia akan belajar benda yang sama juga... biar dia tahu secara natural je... 

Perancangan cuti sekolah ni pun... insha Allah nak homeschooling je untuk kakak... Antara aktiviti yang dirancang ialah aktiviti riadah sambil belajar, bermain plastesin, origami, mewarna, menggunting dan tampal... melukis... menyanyi, membuat kek dan kuih... dan bermain menggunakan video... Insha Allah, cuti sekolah ni pun tak panjang mana kali ni... sebulan lebih sikit je... dan akan diperuntukkan sebaiknya untuk homeschooling kakak... moga dipermudahkan dan juga diberi kesabaran mendidik dia... sebab anak-anak ni kadang datang mood dia... habis lah... kena pula bab merajuk... hmm.. lagi haru biru.... 


8 Ulasan

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

  1. Kena pandai tackle kan kak??... Barula menjadi

    BalasPadam
  2. sama cara akak dengan cara kakak saya :)

    BalasPadam
  3. tips yang bagus..guna video..pernah guna ni untuk anak pertama..Anak kedua belum cuba lagi .dia macam tak minat nak tengok tv..kakak tengok katun pun dia lebih suka main kereta dan basikal..

    BalasPadam
  4. TERBAIK !!!!!!!!!! Akif pon selalu tgk video masa belajar......

    BalasPadam
  5. in shaa Allah semoga dipermudahkan hendakNya.
    menrik pwrkongsian ni, blh la nnti sya praktikkn
    thanks berkongsi

    BalasPadam
  6. lebih mudah dengan adanya video kan :)

    BalasPadam
  7. owh ye setuju. Dulu masa anak pertama RAzim, saya pun download video macam saranan. But idea video ni leh guna untuk anak kedua pulak..

    THank you

    BalasPadam

Catat Ulasan

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

Terbaru Lebih lama