12/2017 - Maria Firdz - Lifestyle Blogger

Disember 31, 2017

5 Tips Minum Air Gula Supaya Tak Termuntah

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


5 Tips Minum Air Gula Supaya Tak Termuntah | Minum air gula masa mengandung... Antara cabaran yang mengerikan ibu mengandung.. Tapi kena hadap juga walaupun ngeri.

MASA mengandung anak pertama MF terlepas lalui minum air gula ni.. Lagipun waktu tu kira tak meluas sangat lagi pendedahan dan perlaksanaan minum air gula di KKIA.

Tapi anak kedua tak boleh elak dah. Kena minum sekali.. Anak ketiga dua kali sebab umur dah cecah 30 tahun ke atas. Nak menangis rasa... Tapi rela dalam terpaksa.

Apa pun, minum air gula ni mudah dilalui jika tau caranya.

Sebelum minum ada beberapa prosedur yang perlu kita tau dalam proses ni..

5 Tips Minum Air Gula Supaya Tak Termuntah

5 Tips Minum Air Gula Supaya Tak Termuntah

Prosedur Minum Air Gula

1. Ikut temujanji yang telah ditetapkan oleh doktor. Kalau tak boleh pada hari tersebut, buat temujanji pada hari lain, ikut masa yang kita rasa senang... Tapi mesti waktu pagi.

2. Kena puasa bermula jam 10.00 malam. Dalam tempoh berpuasa ini, hanya air kosong sahaja yang dibenarkan minum. Ingat ya, AIR KOSONG sahaja. Tapi anak keempat pernah Terlajak sikit... Tapi tak makan berat la.. Mujur lulus saringan.

3. Sampai kat klinik kesihatan, tekan nombor giliran. Pergi awal sikit. Bukan apa, cepat sedikit boleh berbuka puasa nanti jika proses minum air gula dah selesai. Boleh la makan cepat bila dah habis prosedur.

4. Tunggu giliran untuk ambil darah. Darah biasanya akan diambil dalam 5ml. Tak banyak pun. Tak perlu takut sebab tak sakit pun... Dan prosesnya pun sekejap je.

5. Selepas itu, nurse akan memberikan segelas air gula suam. Rasanya manis yang amat. Ada yang cakap biasa je rasanya. takdalah ngeri sangat pun. Setakat yang MF dok kena minum ni, takde perisa.. Rasa plain je.. Untung yang dapat perisa oren atau anggur tu kan.. Hehe... Apa pun jangan sedut bau air gula tu... Nanti belum minum dah muntah.. Haha..

6. Setelah habiskan segelas air gula tu, nurse minta kita rehat sahaja di klinik selama 2 jam. Pengalaman anak kedua... Tak tunggu dalam klinik tapi tunggu dalam kereta sebab bawa anak sulung masa tu.. Tengah melasak.. Penat tunggu sampai tertidur... Sedar je dah lebih 2 jam. Terus masuk meluru ke bilik suntikan... Haha.. Nurse tanya, balik ke.. Terus cakap kat dia tertidur dalam kereta... Penat tunggu...

7. Selepas 2 jam, darah akan diambil lagi sekali.

8. Sampel darah akan dihantar ke makmal. Urusan selesai dan dah boleh makan macam biasa.

5 Tips minum air gula supaya tidak termuntah:

1. Kosongkan perut sebelum minum air gula. Waktu yang sesuai untuk kosongkan perut ialah jam 10 malam. Sebelum jam 10 malam, makan je apa yang nak di makan.

2. Kita akan lebih mudah minum air gula dalam keadaan dahaga dan lapar. Sebab itulah disarankan mula puasa jam 10 malam.

3. Tarik nafas dan minum sekali teguk je. Jangan minum pelan-pelan kerana ini akan buat kita rasa loya.

4. Minum sambil tahan nafas supaya tidak berbau.

5. Minum semasa air gula masih suam sebabnya air gula pada ketika ini masih tidak terlalu likat.

Yang penting, mind set pun penting juga... Jangan fikir yang air gula tu manis la, nak muntah la... Fikirkan air tu sedap.. Haha.. Insha Allah takde lah nak rasa muntah sangat walaupun manis tak hengat.. Hehe..

Anak ketiga keempat dua kali minum... Walaupun rasa azab... Tapi kena redha jugalah... Haha... Tapi masa anak keempat la... Lepas habis ambil darah kali kedua tu, tak boleh nak masuk makanan... Seharian perut kembung masuk angin... Pening sungguh...

Lepas tu kali kedua minum air gula, lepas je pukul 10, dah boleh balik tu terus bancuh air oren suam... Minum air tu dulu sebelum masuk apa-apa makanan... Maklumlah darah kita diambil dua kali.. Pastu perut kosong pula kan.. Memang boleh pitam kot..

Huhu... Rasa serik nak mengandung bila mengenang air gula ni.. Hehe... Tapi serik-serik pun tiap tahun beranak juga orang perempuan ni.. Mana tau erti serik.. Hehe..

Itulah info, tip dan perkongsian pengalaman MF tentang minum air gula ketika mengandung. Semoga bermanfaat. 

Kelebihan Orang Yang Doakan Orang Lain

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Kelebihan Orang Yang Doakan Orang Lain | Doa utu mudah... Tapi payah nak amal bagi orang yang sombong.

Doa kepada diri sendiri itu biasa, tapi yang luar biasa ialah doa kepada orang lain.. Sedangkan orang tu tak tau kita doakan dia.

Ganjaran orang yang doakan orang lain. Doanya akan Diaminkan oleh para malaikat.



Doa Yang Diaminkan Malaikat

عَنْ أَبِي الزُّبَيْرِ عَنْ صَفْوَانَ وَهُوَ ابْنُ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ صَفْوَانَ وَكَانَتْ تَحْتَهُ الدَّرْدَاءُ قَالَ قَدِمْتُ الشَّامَ فَأَتَيْتُ أَبَا الدَّرْدَاءِ فِي مَنْزِلِهِ فَلَمْ أَجِدْهُ وَوَجَدْتُ أُمَّ الدَّرْدَاءِ فَقَالَتْ أَتُرِيدُ الْحَجَّ الْعَامَ فَقُلْتُ نَعَمْ قَالَتْ فَادْعُ اللَّهَ لَنَا بِخَيْرٍ فَإِنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ كَانَ يَقُولُ دَعْوَةُ الْمَرْءِ الْمُسْلِمِ لِأَخِيهِ بِظَهْرِ الْغَيْبِ مُسْتَجَابَةٌ عِنْدَ رَأْسِهِ مَلَكٌ مُوَكَّلٌ كُلَّمَا دَعَا لِأَخِيهِ بِخَيْرٍ قَالَ الْمَلَكُ الْمُوَكَّلُ بِهِ آمِينَ وَلَكَ بِمِثْلٍ 

Dari Abu Az Zubair dari Shafwan bin 'Abdullah bin Shafwan dan riwayat selanjutnya adalah dari Ummu Darda', dia berkata; "Saya pernah pergi ke Syam dan mengunjungi Abu Darda' di rumahnya. Namun saya tidak bertemu dengannya, lalu saya pergi menjumpai Ummu Darda'. Setelah itu, Ummu Darda' bertanya kepada saya; 'Hai Shafwan, apakah kamu akan pergi haji pada tahun ini? ' Saya pun menjawab; 'Ya.' Ummu Darda' berkata; 'Mohonkanlah kepada Allah kebaikan untuk kami, kerana Rasulullah SAW telah bersabda: 'Doa seorang muslim untuk saudaranya sesama muslim dari kejauhan tanpa diketahui olehnya akan dikabulkan. Di atas kepalanya ada malaikat yang telah diutus, dan setiap kali ia berdoa untuk kebaikan, maka malaikat yang diutus tersebut akan mengucapkan 'Amin dan kamu juga akan mendapatkan seperti itu. (HR Muslim No: 4914) Status: Hadis Sahih

Pengajaran:

1. Setiap Muslim sewajarnya berbuat baik kepada orang lain.

2. Antara kebaikan yang boleh dilakukan ialah mendoakan sesuatu yang baik untuk orang lain.

3. Doa seorang muslim untuk saudara sesama muslim dari jauh tanpa diketahui olehnya akan dikabulkan.

4. Orang yang mendoakan saudara secara tersembunyi, di atas kepalanya ada malaikat yang telah diutus untuk mengucapkan 'Amin dan juga mendoakan yang sama untuknya.

عَنْ أَبِي الدَّرْدَاءِ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مَا مِنْ عَبْدٍ مُسْلِمٍ يَدْعُو لِأَخِيهِ بِظَهْرِ الْغَيْبِ إِلَّا قَالَ الْمَلَكُ وَلَكَ بِمِثْلٍ

Dari Abu Ad Darda' dia berkata; "Rasulullah SAW bersabda: 'Tidak ada seorang muslim pun yang mendoakan kebaikan bagi saudaranya (sesama muslim) yang berjauhan, melainkan malaikat akan mendoakannya pula: 'Dan bagimu kebaikan yang sama.' (HR Muslim: 4912)

Jadi doakan yang baik-baik untuk orang lain. Malaikat akan doakan kita pula.

Kadang tengok juga kat Facebook di akhir zaman ni.. Bila orang kongsi hal yang baik dan berita yang membahagiakan dia.. Kita sibuk nak kecam... Apa salahnya.. Doakan yang baik-baik buat dia. Sama juga bila orang tu tak pakai tudung kan... Doakan aje.. Tak perlu nak hentam... Doa tu lebih baik dari kecam.. Kalau tak boleh doakan yang baik, lebih baik diam dari bertambah dosa.

Renungkan... 

Disember 30, 2017

Perbezaan Antara Foundation, BB Cream, CC Cream, DD Cream, dan EE Cream

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Perbezaan Antara Foundation, BB Cream, CC Cream, DD Cream, dan EE Cream | Umur 30 baru nak belajar bab cantik ni... Berkawan dengan rakan-rakan yang moden, trendy, gojes menyebabkan kita pun kena ambil tahu bab fesyen dan menjaga kecantikan. Tak salah cantik sebab Allah juga suka kan kecantikan... cuma pastikan patuh syariat.

Jika zaman muda remaja, MF selalu pakai krim muka... macam Fair and Lovely, Safi atau Syahirah... Itu antara yang MF pernah pakai... Lepas tu, dah beranak pinak, beralih kepada pelembap sahaja, lepas tu oles bedak kompak biasa... Itu masa beranak 1 dan 2... Masuk anak tiga, masa makin suntuk.. mana nak siap anak, nak siap diri sendiri lagi... MF beralih ke foundation... ada beberapa jenis yang pernah dicuba... Tapi still rasa susah... AKhirnya, MF cuba pula BB Cream... MF cuba ni sebab ada beberapa rakan mencadangkan BB Cream dari Foundation sebab katanya BB Cream ada fungsi merawat kulit.

Antara BB Cream yang pernah cuba ialah Seqy Beuty... dan yang kekal MF guna sekarang ialah BB Cream Cosmoderm. Alhamdulillah, sejak itu memang dah jatuh cinta dengan BB Cream ni..




Tapi tak lama.. ada rakan kongsikan pula CC Cream.. adududu... apa pula tu... Sebab rasa nak mencuba tu kan... Tapi kena tau juga beza BB Cream dan CC Cream sebelum cuba. Jadi, sebab nak belajar bab cantik... kena tahu juga apa beza ketiga-tiga bahan ni untuk cantik kat wajah ni..

Perbezaan Antara Foundation, BB Cream, CC Cream, DD Cream, dan EE Cream

Perbezaan Antara Foundation, BB Cream dan CC Cream

1. Foundation

Foundation sudah dikenal sejak lama sebagai alas bedak. Ya.. foundation adalah alas bedak yang berbentuk cair atau ada juga yang berbentuk padat. Foundation memiliki tekstur yang kental dan pekat sehingga dia mampu menutupi kekurangan pada wajah dengan sangat baik. Foundation banyak digunakan apabila seseorang ingin tampil dengan tingkat make up yang tebal dan tahan lama, karena foundation mampu membuat bedak menjadi lebih awet.Foundation dapat melembabkan wajah yang kering dan meratakan warna kulit yang belang. Foundation memiliki berbagai jenis gradasi warna yang dapat digunakan untuk sehari-hari pada jenis kulit berbeda. Karena tingkat coverage-nya sangat tinggi, maka foundation cocok menjadi pilihan untuk anda yang sedang ingin pergi ke pesta atau acara formal.

2. BB Cream

BB Cream adalah bentuk ringan daripada foundation dan moisturizer yang membuatkan kulit jadi lebih putih dan bersih. Dengan bantuan SPF dan antioksidan, BB Cream sekaligus elok di pakai siang hari. Menggunakan BB Cream tidak perlu dicampur lagi dengan pelembab, kerana di dalamnya sudah terkandung moisturizer. Memberikan hasil paparan kulit yang lebih segar, dan membuat tekstur kulit kelihatan lebih lembut. Kerana tidak seberat foundation, BB Cream tidak terlalu berminyak dan menyebabkan masalah jerawat pada kulit, ssesuai digunakan untuk alas mekap setiap hari. Biasanya krim BB disertakan dengan sunblock, pemutih wajah, ataupun pelembap. Ini menjadikan kulit lebih putih dan bersih.



3. CC Cream

Apakah CC Cream? CC Cream lebih kurang sama seperti BB Cream tetapi ianya lebih memberi tumpuan pada pembetulan warna.

Apa yang dilakukan : Ringan daripada BB Cream, tujuan utama CC Cream adalah untuk membetulkan warna kulit warna yang berkaitan, seperti warna pucat atau kemerahan. Seperti BB Cream, ia mempunyai SPF serta nombor berbeza-beza mengikut jenama.

Bagaimana untuk menggunakan : Jika anda berjerawat, mempunyai kulit kusam, bintik hitam atau kemerahan berterusan maka CC Cream sesuai untuk anda.

Bagaimana ia berbeza : Gunakan CC Cream untuk membantu dengan menghilangkan kemerahan, jerawat, bintik hitam, warna pudar dan banyak lagi. Ia juga lebih ringan daripada BB Cream! – * betulkan tekstur warna kulit.


4. DD Cream

DD  bermaksud Dynamic Do-all  atau  Double Defense. Ini boleh berbeza bagi setiap jenama yang menjadikannya. DD Cream adalah gabungan BB dan krim CC. Secara amnya, krim DD juga berfungsi untuk memberi perlindungan kepada kulit, melicinkan warna kulit, dan menjadikan kulit lebih cerah dan segar yang kerap dirujuk sebagai krim pelbagai fungsi. Tekstur berkrim hampir menyerupai krim BB jadi sangat baik untuk melembapkan kulit.

5. EE Cream
EE Cream boleh bermakna krim pengelupasan tambahan. EE Cream jauh berbeza daripada krim BB, CC, atau DD.  Oleh itu, krim pengelupasan tambahan berfungsi sebagai pembersih muka kotoran dan sel kulit mati yang menetap di kulit wajah anda.

Kemudian, apa yang membezakannya dari pembersih muka yang lain? EE Cream berbentuk krim, bukan sabun cair, sabun bar, atau buih. Lebih-lebih lagi, kandungan tumbuhan marin pastinya lebih selamat daripada bahan kimia yang biasa digunakan pembersih muka lain.

EE Cream mempunyai tekstur yang lebih halus dan sangat menyesuaikan diri apabila digunakan pada kulit muka daripada BB dan krim CC .

Krim ini mempunyai fungsi sebagai penjagaan kulit muka dan wajah yang sempurna lebih teliti. Kandungan EE Cream adalah menyamarkan bintik hitam dan pigmentasi yang berlebihan dengan warna asal kulit dengan cepat.

Selepas pakai krim ini, krim automatik akan berfungsi menyamarkan kesan lain yang muncul apabila kita secara tidak sengaja terdedah kepada pencemaran. Bukan itu sahaja, kulit kita akan dilindungi dari matahari kerana terdapat kandungan SPF yang cukup tinggi dalam krim ini. Walaupun tidak setinggi SPF yang terkandung dari krim DD, tetapi krim ini boleh dikira untuk mempunyai pelindung UV yang berkesan.

Sumber: 1, 2, 3, 4


Jadi, dah boleh faham dan tau dah nak pakai yang mana rasa nya... Rupanya banyak kod.. AA, BB, CC, DD, EE krim... AA krim tu lebih kepada Anti Aging... yang lain-lain tu untuk kulit. Setakat ni pernah try foundation, bb cream, dan DD cream... yang lain tak pernah cuba lagi... Tapi rasanya sangat selesa dengan BB Cream... dan tak mungkin berubah.. senang nak pakai dan berkesan untuk tutup cela... serta merawat kulit. 

Yang mana pilihan anda?

Senarai Pelepasan Cukai 2017

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Senarai Pelepasan Cukai 2017 | Esok hari last 2017... Rutin setiap tahun bagi penjawat awam macam MF ialah isi borang cukai... Tahun 2017, gaji dah mula ditolak cukai.. walaupun sikit, tetap kena kira semula. Jadi, rasa tak sabar nak isi e-Filing dan buat pengesahan. Memang semua resit penting MF simpan...

Bagi tahun 2017, ada beberapa penambahan potongan cukai yang berbeza dari tahun 2016. Ini berdasarkan bajet 2017 yang dibentangkan oleh PM kita tahun lepas.

Berdasarkan laman web LHDN, di sini disenaraikan perbelanjaan yang dapat mengurangkan cukai individu bagi tahun 2017.

Senarai Pelepasan Cukai 2017

Senarai Pelepasan Cukai 2017

1. Perbelanjaan terhadap Ibu Bapa

Perbelanjaan rawatan perubatan, keperluan khas dan penjaga untuk ibu bapa (keadaan kesihatan disahkan oleh pengamal perubatan) – Terhad RM5,000 atau

Pelepasan Untuk Ibu Bapa – Terhad RM1,500 setiap ibu dan bapa, dengan syarat ibu bapa mestilah:
• Berumur 60 tahun dan ke atas
• Berpendapatan tidak melebihi RM24,000 setahun (jika bekerja)
• Pelepasan perbelanjaan perubatan tidak dituntut

Boleh dapat pelepasan sehingga RM3,000 jika kedua-dua ibu bapa layak..

2. Yuran Pendidikan Diri Sendiri.

Terhad RM7,000. (Tahun 2016: RM6,000)
• Kursus yang layak bagi peringkat Sijil / Diploma / Sarjana Muda - Undang-undang, Perakaunan, Kewangan Islam, Teknikal, Vokasional, Industri, Saintifik atau Teknologi
• Kursus yang layak bagi Peringkat Sarjana / PhD - sebarang bidang atau kursus kajian

3. Kesihatan

• Belanja perubatan bagi penyakit yang sukar diubati atas diri sendiri, suami / isteri atau anak – Terhad RM6,000
• Pemeriksaan perubatan penuh atas diri sendiri, suami / isteri atau anak – Terhad RM500

4. Simpanan Tabung SSPN 

- Terhad RM 6,000.

5. Perkeso 

- Terhad RM250

6. Gaya Hidup

Pembelian bahan bacaan, komputer, telefon pintar, tablet, alat sukan, yuran keahlian gimnasium dan langganan internet – Terhad RM2,500

7. Peralatan Penyusuan

Pembelian peralatan penyusuan ibu (potongan dibenarkan sekali setiap 2 tahun untuk pembayar cukai wanita sahaja) – Terhad RM1,000

8. Pra-Sekolah Anak-Anak

Yuran penghantaran anak ke Pusat Asuhan Kanak-Kanak atau Pra-sekolah – Terhad RM1,000

9. Insurans nyawa dan KWSP 

- Terhad RM6,000

10. Skim Persaraan Swasta dan Anuiti Tertangguh 

- Terhad RM3,000

11. Insurans pendidikan dan perubatan 

- Terhad RM3,000

12. Bayaran zakat 

- Tiada had (100% pelepasan)

Setakat ni, inilah sahaja pelepasan yang ada bagi tahun 2017 yang boleh kita maksimumkan belanja untuk minimumkan cukai. Yang penting jangan lupa simpan resit!

Harap senarai ini dapat kita buat persediaan awal terutama pada mereka yang baru pertama kali nak isytihar cukai, yang baru dinaikkan gaji, atau yang dapat bonus.

Pendapatan bercukai pada tahun 2017 adalah RM34,000 setahun yang diperolehi dari mana-mana sumber seperti penggajian (gaji+elaun+bonus+insentif), perniagaan, komisen dan lain-lain.

Berdasarkan senarai ni juga, agak-agak macam boleh dapat rebat balik.. Tapi tengok la.. moga ada rezeki lepas isytihar cukai nanti... Yang penting simpan bukti perbelaanjaan termasuk belanja dapur ok.. 

Disember 29, 2017

24 Jenis Makanan Yang Mampu Membantu Ibu Menyusu Maintain Kurus Walaupun Makan Banyak

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

24 Jenis Makanan Yang Mampu Membantu Ibu Menyusu Maintain Kurus Walaupun Makan Banyak | Impian semua wanita lepas bersalin ialah nak dapatkan semula bentuk badan yang langsing dengan berat badan yang ideal. Tapi bagi ibu yang menyusu badan, menjadi dilema sebab bila menyusu kerap pula lapar.. Bila asyik makan risau pula berat badan naik.

Tapi jangan risau, ada beberapa jenis makanan yang membantu membakar lemak dengan cepat dan ini membantu ibu menyusu maintain kurus. Jadi tak perlu risau berat naik walaupun makan banyak jika ambil 24 jenis makanan ini.


Lemak dibutuhkan tubuh untuk mengolah energi agar tubuh selalu dalam keadaan kuat dan tidak mudah lelah, namun jika lemak berada didalam tubuh terlalu banyak (berlebihan) maka akan menyebabkan gangguan kesehatan dan memicu munculnya keluhan kesehatan seperti penimbunan lemak pada bagian tubuh tertentu atau bahkan hampir pada semua bagian tubuh.

cara turunkan berat ketika menyusu badan

24 Jenis Makanan Yang Mampu Membantu Ibu Menyusu Maintain Kurus Walaupun Makan Banyak 

Inilah makanan yang cepat membakar lemak, namun bernutrisi tinggi tetapi rendah kalori yang sesuai untuk program penurunan berat badan atau untuk mempercepat proses pembakaran lemak secara semulajadi :

Jenis Sayur

1. Brokoli


Brokoli salah satu sayuran yang rendah kalori tetapi kaya serat yang mampu mengeluarkan asam empedu dalam tubuh dan menurunkan kadar kolesterol dengan cepat. brokoli juga mengandung Indole-3-carbinol yang tinggi yang memiliki kemampuan membakar lemak lebih cepat.


2. Bayam

Bayam memiliki kandungan zat besi, zink dan magnesium , vitamin A dan K yang mampu memperlancar peredaran daarh dan meningkatkan kualiti metabolisme tubuh sehingga memudahkan tubuh mempercepat proses penghancuran lemak trans.

3. Lobak merah

Lobak merah selain mengandung vitamin A yang baik bagi kesihatan mata, Lobak merah mengandung betakaroten yang mampu melancarkan metabolisme tubuh dan dan boleh membakar lemak lebih cepat.

4. Kacang buncis

Buncis memiliki zat fitonutrien , magnesium dan potassium yang sangat banyak sehingga mampu meningkatkan kualiti metabolisme sehingga membantu proses pembakaran lemak.

Jenis Buah

1. Aprikot

Aprikot mengandungi vitamin E, omega 3, asam lemak dan serat tinggi yang mampu memperbaiki sistem metabolisme tubuh sehingga penghancuran lemak mudah terjadi.

2. Kelapa

Kelapa mengandung trigliserida yang dapat menyihatkan jaringan tubiuh dan meningkatkan metabolisme tubuh dan mampu menahan lapar lebih lama sehingga dapat mengurangkan penimbunan lemak pada bahagian perut dan pinggang.

3. Buah Bit

Buah bit kaya dengan zat nitart yang bermanfaat bagi kelancaran peredaran darah dan memperbaiki pencernaan , meningkatkan kualiti metabolisme tubuh dan mencegah pemendapan lemak pada kawasan tertentu misalnya paha, perut, pinggang atau lengan.


4. Nenas

Nenas memiliki kandungan enzim bromelain yang tinggi yang mampu bertindak sebagai anti peradangan dan mampu meningkatkan kualiti metabolisme protein sehingga mempercepat penghancuran lemak.

5. Buah Cerri

Buah cerri mengandung vitamin A dan C yang mempunyai senyawa khusus yang dapat mencegah munculnya sindrom metabolik yang menyebabkan risiko penimbunan pada perut.

6. Timun

Timun memiliki kadar air yang tinggi, serat yang kuat dan mineral serta vitamin yang mampu membersihkan jaringan organ tubuh dari pertumbuhan bakteria dan penyebaraan racun yang disebabkan oleh makanan. Timun mampu memperkuatkan pencernaan sehingga mampu membuat penumpukan lemak tidak pernah terjadi.

7. Anggur

Apapun warna anggur memiliki kandungan vitamin , mineral, dan sedikit alkohol yang sebenarnya dapat membantu mempercepat proses pembakaran lemak dengan cepat jika di imbangi olahraga dengan teratur.

8. Epal

Epal mempunyai kandungan serat dan vitamin serta kadar air yang tinggi sehingga dapat meningkatkan kesihatan dan melancarkan metabolisme tubuh, seratnya yang tinggi diperlukan oleh tubuh badan untuk membantu mempercepat proses penghancuran lemak pada daerah tubuh tertentu misalnya perut, paha dan lengan.

9. Betik

Betik rendah lemak , mengandung banyak air, vitamin A dan C serta serat yang tinggi sehingga mampu menyihatkan sistem pencernaan dan membersihkan perut dari serangan bakteria. Serat pada betik dapat meningkatkan metabolisme yang membantu mempercepat pembakaran lemak.

10 Limau dan limau

Limau, lemon atau oren serta buah yang masam mengandungi vitamin C yang kuat, bertindak sebagai antioksidan yang tinggi untuk meningkatkan daya tahan tubuh dan memperbaiki keadaan metabolisme tubuh. Buah-buah ini juga amat digalakkan untuk buat detox bagi proses nyah toksik dalam badan secara semulajadi.

11. Pisang

Apapun jenis pisang, semuanya mengadungi kalium dan enzim khusus yang menyihatkan sistem pencernaan dan mempercepatkan penurunan berat badan dan mempercepatkan proses pembakaran lemak.

12. Tomato

Tomato memiliki vitamin A yang tinggi dan serat yang membantu mempercepat proses pembakaran daan penghancuran lemak berlebih secara bertahap dan mampu mempertahankan bentuk tubuh dalam keadaan ideal.

13. Tembikai

Tembikai matang memiliki kandungan air, vitamin A, C dan asam amino yang dapat mengurangkan penumpukan lemak diperut dan sekitar pinggang.

Jenis Makanan dan Minuman Lain

1 .Yogurt

Yogurt mengandungi kalsium dan protein yang banyak dan mampu mempercepat penghancuran lemak dan sekaligus menekan aktiviti bakteria di dalam sistem pencernaan.

2. Teh hijau

Teh hijau memiliki kandungan catehin , asama amino thenine,  anti inflamasi yang kuat dan senyawa yang mampu membakar lemak berlebih pada bahagian tubuh tertentu, sekaligus dapat mempercepatkan tubuh dalam proses pembakaran lemak yang cepat dan alami.

3. Kacang soya

Kacang soya rendah kalori tetapi tinggi protein dan serat yang dapaat meningkatkan kualiti kesihatan metabolisme sehingga dapat menggagalkan proses penumpukan lemak pada tubuh.

4. Asparagus

Asparagus mempunyai  folat yang dapat mengubah gula darah menjadi energi yang diperlukan tubuh sekaligus mampu mempercepat pembakaran lemak visceral dengan cepat.

5. Ubi keledek

Ubi keledek mempunyai zat gula alami yang sihat bagi pesakit diabetes , rendah kalori , memiliki serat  yang tinggi serta kadar air yang cukup tinggi yang mampu meningkatkan metabolisme tubuh sehingga tubuh dapat terhindar dari penumpukan lemak berlebih.

6. Kacang hitam

Kacang hitam memiliki kandungan protein , serat dan kaya zat flavonoid yang dapat mempercepat proses penghancuran lemak.

7. Kentang rebus

Kentang rebus kaya serat yang mampu menekan rasa lapar sehingga sesuai untuk orang orang yang sedang menjalani program penurunan berat badan secara semulajadi. Kentang rebus mampu mengurangkan lemak bahkan ketika seseorang dalam tidur malam.

Seseorang yang ingin mengurangkan berat badan atau mengurangkan lebihan lemak dalam tubuh tidak cukup hanya berhenti pada kedisiplinan seseorang dalam mengambil makanan dan minuman yang sihat saja, melainkan ada faktor lain, diantaranya:

  • Olahraga dengan  teratur
  • Minum air putih sekurangnya 3 liter sehari
  • Hindari makanan berlemak tinggi
  • Tidak makan lebih dari pukul 8 malam.
  • Rehat yang cukup (ibu menyusu dan anak kecil, memang payah nak dapatkan rehat yang cukupkan, sebab tu mencabar betul nak kurus ni)
  • Rajin minum jus buah yang digabungkan dengan sayuran.



Olahan sumber: https://halosehat.com/


Jadi, banyak makanan yang sihat... Tak salah nak makan banyak asalkan dengan kuantiti dan menu yang sihat... Makan banyak tak gemuk.. Tambahan pula 24 jenis makanan ni semua mampu stabilkan metabolisme badan. Bila metabolisme stabil, insha Allah berat susah nak naik walaupun asyik lapar je... Lagipun, menyusu badan salah satu cara kuruskan badan juga.

Tenang dan Hebat Bila Ada 4 Perkara Ini

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)



Imam Malik Rahimahullahu Ta'ala pernah berkata:

Manusia jadi tenang dan hebat bila ada 4 perkara ini.

1. Kenderaan yang pantas.
2. Rumah yang lapang.
3. Pakaian yang cantik.
4. Lampu yang terang.

Kemudian ada yang bertanya kepada Imam Malik.
"Apakah yang dimaksudkan kenderaan yang pantas?"

Maka, Imam Malik menjawab:
"Kenderaan yang pantas bermaksud akal yang bijak."

Lalu ada yang bertanya lagi;
"Apakah yang dimaksudkan rumah yang lapang?"

Imam Malik menjawab;
"Rumah yang lapang maknanya kesabaran yang tinggi."

Kata Imam Malik lagi;
"Pakaian yang cantik bermaksud akhlak yang baik."

Dan terakhir;
"Lampu yang terang maknanya ilmu yang menerangi (bermanfaat)."

اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى سَيّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ سَيّدِنَا مُحَمَّدٍ

Selamat beramal

Disember 28, 2017

Menu Berpantang : Ikan Merah Masak Asam

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)



Menu Berpantang : Ikan Merah Masak Asam | Mungkinkah ini menu pertama dan terakhir dalam pantang yang MF masak sendiri...

Ni menu minggu lepas... MF masak sendiri... Biasa suami masak, tapi sebab suami asyik masak setiap hari, dia buntu nak masak apa... Jadi dia goreng je ikan merah.. MF yang offer diri nak masak asam.

Menu orang berpantang.. Simple sungguh la... Sebab Bahan-bahan yang digunakan untuk orang dalam pantang.

Resepinya mudah saja.

Menu Berpantang : Ikan Merah Masak Asam

Menu Berpantang : Ikan Merah Masak Asam


Bahan-bahan :
Ikan Merah yang siap digoreng
Bawang putih dipotong
Halia (hiris)
Cili padi (hiris)
Bawang merah (dihiris)
Lada hitam (Ditumbuk)
Halba
Air asam jawa
Madu
Garam

Cara memasak:

  • Tumiskan bawang putih, bawang merah, halia dan cili padi hingga naik bau. 
  • Masukkan Halba, lada hitam dan air asam jawa. Gaul rata. 
  • Perasakan dengan garam dan madu. 
  • Akhir sekali masukkan ikan merah goreng dan gaul rata. 
  • Jika nak berkuah, tambahkan sedikit air. Biarkan mendidih sedikit sebelum diangkat untuk dihidang. 




Tak sampai 5 minit nak masak menu ni..

Selamat mencuba

Belajarlah Ucap Terima Kasih

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Belajarlah Ucap Terima Kasih | Terima kasih, satu ucapan yang mudah tapi jadi payah kalau tak amalkan.


عَنْ أَبِى هُرَيْرَةَ عَنِ النَّبِىِّ -صلى الله عليه وسلم- قَالَ  لاَ يَشْكُرُ اللَّهَ مَنْ لاَ يَشْكُرُ النَّاسَ 

Abu Hurairah RA berkata, bahwa Nabi Muhammad SAW bersabda: “Tidak bersyukur kepada Allah seorang yang tidak bersyukur kepada manusia.” HR. Abu Daud dan dishahihkan oleh Al Albani di dalam kitab Silsilat Al Ahadits Ash Shahihah, 1/702.

Sumber :Google image 


Pengajaran:

1.  Orang yang tidak berterima kasih di atas kebaikan orang lain terhadapnya bermakna, ia tidak bersyukur kepada Allah di atas limpah nikmat yang diperolehi.

2. Al-Khaththaby: barangsiapa kebiasaannya adalah kufur terhadap nikmat (kebaikan) orang dan tidak bersyukur atas kebaikan mereka, maka nescaya termasuk kebiasaannya adalah kufur terhadap nikmat Allah Ta’ala dan tidak bersyukur kepada-Nya.

3.  Bahawa Allah SWT tidak menerima syukur seorang hamba atas kebaikan Allah kepadanya, jika seorang hamba tidak bersyukur kepada kebaikan orang lain.  Lihat kitab Sunan Abu Daud dengan Syarah Al Khaththaby, 5/ 157-158.

عَنْ جَابِرِ بْنِ عَبْدِ اللَّهِ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ -صلى الله عليه وسلم-  مَنْ أُعْطِىَ عَطَاءً فَوَجَدَ فَلْيَجْزِ بِهِ فَإِنْ لَمْ يَجِدْ فَلْيُثْنِ بِهِ فَمَنْ أَثْنَى بِهِ فَقَدْ شَكَرَهُ وَمَنْ كَتَمَهُ فَقَدْ كَفَرَهُ.

Jabir bin Abdullah RA berkata: “Rasulullah SAW bersabda: “Barangsiapa yang diberikan sebuah hadiah, lalu ia mendapati kecukupan maka hendaknya ia membalasnya, jika ia tidak mendapati maka pujilah ia, barangsiapa yang memujinya, maka sungguh ia telah bersyukur kepadanya, barangsiapa menyembunyikannya sungguh ia telah kufur.” HR. Abu Daud dan dishahihkan oleh Al Albani di dalam kitab Silsilat Al Ahadits Ash Shahihah, no. 617.

4.  Cara membalas kebaikan dan pemberian orang lain:

a.  Membalas pemberian tersebut
b.  Memuji orang tersebut
c.  Mengucapkan Jazakallah khairan kepada orang tersebut
d.  Mendoakan orang tersebut

Kredit : telegram channel

Belajar lah ucap terima kasih bila dapat pemberian dari seseorang... Bila biasa ucapkan terima kasih sesama manusia, insha Allah... Lebih ringan nak ucap terima kasih dengan Allah.. 

Disember 27, 2017

7 Panduan Memilih dan Membeli Laptop

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

7 Panduan Memilih dan Membeli Laptop | Laptop satu keperluan utama bagi Blogger dan cikgu... Walaupun boleh saja nak berblog dengan gadjet tapi jika nak buat job review yang perlu edit gambar dan sebagainya kena juga guna laptop... Nak beli desktop tak berapa fleksibel sebab tak boleh bawa ke sini.

Laptop juga penting untuk cikgu macam MF sebab zaman sekarang, banyak kerja cikgu guna laptop...

Bagi yang nak cari laptop baru... Ada beberapa panduan yang boleh digunakan untuk pastikan beli laptop dengan pilihan yang tepat.

7 Panduan Memilih dan Membeli Laptop

7 Panduan Memilih dan Membeli Laptop


1.    HARGA

Harga memainkan peranan yang penting. Tanpa budget yang cukup, maka laptop idaman hanya sekadar impian. Di sini saya boleh pecahkan harga kepada 3 kumpulan.

a)    RM2000 ke bawah

Laptop dengan budget sebegini boleh dikira sebagai ‘asal boleh buat kerja”. Pilihan spesifikasi juga tidak banyak.

b)    RM2001 - RM4500

Laptop dalam budget ini lebih banyak pilihan. Spesifikasi adalah pelbagai dengan harga yang hampir sama. Setiap pengeluar cuba mencari kelainan dari segi reka bentuk & fungsinya.

c)    RM4501 ke atas

Laptop yang boleh dikategorikan sebagai premium. Paparan terbaik, kualiti binaan, customize spec dan macam-macam lagi. Tak lupa juga customer support service harus diutamakan.

2.    PROSESSOR

Pilihan untuk kategori ini agak terhad. Untuk CPU dari Intel, tanpa pengenalan ialah code i3, i5 & i7. Ia menunjukkan kemampuan CPU bekerja pada tahap tertinggi. Walaupun begitu, anda harus peka juga kepada kod CPU mengikut generasi.

i.    Intel CPU 6th Gen (Skylake) 6xxx (mulai 2015)

ii.    Intel CPU 7th Gen (Kaby Lake) 7xxx (mulai 2016)

iii.     Intel CPU 8th Gen (Coffee Lake) 8xxx (mulai 2017)


Terdapat juga laptop dengan CPU daripada AMD (Rizen) tetapi agak terhad.

3.    CAKERA KERAS (HARD DISK)

Hard disk ialah tempat simpanan utama data dalam laptop. Terdapat 2 pilihan hard disk untuk laptop, HDD (Hard disk drive)  & SSD (Solid State Drive). Harga SSD lebih mahal berbanding HDD jika mengambil kira kapasiti storan yang sama. Ini kerana teknologi yang berbeza digunakan untuk menyimpan data.

SSD lebih baik berbanding HDD dari segi kelajuan (read&write), jangka hayat & ketahanan. Terdapat juga laptop yang menggabungkan kedua2 hard disk ini dalam 1 laptop.

Tapi jangan risau, hard disk boleh upgrade mengikut citarasa/keperluan pengguna.

4.    RAM

RAM juga memainkan peranan yang penting. Min keperluan RAM bagi sebuah laptop biasa ialah 2GB atau 4GB. Untuk laptop yang dengan spesifikasi tinggi, min RAM yang disertakan biasanya ialah 8GB.

5.    SKRIN

Skrin juga penting. Saiz skrin yang ada dari 10.1 inci hingga 17 inci. Laptop biasa yang digunakan bersaiz 13 hingga 15.6 inci.

Resolusi paparan yang biasa 1366 x 768 (720p) HD, 1920 x 1080 (1080p) Full HD, 3840 x 2160 (4K) Ultra HD.

Tidak lupa pilihan paparan touch screen seperti mana handphone & tablet.
Diingatkan juga, touch screen laptop tidak semestinya menyokong penggunaan stylus (pen) untuk menulis sekiranya tidak dinyatakan oleh pengeluar.

6.    FAKTOR REKA BENTUK (FORM FACTOR)

Laptop kini bukan hanya hadir dengan bentuk yang sama. Pilihan terkini laptop dengan bentuk seperti tablet, boleh dipusing lipat 360 darjah semakin banyak.

Laptop dengan bentuk tablet didatangkan dengan keyboard yang boleh diasingkan. Untuk mereka yang boleh menaip pantas, bentuk ini agak kurang digemari. Anda boleh menggunakan fungsi laptop tanpa keyboard juga (keyboard on screen) seperti tablet biasa. Biasanya laptop jenis ini disertakan dengan stylus untuk menulis/menconteng pada skrin.

Convertible laptop (boleh pusing 360o) juga boleh banyak pilihan kini. 4 kedudukan yang boleh diselaraskan (biasa, khemah A (A-Tent), V dan tablet).

7.     LAIN-LAIN FAKTOR

Speaker
Papan kekunci
Touch Pad
Berat laptop

Kredit : Cikgu @docfear07 via @pendidik4u,

Nak beli laptop biar ikut keperluan dan juga kemampuan. Jangan beli diluar kemampuan. Jenama laptop sekarang dah banyak pilihan.. Tapi antara jenama yang tahan lasak dan bagus kualitinya ialah jenama Acer, Dell, Lenovo dan Asus.

Tapi jenama laptop pertama MF ialah FTec.. Laptop jenama Malaysia... Mahal betul harga laptop masa tu... Masih ada cuma wayar charger dah takde spare part dah... Jadi, simpan aje la laptop tu buat kenangan.

Semoga bermanfaat... 

Disember 26, 2017

10 TIPS ELAK MENJADI MANGSA SCAMMER

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


10 TIPS ELAK MENJADI MANGSA SCAMMER | Zaman makin canggih, makin canggih juga orang nak menipu. Jika zaman dulu, pukau adalah jenis penipuan yang dikira paling canggih dah zaman P.Ramlee ... Tapi zaman sekarang dengan kecanggihan teknologi internet makin banyak orang menipu.

Penipu paling canggih zaman sekarang dinamakan Scammer... Apa pun, dari mengelak dari jadi mangsa penipuan scammer yang cerdik, kita kena cerdik juga untuk kenali scammer dan cara mengelak dari kena tipu.


10 TIPS ELAK MENJADI MANGSA SCAMMER

10 TIPS ELAK MENJADI MANGSA SCAMMER

1. Jangan jawab panggilan daripada nombor telefon dari luar negara yang tidak dikenali, melainkan nombor tersebut adalah senarai kenalan anda.

2. Jangan berikan sebarang maklumat peribadi anda seperti nombor akaun bank, password perbankan online, kod CVV pada kad bank anda atau pun nombor TAC anda kepada pihak yang tidak dikenali. Jika pihak tersebut meminta maklumat tentang kad debit/kredit dan perbankan online anda, lebih baik anda tamatkan sahaja panggilan tersebut.

3. Jika anda menerima panggilan daripada bank atau pihak penguatkuasa undang-undang mengenai sebarang masalah undang-undang melibatkan anda, catat butiran daripada pihak yang menghubungi anda dan maklumkan kepada mereka yang anda tidak dapat bercakap pada waktu tersebut dan akan menghubungi mereka semula. Bertenang dan jangan panik. Semak nombor telefon bank anda atau pihak penguatkuasa undang-undang di laman web rasmi mereka seterusnya hubungi mereka untuk mendapatkan penjelasan lanjut. Alternatif lain, anda boleh ke pejabat mereka untuk menyelesaikan urusan berkenaan.

4. Jangan memuat turun sebarang aplikasi jika anda diminta berbuat demikian kerana dikhuatiri mengandungi Malware atau Spyware yang mungkin dapat mendedahkan butiran peribadi anda.

5. Hubungi Penyedia Perkhidmatan anda jika anda menerima panggilan yang tidak dikenali berulang kali.

6. Gunakan aplikasi seperti "Truecaller" bagi mengenal pasti panggilan dan menyekat panggilan spam.

Selain itu, pengguna juga perlu mengambil beberapa langkah proaktif bagi melindungi data peribadi agar tidak terdedah dan menjadi sasaran sindiket penipuan, tanpa perlu menghentikan semua aktiviti dalam talian. Berikut merupakan beberapa tips daripada CFM:

1. Jangan beri nombor telefon peribadi anda untuk mendapatkan hadiah percuma atau baucar promosi. CFM menasihati pengguna agar membuat emel alternatif jika terdapat keperluan untuk mendaftar menggunakan alamat emel yang hanya mempunyai maklumat peribadi minimum untuk boleh dikenal pasti bagi mendapatkan hadiah percuma dan baucar promosi.

2. Berhati-hati apabila mendaftar untuk sebarang pertandingan dan cabutan bertuah. Baca terma pertandingan dengan teliti sama ada penganjur pertandingan akan berkongsi data anda kepada pihak lain.

3. Sentiasa waspada apabila mendaftar maklumat peribadi anda di mana-mana laman web. Beri nombor telefon anda jika ia benar-benar diperlukan.

4. Sebelum memuat turun sebarang aplikasi pada telefon pintar anda, baca polisi privasi dan dapatkan maklumat yang tepat. Buat semakan di Google bagi mendapatkan ulasan tentang aplikasi tersebut yang akan membantu anda untuk mengenal pasti sebarang aplikasi yang mencurigakan.

Kredit: Bernama

Zaman sekarang, kena berhati-hati. Facebook, telefon kita bukan selamat 100%.. Jangan terlalu mendedahkan maklumat peribadi seperti alamat rumah dan tarikh lahir di laman sosial. Bahkan dari email kita pun scammer ni boleh dapat kan segala data termasuk gambar kita... sebab bagi pengguna android kan guna akaun google... Jadi, jangan terlalu terbuka mendedahkan segala maklumat kepada umum di media sosial. 

Semoga bermafaat.


p/s: Aplikasi tilik nasib kat Facebook tu tak selamat untuk guna dan main.. Jangan cuba-cuba untuk seronok sebab ada bahayanya.

Jadual Pemakanan Ibu Menyusu

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Jadual Pemakanan Ibu Menyusu | Ibu menyusu perlu amalkan pemakanan yang seimbang dan stabil.

Untuk hasilkan susu yang stabil, banyak dan berkhasiat untuk anak perlu jadual pemakanan dan jadual pump yang konsisten.

Jadual ini perlu diamalkan seawal dalam pantang untuk hasil susu yang maksimum.

OK, kalau ikut MF sendiri, apa yang MF amalkan ada 6 kali makan dalam sehari.

Jadual Pemakanan Ibu Menyusu

7-8 pagi : Sarapan pagi.

Antara menunya, roti bakar dengan air coklat kurma dan oat.

Lingkungan jam 9 pagi MF akan pum susu untuk buat stok bila naik kerja nanti.

10-11 pagi : Makan pagi

Antara menunya, biskut lemak atau roti telur. Minum, air coklat atau tamar cocoa.

12 - 1 tengah hari : Makan tengah hari.

Menu tengah hari tak konsisten, cuma mesti ada buah oren, sayur hijau, ikan atau ayam dan nasi putih. Minum, air suam.

Ikutkan waktu ni boleh pumps lagi sekali, tapi MF biasa direct feeding je.

3-5 petang : Minum petang

Menu, biskut lemak atau roti bakar dengan air coklat panas.

7-8 malam : Makan malam

Menunya, nasi putih, lauk dan sayur hijau serta buah oren.

9-10 malam : Minum malam

MF tak makan dah, cuma minum air coklat panas tambah kurma dan oat. 1 mug pun dah cukup kenyang dah.

Waktu tengah malam, sediakan kurma dan air kosong dalam bekas... Jadi tak perlu ke dapur. Tengah malam mesti kena minum setiap kali lepas menyusu.

Ibu menyusu memang makan banyak.. Sebab kerap lapar. Tapi kalau makan dengan menu yang betul dan istiqamah.. Insha Allah tak gemuk... Sebab menyusu anak tu sendiri mampu membakar banyak kalori.


Ini jadual sebelum naik kerja, naik kerja nanti kena adjust sikit masa asalkan konsisten.

Jadual pam susu

Ikutkan setiap 3 jam kena pump tapi buat masa ni MF cuma pam sekali je... Selebihnya, direct feeding untuk stimulate lebih banyak susu dari air liur baby... Lagipun direct feeding untuk cipta bonding... Tapi boleh juga kalau nak pam sambil menyusu, tapi MF tak buat lagi... Insha Allah.. Nak cari mood dulu untuk kumpul stok ni.. Hehe.. Sebab lebih suka df dari pam sebenarnya.

Boleh juga rujuk info grafik ni.. Untuk mudah faham.

sumber: Facebook 


Jika jaga pemakanan dan jadual yang konsisten, mampu kekalkan tenaga dan kuantiti susu. Yang penting yakin susu cukup, doa dan istiqamah. Moga kali ni dapat susukan cukup hingga 2 tahun... Moga tak gagal lagi kali ni..

Moga Allah permudahkan.. Keep strong and positive... Yeah!!!

Semoga bermanfaat... 

14 Kesan Buruk Dari Aura Negatif Dalam Kehidupan

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

14 Kesan Buruk Dari Aura Negatif Dalam Kehidupan | Apa itu aura negatif? Iaitu sesuatu sikap buruk yang memberi kesan pada diri dan orang lain... Seperti marah, dendam, sakit hati dan sifat-sifat mazmumah.

Aura negatif juga ada dalam pergaulan seharian di laman sosial...

Aura negatif ini bukan sahaja memberi kesan kepada diri sendiri tapi kepada orang lain.


14 Kesan Buruk Dari Aura Negatif Dalam Kehidupan


1. Marah selama 5 minit akan menyebabkan sistem imun tubuh kita jadi lemah selama 6 jam.

2. Dendam dan Menyimpan Kepahitan akan menyebabkan imun tubuh kita mati.
Dari situlah bermula segala penyakit, seperti Stress, Kolesterol, Hipertensi, Serangan Jantung, Rhematik, Arthtritis, Stroke (perdarahan/penyumbatan pembuluh darah )

3. Jika kita sering biarkan diri kita Stress, maka kita akan alami Gangguan Pencernaan.

4. Jika kita sering merasa Khuatir, maka kita mudah terkena penyakit Nyeri Bahu.

5. Jika kita Mudah Tersinggung, maka kita akan cenderung terkena penyakit Insomnia (susah tidur).

6. Jika kita sering mengalami Kebingungan, maka kita akan terkena Gangguan Tulang Belakang Bahagian Bawah.

7. Jika kita sering biarkan diri kita rasa takut yang Berlebihan, maka kita akan mudah terkena penyakit Ginjal.

8. Jika kita suka Berfikiran Negatif, maka kita akan mudah terkena Dyspepsia ( penyakit sulit mencerna ).

9. Jika kita mudah Emosi & cenderung Pemarah, maka kita terdedah pada  penyakit Hepatitis.

10. Jika kita sering merasa "Sombong" ( menolak kebenaran dan meremehkan orang lain ) terhadap lingkungan, maka kita akan berpotensi mengalami Penurunan Kekebalan Tubuh.

12. Jika kita sering Anggap Mudah semua persoalan, maka hal ini boleh akibatkan penyakit Diabetes.

13. Jika kita sering merasa Kesepian, maka kita boleh terkena penyakit Demensia Senelis ( berkurangnya memori dan kontrol fungsi tubuh ).

14. Jika kita sering Bersedih dan rasa selalu Rendah Diri, maka kita boleh terkena penyakit Leukemia ( kanser darah putih )

Sumber dari buku “The Healing dan Discovering the Power of the Water” By : Dr. Masaru Emoto.

Dato' Dr Hj Mohd  Fadzilah Kamsah via Telegram Channel

Jadi, rawat diri dengan senyum, sabar dan redha. Insha Allah aura negative susah nak hinggap. Dan jauhkan dari rakan yang beraura negatif supaya kita tak calit sama dengan aura tersebut. Sebab tu MF unfriend dan unfollow je rakan di media sosial yang selaku meroyan dan meluahkan perasaan keterlaluan.. Bukan nak kata kita baik.. Tapi kalau berusaha nak jadi baik, kena buang semua perkara yang boleh mencetuskan kepada yang tidak baik itu. 

Disember 25, 2017

Berapa Jam Anak Nak Kena Tidur Dalam Sehari?

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Berapa Jam Anak Nak Kena Tidur Dalam Sehari? | Tidur satu fitrah dan keperluan... Dari belum lahir hingga ke tua wajib tidur dan cukup tidur.

Tapi paling penting masa kecil. Waktu tengah membesar tu tidur sangat penting... Sebab akan beri kesan kepada perkembangan fizikal, mental dan emosi anak.


Berapa Jam Anak Tidur sehari

Berapa Jam Anak Nak Kena Tidur Dalam Sehari?

Tapi, berapa jam anak perlu tidur dalam masa sehari?

Ni jadualnya berdasarkan National Sleep Foundation :

⏰ 0 – 3 bulan 

Kena tidur dalam 14-17 jam. Tak digalakkan kurang daripada 11 jam atau lebih daripada 19 jam

⏰ 4 – 11 bulan

Kena tidur dalam 12-15 jam. Tak digalakkan kurang daripada 10 jam atau lebih daripada 18 jam

⏰ 1- 2 tahun

Kena tidur dalam 11-14 jam. Tak digalakkan kurang daripada 9 jam dan lebih daripada 16 jam

⏰ 3 – 5 tahun

Kena tidur 10-13 jam. Tak digalakkan tidur kurang daripada 8 jam atau lebih daripada 14 jam

⏰ 6 – 13 tahun

Kena tidur dalam 9 hingga 11 jam. Tak digalakkan tidur kurang daripada 7 jam atau lebih daripada 12 jam
Kredit:
#notaparentingTaufiqRazif
Jom Join Telegram Parenting :
klik sini t.me/NotaTaufiqRazif


Lepas umur 13 tahun, purata tidur seperti orang dewasa iaitu 8 ke 11 jam sehari...

Kesan Buruk Anak Yang Tak Cukup Tidur

1. Kurang Tumpuan

Sama macam orang dewasa, bila tak cukup tidur memang susah nak fokus.. Sebab bila siang hari mengantuk.

2. Sukar Kawal Emosi

Bila tak cukup tidur mula memberontak dan buat perangai. Biasakan anak-anak macam ni kan.. Jadi kena pastikan anak cukup tidur.

3. Perkembangan Minda Jadi Lambat

Bila tak cukup tidur otak jadi lemah  dan lambat berfikir. Tapi terlebih tidur pun akan beri kesan yang sama juga.

4. Jadi Agresif

Bila tak cukup tidur, anak jadi sukar dikawal dan boleh jadi hyperactive. Bahkan menjadikan anak agresif dan menjadi tantrums.

5. Tidak Bersemangat

Bagi anak yang  dah bersekolah akan nampak kesan ni dengan lebih ketara. Tak semangat, lesu dan longlai bila nak ke sekolah.

6. Risiko Obesiti

Obesiti terjadi sebab bila berjaga malam mesti lapar dan nak makan. Jadi ianya menyebabkan gaya hidup yang tak sihat dan meningkat risiko obesiti. Jadi anak-anak yang obesiti tu, cuba semak balik rutin tidurnya.


Jadi, kena bijak aturkan waktu tidur anak. Setakat ni, anak pertama dan kedua MF takde masalah bab tidur dari lahir hingga sekarang. Sebab keduanya ini susu badan hingga 2 tahun. Jadi rutin tu sama je. Tapi anak ketiga lain, lepas mula susu botol ni rutin tidur dah lain. Dia pula aktif..Walaupun mengantuk dia masih nak tahan mata.

Yang ketiga ni, masih dalam proses Latih waktu tidur yang konsisten. Moga dipermudahkan.

Semoga bermanfaat untuk semua.

Tahukah Anda : Ibu Mengandung Dilarang Makan Telur Separuh Masak

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Tahukah Anda : Ibu Mengandung Dilarang Makan Telur Separuh Masak | Masa mengandung orang kata nak makan apa, makanlah.. Nanti dah lepas bersalin nak pantang lama. Tapi MF rasa konsep tu macam salah je ka.. Sebab sebenarnya ada beberapa makanan yang kita juga wajib pantang ketika mengandung sebab ada mudharatnya. Salah satunya ialah telur.

Selepas bersalin kena pantang telur sebab ada luka takut luka tu bernanah.. Tapi lepas luka sembuh boleh makan... Rupanya semasa mengandung pun kena pantang juga telur. Iaitu telur separuh masak.

Wanita mengandung perlu elakkan makan telur separuh masak kerana ada kesan kepada kandungan.

Penjelasan mengenainya MF memetik sedikit tulisan dari Prof Emelda Balchin mengenai telur mentah dan telur separuh masak kepada wanita hamil.

Tahukah Anda : Ibu Mengandung Dilarang Makan Telur Separuh Masak

Tahukah Anda : Ibu Mengandung Dilarang Makan Telur Separuh Masak


Telur mentah dan telur separuh masak.  
Ramai ibu yang hamil bertanya saya kenapa saya nasihatkan mereka elakkan memakan telur mentah atau telur separuh masak.  
Hari ini saya nak bagi penjelasan kenapa ibu-ibu hamil, kanak-kanak bawah lima tahun, orang-orang tua dan mereka yang kekebalan immune system yang tidak kuat (penyakit HIV, diabetes yang tidak terkawal) tidak digalakkan memakan telur mentah atau telur separuh masak.  
ADA DUA SEBAB.  
PERTAMA.
Dari segi khasiat, telur yang di masak sangat baik untuk kita, tapi telur yang mentah tidak boleh dihadam protin nya dengan sepenuhnya.  
Saya dah buat posting di sini berkenaan berapa banyak makanan protin kita perlu makan dan jenis-jenis protin.  
https://www.facebook.com/imelda.balchin/posts/10155030301676659 
Bila kita makan telur masak, 90% protin boleh dihadam oleh usus manusia, tapi hanya 50% daripada protin telur mentah boleh dihadam. Dari segi khasiat, telur mentah itu tak elok untuk kita. Sila lihat gambar satu.  
KEDUA.
Dari segi kuman penyakit, telur mentah ialah pembawa kuman bakteria salmonella. Bakteria ini di dapati dari usus dan tahi ayam. Ia boleh masuk ke dalam telur semasa ayam bertelur dan sebelum kulit telur menjadi keras. Untuk mengelakkan pembiakan bakteria ini supaya tidak menjadi banyak, telur-telur mentah sepatutnya disimpan dalam peti sejuk, bukannya di atas rak kedai-kedai runcit. Bakteria Salmonela dihapuskan bila telur dimasak atau dipasteurkan.  
Orang dewasa yang kuat kekebalan immune mereka, boleh melawan bakteria ini, jika hanya sedikit sahaja bakteria Salmonela di makan dengan telur mentah atau separuh mentah. Kebanyakan bakteria salmonella ini juga dihapuskan oleh acid di dalam perut. Hanya segelintir yang terlepas masuk ke dalam usus dan kemudiannya masuk ke dalam dinding usus. Di sini, bakteria yang mati akan melepaskan toxin di dalam dinding usus kita.  
Kita akan mulai rasa sakit dalam masa 6 hingga 72 jam selepas memakan telur yang mengandungi bakteria salmonella yang hidup. Toxin ini boleh menyebabkan keradangan dalam usus, sakit perut, demam, muntah-muntah dan cirit-birit selama 4 hingga 7 hari. Inilah penyakit Salmonela enteritis. Orang dewasa akan baik dengan sendiri tanpa rawatan sebab immune system kita akan melawan toxin. Antibiotik tidak mencepatkan kesembuhan penyakit ini sebab masalahnya ialah toxin yang dilepaskan. Sebab ini lah doktor selalunya tidak memberi antibiotik untuk 'food poisoning'. Pesakit dinasihatkan minum air bersih banyak-banyak sehingga sembuh sendiri.  
Tetapi mereka yang immune system lebih lemah seperti ibu hamil (semua immune system wanita menjadi lemah semasa hamil untuk menghalang ibu melawan baka janin yang datangnya dari suami), salmonella enteritis boleh menjadi penyakit yang lebih teruk dan menyebabkan keguguran atau kematian janin. Jika ibu hamil mendapat salmonella enteritis, keguguran berlaku dalam 80% ibu hamil. Anak-anak kecil pula boleh mendapat sawan jika toxin sampai ke bahagian otak. Ini semua boleh di elakkan dengan memasak telur sebelum dimakan. 
Di negara barat, Restoran tidak dibenarkan menjamu telur separuh masak, tapi kita di Malaysia santai saja order 'roti goyang', sebab memang sedap makan telur separuh masak. Undang-undang di negara kita tidak ketat seperti di negara barat, mungkin sebab kita belum lagi dapat Salmonela epidemic seperti di negara barat pada tahun 1970-1980an dimana ramai kematian disebabkan Salmonela. Di Amerika masih lagi terdapat 30 kematian setahun disebabkan telur yang dicemari Salmonela.
Jangan kata di Malaysia tak ada Salmonela. Di Malaysia, kajian ke atas ayam hidup menunjukkan yang 12 dalam 100 ayam membawa bakteria Salmonela. Kajian ke atas makanan mentah pula menunjukkan 39 dalam 100 sample daging ayam mentah mengandungi Salmonela, dan 3 dalam 100 telur mengandungi kuman bakteria Salmonela.  
Jadi dengan ilmu pengetahuan ini, kita mesti lebih bertanggungjawab untuk memberi nasihat yang baik supaya kita sama-sama melindungi ibu hamil, anak-anak dan warga emas kita, terutama sekali bila telur ayam mentah itu tidak di simpan di dalam peti sejuk.  
Untuk bacaan lanjut:
https://www.cdc.gov/features/salmonellaeggs/index.html 
https://www.fda.gov/downloads/Food/FoodborneIllnessContaminants/UCM278445.pdf 
Prof Dr Imelda,
Pusat Perubatan Universiti Malaya,
Kuala Lumpur.

Lepas bersalin anak empat baru tau bab ni tau.. Mujurlah selama dok makan telur separuh masak tu takde kesan apa-apa... Alhamdulillah.. Allah lindung sebab kita tak tahu kan.. Tapi bagi yang dah tau elakkan makan telur separuh masak...

Masa mengandung ni banyak juga pantang larang sebenarnya. Ada makanan tertentu kita kena pantang. Ikut mak MF makanan berangin dan sejuk elak amalkan semasa mengandung walaupun boleh makan... Tapi jangan ambil secara kerap. Nanti lepas bersalin baru rasa.

Ada betulnya kata mak MF tu sebab beza masa berpantang anak ketiga dan keempat... Jadi, jaga pemakanan semasa mengandung untuk menjamin kesihatan selepas bersalin.


Semoga bermanfaat... 

Jangan Kata Sebelum Hadap!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Jangan Kata Sebelum Hadap! 


SEBELUM memperolehi isteri cantik, manusia menyangkakan bahawa isteri cantik itulah BAHAGIA. SELEPAS memperolehi isteri cantik, hati mereka berbisik “Oh, BIASA je”.

SEBELUM bergelar jutawan, manusia menyangkakan bahawa memperolehi sejuta ringgit itulah BAHAGIA. SELEPAS bergelar jutawan, hati mereka berbisik “Oh, BIASA je”.

SEBELUM memandu kereta mewah, manusia menyangkakan berkereta mewah itulah BAHAGIA. SELEPAS memandu kereta mewah hati mereka berbisik “Oh, BIASA je”.

Dunia ini hanyalah fatamorgana. tak pernah selesai jika dikejar. Benarlah kata pujangga Dr Hamka “Dunia ini indahnya SEBELUM di tangan"...

(Dipetik daripada facebook Bahagian Dakwah, Jakim)


Sebelum kita hadap sesuatu jangan berani nak kata..

Macam MF dulu pernah juga la... Tak mengumpat.. Tapi bila tengok orang ada anak kecil-kecil... Dari jauh kata.. Rapatnya ada dia... Itu je... Sekali Allah bagi pula kat kami perkara yang pernah MF tegur orang tu...

Itulah.. Selagi kita tak hadapi jangan berani kata kat orang Macam2...

Dalam hidup ni kita banyak dok judge hidup orang lain.. Orang tak kahwin berani dah dok komplen hidup orang yang kahwin. Orang ada anak 1 dok kecam orang ada anak ramai... Sekali dia dah hadap baru tau... Bahkan kadangkala lebih teruk ALLAH beri..

Jadi, jangan  kata selagi tak hadap.. Cukuplah doakan yang baik-baik aje...

Sekian, 

Disember 24, 2017

Mystery Giveaway by www.myafarisha.com

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Mystery Giveaway by www.myafarisha.com

Klik banner untuk join
Cara penyertaan:
  • Mesti menetap dalam Malaysia
  • Boleh pilih untuk join di blog atau di instagram atau kedua-duanya. Tapi, Mya akan pilih salah satu kalau nama terpilih untuk dua-dua penyertaan.
  • Untuk penyertaan blog, 
    • Mesti follow blog Mya dan instagram Mya
    • Like page Mya *untuk memudahkan komunikasi*
    • Buat entri dengan tajuk "Mystery Giveaway by www.myafarisha.com".
    • Copy and paste code yang diberikan di bawah ni dan publish.
    • Tinggalkan link entri dalam bahagian komen.
  • Untuk penyertaan instagram, boleh rujuk di post ini.
Hadiah:
  • Mystery box bernilai RM100 untuk setiap pemenang.
Tempoh:
  • Bermula 8 Disember 2017 sehingga 8 Januari 2018

Disember 23, 2017

Sabun Pencuci Baju Chomel Selamat Untuk Kulit Bayi Sensitif

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Sabun Pencuci Baju Chomel Selamat Untuk Kulit Bayi Sensitif | Kulit Bayi baru lahir sangat sensitif dengan persekitaran yang baru.

Bayi baru lahir sangat perlu dijaga kulitnya dari bahan kimia berbahaya.. Sebab tu bayi baru lahir tak digalakkan lagi guna sebarang sabun bahkan segala baju dan pakaian bayi perlu guna sabun khas untuk cuci baju Baby dan tak boleh dicampur dengan baju kita yang dewasa ni.

Oleh sebab nak jaga kulit baby MF yang baru dilahirkan bulan lepas, MF memilih pencuci pakaian Chomel.


Sabun Pencuci Baju Chomel Selamat Untuk Kulit Bayi Sensitif

Kenapa Pencuci Pakaian Chomel Jadi Pilihan MF? :

Ada beberapa sebab MF pilih pencuci pakaian Chomel ni. Antaranya:

1. Diperbuat dari bahan organik

Pencuci pakaian bayi Chomel diperbuat dari bahan organik dan tanpa bahan kimia berbahaya. Diperbuat dari bahan berasaskan tumbuhan yang diyakini selamat untuk kulit bayi dan kulit sensitif.



2. Bebas Paraben dan Silikon

Seperti yang kita tahu, Paraben ni walaupun sikit digunakan dalam Mana-mana sabun ianya lama kelamaan memberi kesan juga kepada badan kita. Apatah lagi untuk bayi yang sememangnya masih rendah tahap imunisasi dan kulit yang masih nipis dari sebarang pelindung.



3. Selamat Untuk Kulit Sensitif dan Ekzema

Ini yang paling utama. Disebabkan pencuci ini diperbuat dari bahan organik dan bebas bahan kimia berbahaya, jadi ianya menjadikan sabun pencuci yang selamat untuk bayi yang punyai kulit sensitif dan yang ada ekzema. Kita tahu la kan... Bayi yang ada ekzema ni kena berhati-hati dalam sebarang penggunaan sabun pencuci. Jadi, jangan risau pencuci pakaian Chomel ini selamat untuk digunakan  bagi bayi yang ada ekzema.

Pencuci pakaian Chomel ini memang bebas bau... Takde bau wangi sebab tu dikatakan ianya organik. Jika sabun biasa yang ada bau tu dah dicampur bahan kimia dah.. Tapi yang ni takde bau... Maknanya itu membuktikan pencuci ini memang betul-betul organik.

Walaupun begitu, ianya tetap mampu membuang kotoran seperti muntah bayi dan warna kekuningan najis bayi. Dan untuk pengetahuan semua, pencuci ni sesuai untuk seisi keluarga... Bahkan sangat sesuai untuk basuhan baju atau pakaian berwarna putih seperti pakaian sekolah, telekung dan sebagainya sebab ianya mampu membersihkan kotoran degil tanpa memudarkan warna putih yang asal. Sebab ada sesetengah pencuci tu kan, bila basuh warna putih nanti turun warna putih asal tu.. Jadi kusam.. Tapi pencuci Chomel ni tidak...

Cara Penggunaan


Untuk menggunakan pencuci ni boleh 2 Cara. Sama ada menggunakan basuhan mesin ataupun tangan. Boleh rujuk cara penggunaannya pada botol pencuci ini... Untuk basuh sikit, guna 1/2 penutup, basuhan sederhana 3/4 penutup dan basuhan banyak 1 penutup penuh. Bagi kotoran degil, sapu sikit sabun pada kotoran dan basuh macam biasa.



Produk Chomel Baby ni ada tiga jenis sebenarnya. selain Baby laundry Detergent ada juga Breast Pump & Bottle Cleanser, Chomel dan Toy and Surface Cleaner dan  Barangan Chomel memang selamat untuk kanak-kanak. Memng bagus, semua barangan bayi dibersihkan denagn pencuci khas. Baru anak-anak kita sihat dan bebas daripada penyakit. Produk Chomel telah lulus ujian dermatologi untuk kulit sensitif.

Kalau korang berminat, boleh hubungi:

Website:
https://www.chomelbaby.com

No Tel :016-7750 888

Facebook:
https://www.facebook.com/chomelbb/

Instagram:
https://www.instagram.com/chomel_baby_/

Doa Taubat

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

DOA TAUBAT

Taubat
Sumber : Google images 


“Aku mohon ampun pada-Mu wahai Allah Yang Maha Agung. Aku bertaubat dari segala dosa yang aku buat sama ada secara sengaja atau tak sengaja, yang aku tahu atau tak tahu, sembunyi atau terang-terangan dan baik dosa kecil mahupun dosa besar.

Ampunkanlah aku ya Allah kerana Engkau yang Maha Pengampun Maha Penyayang. Terima kasih Allah kerana gerakkan hati aku untuk bertaubat. Terima kasih Allah.

Ya Allah, sungguh aku menyesal atas semua perbuatan maksiat yang aku lakukan. Berilah aku petunjuk dan bimbingan menuju ke syurga-Mu. Aku tahu aku tak layak.  Namun aku juga tak mahu memasuki neraka-Mu.

Ampunkan aku ya Allah.  Kerana aku ingin kembali kepada-Mu dalam keadaan suci seperti kain putih. Aamiin ya rabbal alamiin."

Psss : Jika diri makin seronok beribadat, makin tenang, makin tekun membaiki diri dan segala-galanya mulai baik, ketahuilah bahawa itu petanda taubat kita diterima.  Insya Allah.

Jika tiada tanda ini setelah bertaubat macam mana pulak? Bertaubat lagi hingga kita sendiri meraih ketenangan. Kerana taubat itu bukan sekali, ia mesti dibuat berulang kali. Faham faham?

Kredit : Himpunan Doa

Disember 22, 2017

Hukum Lelaki Pakai Ketat dan Nipis

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Hukum Lelaki Pakai Ketat dan Nipis | Bab aurat, selalu orang nampak perempuan yang banyak kesalahan sebab perempuan ni banyak auratnya. Seluruh tubuh kecuali muka dan pergelangan tangan saja. 

Tapi sekarang ni, trend lelaki pun ada yang pakai baju ketat untuk nampakkan badan sado dan seluar ketat dan fit dengan bentuk kaki... 

Jika perempuan pakai camtu mesti kena kecam kan, bagaimana pula kalau lelaki pakai dengan pakaian yang ketat dan nipis hingga nampak bentuk tubuh badan?

Hukum Lelaki Pakai Ketat dan Nipis

Hukum Lelaki Pakai Ketat dan Nipis


Assalamualaikum.

Apakah hukum seorang lelaki menggunakan pakaian nipis dan ketat sehingga menampakkan bentuk tubuh?

JAWAPAN:

Waalaikumussalam wbt,

Keadaan itu perlu diteliti. Jika dia memakai pakaian, maksud pakaian itu ialah menutup tubuh. Kalau, berpakaian tetapi menampakkan tubuh, tidaklah dinamakan berpakaian. Contohnya, di dalam Islam tidak dikira menutup aurat mereka yang memakai pakaian lutsinar seperti plastik. Firman Allah Taala:

يَا بَنِي آدَمَ قَدْ أَنزَلْنَا عَلَيْكُمْ لِبَاسًا يُوَارِي سَوْآتِكُمْ وَرِيشًا ۖ وَلِبَاسُ التَّقْوَىٰ ذَٰلِكَ خَيْرٌ ۚ ذَٰلِكَ مِنْ آيَاتِ اللَّهِ لَعَلَّهُمْ يَذَّكَّرُونَ

Maksudnya: Wahai anak-anak Adam! Sesungguhnya Kami telah menurunkan kepada kamu (bahan-bahan untuk) pakaian menutup aurat kamu, dan pakaian perhiasan; dan pakaian yang berupa taqwa itulah yang sebaik-baiknya. Yang demikian itu adalah dari tanda-tanda (limpah kurnia) Allah (dan rahmatNya kepada hamba-hambaNya) supaya mereka mengenangnya (dan bersyukur).

(Surah al-A'raf, 7:26)

Ini kerana perkataan " يُوَارِي سَوْآتِكُمْ" jelas menunjukkan sifat pakaian mestilah menutup aurat.

Kedua, pakaian yang dalam Islam tidak benar ialah pakaian yang يُلفِتُ النَّظَر (yakni terlalu menarik perhatian). Justeru, apatahlagi baju yang menampakkan tubuh badan, mungkin orang lelaki dengan orang lelaki tidak berasa apa-apa, tetapi dengan wanita jadi lain, yang membawa kepada syahwat dan membawa kepada ghairah. Sekali pun, ada yang boleh menjawab, ‘Saya pakai seluar sempurna menutup aurat, dari pusat ke lutut’. Namun, sesuatu perkara yang membawa kepada haram boleh juga jatuh kepada haram. Kaedah menyatakan:

ما أَدَّى إلى حَرَامِ فَهُو حَرَامٌ

Maksudnya: Perkara yang membawa kepada perkara yang haram, juga haram hukumnya.

Rujuk Qawaid al-Ahkam (2/218) oleh Imam Izz bin Abd al-Salam

Justeru, pakailah pakaian taqwa seperti nas di atas yang mematuhi Syarak. Semoga Allah memberikan kefahaman kepada kita dalam mengikuti agama-Nya.

Wallahua’lam..

Sumber: http://www.muftiwp.gov.my

Jadi, sama je lelaki atau perempuan, kalau pakai ketat tetap dikira tak tutup aurat tapi balut urat... 

Tak Payah Nak Pelik

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Tak Payah Nak Pelik | Mulut merungut... Kenapa bisnes asyik merundum je... Customer lari dan tak lekat...

Padahal dah usaha dah, doa dah, siap buat fb ads lagi.. Apa yang tak kena...


Tak payah nak pelik jika...

Subuh jam 6.45 pagi
Zuhur pukul 4
Asar jam 6 petang
Maghrib sikit lagi nak terlepas.

Lepas tu kata kenapa rezeki susah nak lekat...

Quran jarang buka
Zikir entah ke mana
Istighfar ingat-ingat lupa

Dah tu pelik kenapa rezeki menjauh dan pelik kenapa diri tak jadi baik...

Kenapa Allah Tak Makbulkan Doa? 

Konsepnya mudah,
BUAT APA YANG ALLAH MINTA
INSHAALLAH ALLAH AKAN BERI APA YANG KITA NAK...

DAHULUKAN KEHENDAK ALLAH
INSHA ALLAH, ALLAH AKAN TUNAIKAN KEHENDAK KITA. 

Disember 21, 2017

Cara Mudah Convert File PDF ke Word Secara Online Free

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Cara Mudah Convert File PDF ke Word Secara Online Free | Nama je cuti bersalin, tapi kerja sekolah tak siap, gara-gara bersalin mengejut.. Banyak kerja tertangguh... Salah satunya menyiapkan modul untuk pelajar sepanjang MF cuti bersalin. Ye lah.. kesian pula kat pelajar, tertinggal banyak waktu MF bercuti... kalau ada guru ganti ok sikit, jika tidak. memang kesian.

Jadi, mencari maklumat di internet sahaja.. Alhamdulillah dapat tapi format PDF la pula.. Tak boleh nak edit... Jadi MF mencari solusi untuk convert file PDF ke Word secara online percuma.

Sebelum ni pernah guna pelbagai website yang ada untuk convert tapi malangnya, dia convert tak habis.. Nak convert penuh kena langgan atau jadi ahli berbayar... Alahai.. bukan nak guna selalu.. membazir aje kalau bayar..

Dalam dok mencari.. akhirnya MF jumpa satu website percuma untuk convert file PDF ke WORD secara mudah, cepat dan senang... Bahkan bestnya dapat convert secara banyak sekali gus.. Jimat masa..

Cara Mudah Convert File PDF ke Word Secara Online Free

Caranya..

Pergi ke website ini: http://pdf2doc.com/

Bila buka je, akan keluar paparan macam kat bawah ni...

Kat menu atas tu.. boleh pilih nak covert file apa... Banyak pilihan, antaranya:
  • PDF to DOC
  • PDF to DOCX
  • PDF to TEXT
  • PDF to JPEG
  • XPS to PNG
  • PDF Compressor 
  • Combine PDF (untuk gabungkan file-file PDF jadi satu)
  • JPEG to PDF
  • Any to PDF (lain-lain format kepada format PDF)


Jadi, MF nak format PDF to DOC je.. MF pilih PDF to DOC, kemudian klik UPLOAD FILES.
Pilih je berapa file yang nak di convert. Maksima 20 file untuk sekali convert.


Convert File PDF ke Word Secara Online Free

Dah Upload, tunggu je website ni buat kerja... hingga button Download All tu tak kelabu...Maknanya boleh klik button Download All tu... kira dah habis di convert la tu. 

Klik je Download All dan simpan dalam komputer/laptop anda. 

Dia akan compress file tu dalam format WinZip atau WinRAR... 

Convert File PDF ke Word Secara Online Free

Kemudian, unzip kan file tersebut dan boleh lah edit file PDF yang telah di convert ke Ms Word tadi...

Convert File PDF ke Word Secara Online Free


Memang mudah dan memudahkan sebab boleh convert pelbagai file dan banyak file dalam satu masa.. menjimatkan dan memudahkan...

Lepas ni tak payah nak pening lagi kalau dapat file PDF... sebab dah jumpa website yang boleh convert ke Word dengan mudah...

Semoga bermanfaat.

10 Tips Untuk Ibu Ayah Yang Ada Anak Tahun 1 2018

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


10 Tips Untuk Ibu Ayah Yang Ada Anak Tahun 1 2018 | Minggu terakhir untuk buat persiapan persekolahan bagi sesi 2018.

Macam mana persiapan? Dah siap beli baju dan buku. MF rasa, minggu ni minggu sibuk ni... Banyak kedai akan jadi tumpuan untuk ibu bapa buat persiapan akhir untuk sesi persekolahan tahun depan.

MF pun tak terkecuali dan untuk pertama kali beli baju untuk anak sendiri yang bakal naik sekolah tahun rendah tahun 1 2018.

Sebagai ibu bapa mestilah debaran tu ada.. Anak nampak relax je tapi mak pak nya yang kalut sebab takde pengalaman kan.. Insha Allah anak akan datang tak serisau ini dah...

Apa pun hanya doa moga dipermudahkan... Tambah pula.. Semua persiapan diuruskan suami je.. Sebab MF salam pantang lagi.

Bab persiapan persekolahan secara fizikal tu MF tak risau mana.. Tapi yang lebih merisaukan cabaran si kakak nak mula dengan gaya dan amalan pembelajaran yang semestinya berlainan semasa dia di pra-sekolah.

Cuma, sedikit lega sebab kakak bersedia di pra sekolah.. Jadi selok belok sekolah seperti kantin, tandas dan segalanya dia dah tahu...

Apa pun, menarik untuk MF nak kongsikan 10 Tips berguna dari cikgu tahun 1 ini... Panduan buat ibu bapa baru yang ada anak ke Tahun 1 buat pertama kalinya..

10 Tips Untuk Ibu Ayah Yang Ada Anak Tahun 1 2018

10 Tips Untuk Ibu Ayah Yang Ada Anak Tahun 1 2018 


Ada anak Darjah 1 tahun 2018? Ini persiapan kau sebagai ibu bapa.

1) Pastikan Anak Kuasai 3M

Pastikan anak kenal huruf dan boleh membaca dan mengeja walau sedikit. Operasi asas nombor, tambah dan tolak bawah 10 dia dah kuasai.

Silibus KSSR Semakan 2017 sangat tinggi arasnya. Murid yang masuk dengan 'zero', pasti ketinggalan jauh ke belakang. Silap-silap akan masuk kelas pemulihan.

Bahasa Malaysia tahun 1 silibus baru ini murid dah kena pandai bina ayat berdasarkan gambar menjelang pertengahan tahun.

Matematik pula dah diperkenalkan asas bundar, asas pecahan malah pengurusan data. Ini semua topik di Tahun 4 kalau ikut silibus lama, KBSR. KSSR ni lain macam dia punya pergi.

Bayangkan kalau anak kita masuk dengan 'zero'. Pasti tertinggal kerana cikgu tak akan tunggu anak kita seorang.

2) Bimbing Anak di Rumah

Bimbing anak di rumah. Ini sangat penting. Berhenti merungut kata silibus tinggi dan soalan terlampau KBAT.

Anak walau ada asas membaca dan tahu operasi asas nombor pasti ketinggalan juga jika tiada bimbingan lanjut di rumah.

Silibus berat, masa singkat. Namun sebenarnya anak-anak kita boleh kuasai. Majoriti murid mampu ikut dengan baik.

Kebanyakan murid yang tertinggal adalah yang tidak diberi bimbingan lanjut di rumah.
Nak anak berjaya? Bantu mereka. Jangan harap ilmu di sekolah dan guru semata-mata.

3) Ajar Anak Kenali Wang. 

Ajar anak guna wang. Ajar anak tunggu terima baki. Ajar anak jangan bagi wang jika murid lain minta. Ajar anak maklumkan pada cikgu kalau murid lain minta wang dari mereka.

Semua asas ini perlu diajar dari rumah lagi. Cikgu tak mampu nak ajar beratus murid cara guna wang dan cara jaga duit poket mereka.

Fakta : Ramai murid tahun 1 tidak tahu guna wang.

4) Ajar Anak Guna Tandas

Ajar anak guna tandas awam/sekolah. Jangan buat macam di rumah. Ajar anak minta izin untuk ke tandas.

Fakta : Ada murid buka seluar dalam kelas dan berlari bogel menuju ke tandas tanpa rasa malu. Ada pula buka seluar di luar pintu tandas dan seluar basah kuyup kena air kat lantai dan kotor dipijak kawan yang lalu lalang.

5) Jangan Takutkan Anak Dengan Cikgu Garang

Jangan takutkan murid dengan bagitahu mereka cikgu garang. JANGAN!
Ramai ibu bapa takutkan anak mereka dengan ayat,
" Abang jangan nakal-nakal. Nanti cikgu rotan."
Akibatnya, murid takut nak minta izin ke tandas.

Fakta : Kebanyakan murid yang kencing berak dalam seluar kerana takut untuk minta izin sebab dimomokkan oleh ibu bapa mereka bahawa cikgu garang.

6) Ajar anak berkongsi dan menjaga barang sendiri.

Bekal makanan buatlah lebih. Suruh anak berkongsi dengan murid lain. Ini amalan mulia.
Begitu juga pensel, pemadam dan alat tulis. Berkongsi, tapi sila pastikan mereka ambil dan simpan semula.

Fakta : Ramai murid tidak pandai jaga harta sendiri. Hasilnya, di kantin lambakan botol air dan bekal makanan yang murid tinggal. Dalam kelas, lambakan alat tulis yang jatuh tidak dikutip, buku ditinggalkan di bawah meja.

7) Ajar Pakai Kasut dan Tali Pinggang

Jangan bagi murid pakai kasut bertali jika mereka tak pandai ikat. Ajar juga anak buka dan pasang tali pinggang.

Ramai murid tahun 1 pakai tali pinggang buat kali pertama bila menjejak kaki di sekolah. Mak ayah yang pakaikan di rumah.

Fakta : Ramai murid terkencing dan terberak dalam seluar gara-gara tak pandai buka tali pinggang.

8) Ajar Ikut Jadual Sekolah

Ajar anak susun jadual ikut hari. Jangan bawa semua buku. Bawa buku mengikut jadual sahaja. Baru beg tak berat.

Ajar ayah dia sekali susun jadual anak. Ini pun penting!

Fakta : Biasa murid bawa buku ikut jadual dan beg tak berat. Suatu hari semua buku murid itu bawa. Rupanya ibu dia 'out station' dan ayah tukang susun buku.
Semua buku ayah dia sumbat. Banana punya ayah. Kesian kat anak.

9) Gunakan Group Whatssap Dengan Bijak

Jika ada group wasap kelas, jangan wasap tengah-tengah malam buta dan mengharap balasan segera. Cikgu bukan kedai 7-Eleven yang setiap masa tunggu nak reply mesej anda.

Hormati group wasap tersebut. Jangan post status politik, jangan spam dengan nasihat, kata-kata hikmah, perkongsian cerita menarik atau apa jua. Cukuplah group itu untuk maklumat anak dan kelas.

Nak sangat post isu semasa, hadis, kata nasihat, mutiara kata, mutiara naga, kau buka group wasap lain dan add lah semua parent. Post lah semua benda sesuka hati kamu.

Paling penting, jangan promote barang anda berniaga dalam group tu. Menyampah dan mengganggu tahu tak?

10) Berhenti Merungut

Usah lagi diratib tentang sukarnya silibus baru dan payahnya soalan KBAT.

BERHENTI MERUNGUT!

Sebaliknya bertindaklah. Merungut tidak mampu mengubah apa-apa. Orang lain yang bertindak anak mereka dah maju ke depan.

Kita yang sering merungut di hadapan anak tentang sukarnya silibus sehingga anak pun set dalam kepala 'payahnya belajar'.

Kredit : Facebook Mohd Fadli Salleh

Rasa lega sikit bila baca, maknanya kena bersedia mulai sekarang... Sekarang ni pun MF mula print beberapa latihan Linus untuk kakak buat di rumah... Bahan tu banyak di Facebook...

Yang mana dia tak boleh buat perlukan lebih pengukuhan... Walaupun kakak boleh jawab tapi kadang ada kecuaian dalam menjawab tu sebab salah...

InshaAllah, dalam minggu ni kena Latih dan praktikkan dia dengan 10 Tips perkongsian cikgu tahun 1 ini...
Semoga bermanfaat untuk ibu bapa yang lain juga...

Moga Allah permudahkan urusan kita semua...