Follow us on Facebook

6 Kesan Buruk Skip Sarapan


Seingat MF, memang tak pernah skip ambil sarapan pagi sejak dari kecil. 


Sarapan pagi ni cukup dengan minuman dan makanan yang ringkas untuk alas perut.


Jangan skip ambil sarapan terutama bagi yang nak capai berat badan ideal. 


Dan jangan ambil sarapan berat. Nak makan berat sesuai waktu makan pagi. 


Tapi kebanyakan dari kita... Sebab sibuk kan.. Selalu skip sarapan. Terus makan pagi dengan makanan yang berat. Dan lagi parah bila gabungkan sarapan dan makan pagi sekali dengan makan tengah hari... Kengkadang terkantoi juga buat macam ni. 


Tapi perut MF tak tahan... Kena ambil juga sarapan sebab dah terbiasa. Pedih perut kalau tak sarapan. Kecuali waktu puasa. Tu pun kena sahur kalau puasa. 


Cukup dengan roti sekeping dengan air suam atau air oren suam... Cukup dah tu.. Sementara nak tunggu makan pagi. 


Jadi  jangan skip sarapan ok.. Jaga waktu makan.. Insha Allah.. Badan sihat dan kuat. 

Post a Comment

6 Comments

  1. Nice info sis. Baguslah kalau awk tak pernah skip makan. Orang mcm saya yang bermasalah. Kadang lupa makan sebab selera tak ada. Skg tgh usaha nak biasakan makan pagi g..

    ReplyDelete
  2. sama lah kita, perut tak tahan kalau tak sarapan. Selalunya sarapan makan roti je sekadar alas perut

    ReplyDelete
  3. Sha mesti makan sarapan, even lambat pukul 10 pun. Eh tu dah kira makan pagi kan? Haha 😅. Tapi sarapan mesti, lunch skip takpe.

    ReplyDelete
  4. saya dulu selalu skip sarapan, konon-konon tak lalu nak makan time pagi. Sekarang ni anak-anak sentiasa kena bersarapan walaupun sekadar makan roti ja.

    ReplyDelete
  5. Haah saya selalu ambil sarapan wajib kalau tak lapar je sepanjang masa

    ReplyDelete
  6. ni habit buruk CT gakni suka x brekfast. memang tak minat brekfast..
    nak kena train diri ni belajar breakfast..

    ReplyDelete

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^