06 Februari 2017

AWAS! BAGI IBU BAPA YANG ADA DAN BAKAL ADA ANAK PEREMPUAN!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

ALERT buat Ibu ayah yang ada & mengandungkan anak perempuan.

Ambil tahu... ia penting untuk masa depannya.

Sihat atau tidak rahim seseorang wanita banyak bergantung seawal kelahirannya lagi.

Anak anak perempuan mudah dijangkiti kuman di faraj apabila meletakkan bedak direct ke bahagian sulitnya.

Bahan utama nak buat bedak talkum ni ada magnesium silicate hydroxide yang kita kenal sebagai talc, mengandungi bahan beracun yang zarahnya menyebabkan tumor dalam ovari dan paru paru. - (Pendedahan Persatuan Pengguna Pulau Pinang - 2009).

Walaupun benda ni dah didedah lama, but still ada parents yang masih gunakan talkum dengan niat 'mewangikan' anak, finally anak disahkan kanser sebab kita =(

Banyak kajian menemui zarah zarah talc dalam tumor ovari wanita disebabkan mereka kerap menyapu bedak talkum pada alat sulit. Zarah talc ini boleh sampai ke sistem pembiakan dan terbenam dalam lapisan ovari.

Walaupun pemakaian talkum seminggu sekali di bahagian sulit, tapi ia sudah cukup menambah risiko kanser 36% dan 41% bagi mereka yang memakainya setiap hari. Nauzubillah....

Bukan tu saja, debu putih halus daripada talc yang berterbangan ni boleh disedut bayi dan terdedah kepada masalah laluan pernafasan membengkak dan boleh menyebabkan pneumonia.

Sumber: google images


Tips MENYAYANGI RAHIM bagi setiap wanita seawal bayi lagi : 
  • Jika ada lelehan atau discharge basuh faraj/wap dengan air garam.
  • Makan banyak sayur dan buah seawal usia 6 bulan lagi hingga dewasa.
  • Minyak ikan dan vitamin C baik utk melawan penyakit rahim. 
  • Check jika ada history penyakit rahim dalam family. Setiap penyakit ada kaitan dengan pengaruh baka dan 10% boleh menyumbang kepada puncanya. 
  • Kahwin dan hamil ketika usia 20an mencegah ketumbuhan fibroids & adenomyosis. 
  • Tangani stress pada diri. 
  • Elakkan makan junk food dan fast food - ia bukan saja boleh menyebabkan kegemukkan malah haid yang tidak teratur disebabkan pemakanan dan hormon tidak seimbang ini menyebabkan gangguan pada rahim dan merosakkannya. 
  • Masa period elakkan keluar rumah pada waktu maghrib dan malam.
  • Nenas baik bagi wanita yang tidak merancang hamil. Nenas berfungsi untuk bersihkan darah kotor di belakang rahim. Sebab tu masa pregnant orang orang tua tak bagi makan nenas. Dia bersifat mencuci.

====================================================
Sumber Asal: Copyright@Nazira Nazir buku 9bulan10hari


Bab letakkan bedak pada anak tu, masa anak sulung MF buat... tapi atas kesedaran dan pembacaan, mengenai kesan bedak talkum pada bayi, MF tak letak lagi... anak kedua dan ketiga memang tak guna bedak langsung... bahkan memang tak suka guna bedak talkum... tapi kadang orang tua, suka sangat siapkan anak kita dengan bedakkan... tapi asalkan tak letak di alat sulit anak-anak ok lagi  la kan... 

Untuk anak ketiga ni, alami ruam panas dan ruam kulit... jadi, solusi nya Mf gunakan krim talkum tea tree jenama Cosmoderm... memang berkesan dan selamat pada kulit bayi... Alhamdulillah dengan izin Allah. 

2 ulasan:

  1. nice info MF.... saya pun ada buat juga, bila ank kedua jarang buat tapi selalu ditegur oleh orang tua... nak explain pun tak tahu.... huhu....

    BalasPadam
  2. yup kakak nad pernah bagitau..sebb tu tak pernah letak bedak dekat bahgian bawah..letak kat badan pun jarang..ahhaa

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^