GuidePedia

2
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Ratu cantik dunia siapa ya??? Dan ramai suka kongsikan info pasal kecantikan...

Pagi ni MF nak kongsi pasal orang atau manusia yang paling buruk atas muka bumi ni...

Nak tahu siapa???


Manusia yang paling buruk... 
Dia benci kan seseorang... 
Kemudian dia ajak orang lain untuk benci orang yang sama...
Menyebar dan menceritakan keburukan orang yang dia musuhi...
Dan menggalakkan orang lain turut benci orang yang dia benci... 

Ni lah manusia paling buruk kat dunia ni... 

Benci???
Sifat mazmumah yang syaitan suka...

Siapa kita nak benci orang lain?
Sedangkan Allah tak pernah bencikan walaupun berjuta dosa kita buat pada Dia... Tapi kita, sebab satu salah dan satu kesilapan... Kita nak bencikan orang tanpa melihat lagi kebaikan yang dia pernah buat... 

Bila benci, hati akan berdendam...
Dendam buatkan hati tak pernah tenteram... 

Belajar dan ajarlah hati untuk memaafkan...
Kerana memaafkan sifat mulia...
Orang yang minta Maaf dan memaafkan hatinya tenang, jiwanya bersih dan wajahnya ceria serta awet muda... 

Tiada manusia tak pernah buat silap...
Nabi s.a.w sendiri pernah buat silap dan terus ditegur Allah...  Apatah lagi kita manusia biasa ni kan... Ada je silap kita buat... 

Jadi, tak payah nak benci, nak dendam...nak ajak orang lain benci orang lain... 
Tak kemana pun sikap tu.. Tak bawa faedah pun... Bahkan memburukkan keadaan... 

Bersikap matanglah dalam pemikiran.. Dan setiap tindakan... 
Thanks for reading: Manusia Yang Paling Buruk Di Dunia!!!

Catat Ulasan

  1. itu sikap yang sgt² x baik...
    jauhi laaa....
    Salam jumaat...
    singgah pagi ♥

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

 
Top