GuidePedia

3
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Botol dan manusia sama...
Apa samanya...

Luaran botol sama, tapi isi yang berbeza buatkan nilai botol tu juga berbeza...


Begitulah yang membezakan kita... 
Luarannya kalau pakai baju mahal tapi dalaman kosong tanpa iman dan amal, tetap takde nilai... Tetap nampak sama di sisi Allah... 

Yang membezakan kita ialah iman dan amal... Kerana luaran kita hanya jasad yang akan mereput di tanah jua...

Jadi, jangan nak bangga dengan apa yang kita ada... Jangan nak rasa best dan bagus sentiasa... Kerana tanpa iman, kita tetap serupa...

Thanks for reading: MANUSIA NI MACAM BOTOL!

Catat Ulasan

  1. salam..
    nice entry..
    manusia mmg semua sama,tidak kira apa ltar blkng dan rupa kita..
    hnya tahap keIMANan je yg mbezakan kita..

    BalasPadam
  2. isilah sebanyak mana amalan dan kebaikan.

    BalasPadam
  3. betul tu kak MF. kadang2 sy rimas dengan manusia yang bangga diri. Tak sedar ke diorang yg cuma iman dan amal je yg membezakan manusia?

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

 
Top