Tuesday, 10 November 2015

Pengalaman Beli Set Komputer Dell di www.11street.my

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Alhamdulillah... Rezeki bisnes cetak baju kami mendapat sambutan... Sambutan menggalakkan dari saudara terdekat dan rakan-rakan... Jadi, lepas tiga bulan ada sedikit keuntungan kami plan nak beli sesuatu untuk nampakkan hasilnya tuh kan..

Jadi, lepas berbincang suami isteri, kami putuskan nak beli komputer desktop untuk mudahkan lagi kerja-kerja design dan mencetak untuk buat baju dan design cutting sticker.

Memula survey juga kat kedai komputer, tapi agak mahal... Satu hari, MF belek la komputer kat webshop baru yang lebih kurang macam Lazada tu... Namanya 11street.my.


Lepas belek-belek... Ada jenama yang kami minat nak beli yang sesuai untuk kerja design ni... Iaitu jenama Dell.

Harga asalnya RM15++.++ tapi lepas diskaun tinggal RM7++ je... Bila tengok detailnya... Dikira murah la... Desktop ni kira yang recond...bukan baru.... Tapi diperbaharui semula... Diinstall semula window, processor dan RAM nya...

Berkenan tu sebab dia guna Processor Intel iCore3 3.3GHz, memang laju dan bagus untuk kerja design nih... RAM tak besar mana la... 2GB sahaja... Tapi ok la kan.. Lepas bincang-bincang terus la order online...

Kami order hari Sabtu... Kiranya kedai tutup la kan waktu tu... So, hari Isnin tunggu... Dah petang baru pihak 11street email dan SMS tracking nombor iaitu mereka guna perkhidmatan GDEX.

Ok la... MF tak semak pun.. Tunggu je sampai hari Selasa... Sampai ke hari Selasa... Tak juga terima barang... Malamnya MF semak tracking, tapi tiada dalam sistem... Hati mula risau... Maunya tak kan... Tak pernah pun beli barang kat 11street ni... Tapi yakin beli tu sebab syarikat ni kira anak syarikat Celcom ... Tu beli je tuh...


Disebabkan risau tuh, MF terus emailkan kat pihak GDEX, pihak 11street dan pihak penjual tentang status tracking nih la.. Dah email malam, mana la nak disemakkan ...

Esoknya, hari Rabu baru pihak GDEX balas email yang barang tu memang takde dalam sistem dan mereka tak terima... Memandangkan MF sibuk dan suami sibuk masa tu kami ignore je dulu walaupun risau... Tak call pun...

Malam Rabu tu pasrah je... Kalau ada rezeki ada la kan... Lagi pun tempoh penghantaran dia maklumkan dalam masa 3-7 hari bekerja.. Jadi, relax la dulu kan... Kalau lepas 7 hari tak sampai baru kita buat kecoh kan..

Tu pun kira kecoh gak... Sebab MF bagitau je MF ni blogger... Ada unsur macam ugutan la juga... Haha... Saja je gempak kan... Nak bagi diorang buat kerja cepat kan.. Bisnes online kena cepat baru orang percaya tau..

Sekali pagi hari Khamis tu, suami nak call pihak 11street... Dah call dah ni.. Sekali dalam masa yang sama MF pun dapat call dari pihak 11street... Dia bagitau barang tu dia akan hantar hari ni...oleh pihak GDEX... Tapi tak tahu jam berapa kan.. Ok la ... Lega dia bagitau tuh...

Lepas dia call tu, semak pula tracking tu sekali lagi dalam sistem GDEX... Alhamdulillah... Ada... Jadi, confirm la ada barang nya..

Jadi, kebetulan suami ada kat rumah... Petang Khamis baru sampai barang... Dan dia terus pasang.. Alhamdulillah... Selamat juga... Maknanya memang rezeki kami la kan....


Alhamdulillah... Terima kasih la pihak 11street atas komitmen je... Layan pelanggan yang cerewet nih... Siapa tak cerewet sebab beli mahal kan..

Alhamdulillah... Betullah seperti yang tertera pada websitenya... Alhamdulillah... Seronok je.. Laju... Tapi kami pergi upgrade lagi RAM ... Tambah lagi 4GB, jadi 6GB ... Puas hati la.. Laju je nak buat kerja... Tak de la sangkut dan loading lama lagi... Suka je en.somi buat kerja... Alhamdulillah...

Insha Allah, boleh beli lagi barang kat 11street lepas ni... Bagus juga perkhidmatan nya...  Selalu diskaun juga... Yang paling best selalu MF dapat voucher dan coupon dari 11street... Jadi, tak rugi daftar percuma... Ada duit boleh cuci mata... Haii.. Ikut duit dalam bank.. Tak lekat la.. Sebab banyak barang kat 11street ni... Rambang mata ... 

8 comments:

  1. beli online ni kadang berdebor jugak tapi tula percaya sebab kita dah ambik risiko ka, insyaAllah

    ReplyDelete
  2. Saya dh byk kali bl kt 11street..alhamdulill brg semua sampai
    setahu saya 11street ni cuma side yg iklankn barang...sebab everytime saya beli barang mesti company berbeza
    apapun saya suka 11street sebab byk kopon...boleh dpt murah

    ReplyDelete
  3. Wife saya sebelum ni beli diaper Fitti online kat lazada. Sekarang ni beli kat 11street. Rajin sungguh dia shopping diaper walaupun kami belum ada anak lagi. Tolong belikan untuk anak buah dia. Baru2 ni beli 12 pek drypers kat 11stret, 9 pek drypers superhero M80 dan 3 pek drypers S88 pada harga RM20/pek masa offer 11.11 di 11street sebab guna kupon diskaun memang jimat. Wife lebih prefer beli online sebab lagi murah setelah compare harga dengan tesco online dan katalog econsave. Huggies Pants M60 dan Petpet M76 boleh dapat harga RM 20 - RM 25 setelah guna kupon diskaun. Kami lagi 6 bulan baru ada baby harap2 ada lagi offer di 11street untuk bakal baby kami.

    ReplyDelete
  4. Good sharing, to help shoppers save more, and at the same time enjoy a secure shopping experience, 11street or 11street.my would like to share some essential tips for all online shoppers, see detail at:
    http://kidbuxblog.com/shopping-smart-with-11street-my





    Best Regards,
    Your best Split Queen Box Springs or split queen box spring selection.

    ReplyDelete
  5. macam mana nak tahu barang tu dah pos ke belum?
    contoh mcm pos laju. mesti dpt tracking num.
    11street? share skit sape tau

    ReplyDelete
  6. Kadang takut bukan problem 11street..sebab dulu pernah kena dengan GDEX saya letak alamat di tempat kerja tapi barang tak sampai2 so saya call GDEX dia cakap dekat alamat tu tak ada orang la apa laa.. Padahal alamat tu dekat tempat kerja yabg buka dari pukul 8pagi sampai 12 malam

    ReplyDelete
  7. Macam mana nak email pada 11street untuk bertanya status pembelian? 2 minggu sebelum Chinese new year dah level 2 (payment complete) tapi sampai sekarang barang tak sampai2 lagi.

    ReplyDelete
  8. saya kali ke2 beli di 11street . pembelian ke2 saya yang problem . stok habis dan duit direfund balik . refund tu yg lamanya 14 hari bekerja . kalau lazada 3 hari dh setle dh .

    ReplyDelete

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^