Recents in Beach

Dari Blogger ke YouTuber

Dari Blogger ke YouTuber | YouTube bukan asing lagi bagi rakyat Malaysia... Cuma rakyat Malaysia semakin buka mata bila ada yang dedahkan buat duit guna youtube.


Buat duit dengan YouTube? Mana mana tu?

Kalau tanya MF, yang bukanlah otai dengan YouTube ni... Tapi pernah ada akaun YouTube sejak 2011. Iaitu selepas setahun ada blog.

MF jadi blogger dulu sebelum ada youtube. 

Tapi keduanya hanya suka-suka. Buat Blog suka-suka.. Pastu nampak akaun youtube yang memang link dengan akaun Google buat pula YouTube.


Dari Blogger suka-suka tak pernah terfikir nak buat duit dengan Blog. Tapi belajar dan eksplore sendiri hingga ke hari ni dapat menjana duit lebih dari 4 angka setahun... Setahun lah.. Kalau sebulan 4 angka MF ambil cuti tanpa gaji terus je.. Jadi blogger sepenuh masa.. Haha...


Apa pun syukur. 



Entah bila eh... Ada blogger dedahkan... Boleh buat duit dengan YouTube. Masa tu baru tengok semula akaun YouTube. 

Masa tu memang seronok-seronok je edit video masuk dalam tu... Ada dalam 3 4 video.

Bila tengok balik.. Tak sangka pula ramai subscribe. Dan View masa tu dah lebih setengah juta. 

Masa tu baru buka minda kan.. Untuk aktifkan YouTube. 

Dan elok je MF aktifkan balik YouTube Google Adsense kena kan syarat baru nak dapatkan iklan... Mesti 1000 subscriber dengan 4000 watch time. 

Fuhh... Jenuh nak dapatkan 4000 watch time tu kan... 

Tapi apa pun.. Dengan sokongan suami... MF aktifkan juga..  Buat video apa sahaja untuk masuk dalam tu... 

Suami juga menyokong 100% dengan buat video pasal kereta... Menyebabkan sekarang YouTube MF dikuasai oleh penonton dari lelaki dan car lover.


Tapi setelah difikirkan, MF kembali aktifkan youtube suami juga.. 

So, sekarang laki bini jadi YouTuber ni gayanya... 

Tapi youtube suami memang lebih ke arah automobil dan kereta. Semua pasal kereta je... 


Kalau youtube MF ni rojak sikit... 

Apa pun kami masih newbies untuk youtube ni... Tapi menjadi YouTuber ni memang mencabar la sikit... Sebabnya nak edit video tuh... Fuhh... Kadang menduga juga.. Kemudian nak upload ke YouTube perlukan Internet yang laju. 

Tapi takde yang mustahil kan... Jika ada ruang dan peluang buat duit... Kenapa tak grab je kan.. Asalkan halal. 

Apa pun.. Buat yang nak jadi youtuber jangan sesekali lupakan hukum hakam ya..  Jangan sebab nak view cepat naik... Agama diletak ke tepi. Hukum dah tak dipeludi.

Jaga aurat, jaga akhlak dan muat naiklah video yang elok dan sopan sebagai umat Islam... Sebab itu maruah kita.... Satu dunia tengok video kita. 

Apa pun... Doakan kami berjaya ya.. Niat kami hanya ingin berkongsi ilmu di YouTube sahaja... Tak lebih dari itu... 

Jadi.. Kalau nak belajar bab kereta... Boleh subscribe youtube suami MF... 


Dan kalau nak belajar macam-macam tutorial... Subscribe youtube MF ya.. 


Kalau korang ada youtube jom exchanges link... Support each other...  Sama-sama ye.  Jujur tau..  Tinggalkan link kat komen.. 

Sekian... 


Catat Ulasan

5 Ulasan

  1. https://www.youtube.com/watch?v=VVBIydYCjsg

    BalasPadam
  2. Ros dah subscribed channel MF . Jemput ke channel Ros juga : https://www.youtube.com/c/ReezaRuslan

    BalasPadam
  3. Ramai dah subscriber tu.. Done subs, sub channel sy jugak ye 🙂

    https://youtu.be/Lyz3J9AdXlg

    BalasPadam
  4. kene bijak sekarang.

    ramai orang suka tengok dan dengar berbanding baca sekarang.

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^