Cara Melakukan Diet Atkins

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Cara Melakukan Diet Atkins | Diet Atkins antara diet yang popular juga zaman sekarang ni untuk usaha nak kurus dan maintain kan berat badan.

Ramai dah berjaya buat diet ni untuk kurus kan badan.. Ada yang pergi kelas. Ada juga yang belajar kat media sosial. Tapi pergi kelas lagi bagus sebab ada guru kan..

MF tak pernah buat pun... Tapi dari info yang MF dapat ni, ada kalanya MF buat diet Atkins tanpa sedar.

Senang kata, diet ni lebih kepada pemakanan dan gaya hidup sihat.

Sumber: Google images 

Cara Melakukan Diet Atkins

Diet atkin ni ada 4 peringkat which is :

1. Induction (permulaan dan pengenalan) 2 minggu atau lebih, mengikut keadaan dan berat badan.

2. Ongoing Weight Loss (penyusutan berat berterusan)

3. Pre-maintenance

4. Lifetime Maintenance

Induction ialah peringkat terpenting sekali dalam Atkins Diet kerana ia adalah tapak permulaan kepada corak pemakanan yang berbeza daripada apa yang pernah anda lalui selama ini. Induction sebaik-baiknya dilakukan selama 2 minggu (paling kurang) dan boleh diteruskan selama 6 bulan sehingga 2 tahun, mengikut keadaan kesihatan dan berat badan anda. Yang pasti, lagi berat badan anda atau lagi susah untuk anda menghilangkan berat badan (atau kedua-duanya sekali), lagi lama anda patut berada pada tahap Induction.

Semasa 2 Minggu Induction :

1. Elakkan nasi, mi, mihun, laksa, laksang, spagetti, fettucini, vermicelli, kuew tiau dan yang sebangsa dengannya.

2. Elakkan Roti, roti berserat, roti bun, roti boy, roti canai, roti jala, roti bakar, roti pastries dan apa-apa yang sebangsa dengannya.

3. Elakkan Gula - gula pasir, gula melaka, gula merah, madu, gula-gula dan apa-apa yang bergula tinggi.

4. Elakkan Buah-buahan (lepas 2 minggu baru makan berpada-pada).

5. Elakkan minuman bergula, jus buah-buahan, air bergas dan kurangkan pengambilan kopi.

6. Elakkan snek seperti Twisties, biskut manis, nachos, popcorn, jeruk manis.

7. Elakkan segala bentuk kacang untuk 2 minggu.

8. Elakkan makanan berproses seperti kentang goreng, bebola ikan, bebola sotong.

9. Elakkan makanan bertepung seperti kek, biskut, kuih-muih.


Boleh Makan :

1.  Ayam - panggang, steam, bakar, sup, satay, digoreng tanpa tepung.

2. Semua ikan - sama macam ayam, boleh grill, steam, goreng tanpa tepung. Tak kira ikan salmon, pari, tenggiri, terubok, ikan bilis.

3. Semua daging - rusa, lembu, kambing - buat steak, satay grill, sup ekor, daging bakar, disalai... asalkan halal.

4. Udang - bakar, tomyam, goreng dengan cili boh. Elakkan sotong kerana karbohidrat tinggi.

5. Sayur, terutamanya sayur hijau. Kurangkan lobak merah, elakkan kentang. Lagi hijau, lagi bagus, macam sawi, bayam, salad, timun.

6. Keju jenis cheddar, mozarella, parmesan. Limit kepada 2-3 keping sehari.

7. Air kosong, air mineral -minum 8 gelas atau lebih sehari untuk elakkan sembelit.

8. Burger? Buang roti bun atas dan bawah, makan daging burger dengan sayur dan mayonis kat dalam je...

9. Pizza? Makan topping sahaja.

10. Makan supplement dan vitamin seperti spirullina dan multi-vitamins untuk menambahkan lagi tenaga dan kuatkan daya ketahanan badan

Jangan lupa makan sarapan, tengahari dan makan malam. Makan malam sebelum jam 9 malam. Jangan ponteng makan.

Sumber: Telegram

Kalau tengok macam diet untuk kawal makan... Jadi, boleh saja kurus tanpa ubat sebenarnya ..

Moga yang nak kurus tu jadikan puasa ni salah satu cara untuk dapatkan berat badan ideal. Yang penting, betulkan niat.. Insha Allah dipermudahkan..  

2 Ulasan

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

Catat Ulasan

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

Terbaru Lebih lama