div id='header-inner'>

Khasiat Biji Selasih!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Sedapnya nikmati sirap selasih sejuk time bulan puasa... Nikmat walaupun hanya air sirap.. dan selasih tu buatkan sirap tu lagi sedap. Biji selasih, mak MF kata teloq katak.. masa dulu tak minum la air yang ada selasih ni...Tapi lepas cuba sekali.. nak lagi.. 

Khasiat Biji Selasih!
Khasiat Biji Selasih!

Biji selasih bukan sekadar biji dan penyeri air.. tapi ada khasiatnya yang tersendiri...

khasiat biji selasih ialah: 
  1. Dapat mengurangkan panas badan.
  2. Ia berkhasiat untuk menguatkan organ hati.
  3. Merawat insomnia (penyakit susah untuk tidur).
  4. Menenangkah fikiran yang secara tidak langsung dapat mengurangkan keadaan gelisah dan gagap.
  5. Dapat membantu mengatasi masalah gangguan pencernaan seperti sembelit.
  6. Dapat mengurangkan masalah sakit kepala, sakit gigi dan sakit perut.
  7. Bagi wanita, zat cineole dan tannin yang terkandung dalam biji selasih berkhasiat untuk mengurangkan cairan berlebihan pada vagina.


Biji selasih digunakan untuk merawat sembelit dan heartburn.

Selain itu biji selasih ada khasiat lain, seperti minyaknya boleh digunakan sebagai bahan aroma terapi dan minyak wangi. Biji selasih juga boleh merawat pelbagai penyakit.

Di CHina, biji selasih digunakan untuk merawat penyakit jangkitan, sakit perut, gigitan serangga, penawar demam, selera makan, membantu penghadaman, jantung, batuk dan mengurangkan panas demam.

Biji selasih boleh dimakan bila masa sahaja tetapi bijinya perlu direndam dalam air. Waktu terbaik untuk mengambilnya ialah sebelum tidur. Bijie selasih r sebagai antibiotik memusnahkan bakteria. Ia membantu menyah toksik dari dalam badan melalui darah dengan itu ia membersihkan darah. Pada waktu malam semasa kita tidur, ia bertindak sebagai pencuci mengeluarkan kesemua toksin dari darah dan pada esok paginya toksin dikeluarkan. Rasa kembong akan hilang dan kita akan rasa segar semula.

Sutter Gould Medical Foundation menyatakan biji selasih boleh mengawal gula dalam darah bagi pesakit kencing manis Type 2.

Biji selasih dikatakan dapat membantu mengurangkan berat badan. Sifat selaput gelatin biji selasih yang telah direndam digunakan sebagai bahan dalam minuman dan ia mengenyangkan, yang boleh menyebabkan kehilangan selera makan jika diambil sebelum waktu makan.
Sumber: Facebook

Banyak betul khasiat biji selasih kepada tubuh badan kita... Nak kena amalkan selalu camni.. sedap tu, bila kenyal-kenyal suka main biji selasih dalam mulut... hehe

Catat Komen

11 Ulasan

  1. good sharing..suka minum sirap selasih..:)

    BalasPadam
  2. PC suka selasih..sirap bandung selasih..

    BalasPadam
  3. baru tau khasiatnya sebelum ni men minum je

    BalasPadam
  4. akak suke panggil biji selasih nih... tlr katak hehehe...
    air sirap tlr katak hehehehe

    BalasPadam
  5. terima kasih share..fiza memang suka buat air ada biji selasih ni :)

    BalasPadam
  6. tergodanya tgk air tu mar.....tq sudi share info:):)

    BalasPadam
  7. dapat rawat sembelit??? nak beliiiiii

    BalasPadam
  8. bulan posa minum ni sedap kan
    tapi anak saya geli nak minum sebab dia ingat tu betul2 telur katak =)

    BalasPadam
  9. Thanks for the info.
    Best ni kalau dapat minum sirap selasih masa berbuka puasa...

    Salam Ramadhan & Selamat Berpuasa

    BalasPadam
  10. thanks for the info kak. Dah lama tak makan selasih. last seingatnya masa zaman kanak2. kiteorang panggil telur katak. haha

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)