Review Filem: Lagenda Budak Setan 3

Sumber: google images

Lama tak dating dan tengok wayang... semalam, Alhamdulillah... diberi kesempatan dan ruang serta peluang untuk dating dan tengok wayang... Tak pergi panggung wayang pun... macam mana la nak pergi kan.. anak-anak mana nak letak... lagipun aku bukan jenis, suka-suki tinggal anak semata-mata nak pergi dating... 

Kami beli DVD dan layan wayang kat rumah la apa lagi... anak-anak dah tidur memang masa untuk dating berdua lah... 

Semalam kami ke Bentong, saja jenjalan... lima hari aku cuti, semalam baru sempat jalan, ealah suamiku kerja macam biasa juga... Pergi pagi, petang dah balik... aktiviti kami di Bentong, ialah membeli-belah di kedai RM2 dan juga Borong Sakan... tak lupa cari DVD di satu kedai kat Bentong tu... Tengok ada DVD Lagenda Budak Setan 3... jadi suami pun beli lah satu....

Lagenda Budak Setan 1 dan 2 memang dah tengok... Lagenda Budak setan 1 best juga, cuma yang kedua agak slow sikit ceritanya... jadi, saja tengok yang ketiga... macam mana pula gayanya... 

Memula perjalanan cerita agak slow... tapi lepas 30 minit mula best... sebab banyak babak flashback masa LBS1.. tapi masa tu Kasyah dah kahwin dengan Kate.... Memang happy la perkahwinan dia... hinggalah satu hari Kate mengandung... tapi anak yang dikandung meninggal dalam perut tapi masa tu dah besar gak baby dia... memang dia sedih... Kasyah rasa dia bawa sial..sebab orang yang dia sayang semua meninggal... jadi, dia lari dan bawa diri ke Terengganu... 

Namun, dalam perjalanan ke Terengganu, dia selamatkan seorang perempuan sakit nak bersalin... sampai kat hospital dia jumpa seorang pak cik, ayah kepada perempuan tu.. Pak cik tu ceritakan betapa tabahnya anak perempuan, kerana diuji kematian anak yang dikandungnya sebanyak dua kali... Kejadian tu menyedarkan dia... dan Kasyah kembali semula kat Kate... dan happy semula.. 

Kate mengandung lagi, dan selamat bersalin anak lelaki... tapi dalam bahagia, dia diuji pula dengan kehadiran bekas tunang kasyah sebelum dia berkahwin dengan Kate... apatah namanya.. lakonan Ayu Raudhah.. Ex-tunang dia tu hubungi Kasyah sebab nak ngadu pada Kasyah yang dia sering didera suaminya... Kasyah ni jumpa la senyap-senyap... hinggalah satu hari kantoi.. Kate ternampak dia berpelukan dengan perempuan tu kat restoran. 

Kate patah hati, dan bawa diri ke rumah mak bapa dia... Mereka berpisah sementara... Anak perempuan sulung ikut Kasyah, anak kedua ikut Kate... Dia bawa anak perempuan dia Atirah ke rumah lama dia dulu... dan masa tu terjumpa pula mak kandung Atirah, dan hari yang sama perempuan tu bertegas nak ambil Atirah... kerana malas nak naik turun mahkamah, Kasyah bagi je... kemudian dia kembali ke rumah mak bapa Kate dan terangkan segalanya apa yang berlaku... Bapa mentua dia memang percayakan Kasyah... tapi mak mentua dia syak yang bukan-bukan.. jadi, ada konflik pula kat situ... Kasyah dah patah hati sangat masa tu... 

Kemudian, si Hisham yang pernah kenal Kate, tetap kejar Kate... dia culik anak Kate dan ugut Kate... mujur tak sempat rogol, polis datang tangkap.... dan akhirnya, Kate kembali cari Kasyah... selepas tahu semua kebenarannya... Mujur masa tu Kasyah tak sempat lagi berlepas ke Indonesia... 

Kira kali ni memang happy ending la... Diorang kembali bersatu... Habiisssss.... 

Memang seronok la juga layan... babak-babak yang menarik dan tempat-tempat yang menarik...memang menaikkan juga mood nak tengok filem nih... 

Filem adaptasi novel tulisan Ahadiat Akashah, memang tak menjemukan... Penulis hebat yang banyak menulis pasal realiti dan isu sosial... Review ni secara ringkas je... nak best kena la tonton sendiri.... memang best la... banyak babak-babak yang menyentuh hati... dan banyak juga pengajarannya... 

Aku bagi 4 bintang untuk filem ni... rasa macam nak ulang tengok lagi je... tapi nak kena cari masa tu yang mencabar sikit... maklumlah anak dah dua... tapi tetap kena cari masa untuk suami isteri ea walaupun dah beranak pinak... Ada masa memang nak kena tengok lagi citer ni... 

Catat Ulasan

13 Ulasan

  1. ini lagi rasa membuak-buak nak tengok ni...

    BalasPadam
  2. dah keluar dvd ke??nak cari jugak la..

    BalasPadam
  3. Baca Novel ni sejak di sekolah menengah...Best cerita ni

    BalasPadam
  4. Ada kenalan yang kampung nya di Bentong.
    Tapi, x pernah jenjalan sana.
    Cuma lalu masa balik kg raya Kelantan ritu.

    BalasPadam
  5. Mcm best je citer ni...pernah tgk kt tv je dulu..

    BalasPadam
  6. Best jugak idea maria tu...menonton lepas anak tidur ala-ala tengok wayang midnight :)

    BalasPadam
  7. pergh...baca nih pon dah perning..byk sgt konfliknye..hehe

    BalasPadam
  8. saya tak pernah follow cite ni
    novel dia dulu pun tak khatam baca =)

    BalasPadam
  9. Belum habis tengok lagi cerita ni

    BalasPadam
  10. nk dunlodlah.huhu..dulu tgk yg no 1 dlm wyg, teriak tersedu-sedu..malu je kt kwan sebelh..hihi..

    BalasPadam
  11. Maria akak nk tny ape jd eh anak kasyah dgn isteri dia dlu lakonan lisa tuh...

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^