Saturday, 8 December 2018

Siapa Best Friend Yang Terbaik?

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Siapa Best Friend Yang Terbaik? 

Kawan yang baik umpama:⤵️
Siapa kawan terbaik kita?

MF sendiri takde kawan baik.... Sebab MF jenis kawan dengan semua orang... Takde puak-puak atau kroni punya... Dari zaman sekolah macam tu...

MF rasa kawan terbaik MF sebelum kahwin, mak MF la... Sebab semua kisah MF akan cerita kat mak...

Dah kahwin, kawan terbaik MF ialah suami MF sendiri...

Kalau orang yang tiada hubungan kerabat ni.. Takde kot kawan baik... Sekadar kawan tu adalah....

Kawan terbaik ni yang susah senang bersama kita....

Mampu bimbing kita jadi baik dan berkawan kerana Allah... Insha Allah... Jika ada kawan kita macam tu..  Pegang erat tangannya... Dan sama seiring untuk menggapai redha Allah.. Insha Allah... Untung ada kawan baik...

Rasulullah SAW pun ada kawan baik yang rapat dengan Baginda.... Khulafa ar-Rasyidin itulah kawan dan sahabat baik baginda... Kerana itulah mereka juga dijamin syurga...

Moga sahabat baik kita ni mampu bimbing kita ke arah kebaikan. Jika sebaliknya... Itu bukanlah kawan baik.... Dan Hati-hati berkawan dengannya... 

5 comments:

  1. sha ada 4 kawan baik tapi yang paling rapat sorang je, ada masalah apa semua dia tau dulu, takda duit dia hulur dulu, takda selera makan dia temankan makan, teringin nak makan apa dia masakkan. susah nak cari kawan baik sebaik dia sebenarnya

    ReplyDelete
  2. Sebaiknya kawan dengan semua orang..

    ReplyDelete
  3. Asal namanya kawan mmg semua Kita doakan yg terbaik Dan mampu beri teguran Dan sama2 mrnuju jalan yg benar

    ReplyDelete
  4. ckp psl kwn baik, hihi sha bru up entry pasal mengandung bersama bff hahaha lucu pla

    ReplyDelete
  5. Auni pun takde kawan baik.
    Dulu kawan baik auni, arwah opah. Sebab apa pun rahsia semua cerita dengan arwah. Baik mahupun buruk.
    Lepas arwah meninggal, dengan mama.
    Sekarang, dengan suami :)

    ReplyDelete

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^