09 September 2018

Kek Span Pandan Moist Cream Cheese Sukatan Cawan

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Kek Span Pandan Moist Cream Cheese Sukatan Cawan | Seminggu sekali buat kek, maklumlah hari lahir anak dekat-dekat... jadi, gigih buat kek lagi... Tapi tak buat kek yang sama.

Minggu lepas buat kek red velvet untuk hari lahir kakak... Kali ni si adik, buat kek pandan pula. Ingat nak buat kek pandan gula melaka, tapi tak berapa rajin.. haha... Jadi, akhirnya jadilah kek span moist aje...
Kek Span Pandan Moist Cream Cheese Sukatan Cawan




Kek Span Pandan Moist Cream Cheese Sukatan Cawan

Bahan-bahan:


  • 5 biji Telur gred A
  • 3/4 cawan gula kastor
  • 1 cawan tepung superfine/ tepung gandum *
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat *
  • 1 sudu kecil baking powder *
  • 1 sudu kecil emulco pandan
  • 1/2 cawan air suam
  • 1/2 cawan minyak jagung/minyak masak

Topping cream cheese:


  • 250gram cream cheese
  • 1/2 cawan gula aising
  • 1/2 cawan mentega
  • 1 sudu kecil esen vanila / jus lemon


Kek Span Pandan Moist Cream Cheese Sukatan Cawan

Cara-caranya:


  1. Panaskan oven 170 darjah celcius dalam masa 10-15 minit.
  2. Ayak bahan yang bertanda (*) dan ketepikan.
  3. Pukul telur dan gula kastor hingga kembang
  4. Masukkan emulco pandan dan pukul lagi hingga rata.
  5. Masukkan bahan yang diayak sedikit demi sedikit dan pukul rata. Jangan pukul terlalu lama cukup sekata dan teruskan matikan mixer. 
  6. Masukkan air suam dan kacau lagi.
  7. Akhir sekali masukkan minyak dan gaul rata. Kaup balik guna senduk kayu je.
  8. Kemudian masukkan dalam acuan yang dah disapu minyak/marjerin.
  9. Bakar dalam oven 170 darjah celcius selama 45 minit.

Kek Span Pandan Moist Cream Cheese Sukatan Cawan

Cara buat topping cream cheese:


  1. Pukul cream cheese hingga hilang ketul-ketul kecil.
  2. Kemudian masukkan mentega, gula aising dan esen vanilla dan pukul semuanya hingga sekata.
  3. Sapu pada kek yang telah disejukkan. 

Nak cantik boleh guna piping bag...Kalau nak letak warna pun boleh... yang penting topping ni tak pahit dan rasa lemak, manis masim gitu... 

1 ulasan:

  1. Dah byk resepi mudah bg yang 1st time nak baking.. so mmg xrisau klau xcukup kelengkapan utk baking.. guna ap yang ada je

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^