01 Februari 2017

D.I.Y | ORIGAMI BEKAS PENSIL GUNA KERTAS WARNA

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Idea ni dapat dan belajar dari anak murid sendiri di sekolah... diorang belajar dari cikgu seni diorang la ni... Idea ni membuatkan MF tertarik sebabnya setelah sekian lama mencari solusi hobi si anak yang suka sepahkan pensil dan pensil warna segenap cerok rumah... tu yang belajar macam mana nak buat... memandangkan senang sangat nak buat... tu yang MF gigih belajar buat...


BAHAN-BAHAN:

6 helai kertas warna
Gunting
Pisau
Gam

Langkah 1:
Lipat kertas untuk dapatkan bentuk segi empat sama. Buat keenam-enam helai. Semuanya jadi 6 helai kertas warna segi empat sama sisi.



Langkah 2:
Lipat ke dalam keempat-empat bucu kertas.


Langkah 3:
Lipatkan ke dalam untuk kedua-dua bahagian.. Rujuk gambar di atas.

Langkah 4:
Lipat kepada dua bahagian. Rujuk gambar di atas.




Kertas lebihan tadi, jangan buang... korang gunting untuk dijadikan selitan di bahagian dalam lipatan kertas ni nanti... 

Langkah 5:
Selitkan kertas warna lebihan tadi yang kontra dengan warna yang first korang buat tadi... Rujuk gambar di atas. 

Finally, ianya akan jadi macam ni... 








Buat keenam-enam kertas warna begini... 



Bila dah siap keenam-enam, cantumkan setiap bahagian guna gam. 

Tadaaaa

v
v
v
v


JADILAH BEGINI... LETAKKAN KERTAS DIBAHAGIAN BAWAHNYA UNTUK ELAKKAN PENSIL KELUAR...


Menarik kan.. colorful gitu... mudah, murah dan jimat... boleh buat homeschooling dengan anak-anak juga.. 

2 ulasan:

  1. wahhh. cntiknya. busyra tak trlintas pun boleh buat bekas pensil.

    BalasPadam
  2. Assalam wah menarik... hehehe kena teliti betul betul ni

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

Tags