GuidePedia

2
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Kerja makan gaji ni ada la jawatan peringkat atasan.. kalau kita sebagai kuli ni sentiasa kena ikut arahan bos di atas.. Secara normalnya, bila kita bekerja dalam organisasi yang besar, bos kita pasti sentiasa bertukar-tukar orang... Ada yang lelaki dan ada perempuan.. dan sememangnya, pasti akan berbeza cara pengurusan organisasi itu bila melibatkan bos lain jantina ni kan... 

Ada beberapa perbezaan karakter antara bos lelaki dan perempuan yang membuat 

Berdasarkan kajian yang dilakukan oleh onepoll.com, sebahagian besar pekerja perempuan ternyata lebih suka bekerja dengan bos dibandingkan bos perempuan. Dalam buku Why Men Can’t Listen and Women Can’t Reads Maps karangan Barbara and Allan Pease juga disebutkan bahawa terdapat perbezaan dalam cara memimpin antara lelaki dan perempuan.



Bos perempuan

Positif
1. Lebih berempati. Kerana sesama perempuan, cenderung boleh memahami bila kita perlu meninggalkan pejabat untuk alasan keluarga.

2. Tidak perlu risau mengenai gangguan seksual di pejabat.

3. Lebih baik dalam berbincang dalam tugasan.

4. Lebih sering memberi pujian pada bawahannya dan merupakan pendengar yang baik.

5. Boleh membicarakan banyak hal dalam satu waktu. Mereka boleh menyampaikan visi, misi, dan keadaan pengurusan lengkap dengan cerita mengenai perasaannya terhadap pengurusan dan organisasi tersebut.

Negatif
1. Seringkali, melibatkan emosi dalam pekerjaan.

2. Cenderung sering terpengaruh mood dan kerap membawa permasalahan peribadi ke pejabat.

3. Lebih senang membicarakan masalah perasaan dan segala lika-likunya (meskipun di luar jam kerja!)

Bos lelaki

Positif
1. Lebih logik dan profesional.

2. Jarang menggunakan emosi. Memberi hukuman sesuai dengan peringkat kesalahan.

3. Lebih baik dalam membuat keputusan dan juga memiliki visi yang lebih baik dalam menjalankan tugas untuk jangka panjang.

4. To the point dan tidak meleret.

5. Lebih banyak bicara fakta. Rencana kerja dan strategi perusahaan pasti menjadi prioriti.

Negatif
1. Lebih rentan dengan isu penganiayaan dan pelecehan seksual. Paling tidak, menimbulkan gosip tak sedap.

2. Lebih senang bawahan perempuan yang mudah diatur dalam menjalankan tugas, daripada yang terus bertanya.
Diolah dari: http://www.parenting.co.id

MF juga pernah alami dan berpengalaman sekejap je dengan bos lelaki... dan berpengalaman lebih dengan bos perempuan... memang betul apa yang dinyatakan di atas... dan sebenarnya selesa kerja dengan bos lelaki lagi... Apa pun memang ada pro dan kontranya... cuma bos perempuan ni terlalu straight sangat...ikut protokol...dan lebih takut dengan pegawai atasan.. tu buatkan segalanya ikut prosedur... lelaki ni berani dan bertindak ikut rasionalnya... dan untungnya, bila dapat bos bersikap "Family Men"... 
Thanks for reading: ANTARA BOS LELAKI VS BOS PEREMPUAN

Catat Ulasan

  1. lebih suka bos lelaki sebab diaorang tak banyak bebel seperti bos perempuan ....hahaha

    BalasPadam
  2. Depends kot..
    Sha memang kerja dengan bos perempuan.. dari awal hingga sekarang..
    Memula dulu memang emosi.. tapi sekarang dah kurang sikit..

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

 
Top