GuidePedia

2
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

3 SYARAT KALAU NAK PAKAI SHAWL | Shawl atau selendang satu fesyen bertudung lama tapi dimodenkan semula oleh pereka fesyen sekarang...  

Jika dulu Shawl ni jarang dan kecil tapi zaman sekarang... Shawl dah jadi trend dan semua golongan boleh pakai termasuk mereka yang mementingkan bab aurat... Jadi muslimah yang inginkan gaya terkini juga boleh menggayakan Shawl dengan 3 syarat ini... 

#Syarat 1
KENALI JENIS POTONGAN SHAWL YANG DIBELI/DIBUAT.

Shawl biasa atau Basic berpotongan segi empat tepat (2m x 0.8m), potongan shawl ini sesuai untuk mendapatkan labuh cover perut dan bawah pinggang jika ketinggian pemakai 160cm ke bawah dan saiz badan sederhana. 

Tapi bagi wanita  berbadan tinggi atau memakai baju plus size, mungkin memerlukan shawl yang lebar lebih dari 0.8m untuk cover bahagian punggung.

Jika mahu yang lebih labuh, cutting halfmoon atau shawl separa bulat sangat sesuai.

Jadi potongan dan reka bentuk sesuatu Shawl sangat memainkan peranan penting dalam menentukan labuh shawl.

Kebiasaan biasaan potongan lebar 0.75m – 1m menjadi pilihan untuk muslimah yang suka memakai labuh.

Potongan shawl lain seperti butterfly atau rama-rama boleh menjadi labuh jika memiliki lebar 0.75m-1m.

Beza antara potongan halfmoon dan butterfly ialah butterfly mempunyai potongan lekuk/curve di bahu manakala halfmoon tiada lekuk.
Dan MF suka kedua-dua jenis Shawl ini... Shawl butterfly lebih suka sebab tak susah nak pakai dan belit... Sekali pusing dan pin... Terus jadi... Tambah pula kalau pakai kain satin. Lagilah mudah... Tak perlu masa yang lama nak gayakannya... 

#Syarat 2
Jenis Material mestilah TIDAK JARANG atau jika jarang perlu memakai inner labuh.

Kebanyakan material shawl jenis chiffon bersifat jarang, tetapi kebiasaannya jenis georgette diamond, crepe, bubble, aritachi dan beberapa material chiffon yang lain tidak jarang. Dan selalunya yang perlu pemakaian inner ialah yang berwarna lembut.

Material lain seperti satin, dull satin, moss crepe, lycra dan cotton biasanya tidak jarang dan tak memerlukan pemakaian inner.

Jika jarang, PEMAKAIAN INNER LABUH adalah disarankan untuk melindungi aurat supaya tidak nampak leher dan bentuk leher. Shawl labuh dah ok, tapi jika boleh nampak dalam takde makna bertudung labuh... 

Firman Allah Subhanahu wa Ta‘ala:

Maksudnya:

“Dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka;….” (Surah an-Nur: 31)

#Syarat 3
TIDAK MELEKAP dan MENAMPAKKAN BENTUK BADAN/DADA serta WARNA KULIT

Kebanyakan fabrik atau material yang flowy atau jenis ringan tidak memberi kesan melekap yang menampakkan dada atau bentuk badan.

Jika memilih fabrik jenis berat seperti lycra atau moss crepe, disarankan supaya memilih design yang jenis “TWIST” atau SHAWL. kerana efek beralun di bahagian depan elak lekatan pada dada. Jika jenis tudung sarung atau express syria atau design sedemikian, di khuatiri akan nampak bentuk. MF memang elakkan material jenis cotton dan lycra... Kalau nak pakai juga kena jenia twist atau ada alunan pada bahagian dada.. 

Tudung kain jenis lycra dengan rekaan twist di bahagian dada...ready untuk solat.
Sumber:



Dengan pemilihan yang tak melekap, jadi tak memerlukan telekung, boleh pakai shawl yang dipakai untuk solat.

3 TIPS di atas ialah tips praktikal dalam memilih shawl yang labuh, kebanyakan di pasaran ialah shawl standard cutting. Jika muslimah berbadan “petite” atau kecil, ukuran standard pasaran cukup labuh, tetapi jika berbadan sederhana dan plus size disarankan cutting yang  dicadangkan di atas atau pun boleh ‘custom-made” dengan tailor untuk mendapatkan yang bersesuaian ataupun boleh beli kain dan buat sendiri... 

Dan sebenarnya tak susah buat Shawl... Cuma perlukan pola dan sekali buat pasti nak buat lagi...

5 helai shawl Butterfly yang MF telah hasilkan sendiri.


MF mula buat Shawl butterfly... Mula buat 1 je... Sekarang dah ada 5 dan semuanya Shawl labuh... Saiz XL dan XXL... kita boleh adjust bentuk dan labuhnya sendiri... Mudah bukan... Sebenarnya jimat banyak kalau buat sendiri... 

Shawl di pasaran yang jadi mahal sebab jenama dan jenis kain... Sebab kalau kita nak Shawl yang sama guna material yang lebih murah... Lagi jimat... Semua orang boleh buat Shawl sendiri... 

Thanks for reading: 3 SYARAT YANG WANITA MUSLIM PERLU TAHU KALAU NAK PAKAI SHAWL!

Catat Ulasan

  1. gotta share this article ^^ thanks for sharing the tips ^^

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

 
Top