div id='header-inner'>

Ujian Saringan Covid-19 Secara Online

Sana sini covid... Risau mau tak risau kan.. Satu penyakit yang belum jumpa penawar dan boleh kena pada sesiapa sahaja. Nauzubillah..

Apa pun.. Ya Allah... Moga kita semua dilindungi Allah.. 

MF cuma nak kongsikan.. Kita boleh buat check up test awal untuk tahu kita ada tanda Covid-19 atau tak... Tapi buat secara Online test... 

Mudah je.. 

Pergi ke website ni... Dan jawab beberapa soalan mudah... 

Di akhir nanti, akan dapat keputusan sama ada kita berisiko ke tidak dengan Covid-19 ni. 

Alamatnya:
https://www.doctoroncall.com.my/coronavirus/how-to-find-out-if-i-have-coronavirus-online-test

Tapi ingat.. Ini hanya ujian saringan awal. Untuk lebih sahih, baik ke klinik jika ada simptom awal seperti batuk dan selesema. 

Alhamdulillah... MF berisiko rendah.. 
Alhamdulillah juga..  Tahu ni rezeki diberikan nikmat kesihatan oleh Allah Taala. Alhamdulillah.. Moga terus berkekalan sihat MF dan keluarga. Sebab rasa azab tahun 2019 diuji dengan kesihatan. 


Tanda atau orang yang berisiko:
Kanak-kanak atau Warga Emas
Demam Melebihi 37.5°C
Mengalami kesukaran Bernafas
Batuk
Sakit Tekak
Telah Berkunjung KeKawasan Berisiko Tinggi* Dalam Tempoh Masa Terdekat
Berhubung rapat dengan seseorang yang disuspek atau positif jangkitan.

Semoga bermanfaat...

Kredit info: Public Health Malaysia

Catat Komen

2 Ulasan

  1. Sangat bermanfaat. Semoga Allah lindungi kita semua daripda jangkitan wabak penyakit ni

    BalasPadam
  2. tq sharing..betul nak lebih detail kena g klinik trus

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)