Recents in Beach

20 TANDA ISTERI SAYANG SUAMI!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Biasa tengok suami sayang isteri je kan.. Meh kita tengok pula.. tanda isteri yang sayang suami dia macam mana..



1.  Jaga aurat dan maruah
Satu-satunya paling utama kalau isteri tu sayang suami dia... dia akan usaha untuk pelihara auratnya dari tontonan lelaki lain... Dia tak nak kongsikan body dia dengan mata lelaki lain... hanya suami dia sahaja layak tatap kecantikan body dia. Isteri berusaha menghias diri supaya 
kelihatan sopan dan cantik di mata suami dia... Sepatutnya baju kita di hadapan suami lebih mahal dari baju kita g jenjalan atau majlis kenduri kahwin.

2. Isteri tidak mengungkit atau memburukkan kekurangan suami di hadapan suami atau orang lain.
Ni ada isteri zaman lo ni... suami salah beli barang dapur pun post kat Facebook... tak ke itu mengaibkan suami sendiri???

3.   Isteri tidak merungut sekiranya tidak dapat apa yang dihajati.
Nak beli pape, tag nama suami kat Facebook... hmm... suami tak mampu beli mula dicanang sana sini... Nauzubillah.

4. Isteri marah dan berleter sekiranya suami tidak memberitahu atau merahsiakan perkara buruk yang terjadi terhadap suaminya. Marah la kan... risau kan apa-apa jadi... tapi marah-marah sayang..

5. Isteri bersabar dengan karenah suami

6. Isteri berusaha menjalankan kewajipannya dengan baik

7. Isteri tidak membantah teguran suami yang tidak melanggar syariat. 
Suami suruh kurangkan selfie... kurangkan aktiviti bersosial, wajib ikut... 

8.   Isteri sering mengajak suami ke arah kebaikan
Sentiasa musyawarah dan tegur suami jika suami buat salah dengan penuh hikmah, lemah lembut dan kasih sayang.

9.  Isteri sering memasak makan kesukaan suami.
Yang ni takde masalah la kan... sebab tu kebanyakan suami ni asyik tukar saiz seluar tiap-tiap tahun.. hehe

10. Isteri sering membuat kejutan kepada suami melalui hadiah dan perkara dan peristiwa yang istimewa pada suami
Belilah hadiah online dan suprisekan suami sesekali kan.. mesti dia suka dan bertambah sayangkan isteri dia. 

11. Isteri berusaha melayani suami dengan baik di ranjang walau dalam keadaan agak penat
Yang ni pepaham la kan... sebab tu wanita kena sentiasa bertenaga dan sihat luar dalam... bukan senang nak layan suami... 

12. Isteri tidak mengungkit hal-hal tanggungjawab suami yang tidak mampu suami lakukan.
Kalau dah suami tak reti menukang... tak payah nak ungkit.. suami kita tak reti jaga anak.. tak payah canang kat Facebook... ajarlah dia..insha Allah lama-lama boleh punya.

13. Isteri berusaha menjaga anak-anak dengan baik
Jaga makan pakai dan kebajikan anak dengan baik..

14. Isteri melayani keluarga suaminya dengan baik
Layan mak mentua dan adik beradik suami macam keluarga sendiri

15.  Isteri sering membantu suami menguruskan rumah tangga yang merupakan tanggungjawab suami
Kalau ikutkan tanggungjawab isteri hanya layan suami... dan segala urusan rumahtangga tu tanggungjawab suami... tapi takde salahnya isteri tolong suami buat tanggungjawab dia cuma jangan ambil alih terus tanggungjawab tu... sesekali suami kena buat... contohnya basuh kain, sidai kain, basuh pinggan dan sebagainya.. 

16. Isteri sering mengucapkan atau melafazkan isi hatinya kepada suami seperti ‘I love u’ , ‘honey sayang ayg’, syg sayangkan abg’ kepada suaminya. 
Romantik dalam ucapan.. tak payah hari-hari... sesekali barulah best... kalau hari-hari nanti jemu plak dengar dan mungkin tak ikhlas kan.. 

17. Isteri manja dan buat perangai keanak-anakan, mudah merajuk dengan suami dan cepat tersentuh sekiranya suami berkasar dengannya tetapi cepat baik apabila dipujuk.

18. Isteri cemburu apabila suami mempunyai hubungan lain dengan perempuan bukan mahram secara akrab
Cemburu biar berpada... kawal cemburu dengan iman dan akal bukan nafsu... 

19. Isteri tidak sanggup berjauhan dengan suaminya walau sehari.
Cukuplah sekali PJJ masa baru-baru kahwin dulu... huhu... 

20.Isteri susah hati dan menjaga suaminya sepenuh hati ketika sakit.
Siapa yang tak susah hati kan... pengalaman pahit MF ni ialah ketika suami hilang ingatan sekejap sebab jatuh masa main bola takraw... huhu... tak tau nak cerita macam mana.. mujur ada anak penguat masa tu.. Alhamdulillah.. Allah pelihara lagi suami MF... mujur orang pertama dia ingat semula ialah isteri dia... 

Tengok list ni.. betui ka wahai isteri hangpa sayang laki hangpa??? suami pun checklist tengok ni... ada tak bini-bini hangpa sayang hangpa... kalau kurang salah satu, maka kena dan wajib perbaiki... barulah capai rukun dalam rumahtangga.. 

Catat Ulasan

1 Ulasan

  1. sangat bermanfaat tips yg diberikan oleh puan ni..thanks.

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^