Kelebihan Telegram Berbanding Whatsapp!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Walaupun whatsapp ni satu aplikasi popular, tapi telegram tidak kurangnya.. Dah ramai dah guna telegram selepas telegram diupgrade.

Penggunaan telegram jadi popular dalam kalangan guru sebab boleh share dokumen dan download dokumen melalui pc... lebih cepat dari guna email. Tu yang membuatkan group telegram lebih meriah. Dan MF pun transfer gambar dari smartphone ke pc guna telegram je..sebab lebih cepat... Sebab telegram ni, kita boleh on pada handphone dan pc dalam masa yang sama..

Tengok saja info grafik di bawah perbandingan antara telegram dan whatsapp...


Yang terbaru, telegram pun dah ada double tick sebagai tanda status messages. cuma takde blue tick je... 

Lagi satu, kelebihan telegram berbanding whatsapp.. tiada had share gambar dalam satu-satu masa... dan lebih cepat masuk... 


Lagi satu, MF suka telegram ada channel tertentu yang kita boleh join.. contoh channel untu tazkirah, dakwah dan tak terkecuali channel untuk cuci mata iaitu shopping.


Nampak.. meriah group.. tapi tak berat pun phone... bahkan kalau kita dah delete gambar kat galery atau folder telegram pun, masih dapat download semula di aplikasi telegram...Tapi tu la.. whatsapp tetap juga popular... mungkin penggunaan telegram masih orang belum tahu kelebihannya kan..

Catat Ulasan

7 Ulasan

  1. sy punya telegram sepi je sebab tak ramai yg guna kalu WA tak boleh duduk diam...ada je benda asing masuk hahaha

    BalasPadam
  2. Yup..betul tu...Telegram lebih ringan berbanding whatsapp.... Tapi ramai dah popular dgn whatsapp tu rasenye org kurang dgn telegram ni.. LeYa memang gune telegram ni...

    BalasPadam
  3. MD pon lebih prefer guna telegram sekarang. Senang. Nak transfer dokumen ke gambar ke senang.. Gambar pon x pecah kalau send through tele compare whatsapp.. ^_^

    BalasPadam
  4. Lebih suka guna Telegram berbanding Whatsap.

    BalasPadam
  5. setuju!...lebih ramai yang prefer whatsapp dr telegram...insya Allah, slowly ramai akan bertukar channel kot...

    BalasPadam
  6. Dulu pernah guna telegram tapi sebab tak ramai yang guna, so stick to whatsapp je la. Hehehe...

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^