Recent Posts

3 Tips Membuat Kata Laluan Yang Kukuh

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


3 Tips Membuat Kata Laluan Yang Kukuh | Zaman teknologi yang canggih, buatkan orang pun makin canggih untuk nak stalk dan hack orang lain... Jadi, setiap akaun yang kita perlukan login password perlu pastikan ianya susah diceroboh oleh orang lain...

3 Tips Membuat Kata Laluan Yang Kukuh
Sumber: Google images 


Antara Tips untuk membuat kata laluan yang kukuh ialah:

1. Membina kata laluan dengan gabungan huruf dan nombor serta simbol

Untuk membuat password yang kuat gunakan gabungkan huruf besar, huruf kecil, nombor serta simbol. Namun, sesetengahnya tidak membenarkan penggunaan simbol tertentu.

Simbol yang biasa digunakan ialah "@", "_" . gunakan simbol yang jarang digunakan ramai orang menjadikan kata laluan yang dibina menjadi lebih kukuh. 

Contohnya: cZ@8

2. Bina kata laluan yang panjang

Kata laluan yang kukuh ialah kata laluan yang panjang. Minimum kata laluan yang kukuh ialah  melebihi 8 karakter. Ada sesetengah perlukan 10 hingga 12 karakter. Jenuh nak ingatkan. Kadang terpaksa juga tulis kat secret book untuk nak ingat. 

3. Bina password guna frasa unik dan pelik

Kata laluan yang unik dan pelik. Frasa unik ni nampak pelik tapi kreatif yang buatkan orang susah nak baca dan fikir. Antaranya, gantikan huruf A dengan angka 4, atau nombor T gantikan dengan nombor 7. 

Contoh: 1aTu_H@r1

Selain tu, digalakkan tukar kata laluan sekerap mungkin. Ada yang cadangkan tiga bulan sekali tukar password. Jenuh jugalah kalau ikut saranan ni... Takut bukan apa terlupa terus kan. Tambah kita ni banyak plak akaun media sosial... 

Guna private browser kalau guna internet banking untuk lebih selamat. Sebab private browser ni secure dia, takde simpan history dan cache. 

Memang jenuh nak ingat sesuatu kata laluan. Selalu juga semak kata laluan browser atau akaun google. Kadang kita tak perasan guna dan sign in sesuai link dengan Google kan. 

Moga tips ni membantu akaun peribadi kita supaya lebih selamat dari orang yang tidak bertanggungjawab.

Semoga bermanfaat.

Berlangganan update artikel terbaru via email:

4 Responses to "3 Tips Membuat Kata Laluan Yang Kukuh"

  1. Lagi satu, elakkan letak password yg sama utk semua laman sosial,kan :D

    BalasPadam
  2. bahaya tapinya kak maria untuk Zarith yang pelupa ni, nanti last-last semua tak boleh bukak hihi..

    BalasPadam
  3. Kadang-kadang kita buat password senang sebab takut kita sendiri lupa... hehehe

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

Catatan Terbaru Catatan Lama Laman Utama

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel