div id='header-inner'>

Khasiat Biji Anggur Yang Ramai Tak Tahu!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Biasa kalau kita beli anggur, mesti nak cari anggur hitam yang tanpa biji... senang nak makan supaya bijinya tak perlu nak dibuang kan... Tapi seperti tembikai.. buah anggur juga banyak khasiat tersembunyi... Yang kita tak tahu sebenarnya... 


Buah anggur sangat sedap dimakan dan mempunyai banyak manfaat. Namun orang tidak mengetahui bahawa bijinya pun mampu memberikan manfaat yang banyak.

Minyak biji anggur atau Grapeseed oil ini dikenal sebagai salah satu jenis minyak yang berkualiti tinggi. Ia dihasilkan dari titik penguwapan 216 derajat celcius. Ini bermakna minyak ini sangat stabil, oleh itu sangat selamat digunakan baik untuk dimakan atau penggunaan luaran. Satu sudu teh minyak ini memberikan 120 kkal.

Minyak Biji Anggur mengandungi kadar OPC (Oligomere Proanthrocyanidin) yang tinggi, merupakan antioksida paling berkesan 50 kali lebih kuat dari vitamin E dan 30 kali lebih pada vitamin C.

Khasiat minyak biji anggur sangat baik untuk saraf dan otot. Minyak biji anggur adalah minyak kecantikan yang bagus untuk kulit terutama untuk masalah eczema dan psoariasis.

Minyak biji anggur boleh menghilangkankan stretch mark.

Berdasarkan penelitian di tahun 1993, didapati bahwa dengan mengamalkanminyak biji anggur boleh meningkatkan kolesterol baik atau high density lipoprotein (HDL-C) di dalam tubuh.

Selain itu, ia meningkatkan tahap LDL ( kolesterol jahat) dalam darah.

Selain itu, minyak biji anggur ini juga memiliki banyak manfaat lainnya seperti dapat membantu memulihkan varicose vein dan buasir, mencegah kanser, dan mengurangi sindrom pramenstruasi.

Ia memiliki sifat anti-inflamasi, anti-alergi, anti-kanser dan anti-kuman.


Itu antara khasiat biji anggur yang dah diproses jadi minyak atau softgel yang mudah diamalkan. Jadi, kita tau la, biji anggur tu ada khasiatkan cuma kita je tak makan, sebab sifatnya yang keras... Kalau kecil-kecil dulu tak makan biji tu, takut tumbuh dalam perut... haha.

Nak beli minyak biji anggur ni boleh dapatkan di http://needsvenue.com.my, kebanyakan produk ni keluaran Universiti Penyelidikan UTM iaitu kerjasama dengan Dr. Zubaidi Ahmad. Jadi, boleh la mencuba bagi siapa nak cuba.. Produk tempatan yang sememangnya selamat dan halal. Insya Allah. 

Catat Komen

1 Ulasan

  1. hyeee..salam jumaat :D akhirnya dapat juga Syira Lokman blogwalking sekejappp ! saja jenjalan tengok entry baru tuan blog and nak doakan supaya berjaya dunia akhirat ye :) tulis yg baik2 oke ^_^

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)