Ticker

6/recent/ticker-posts

Akibat Kekurangan Vitamin Dalam Badan!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Info dan ilmu menarik serta nota sains berbentuk komik yang menarik MF nak kongsi dengan semua...

Kesan pada badan kita jika kekurangan vitamin dalam badan...


Formula yang mudah faham dan mudah ingat.

Kurang vitamin  -   kesan

Vitamin A - Rabun Ayam (ayam rabun waktu senja tau... MF ada sindrom rabun ni... Maknanya kurang vitamin A rupanya MF ni)

Vitamin B - penyakit beri-beri
Vitamin C - penyakit Skurvi
Vitamin D - Penyakit Riket
Vitamin E - Menyebabkan kemandulan
Vitamin K - Menyebabkan darah lambat beku.. 


Suka MF nota begini... Senang nak ingat kot kan...
Banyak nota begini yang cikgu, ibu bapa dan pelajar boleh dapat...
Orang lain pun boleh tambah ilmu lain juga...
Selain subjek sains, matematik dan matematik tambahan pun ada...

Cuma satu je MF nak pesan..
Kalau ambil ilmu cikgu ni jangan buat macam harta sendiri...
Hargainya dan berilah kredit pada dia... Penat tau dia perah otak dan idea nak hasilkan formula hikmat macam ni...


Jom follow page Cikgu Kipas Hikmat...

Di link di bawah ni ye...
Formula Hikmat daripada Kipas Hikmat

Catat Komen

5 Ulasan

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^