GprlGfG6Gpr8TSG8Gfd9GUY7TY==

Keburukan Tangguh Waktu Makan!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Rutin harian yang sibuk ada kalanya membuatkan kita terlupa untuk makan tepat pada waktunya. Mungkin dianggap satu hal yang remeh namun hakikatnya, kesannya pada tubuh amat ketara sekali. Di samping mengundang penyakit, terdapat beberapa lagi kesan buruk yang boleh terjadi sekiranya berlaku pengabaian waktu makan. Antara yang biasa berlaku ialah :

Perubahan hormon
Apabila waktu makan ditangguhkan maka berlakulah ketidakseimbangan hormon di dalam tubuh. selain membuatkan pertambahan berat badan, anda juga akan berhadapan situasi mudah berasa tertekan dan pening kepala

Masalah di bahagian pencernaan
Sebaiknya, makanlah tiga hari sekali bagi mendapatkan tubuh dan tahap kesihatan yang konsisten. Pastikan menu yang diambil seimbang dan bernutrisi . Hal ini amat penting agar fungsi sistem pencernaan berjalan lancar dan teratur.

Kenaikan berat badan
Sekiranya anda ingin menurunkan berat badan dengan cara 'mencuri' waktu makan maka tindakan itu adalah salah sama sekai. Kebiasaannya cara itu hanya akan mengganggu perjalanan sistem tubuh dan akhirnya menjadikan berat badan anda semakin bertambah.

Pengaruhi tabiat makan
Mengelak waktu makan pastinya akan menjejaskan waktu makan anda yang sebenar. Oleh sebab itu, jangan sekali-sekali cuba untuk menangguhkan waktu makan yang menjadi kebiasaan anda.

Mudah penat
Pola pemakanan yang tidak teratur mampu melmbatkan sistem metabolisme dalam badan. Kesannya, anda mudah berasa penat apabila melakukan sebarang kerja. Hal ini secara tidak langsung akan mempengaruhi fungsi normal dari keseleuruhan sistem tubuh yang biasa berjalan dengan baik.

Komplikasi diabetes
Sekiranya anda tergolong sebagai pesakit diabetes maka menangguhkan waktu makan hanya akan menimbulkan kesan buruk pada kesihatan tubuh. Kurangnya sumber glukosa dalam badan boleh membuatkan keadaan kesihatan bertambah buruk.

Jejaskan kesihatan otak
Tahukah anda bahawa glukosa berfungsi sebagai bahan bakar kepada otak. Justeru, apabila anda menangguhkan waktu makan maka kandungan glukosa dalam badan mulai berkurangan. Secara tidak langsung ia menjejaskan perkembangan otak dan membuatkan ia kurang berfungsi dengan baik.

Bukan mudah nak disiplin waktu makan ni... tapi boleh aje jika dah dibiasakan... sediakan makanan kudapan dalam handbag sebagai persediaan di kala sibuk... 

6Ulasan

 1. Macam Anim pulak ...bukan bertangguh tapi tak sempat nak tangguh dah 'ngap'! hehe. Tapi apapun breakfast tetap ambik ...cuma yang lain-lain tu kadang-kadang skip jugak ataupun gantikan dengan makanan yang ringan-ringan sikit

  BalasPadam
 2. Byk keburukannya menagguh waktu mkn. Kudapan mcm kekacang, salad buah pun ok. Sihat dan kenyang :)

  BalasPadam
 3. pantang nampak makanan.. asyik nak mengunyah saja... terima kasih atas perkongsian ini...

  BalasPadam
 4. Hmm...berat badan naik & masalah pencernaan tu dah merasa. Tq MF ingatkan. InsyaALLAH lepas ni biasakan makan ikut time

  BalasPadam
 5. aida ni biasa ter skip waktu makan.
  and makan di waktu yg x sepatutnya :( hu hu hu...

  BalasPadam

Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^
P/s: KOMEN YANG MENGANDUNGI LINK/URL AKTIF TIDAK AKAN DIAPPROVE. TQ