div id='header-inner'>

5 Tips Cepatkan Loading Blog (Ringankan Blog)

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)



5 Tips Cepatkan Loading Blog (Ringankan Blog) | Salah satu kemestian untuk blogger ialah blogwalking.... Salah satu yang mempengaruhi blogwalking ialah faktor masa loading sesebuah blog. 

MF selalu blogwalking... Tapi bila hujung-hujung bulan...kouta internet dah tenat... Mulalah kurang blogwalking... Tapi MF tetap buat... Cuma pada blog yang terpilih... Blog yang terpilih tu termasuklah blog yang dapat loading dengan cepat walaupun hakikatnya internet lambat... Eh... Ada ke camtu??? Ye ada... Beberapa blog yang dapat loading cepat walaupun internet MF tenat sebab kouta habis atau hampir habis... 

Dari pemerhatian MF, ada beberapa sebab dan faktor yang menjadikan sesuatu blog tu cepat loading dan tak memakan masa yang lama untuk dipaparkan... Sama ada buka guna tablet, pc ataupun mobile... 

Ada beberapa tips MF ingin kongsikan cara meringankan blog dan menjadikan blog kita cepat loading... 

5 Tips Cepatkan Loading Blog (Ringankan Blog)
5 Tips Cepatkan Loading Blog (Ringankan Blog)

1. Kecilkan Gambar

Kecilkan gambar sebelum upload ke blog... gambar yang terbaik ialah gunakan resolusi yang rendah... Biasa gambar yang kita guna dan diambil dari kamera...besar saiznya... Jadi, kecilkan dulu... Resize dulu... Untuk mobile biasa MF edit gambar guna aplikasi Pixlr... Dan aplikasi ni free je.. Boleh download kat Play Store...bestnya boleh letak watermark sekali untuk edit gambar... Format gambar yang ringan dan sesuai untuk blog ialah PNG, JPEG dan GIF... Elakkan guna format TIFF dan BMP.



2. Kurangkan Widget Yang Tidak Penting

Elakkan pasang widget yang tidak penting dan kurang perlu... Seperti musik, logo tertentu, jam, widget bergerak dan animated widget... Ini kerana widget sebegini buatkan blog lambat loading.



3. Gunakan background blog berwarna plain

Background blog bergambar mempengaruhi berat blog... Elakkan guna background blog bergambar yang besar dan berulang... Selain tak sesuai untuk visual pembaca, ia juga mempengaruhi loading blog.



4. Ringkaskan Blog Post Pada Paparan "Home"

Ringkaskan entry blog post... kalau tengok kebanyakan template SEO menyediakan kemudahan 'read more'... tujuannya untuk meringankan blog... Dan lagi satu settingkan setiap paparan 3-6 post dalam satu satu masa... Terlalu banyak blog post pun boleh jadikan loading blog lambat.



5. Kurangkan Banner Iklan

Banner iklan antara penyebab blog kita lambat loading... Jika guna code html... Compress kan bagi jadi dalam satu widget sahaja... Elakkan iklan yang terapung atau jenis popup... Kecilkan pixel iklan dan susun dengan teratur.... Pilih iklan yang tak terlalu banyak gerak (animated advertise)..

Itulah antara tips yang boleh MF kongsikan berdasarkan pembacaan dan pengalaman MF sendiri... Blog MF tu pun dah mula gemuk juga tu... Nak mula buang dah iklan yang over besar dan susun layout semula...

Blog yang ringan antara blog yang menjadi tarikan pembaca... Jadi, jika blog kita kurang pengunjung...boleh semak semula... Layout dan template blog kita...

Semoga bermanfaat dan happy blogging... 

Catat Komen

9 Ulasan

  1. Terima kasih dgn perkongsian...goodinfo:)

    BalasPadam
  2. Selama ini saya tidak memperhatikan tentang kecepatan blog
    Dengan entry ini sangat membantu agar blog saya bisa lebih cepat loadingnya
    terima kasih.... :)

    BalasPadam
  3. Thank sis atas perkongsian... boleh diguna pkai di bog sy nti...:)

    BalasPadam
  4. perkongsian yang bagus..tambah ilmu..blog MF ni ringan je kan

    BalasPadam
  5. Lama dah tak check loding blog.. harap2 masih ringanlah.. :D

    BalasPadam
  6. saya jarang ambik kisah pasal ni. hehe. berapa yang sebagusnya kalau ditimbang ye cikgu. saya timbang saya punya blog ni 30 seconds. bagus ke idak tu

    BalasPadam
  7. Terima kasih atas perkongsian kak.. dah lama tak ambil tahu ttg ini

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)