div id='header-inner'>

Hadiah Segmen Dan Giveaway: Ikhlaskah Jadi Penaja???

Gambar hiasan sebagai renungan

Tertiba terasa nak coretkan pasal blogger hari ni... Mungkin teringatkan pasal GA dan Segmen... MF banyak juga la join GA dan Segmen.. Sejak mula aktif blog, MF join sekadar support blogger... Tak pernah pikir nak hadiah... Bahkan tak tengok pun senarai hadiah yang ada...

MF join... Supaya ada rakan blogger lain tahu dan berminat untuk join... Jadi.. Kita support sesama rakan blogger...

Cuma... Berdasarkan pengalaman MF yang pernah menang beberapa hadiah berbentuk barangan pos... Buatkan MF tertanya... Blogger yang jadi sponsor barangan pos untuk hadiah segmen dan giveaway ni... Memang suka jadi penaja atau sekadar ingin tingkatkan follower dan like page???

Bukan apa... MF pernah terima barangan yang pernah di pakai oleh sponsor... Maknanya barangan terpakai... Make sure lah peserta tahu bahawa barangan tu barangan terpakai... Jika barangan lama tapi tak pernah pakai pun... Make sure lah barangan tu tak berkarat... Rosak atau sebagainya... Kalau hadiah tu kita bagi sebab nak clearkan barangan kat rumah kita... Atau rasa tak nak pakai dah... Hmmm... Fikir sendiri lah... Ikhlas kah aku jadi sponsor...

Sepanjang join segmen dan GA... Baru sekali kot MF buat GA dan jadi sponsor... Yang lain memang tak berani... Sebab perlukan komitmen yang tinggi...

Jika jadi sponsor sekadar nak dapatkan ramai follower baik simpan je impian tu ye... Jangan rosakkan title blogger sebab sikap anda yang pentingkan diri sendiri...

Jika betul nak sponsor..  ikhlaslah... Bagilah barangan yang memang kita boleh guna... Bukan barangan... Hmm... Yang orang lain dapat dia pun tak tahu nak buat apa...sekadar jadi semak dan hiasan di rumah orang...

Maaf jika ada terasa dengan coretan ni... Tapi itulah realiti..  MF ucapkan terima kasih buat yang sudi bagi MF hadiah... MF sendiri tak pernah pun bagi hadiah pos kat mana-mana blogger kecuali yang dulu je sekali jadi sponsor... Sebab sponsor ni amanah... Rasa tak termampu nak pikul amanah tu...

Sekali kita buat onar... Seribu sumpah seranah dan sakit hati orang kat kita... Kesannya... Fikirkanlah... Jangan marah Tuhan jika kita selalu kena bencana... Mungkin atas doa orang lain yang pernah kita sakiti hatinya...

Nauzubillah... Bila fikirkan... Takut jadi sponsor... Bukan mudah kan...


Nota: banyak hadiah dari segmen blogger MF dapat tapi tak guna... Bukan tak nak guna... Tapi tak sesuai dengan MF.... Nak dibuang rasa sayang... Hmm... Simpan aje lah dalam kotak... Sebagai kenangan kan...


Catat Komen

7 Ulasan

  1. sy suka yg part "Jangan rosakkan title blogger... ". tu sgt penting, jgn krn nila setitik, rosak susu sebelanga :)

    BalasPadam
  2. saya memang jarang join GA,nak pulak yg minta kita like atau follow blog mereka,bukan apa banyak sangat yg kena like..hehehe lagipun jarang saya terjah blog dan baca,sesekali je muncul jika ada waktu terluang,kadang2 sekadar baca tanpa tinggalkan komen

    BalasPadam
  3. memang yang jadi sponsor nak ada pulangan pada apa yang mereka bagi.. tu tak salah. biasa la tapi jangan la menganiaya orang bagi barang buruk pulak kan... seolah2 nak buang sampah jer...kedai kitar semula pun tak amik semua jenis sampah.

    BalasPadam
  4. Kan? Kena ikhlas baik sponsor mahupun owner segmen dan GA.

    BalasPadam
  5. betul2.. yg penah terjadi kt saya, ade hadiah giveaway yang sy menang tu tak sampai kt tangan sy wlupun dh hantar details. Means dia tak pos. bile tanye die senyap camtu je. mcm2 la perangai manusia. sabo je la. hehe..

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)