div id='header-inner'>

Google Drive Gantikan Pen Drive Yang Hilang!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Lepas dua minggu sekolah, MF diuji dengan pendrive 16GB Toshiba yang hilang... dalam pendrive tu segala hal-hal dan kerja sekolah MF ada... kusut kepala pikirkan pendrive hilang... segala benda ada dalam tu... yang ada back up ok la... tapi ada juga yang MF tak buat back up... rasa nak nangis pun ada... Jadi, MF simpan pula kat pendrive baru... jenama yang sama... tapi asyik lupa je mana letak... adeeehhh... hihihi..
Tapi, sejak dua menjak ni, sebab penyakit lupa dan lalai tu ada... MF guna Google Drive je untuk simpan data... segala hal sekolah ke apa ke... MF simpan kat google drive... tak payah nak bawa pendrive lagi...

Senang pakai Google Drive ni... data yang diberi ada 15GB, termasuk data di email dan google plus... setakat ni, macam-macam MF masukkan tak luak sangat pun baru 3% je guna... 

Kelebihannya, tak payah nak bawa pendrive dan takde lagi masalah lupa letak kat mana... dan tiada masalah sebaran virus dari komputer ke komputer lain.. Semua kerja MF buat, dan upload ke Google Drive... cuma kekurangan dia kena ada line internet je la... tapi mudahkan kerja juga... sebab boleh terus buka dari smartphone guna aplikasi Google Drive dan bole dapatkan di Play Store... kalau ada sesiapa nak suruh email bahan atau data, MF terus email guna handphone.... dan terus boleh print juga kalau printer yang ada WiFi. Untuk MS Office seperti Word, Excel dan Power point, boleh terus edit guna Google Doc, Google Sheet dan Google Slides. Memang mudahkan kerja... tak kalut lagi data hilang ke apa.. 

sumber: google images
Google Drive ni memang tersedia bagi yang ada email google... login guna email gmail yang sama... fungsinya sama je dengan pendrive... cuma perlukan internet untuk upload atau download data... Google Drive pengganti pendrive yang hilang... alhamdulillah..

Tapi, MF tetap cari dan doa moga jumpa semula pendrive tu... doakan ye.. moga ada rezeki MF jumpa balik pendrive tu...

Catat Komen

7 Ulasan

  1. Thanks for the info MF. Menarik ni. Harap² ada lah pendrive tu.

    BalasPadam
  2. Sally pun ada jugak pakai...byk back up gambar la..hihihi..kalau malas pakai dropbox :D

    BalasPadam
  3. Tq maria belajar ilmu baru malam ni

    BalasPadam
  4. pernah dengar ni tapi belum explore lagi . biasa guna dropbox . function sama cam ni cloud storage

    BalasPadam
  5. hihi...teringat zaman dulu-dulu,tahun 2003...siapa yang ada pendrive boleh dikatakan advance gak la...sebab pendrive mahal. yang 2G jer dah hampir RM50.00 da harganya.
    google lak tak wujud lagi time tu...jadi, dapatlah satu idea kreatif, saya cipta 2 akaun yahoo mail.
    bila siap jer kerja kat cyber cafe, akan hantar (attachment) email kerja tadi, dari satu email ke email yang lain.
    esok lusa senang, bila nak, cuma perlu buka email jer...buka kat 'send item'.
    alhamdulillah Allah beri ilham.
    kenangan time belajar memang menyeronokkan.
    #blogspot:rawatankanser2013

    BalasPadam
  6. wahhh boleh ye
    xpenah tau pon
    luas btl kuasa internet skg kan..
    lepas ni boleh gune ni je..
    snng

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)