Baby Wear: Ber"Ring Sling"

Baby Carrier??? Stroller??? Baby Wrap??? Baby Ring Sling??? apa lagi ek??? 
Ni antara gadjet yang digunakan untuk travel atau jenjalan bersama si kecil... 
Yang mana satu pilihan kalbu???
Sekadar berkongsi pengalaman setelah ada dua anak... 

Lain anak, lain pengalaman...
Sebelum ada anak, mula berfikir yang mana perlu beli antara jenis-jenis gadjet tu... sebab semuanya mempunyai kelebihan dan kekurangan memasing kan... 

Masa Faiqah dulu aku membeli Baby Carrier murah aje... agak keras tetapi sesuai la gendong dia masa lepas 2 bulan dan memandangkan dia pun sedang-sedang aje bandannya... maka, laratlah aku gendong... Kenapa memilih baby carrier???
Sebab utama, baby kecik lagi, tak sesuai nak dedahkan dia dengan persekitaran yang luas. Baby pun rasa selamat dan lebih rapat dengan ibu/bapa. Baby carrier mudah di pakai pada badan, just click2 dah siap... 

Bila Faiqah dah besar, memilih beli stroller sebab dia nak tido dan beratnya dah bertambah, maklumlah masa Faiqah, badanku memang slim melim aje... si suami pun masih maintain aje... jadi, tak larat plak nak dukung masa tu... Jadi, beli stroller jenama Pliko.. Syarat utama beli stroller ialah yang jenis boleh laras ke depan dan ke belakang. Tujuannya, stroller boleh laras lebih sesuai untuk anak yang baru nak membesar, biar baby mengadap kita (ibu/bapa), selamat sikit ngadap ke kita kan... dan juga ustaz aku pesan mengelakkan baby melihat persekitaran yang tak elok di luar sana (faham-faham la persekitaran shopping compleks camne kan), sebab baby bila dia melihat, dia merakam dan takut tersimpan dalam memory dan dia mengikut.. Nauzubillah... moga tak tersimpan la dalam memory anak-anak apa yg dia lihat tak elok tu... 
NI baby wrap...  memang terikat kemas mendakap gitu... Sesuai juga kalau nak nursing... tapi aku lihat baby sling mcam mudah nak pakai sikit, tapi terpulang lah nak pilih mana... dua-dua pun ok.. 

Masa Faiqah, aku belum berkenalan dengan Baby Wrap, Baby Sling dan lain-lain tu... Tapi bila si adik, aku mula memikir kena beli sesuatu yang lain. Adik lebih berisi badannya dan semangat sikit... Nak guna baby carrier kakaknya aje, tapi badannya berisi, takut dia tak selesa sebab baby carrier tu kecik aje... Guna stroller??? dia tak selesa sebab masih bayi... 

Jadi, kena beli sesuatu yang lebih sesuai.. mula belajar tentang baby wrap dan baby sling... cara penggunaan dan pemakaian... Setelah dikaji, diselidik tengok testimonial di internet, akhirnya aku tertarik dengan baby ring sling... sebab lebih mudah nak pakai, fleksibel dan nampk mudah dan selesa... 

Mula, mencari jualan baby ring sling di internet... Banyak dijual di internet nk murah ada, nak mahal pun ada.. Tapi aku cari yang harga RM100 ke bawah aje... Setelah dibelek-belek terjumpa di dua laman web iaitu Manjakuhappy dan juga Onebabyworld... yang lain-lain RM100 ke atas, tapi cantik la kan.. Sebab aku pilih bawah RM100 sebab berpadanan dengan penggunaan aku yang bukannya kerap sangat nak berjalan pun... Antara dua tu aku memlih Onebabyworld sebab, dekat dengan rumah aje... tak perlu beli online.
Baby Ring Sling pilihan.

Jadi, semalam ke Onebabyworld di Taman Permata... lagi setengah jam nak tutup baru sibuk nak g kan.. Tapi sokongan padu dari suami, buatkan ku semangat nak memiliki baby ring sling... Alhamdulillah, setelah membeli, dan hari ni mencuba mengikut tutorial yang diberi dan dilihat di internet.

Sumber: google images
Pertama kali mencuba, adik ketawa mengekek (memang adik dah pandai ketawa mengekek walaupun baru 2 bulan...cepatkan.. Alhamdulillah)... Tu maknanya dia suka la tu... Senyum aku sendiri... 

Tak sabar pula nak berjalan-jalan dengan Baby Ring Sling... 
Sedikit review dan kelebihan Baby Ring Sling (Aku memilih jenama Autumz... ramai ea jual jenama ni, kena pandai la survey harga.. aku beli kat OBW RM79.90 selepas diskaun sebab harga asal RM99.90... )
# Kainnya tebal dan lembut
# Jahitan kemas dan selesa
# Siap poket berzip
# Anak selesa sebab kainnya lembut dan dakapan selesa
# Boleh nursing smbil berjalan tapi kena pakai baju khas untuk menyusu
# Anak siap boleh lena la kalau kena gaya
# Baby Ring Sling boleh laras ikut keselesaan bayi dengan hnaya tarik je kain ring tu... 

Nota ungu: Ring SLing ni cara orang dulu kendong bayi tetapi dimodenkan... Orang dulu pakai kain batik lepas aje... 

10 Ulasan

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

  1. akak pakaikan baby carrier or stroller jer maria, but most of the time, baby carrier...

    BalasPadam
    Balasan
    1. bby carrier mmg sesuai juga utk kendong bby sbb sng nk pkai...

      Padam
  2. Assalamualaikum kak maria. wahh bestnya. murah pula beli time diskaun kan. sheila tunggu lepas bersalin kot baru nak beli. hehehe thanks for info. in shaa Allah, pasal breastfeeding tu sheila akan godek cari ilmu kat sini atau email tanya dekat akak terus ya? hehehe singgah menabung lazada sini~~~

    BalasPadam
    Balasan
    1. One baby world mmg selalu adadiskuan... Ok... Moga dipermudahkan..

      Padam
  3. Mcm style mak ayah dlu gendong kita kn masa kecik2 ?? Hoho.. tp kali ni d pbaharui skit dr aegi simpulan tu dah mmy readymade. Kalo org tua dlu2.. simpul sdiri.. siap ada lg yg ikat mati.. hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul.. Org dulu-dulu pun gendong gini juga... Ikat cmtu je...

      Padam
  4. aiza takde pengalaman lagi bab ni.. hehe..

    BalasPadam
  5. tak de ke yang jual ring sahaja?

    BalasPadam

Catat Ulasan

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

Terbaru Lebih lama