Ticker

6/recent/ticker-posts

Sedikit tips untuk Blogger Baru

Hari ni banyak kali gak aku berjalan-jalan ke blog2 dan lihat blog2 org.. kebanyakkan blogger2 baru.. newbie la ktakan.. 


Memang blogger tumbuh mcm cendawan lepas hujan... Bagus lah.. guna kan kmudahan blogger tu sebaiknya, jgn mengtuk, menfitnah dan sebagainya.. gunakan blog sbg medium utk berdakwah dan menyampaikan ke arah kebaikan.. 

Kat sini, aku nak kongsi sikit tips yg aku belajar dr dunia blog dan juga masa aku belajar design kat universiti dulu.. 
  • Blog mestilah menggunakan gabungan warna yg kontra.. maksudnya, jika tulisan putih, backgroud mesti warna2 gelap spt hitam, biru gelap, ungu gelap... jangan gunakan warna pink lembut, biru laut atau kuning.. kerana, menyukarkan pembaca nk membaca entry.. ni menyebabkan org tak berminat nak singgah blog, walaupun punyai entry yg menarik. Yang ni byk aku jumpe.. mood lembut, tapi penggunaan warna yg x nmpk kontra..susah nk baca...
  • Saiz font yg sesuai.. jgn terlalu kecik dan jgn terlalu besar.
  • Jenis font yg sesuai... Font yg tidak berekor sgt digalakkan berbanding font yg de ekor/bersmbung.
  • Sidebar blog, biarlah tersusun cantik... jangan serabutkan dengan widget2 yg banyak bergerak
  • Entry, biarlah seringkas tapi padat.. jangan terlalu pnjang...
  • Kredit to: jika entry tu kita copy dari mana2 sumber, nyatakan sumber atau link kan sumber asal. ini memang etika dalam penulisan artikel atau jurnal atau mana2 penulisan...
  • Kurangkan widget2 yang tak diperlukan contohnya music box, slide show picture dan sbgnya.
  • Jika nak masukkan lagu, pilih lagu yang lembut dan tidak music rock atau berunsur keras.. Tetapi penggunaan musik boleh mempengaruhi pembaca.. sbb ada yg suka ada yg tak.
  • Jangan gabungkan lebih dari 4 wrna.. jika pilih warna hijau, jgn gabungkan dgn pink, kuning dan oren.. sbb nmpk sgt kontra.. sbaliknya, boleh gabungkan wrna hijau dan biru yg lembut... dan tulisan boleh guna warna yg cerah berdaasarkn tema atau wrna hitam/putih je.
Ok.. setakat ni dahulu perkongsianku.. aku juga masih belajar dlm design dunia blog... jika ada kekurangan, mohon maaf... Happy blogging everyone..

Pen off here~

Catat Komen

2 Ulasan

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^