div id='header-inner'>

Pantang larang bagi penghidap asma...

Dah pepagi ni baru saja ku tidokan faiqah.   boleh palk dia terbangun... Ku plak pe lagi...de idea nk coret blog ku yg x seberapa nih...
Ada org tnya... Org asma kena pntg pe eh... Aku nak share la sikit pantang larang bagi penghidap asma macam aku... Aku sekarang dah tak kisah dah berpnatang... No hal lah.. Jika ada makanna yg memang aku tak leh makn.. Tak yah offer.. Mmg aku tak terliur nak makan.  aku rela berpantang dari sakit... Sebab asma ni macam nyawa dihujung tanduk tau..
Apa yg penghidap asma kena elakkan???
1. cuaca..elakkan cuaca terlalu sejuk atau terlalu panas.
2. Tekanan... Elakkn dri dari tertekan...kena relax dan enjoy.. Jika budak yg hidp asma memang mencabar lah sikit sebab dia tertekan bila apa yg dia nak kita tak bagi..mmg kena main psikologi sikit lah..
3. Makanan sejuk...contoh..syuran sejuk macam kangkung. .kobis. Timun..
4. Makanan berangin.. Contoh segala jenis ubi...termasuk kentang... Kekacang boleh makan. Tapi tak boleh selalu...
5. Minumn sejuk dan cafein... Cntoh kopi dan teh...
6. Elakkan dari terdedah pada habuk dan asap... Kena rajin la smp part ni..
Nak tahu makanan yang aku pantang... Ok baca sini:
Kobis, timun, terung, nangka, rebung, kangkung, tembikai, cempedak, keledek, udang, kerang, teh (kecuali teh hijau), ais, ketam,... Itulh yg aku ingt t aku update g k...
Teringt mak aku jga aku dulu...sshnya Allah yg thu.  tapi ingtlh..ank yg sakit ada klbihn dia.. Mcm aku. Dlm byk2 afik beradik aku yg berjya.. Alhmdulillah... Allah tu kn Maha Adil...
Published with Blogger-droid v2.0.6

Catat Komen

0 Ulasan