Monday, 11 June 2018

8 Cara Elak Terlelap Semasa Memandu (Microsleep)

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

8 Cara Elak Terlelap Semasa Memandu (Microsleep) | Korang suka balik kampung waktu bila?

Malam? Ke Siang?

Kalau MF suka balik waktu malam sebab anak-anak tidur...

Tapi cabarannya, kita pun mengantuk juga...

Apa pun boleh cuba dan kurangkan mengantuk dan terlelap semasa memandu balik kampung dengan 6 tips mudah ni.

8 Cara Elak Terlelap Semasa Memandu (Microsleep) 


8 Cara Elak Terlelap Semasa Memandu (Microsleep)
8 Cara Elak Terlelap Semasa Memandu (Microsleep) 

Tips elakkan microsleep(terlelap) semasa memandu pulang berhari raya:

#1. Tidur dengan cukup (6-8jam)

Biasa MF akan suruh suami tidur siang tu puas-puas. Tak bagi dia tolong buat kerja rumah. MF buat...

#2. Jika tak cukup tidur, JANGAN pandu ketika Subuh atau Zohor

Sebab dua waktu ni waktu mengantuk yang maksimum... Tak dapat dibendung ngantuk dia.

#3. Minum kopi

Memang standby kopi bertin-tin dalam kereta. Antaranya kopi Wonda menjadi pilihan.

#4. Rehat setelah 2 jam memandu

Memang setiap RnR akan berhenti rehat sekejap... Pergi tandas ke, beli jahan ke... Hilangkan rasa lenguh badan.

#5. Dengar muzik yang segarkan minda

Time memandu kalau raya ni lagu raya menang penuh 1 pendrive. Selebihnya lagu retro yang rancak. Pasang zikir belah belakang je.. Untuk anak-anak... Tak boleh pasang kat pemandu... Ada lentok sekali... Hehe.

#6. Guna apps anti-tidur. Ia berbunyi dan gegar setiap beberapa minit

MF baru tau ada aplikasi ni.. Bagus juga kan.. Nanti download kat smartphone suami ni.

#7. Ganti pemandu jika ada

Setakat ni suami yang drive seorang. Bukan tak nak berganti... Tapi sebab drive malam dia tak harap sangat bini dia drive.. Hehe..

#8. Sakat bini, kemudian dengar dia bebel. 

Tips ni suami MF payah nak buat... Sebab MF tak suka membebel... Tapi kalau bercerita atau membawang ok gak la.. Haha..

Ok.. Itu 8 tips untuk mengelakkan tertidur ketika memandu. Tapi kalau mengantuk sangat. Berhenti je kat RnR dan tidur kejap. Jangan teruskan memandu jika 8 tips Diatas tak berkesan.

Biar lambat sampai asalkan nyawa terpelihara.


Tips Diatas dikongsi kan oleh Dr. Kamarul Ariffin dan diolah oleh penulis sendiri.

Semoga bermanfaat. 

4 comments:

  1. terima kasih kak sharing.. betul tue tambahan yg nak balik raya jauh2 nie...

    ReplyDelete
  2. Babah mma selalu pesan...takpe lewat sikit sampai kampung...yang penting keselamatan..

    ReplyDelete
  3. Saya selalu bersembang dgn hubby time dia drive.risau kalo2 dia terlelap

    ReplyDelete

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^