01 Mac 2017

CARA DAFTAR ANAK MASUK TAHUN 1 SECARA MANUAL DAN ONLINE!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


CARA DAFTAR ANAK MASUK TAHUN 1 | Tahun depan si kakak dah masuk darjah 1... Alhamdulillah.. selesai dah daftar dia sebenarnya tahun lepas. Jadi, nak kongsikan sikit info untuk mendaftar anak secara manual dan secara atas talian (online)

Tahun lepas MF dah mula daftar untuk si kakak.. Ya sekarang ni kena mohon daftar sekolah anak 2 tahun awal... Maknanya umur 5 tahun dah boleh daftar. 

Kalau secara manual, mudah je... Alert dengan banner atau kain rentang di sekolah yang nak didaftarkan anak sekolah... Bila dibuka pendaftaran, ambil borang di pejabat sekolah dan isi. Tapi paling penting, bawa surat beranak... Nanti pihak sekolah akan cop belakang surat beranak anak dan sahkan pendaftaran.. mudah je.. 

Kalau pihak sekolah suruh isi borang maklumat, isi je la... Tapi bila anak bersekolah... Ibu bapa sila pastikan maklumat-maklumat penting ada salinannya iaitu:
1. Salinan kad pengenalan anak, ibu dan bapa atau penjaga
2. Slip gaji ibu, bapa atau surat pengesahan pendapatan
3. Salinan surat beranak
4. Salinan bil utiliti yang bertujuan untuk pengesahan alamat (ini bergantung kepada sekolah tersebut, sebab ada sekolah tak perlu pun)

Ini dokumen penting yang perlu masa anak nak masuk Tahun 1, kalau Tingkatan 1 lain pula ya dokumennya... Jadi, sila sediakan salinan banyak-banyak dan sahkan... 

Siapa boleh sahkan???
1. Pegawai Kumpulan A seperti guru besar, pengetua, atau pegawai kerajaan Gred DG41 ke atas.
2. Ketua kampung, penghulu ataupun JKKK

Mudah je daftar anak secara manual... 

Yang terbaru, tahun ni secara online pun ada... Tapi MF rasa bagi yang dah daftar manual di sekolah tak perlu kot secara online... Dan jika online ada masalah sekurangnya dah buat manual.

Apa pun MF cuba juga Daftar Masuk untuk lihat keperluannya... 

Mudah sahaja... 
Pergi ke laman web ini : https://public.moe.gov.my/


Klik kepada "PENGGUNA BARU"


Isikan borang/maklumat yang dikehendaki... 
Bila dah berjaya, boleh terus "DAFTAR MASUK"

Cubaan MF masuk tadi tak boleh nak semak permohonan ataupun buat permohonan baru.. bila klik keluar balik ke halaman utama. 

Tapi lepas guna Mozilla Firefox baru ok... Jadi, jangan guna Google Chrome walaupun dia kata boleh guna... Guna Mozilla Firefox.. 

Lagipun website ni adalah pertama kali diperluaskan ke seluruh negeri tahun ni... sebelum hanya negeri Selangor sahaja buat permohonan online ni... Mungkin sebab tu juga ada sedikit kelemahan di situ... 

Bagi negeri Selangor sahaja.. daftar di sini: https://esppsel.moe.gov.my/



Permohonan ke Tahun Satu bagi ambilan 2018 dan 2019 akan dibuka pada 1 Mac 2017 sehingga 30 April 2017. Permohonan atas talian ini terbuka kepada seluruh negeri Semenanjung Malaysia (Negeri Sabah, Sarawak dan W.P Labuan adalah melalui sekolah secara manual.)

Semakan keputusan permohonan ke Tahun Satu bagi negeri Selangor dan Putrajaya ambilan 2017 akan dibuka mulai 16 Julai 2016 bagi negeri Selangor dan 15 Julai 2016 bagi Wilayah Persekutuan Putrajaya.

Itulah sedikit sebanyak info mengenai cara daftar anak tahun 1.. 

Ok, bagi tingkatan 1 next time MF akan kongsikan... 

Perkongsian dari jadi ibu dan guru... Jadi, tahu la serba sedikit keperluan apa yang diperlukan untuk anak yang bakal mulakan persekolahan. 

Previous Post
Next Post
Related Posts

3 ulasan:

  1. MF jadinya anak umur 5 tahun dh boleh daftar juga la kan...

    BalasPadam
  2. lama tak singgah blog MF..rasa tenang je sebab hijau je mata saya ni. hehehe

    BalasPadam
  3. advanced betul skrg kan. boleh je buat online semuanya

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^