08 Oktober 2013

[UPDATE] Mobile Tutor: Cara Setting Keyboard Arab/Jawi

Dapat sesuatu yang baru hari ni... Dah lama mencuba tapi tak menjadi..tapi Alhamdulillah... lepas digodek-godek Subuh tadi menjadi plak... Dah lama saya nak install kan setting kat smartphone saya tulisan Arab/Jawi sebab jika nak mobile blogging yang memerlukan saya menulis Arab/Jawi saya tak suka nak melayukan/rumikan... sebab takut lari maksudnya... 

Caranya mudah saja, bagi pengguna Android atau Smartphone atau Tablet boleh cuba... 


1. Pergi ke Play Store/Market > Search "Arabic Keyboard". Akan keluar beberapa senarai dan jenis... Saya download dua jenis je... Seperti dalam gambar, saya download "Ibrahim Arabic Keyboard" dan "IQQI Arabic Keyboard (Android)"

2. Dah klik untuk download dan install, pergi ke Setting dan klik bahagian "Languange and Input"

3. Kemudian tick keyboard yang kita nak guna...

4. Pada Defult, pilih keyboard yang kita nak guna.. 

Saya dah try dua-dua jenis yang didownload tu... sama je funtionnya, cuma yang lebih cun dan ialah "IQQI Arabic Keyboard (Android)" sebab keyboard dia boleh setting nak warna apa... 
Ibrahim Arabic Keyboard
IQQI Arabic Keyboard (Android)
* untuk setting tulisan rumi atau jawi
** untuk setting keyboard, boleh tukar interface warna keyboard juga.
Itu saja caranya... Selamat mencuba..

Untuk taip jawi.. install apps MultiLing Keyboard

klik sini untuk install:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.klye.ime.latin&hl=en


8 ulasan:

  1. thanks for sharing the very good info...nak cuba la nanti...^_^

    BalasPadam
  2. sy pernah terbitkan entri dlm tulisan jawi....saja nak cuba tapi memang ada perkataan yg tak sama ...komputer setting ni biasalah ada kelemahan. ..t.kasih share tentang tutor aplikasi ni.

    BalasPadam
  3. IQQI keyboard pd sy pum mmg yg terbaik..

    BalasPadam
  4. huruf CHA, PA.. itu memang hanya khas untuk arabic.. bkn utk jawi

    BalasPadam
  5. Huruf nga macamana nk dapat? Tq

    BalasPadam
  6. Maaf Tuan, tapi ni tulisan Arab, bukan Jawi.. Kalau Jawi, mesti ada ca, nga, va, pa.. Tulisan Jawi tu untuk Bahasa Melayu.. Tulisan Arab untuk Bahasa Arab..

    BalasPadam
  7. Org Melayu, usahkan nak cipta iOs atau android.... atau mudah kata smartphone... nak cipta hurup jawi yg tulin ubah pada titik saja pun bukan pd hurufnya... dah terkial2 bising sana sini... bukan nak kata apa... bangsa Melayu ni termasuk aku la kan.... asyik jadi tukang tiru je.. pun x berjaya... meniru pun gagal apa lagi nak cipta... korang perasan x ... org Jawa pun ada tulisan asli mereka sendiri... coba korang tgok bangsa apapun dalam dunia ada tulisan tradisi tulin mrk sendiri... Tp bangsa MALAYA... apa ada???!!! Tulisan jawi yg dibanggakan pun tiru Arab... TAMBAH TITIK JE DAN BUAT BUNYI... CHA, NGA, GA , VA, PA, bentuk sama titik je lain... tambah sendiri..: kahkahkah... bila nak maju... periksa PT3 SPM STPM DIPLOMA IJAZAH MASTER PHD.... ramai yg menirupun... kahkah..: tp bangga bukan main... nak reka 5 abjad pun dah fenin lalat... putar sana sini... kahkahkah
    كٰوانا دم (guano demo) kahkah

    BalasPadam
  8. Mohon pak doe dalami tulisan rencong

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^