News Breaking
Live
wb_sunny

Breaking News

Kalau Korang Reti Main 3 Free Game Online Ni, Maknanya Korang Dah Berusia

Kalau Korang Reti Main 3 Free Game Online Ni, Maknanya Korang Dah Berusia

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Kalau Korang Reti Main 3 Free Game Online Ni, Maknanya Korang Dah Berusia | Game atau permainan komputer ni bukan sesuatu yang baru. 

MF kenal komputer masa usia 15 tahun... Masa tu kakak MF berada di Universiti beli komputer. Bila dia cuti semester, dia bawa balik la komputer dia. Masa tu nak beli laptop, mahal... Komputer murah sikit... murah tak murah juga, tapi mampu la beli dengan duit pinjaman. 

Sejak dari tu, MF suka main game komputer. 

Zaman MF belajar dulu pun, berpuluh game MF ulang install dalam laptop. Sebab game salah satu cara MF redakan tekanan. 

Tambah sekarang, musim pandemik... anak ramai... tekanan dan stress buatkan MF lebih masa nak main game. Nak buat camne kan... dah itu cara MF redakan stress kan. 

free game online, game solitaire, retro game online


Game Online

Game online, banyak je sekarang ni... tumbuh bagaikan cendawan naik selepas hujan.. 

Game-game online ada yang percuma, ada juga yang berbayar... 

Kalau kaki game online dia tak kisah pun berbayar, bahkan sanggup habiskan ribuan ringgit demi game. 

Game Online Free

Walaupun MF kaki game, tapi tidaklah berhabis duit untuk game online. Bahkan banyak je website game online free... Jadi, kalau sekadar nak lepaskan lelah dan stress dengan game, MF tak perlu keluarkan belanja besar semata-mata nak main game online free. 

Game Online Retro

Kalau korang pengguna windows, pasti korang sangat biasa dengan tiga game ni... Sebab game ni pernah ada pada windows XP dulu... 

Tapi selepas Microsoft upgrade windows, dah takde game ni dah... 

Apa 3 game tu?

Game tu ialah:
1. Solitaire
2. Zuma Ball
3. Mahjong

Antara ketiga tu, solitaire la paling popular kan... 

Game, dengan cara susun-susun kad... MF dulu tak reti main, bila dah sekali main ketagih... 

Ketiga-tiga game ni dah takde dah kat windows sekarang kan... 

Macam mana nak main?

Tak payah susah, sekarang ada je game solitaire online. 

MF mencari game ni... jumpa satu website ni, boleh layan game-game retro ni secara online dan paling penting PERCUMA!!!.

Memang syoklah dan ralit layan... 

Stress menaip, buka tab baru layan game online. 

Buka setakat game solitaire je... ada banyak game retro online free yang ada. 

Antaranya::
  1. Solitaire
  2. Mahjong
  3. Card Games
  4. Hidden Object Games
  5. Match 3 Games
  6. Free Online Games
List ni korang boleh tengok kat bawa main page website ni... Setiap satu ada pula pecahan game-game yang menarik. 

Semua ni game retro tau... Kalau korang lahir tahun 1980-an, memang tau lah main game ni... tu tanda korang dah berusia la tu... hehe.. termasuk MF. 

Ok, dari 6 game ni, MF suka 3 game ni,

1. Solitaire. 

free game online, game solitaire, retro game online


Solitaire, pasti suka main... Tak pasti kenapa suka, tapi seronok dan ralit melayan menyusun kad ni.. Mencabar game ni... Tapi kita tetap akan berusaha untuk capai dan berjaya juga... Berkali juga main, baru boleh menang... 

10 kali main baru sekali menang... 😂😂😂



2. Mahjong

free game online, game solitaire, retro game online


Mahjong game, senang je... Tapi menguji kecekapan mata. 

Susunan kuib mahjong tu dengan setiap lapisan. Kita kena cari pasangan mahjong dengan corak yang sama. Tapi mesti selesaikan satu lapisan, satu lapisan sampai habis. 

Uiii... berpinar mata juga lah nak habis. 

Tapi dengan online game ni, kita boleh ubah corak yang kita nak... Ada setting dia... Corak bunga ke, kayu ke, simbol ke... Ikut kita lah... 

Memang ralit dan seronok. 

3. Zuma Ball

free game online, game solitaire, retro game online


Game ni nampak macam senang. Match kan 3 bola yang sama... untuk elakkan bola-bola tu bergolek masuk lubang. 

Tapi, zuma ball online ni mencabar sebab salah tembak, tak kena pula... Banyak kali juga try main ni... Haha... 

Zuma ball ni, tak boleh bagi anak nampak, sat gi dia pun sibuk nak main. Anak-anak MF dah tau dah, ni memang game feveret ummi dia... haha... 

Selain 3 game ni, banyak lagi game online free yang boleh main kat solitaire.org ni. 

MF tak mampu nak list semua, tapi cuba lah screenshoot tunjukkan ye... 

free game online, game solitaire, retro game online

free game online, game solitaire, retro game online


Korang tengok dan pilih sendiri game mana nak main... Banyak tu. Tapi ni sebahagian je, ada banyak lagi... 

Beza Game Online Retro dan Game Online Moden

Game online retro dan game online moden, memang MF perhatikan sangat berbeza. 

Game dulu, banyak menjana minda kreatif dan membuatkan kita berfikir dan gunakan otak dalam bermain. 

Berbanding dengan game sekarang yang lebih kepada skill dan survival. 

Apa pun, MF rasa game dulu lebih seronok lah... MF tak pernah main game sekarang yang viral dan anak muda atau bapa muda suka main... 

Lagipun game dulu, kita main untuk uji dan asah minda kita. 

Pembelajaran melalui game

free game online, game solitaire, retro game online


Macam dalam website ni, game online berbentuk education pun ada, macam sudoku, wordseacrh, crossword... memang ada... Bagus kalau bagi anak-anak kita main. Boleh tambahkan kosa kata dalam bahasa Inggeris. 

Jadi, dengan musim pandemik ni, dok rumah main game boleh kurangkan stress dan jana minda juga dengan main game online sebegini. 

MF sendiri suka main game dan anak-anak MF juga sesekali MF akan bagi main game macam ni... Untuk jana minda, banyakkan diorang berfikir dan boleh belajar juga dalam masa yang sama. 

Game online, bukan satu benda yang membuang masa jika kita tahu dan cara uruskan masa juga.

So, kalau korang rasa sesekali nak layan game online, boleh la main terus game online kat solitaire.org ni... Senang, mudah dan percuma. Tak perlu nak download... Mudahkan... 

Sekian, semoga bermanfaat. 

Tags

Newsletter Signup

Signup untuk dapatkan informasi terbaru dari mariafirdz.com.

4 Comments

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^
P/s: KOMEN YANG MENGANDUNGI LINK/URL AKTIF TIDAK AKAN DIAPPROVE. TQ

  1. oh no.. zuma paling suka main masa study dulu..

    BalasPadam
  2. Tetiba rindu game Zuma tu..haha..game solitaire ni main dulu acah2 pandai je..

    BalasPadam
  3. Mengasah bakat juga game ni..boleh jadi pandai Bahasa Inggeris

    BalasPadam