بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


SYURGA SEORANG ISTERI


Bergembiralah wahai wanita yang telah berkahwin. Hanya perlu menjaga 4 perkara untuk melayakkan diri bagi mendapat syurga taraf Abu Bakr As-Siddiq.

Syeikhul Islam Ibnu Taimiyah berkata,

وليس على المرأة بعد حق الله ورسوله أوجب من حق الزوج

“Tidak ada hak yang lebih wajib untuk ditunaikan seorang wanita (setelah hak Allah dan Rasul-Nya) daripada hak suami” - (Majmu’ Al Fatawa, 32: 260)


SYURGA SEORANG ISTERI

Senang je nak masuk syurga bagi wanita yang dah berkahwin. Tapi nak buat yang keempat tu sangat mencabar bagi seorang wanita. 

Sebab wanita ni ada nafsu, ada keinginan, ada kehendak... ada cita-cita, ada kerjaya... Jadi, mencabar nak jadi wanita yang taat kepada seorang suami yang baik. 

Dan disebabkan itu, ramai juga memilih untuk jadi single mom atau dengan mudah katanya jadi J... Tak dosa jadi J, asalkan sebab kita jadi J tu, bukan kerana mengikut nafsu, trend atau lifestyle akhir zaman dengan trademark "Apa lelaki boleh buat, wanita juga boleh".

MF sendiri akui... memang susah nak taat... Tapi ingat semula matlamat kita kahwin, ganjaran yang kita dapat.

Jika dapat suami yang soleh atau yang baik... tak semestinya ustaz pun, tapi cukup melaksanakan tanggungjawab... rugi sangat kalau tak jadi isteri yang taat. 

Post a Comment

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

Terbaru Lebih lama