Doa Tawakal Kepada Allah

Maria Firdz
0
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Doa Tawakal Kepada Allah


Maksud tawakal

Tawakal (bahasa Arab: توكُل‎‎) atau tawakkul bererti mewakilkan atau menyerahkan. Dalam agama Islam, tawakal berarti berserah diri sepenuhnya kepada Allah dalam menghadapi atau menunggu hasil suatu pekerjaan, atau menanti akibat dari suatu keadaan.

Imam al-Ghazali merumuskan definisi tawakkal :
"Tawakkal ialah menyandarkan kepada Allah swt tatkala menghadapi suatu kepentingan, bersandar kepadaNya dalam waktu kesukaran, teguh hati tatkala ditimpa bencana disertai jiwa yang tenang dan hati yang tenteram.

Abu Zakaria Ansari, tawakkal ialah
"keteguhan hati dalam menyerahkan urusan kepada orang lain".
Sifat yang demikian itu terjadi sesudah timbul rasa percaya kepada orang yang diserahi urusan tadi. Ertinya, ia betul-betul mempunyai sifat amanah (tepercaya) terhadap apa yang diamanatkan dan ia dapat memberikan rasa aman terhadap orang yang memberikan amanat tersebut.

Tawakkal adalah sikap mental seseorang yang merupakan hasil kepercayaannya kepada Allah, kerana di dalam tauhid dia diajar untuk mempercayai bahawa hanya Tuhan yang menciptakan segala sesuatu, pengetahuannya luas, Dia adalah orang yang memerintah dan mengatur alam semesta. Kepercayaan ini mendorongnya untuk menyerahkan semua masalahnya kepada Tuhan. Hati beliau tenang dan tenang dan tidak ada syak wasangka, kerana Allah Maha Mengetahui dan Maha Bijaksana.

Bertawakallah, orang yang bertawakal bukti iman yang tinggi... 

Catat Ulasan

0Ulasan

Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^
P/s: KOMEN YANG MENGANDUNGI LINK/URL AKTIF TIDAK AKAN DIAPPROVE. TQ

Catat Ulasan (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !