Alergik Susu Lembu?

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Alergik Susu Lembu! | Ni kisah apa yang berlaku hujung minggu baru ni.

Kisah Mu'allim lagi... Mu'allim satu-satunya anak lelaki MF yang lahirnya tanpa disangka.

Lahirnya satu ujian... Dan ujiannya itu tak habis selepas kelahirannya.

Selepas diuji dengan fasa berjaga waktu malam... Mu'allim diuji dan kami juga diuji lagi dengan Alergik.

Mu'allim memang ada Alergik sebelum ni. Alergik telur. Memang kami kawal lah pemakanan dia.

Tapi... Hari Jumaat malam, tetiba dia menangis dan meraung serta menggaru satu badan...

Eh.. Kenapa nih...

Sekali tengok penuh merah badan... Muka, Kaki dan telinga dia dah mula membengkak merah...

Alergi susu lembu, alah susu formula, susu untuk bayi alah susu lembu,
Sumber: Google images

Tapi, kami hold dari pergi ke klinik.. Waktu tu jam 10.00 malam. Ada ubat radang yang memang tersedia kat rumah.

Terus bagi ubat... Keadaan reda... Alhamdulillah... Dia main seperti biasa.

Bila jam 3 pagi... Dia merengek mengantuk... Ajak masuk tidur... Tak nak.. Masuk buai.. Pun menangis... Masih menggaru semula... Mula serba tak kena...

Rupanya gatal dan merah tu menyerang semula... Selepas puas ubat dan cream disapu.. Tak juga berkesan...

Selepas berbincang dengan suami... Jam 5 pagi kami ke Hospital. Asalnya nak bawa ke klinik dekat dengan rumah. Tapi tengok Mu'allim dah tak keruan.. Terus ke hospital... Jaraknya lebih 30km tau.. Tu yang berkira-kira betul nak ke hospital.

Lebih sejam perjalanan... Kami sampai ke hospital. Terus ke Wad Kecemasan. Lepas daftar dan check up biasa. Dapat jumpa doktor. Alhamdulillah.. Hospital Kluang memang cepat servis dia.

Sementara tunggu doktor tu, MF dok belek cara gatal tu... Baru MF teringat pasal gegata...

Alergi susu lembu, alah susu formula, susu untuk bayi alah susu lembu,
Gegata
Sumber: Google images 

Lepas jumpa doktor, Memula doktor  India tengok-tengok camtu je... dan ambil keterangan... Dia macam kata Alergik... Terus dia nak tahan wad untuk pemantauan.

MF dah risau... Bukan apa... Zupp.. Terus terfikir kerja.. PT3 yang bakal bermula...

Tapi dalam masa yang sama masalah anak.. Dilema sungguh...

Lepas MF tanya pula doktor lelaki Melayu.. MF tunjuk kat dia... "Ni bukan gegata ke doktor"... Doktor lelaki tu mengiyakan...

Bila MF kata kenapa doktor tadi nak suruh masuk wad... Dia cuma risau takut Alergik teruk... Dalam sehari je kalau kena tahan pun.. Kata doktor tu...

MF lega... So, MF tunggu dalam 5 Minit camtu sebab doktor India tadi ada patient lain kejap.

Elok dia datang semula, dia kata, cubalah kita cucuk ubat Alergik dulu.. Macam mana kan...

Lepas cucuk.. Berkampung la kat hospital tu 2 jam untuk tengok hasilnya. Alhamdulillah... Nampak reda lepas tu... Telinga dan kaki tak merah lagi.. Dia pun dah tak menggaru... Maknanya betullah alergik.

Elok dua jam.. Kami dibenarkan balik dan diberikan ubat alergik.

Tapi!

Dalam perjalanan balik.. Alergik dia naik balik... Fuhh.. Kenapa? Bila diingatkan balik.. Dia minum susu kotak Dutch Lady tadi... Sekotak plak tu habis...

Mula lah dia menggaru semula...

Dalam hati.. Eh.. Tak kan sebab susu lembu.. Sebelum ni elok je dia minum... Masih tak yakin kan sebab susu lembu...

Hingga lah... Waktu petang tu.. Dia bangun tidur bagi susu tepung yang biasa dia minum...

Dalam 10 minit naik semula merah kat badan dia... Jadi..

Mu'allim Alergik Susu Lembu? 


So, petang tu juga terus stop susu lembu... Ke kedai terus beli susu kambing dan susu soya jenama Isomil. Bukan apa, kot kalau dia tolak susu kambing, susu soya dia terima..

Alergi susu lembu, alah susu formula, susu untuk bayi alah susu lembu,

Alhamdulillah... Susu soya dia minum... Dah tak naik ruam dah... Tapi masih menggaru...

Masih mencari punca...

Dan jika masih berlarutan... MF kena bawa dia jumpa pakar Kanak-Kanak... Apa masalah kan sebab tetiba dia alergik susu lembu..

Memang nak kena kaji betul nih...

Itulah kisah Mu'allim yang sangat menguji... Dugaan sungguh... Tapi dalam dugaan ni.. Kelahiran dia membawa rezeki buat kami yang tak pernah putus. Alhamdulillah..

Apa pun.. MF redha.. Kelahiran dia buatkan MF banyak sangat belajar.. Macam-macam... Banyak ilmu keibubapaan dapat sejak dia lahir...

Moga dia besar dengan sihat lepas ni... Insha Allah... Besar nanti dia senangkan kita la kan.. Masa kecik ni je menguji sikit.. Macam Ahmad Albab kan...


Gambar: sumber Google... Tak sempat nak snap gambar main kalut anak sakit kan.. 

Catat Ulasan

0 Ulasan