Jangan Salah Ambil Vitamin C, Ini Yang Terjadi Nanti

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Jangan Salah Ambil Vitamin C, Ini Yang Terjadi Nanti| Vitamin sangat penting untuk tubuh badan kita. Dalam banyak-banyak vitamin, yang paling popular ialah vitamin C.

Sebut vitamin C sangat sinonim dengan kecantikan. Sebab memang kebanyakan produk ada kandungan vitamin C katanya. terutamanya produk kecantikan dan kesihatan. Dari krim muka hinggalah ke supplement jenis makan.

Bila ada masalah kesihatan seperti resdung, alahan, selesema dan gatal kulit, ramai yang akan suggest kan ambil vitamin C.

Kesan makan vitamin c, vitamin c untuk cantik, vitamin c yang terbaik, review vitamin c blackmore

Jangan Salah Ambil Vitamin C, Ini Yang Terjadi Nanti

MF ni memula malas nak percaya... Tapi terasa nak mencuba... 

MF buat pembacaan dulu pasal vitamin C. Berapa dos yang boleh diambil dan sebagainya. 

Akhirnya, MF memilih vitamin C oren dengan dos yang rendah sahaja... 250mg satu tablet... sedap perasa oren. Kongsi makan dengan suami... Biasa sahaja ... tiada kesan sangat... 

Lepas tu tertengok rancangan shopping kat TV, promo tentang vitamin C jenama Blackmore. 

Kesan makan vitamin c, vitamin c untuk cantik, vitamin c yang terbaik, review vitamin c blackmore

Jenama ni popular kan kat farmasi... Tapi jenis yang diaorang promo ni, jenis Buffered C.
Yang ni lain sikit... memang untuk kesihatan dalaman serta ada kandungan untuk kecantikan kulit.

Dinamakan Buffered C tu sebab jenis slow released... penyerapan perlahan selama 8 jam... 

Teruja untuk mencuba, MF cari kat Shopee je cepat sikit kan... Terus je try beli sebotol dulu... Vitamin C Buffered C jenama Blackmore 120 tablet... Sehari sebiji tahan la 3 bulan tu kan... 

Bila sampai terus je makan macam biasa... ambil semasa makan... ataupun betul-betul lepas makan pagi... sehari sebiji je... 

Terus amal selama 2 minggu... Tak rasa perubahan apa pun... tapi orang sekeliling yang akan perasan bila ada yang tegur... 

Kesan makan vitamin C

"Wah... Mariah, muka flowles la... licin je kulit, apa rahsia?"

Owhh.. terkejut bila ada tegur macam tu... Dalam hati... owh.. maybe inilah kesan dia MF amal vitamin C ni... 

Memang nampak jugalah liang roma kulit tu nampak halus... dan kulit dalam proses nak sama ratakan tone tu... 

Kesan makan vitamin c, vitamin c untuk cantik, vitamin c yang terbaik, review vitamin c blackmore

Dan paling best... kulit suami MF dah takde alami gatal-gatal... Kalau dulu... dia punya garu malam-malam... sampai terkopek kulit... segala macam ubat sapu dia cuba sapu.. Takde kesan... Alhamdulillah... lepas MF suruh telan vitamin c ni... Alhamdulillah dengan izin Allah... terus licin elok kulit... takde kesan gatal tu lagi dah... 

Alhamdulillah... vitamin C jenama ni serasi dengan kami... Patutlah jenama ni jadi jenama No.1 di Australia. Dan jenama ni juga ada pengiktirafan halal dari Halal Australia yang disahkan JAKIM.

Bila terbukti tu, rasa yakinlah.. vitamin C memang bagus untuk kulit cuma, kena tau jenis juga sebab banyak sangat jenis ikut tujuannya kita makan. Dan tengok juga pada keserasian badan kalau nak makan. 

MF ada beli satu jenama lain kat suami sebelum ni... Dos tinggi sikit 1000mg dengan tambahan kalsium sekali, tapi suami tak boleh makan... nanti sakit kepala katanya... Jadi, stop makan... dan dia kongsi je makan dengan MF punya vitamin C. 

Jadi, bagus amal vitamin C tapi tak perlu ambil yang dos terlalu tinggi sebab nak over cantik apatah lah secara suntikan bagai... baik elakkan... Nak lagi bagus sebenarnya ambil secara semulajadi, tapi MF bukanlah jenis konsisten makan sayur dan buah setiap hari, sebab tu MF ambil supplement ni... 


Berlangganan update artikel terbaru via email:

2 Responses to "Jangan Salah Ambil Vitamin C, Ini Yang Terjadi Nanti"

  1. Wah baguslah. Kak feni pun nak cuba yang ni lah.

    BalasPadam
  2. Memang betul tu macam-macam jenama vitamin C ada jual samapi pening nak pilih mana satu.
    Tapi alhamdulillah MF dah jumpa jenama yang sesuai.
    Eh! tetiba rasa nak cuba jenama ni jugak

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

Catatan Terbaru Catatan Lama Laman utama

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel