9 Senarai Produk Kecantikan Keluaran Muslim

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


9 Senarai Produk Kecantikan Keluaran Muslim | Sekarang ni tengah sibuk pasal isu dan kempen beli produk buatan orang Islam.
Satu kempen yang sangat berguna, dan membantu ummah… Macam ni baru betul dan orang Islam boleh maju.

MF pun terpengaruh juga la dengan kempen ni.. Kenapa tidak pula kan.. mestilah kena sokong. Orang Islam tu kan saudara kita juga.

Dalam banyak-banyak produk, produk kecantikan agak susah nak cari yang keluaran Muslim sebab tak banyak. Kebanyakan produk yang popular di iklan tv, atau di drugstore sendiri pun banyak produk orang bukan Islam.

Tak salah nak beli… tapi seperti yang kita sedia maklum, kenapa tidak kita yang sokong produk orang Islam kan… Sama je kualitinya.. bahkan mungkin lebih baik.

Jadi, bagi wanita yang nak bertukar kepada produk kecantikan keluaran muslim, ini dia MF senaraikan beberapa produk kecantikan yang memang keluaran orang Islam.

9 Senarai Produk Kecantikan Keluaran Muslim

1. Cosmoderm

Senarai Produk Kecantikan Keluaran Muslim, produk muslim, kempen produk muslim, boikot produk non muslim

Produk ni dah popular juga, sebab dah masuk pasaran dan iklan di media social dan media elektronik. Produk ni ada produk keluaran Muslim. Pengasasnya ialah terdiri daripada kumpulan yang pakar dalam kalangan orang Islam tentang masalah kulit kebanyakan rakyat Malaysia.

Produk ni memang ada halal JAKIM dan menggunakan bahan-bahan semulajadi… MF sendiri pengguna Cosmoderm. 2 produk yang dah bertahun MF guna… memang terbaik sangat kualitinya… Harga pun mampu milik.

Produk ni mudah dibeli di kebanyakan drugstore dan juga secara online di LAzada, Shopee ataupun website Cosmoderm sendiri.

Baca : Cosmoderm Lotion Talc Penyelesaian Terbaik Atasi Ruam Pada Bayi

Baca : Akhirnya, Terpikat Dengan Cosmoderm!

Baca : BB CREAM COSMODERM MEMANG SESUAI UNTUK WANITA YANG TAKDE MASA NAK PAKAI BEDAK PERGI KERJA!

2. SimplySiti

Senarai Produk Kecantikan Keluaran Muslim, produk muslim, kempen produk muslim, boikot produk non muslim

Produk ni siapa tak kenal kan. Pengasasnya adalah penyanyi kesayangan ramai Datuk Siti Nurhaliza. Sekarang ni masuk pula kat GoShop iklannya, lagilah…

MF tak pernah cuba, tapi teringin juga nak mencuba… Tapi katanya, memang terbaik kualitinya… Walaupun agak mahal, tapi kualiti terbaik.

3. Ephyra

Senarai Produk Kecantikan Keluaran Muslim, produk muslim, kempen produk muslim, boikot produk non muslim

Ephyra juga diasaskan oleh orang Islam iaitu Puan Amiza Amiruddin Duta produk ni, Memey dan Norman Hakim. MF pernah beberapa kali guna dan beli produk ni…

Kualiti memang tip top.. harga standard dan sepadan dengan kualitinya.

4. D’Herbs

Senarai Produk Kecantikan Keluaran Muslim, produk muslim, kempen produk muslim, boikot produk non muslim

D’Herbs antara produk yang popular di Malaysia. Mau tak kenal kan sebab pengasasnya selalu buat kontroversi.

MF pernah beli produk ni suatu masa dulu… Best juga kosmetik dia… Cuma MF haraplah pengasasnya Dato Aliff Syukri buat perubahan kea rah yang lebih baik. Usahlah timbulkan kontroversi yang tak elok dalam nak popularkan nama dan produk D’herbs ni…

5. Wardah dari Indonesia

Senarai Produk Kecantikan Keluaran Muslim, produk muslim, kempen produk muslim, boikot produk non muslim

Produk Wardah ni dari Indonesia tapi pengasasnya adalah dari Indonesia iaitu Puan Nurhayati Subakat. Produk ni popular di Indonesia tapi dah popular juga di Malaysia.

Ramai bagi review positif dengan produk ni, MF pun teringin juga nak mencuba ni…

6. Dermags Skincare

Senarai Produk Kecantikan Keluaran Muslim, produk muslim, kempen produk muslim, boikot produk non muslim

Mungkin tak popular produk ni, tapi ini adalah produk keluaran UTM. UTM adalah university yang popular dengan penyelidikannya… Jadi, ini adalah produk keluaran UTM yang semestinya kita sebagai orang Islam sokong dan support.

Pengasasnya ialah Dr. Mariani Abd Hamid yang merupakan seorang penyelidik di UTM dan dalam menghasilkan produk ni, dia juga berkerjasama dengan pakar penyelidikan kosmetik di Korea.

Kalau tengok Dr. Mariani ni memang padanlah.. Cantik kot dia… Pasti produk ni berkualiti dan bukan calang-calang atau produk timbang kilo punya…

7. Secret Garden

Senarai Produk Kecantikan Keluaran Muslim, produk muslim, kempen produk muslim, boikot produk non muslim

Secret Garden, susah nak jumpa produk ni… MF pun mencari produk ni, tapi tak pasti pasarannya di mana… Duta nya adalah Izzara Aisyah… Tapi macam tak femes sangat… buatkan orang tak tau produk ni adalah keluaran Islam.

8. Sendayu Tinggi

Senarai Produk Kecantikan Keluaran Muslim, produk muslim, kempen produk muslim, boikot produk non muslim

Antara produk yang paling lama di Malaysia. Diasaskan oleh Puan Rozita Ibrahim yang juga merupakan ibu kepada pengasas D’Herbs. Sejak MF kecil, MF tau jenama ni… Produk kesihatan dan kecantikan keluaran Sendayu Tinggi menjadi pilihan ramai wanita kerana kualitinya.


9. Nurraysa

Senarai Produk Kecantikan Keluaran Muslim, produk muslim, kempen produk muslim, boikot produk non muslim

Produk kosmetik dan kecantikan diasaskan oleh wanita berniqab pertama di Malaysia. Produk Nurrayssa menjadi pilihan ramai… kerana trademark nya ‘mesra wuduk”.

Pengasasnya ialah Puan Nur Aini Zolkepeli yang berasal dari Dungun, Terengganu.

MF pernah cuba juga produk ni, Cuma tak serasi dengan diri. Tapi ramai kata, produk ni best.

Apa pun, inilah dia 9 produk yang pengasasnya adalah orang Islam. Dan merupakan keluaran orang Islam. Kebanyakannya semua dah ada pun halal JAKIM., kecuali Wardah tu dari Indonesia, dapat halal dari Indonesia.

Apa pun, banyak lagi produk kecantikan muslim, cuma kena juga semak dengan KKM juga la... sebab ada juga produk tempatan, yang ada kandungan berbahaya... Yang MF kongsikan ni produk yang kebanyakannya selamat... dan jenama keluaran orang Islam. 

Semoga bermanfaat.

Catat Ulasan

7 Ulasan

  1. shu pernah pakai no 1 dan 2.. yang lain belum pernah cuba.

    BalasPadam
  2. sy pakai serum n pelembap cosmoderm..so far memang bagus produknya

    BalasPadam
  3. boleh tau x adakah good virtue produk keluaran muslim ataupun tak?

    BalasPadam
  4. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  5. operasi secret garden dah close sejak 3tahun lepas. ini yang dimaklumkan pada saya masa pm fb produk tu

    BalasPadam
  6. baru tgk produk wardah kat watson kelmarin tp tak beli pun... huhu.... rupanya femes gak

    BalasPadam
  7. boleh guna tanpa rasa was-was

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^