GuidePedia

2
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Resepi Tart Nenas Gebu Azlina Ina Memang Menjadi | Tart Nenas, satu jenis kuih raya moden yang masih laku keras hingga sekarang.

Tart Nenas Gulung antara kuih raya feveret MF tau... Pergi mana-mana rumah beraya, cari kuih ni dulu... kalau ada memang serbu...

Biasa MF akan beli je... Tapi tahun ni MF rasa nak buat sendiri. Tambah semangat nak buat tu, bila ada rakan sekerja MF dah buat dan menjadi.

Bila MF tanyakan resepi, dia hanya guna resepi Azlina Ina dari Facebook.

Lepas dapatkan resepi, simpan dulu... Siap catat dalam buku ok...

resepi tart nenas gebu, resepi azlina ina, tart nenas azlina ina viral, resepi viral, kuih raya azlina ina viral, tart nenas gebu azlina ina

Resepi Tart Nenas Gebu Azlina Ina Memang Menjadi 

Hujung minggu, seminggu sebelum raya yang lepas, cari bahan dengan en.somi... Dapat bahan, apa lagi... tunggu pula cuti sekolah, barulah dapat mula buat.

Memang semangat buat sengsorang, suami tak tolong pun kali ni... gigihkan.. sebab nak makan...

Memula buat, rasa kecewa gak.. apasal lah cetak, pecit tak menjadi... frusttt...

Tapi, teruskan juga buat sebab dah jadi doh kan... nak buat apa kalau tak jadi, tak kan nak buang. Membazir nanti...

Lepas cuba dua tiga kali cetak... Alhamdulillah... jadi elok...

Debar pula sebab nak bakar tu kan... Bila siap bakar... debar pula tunggu sejuk... Bila tunggu sejuk... siap simpan dalam balang...

Waktu berbuka puasa, suami yang laju merasa dulu... Fuhh.. sedap gebu katanya.. kalah beli kedai... fuhhh.. MF pun laju rasa juga... Wow.. syabas kat diri sendiri sebab berjaya buat tart nenas gulung sendiri hanya berpandu resepi facebook je... Memang terbaiklah resepi Azlina Ina ni... patutlah viral kan...

Jadi, MF kongsikan resepi tart nenas gebu dari Azlina Ina...

Sebab kalau mencari kat Facebook... banyak sangat orang share... jadi, ini MF kongsikan yang original ya... senang nak cari dan nak buat lain kali nanti...


Resepi Tart Nenas Gebu Azlina Ina


Bahan-bahan:


Bahan A
3 1/4 tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar tepung kastard

Bahan B
1 cawan butter
3 sudu besar susu pekat
2 sudu besar minyak sapi
1 sudu kecil esen vanilla
1 biji telur kuning
sedikit pewarna kuning

Hiasan
Kuning telur

resepi tart nenas gebu, resepi azlina ina, tart nenas azlina ina viral, resepi viral, kuih raya azlina ina viral, tart nenas gebu azlina ina

Cara-cara membuatnya

Panaskan oven 170 darjah celcius selama 5 minit.


  1. Satukan semua Bahan B dan pukul hingga sebati dan agak kembang. 
  2. Masukkan 1 cawan tepung gandum + 2 sudu besar kastard + 2 sudu besar tepung jagung, dan kacau rata. 
  3. Kemudian, baru habiskan semua baki tepung gandum lagi dan gaul rata hingga jadi doh. 
  4. Cetak guna pencetak semperit leper, letakkan inti jem nenas dan gulung. 
  5. Sapu kuning telur di atasnya. 
  6. Bakar dalam oven dengan suhu 160 darjah celcius selama 25 minit. 


Dah siap bakar, sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.


Selamat mencuba...


Resepi dari Azlina Ina memang menjadi... banyak pahala dia kongsi ilmu memasak kuih dan kek... Lepas ni nak try kek pula... sebab ada simpan dah tu.. tunggu ada bahan dan masa saja nak buat...

Alhamdulillah... puas hati dapat buat, dan masak sendiri... semua nya mudah je zaman sekarang kan.. yang penting rajin... 
Thanks for reading: Resepi Tart Nenas Gebu Azlina Ina Memang Menjadi

Catat Ulasan

  1. Memang banyak saya guna resipi Cikgu Azlina Ina :)

    BalasPadam
  2. Saya bukan peminat tart..tapi tengok gambar tart sia ni..mcm teringin pulak nak buat..cantik helok kejadiannya

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

 
Top